Kötések egyszerűen 26. - Univerzális csomók

Balogh Róbert 2012-04-18
Univerzális csomókkal ismerkedhetünk meg a sorozat jelenlegi részében. Ezek a csomók használhatók füles horgokhoz, műlegyekhez, forgókapcsokhoz és akár jigfejekhez is. A csomók kiválasztásánál fő szempont volt az egyszerűség, a könnyű kivitelezhetőség.

Kötések egyszerűen 25. - Tandemhorgos szerelék kötése

Balogh Róbert 2011-12-06
A tandemhorgos szereléket elsősorban a pergető horgászoknak ajánljuk élettelen csalihallal történő horgászathoz. Van azonban egy másik - több mint egy évszázaddal korábbi - használata is, mégpedig úszós szereléken. Elsősorban gilisztával csaliztak az úszós készségen és a célhal a sügér volt. A két horog távolsága tetszés szerint változtatható a csali méretétől és felkínálásától függően. Ennek az összeállításnak a legfontosabb részét készítjük el, a kéthorgos szereléket.

Kötések egyszerűen 24. - Dobóelőke csomók

Balogh Róbert 2011-03-23
A dobóelőke - ahogyan a neve is mutatja - a szerelék nagyobb távolságra történő bejuttatásakor lesz segítségünkre. A dobóelőke meggátolja, illetve kiküszöböli a vékony főzsinórunk elszakadását, amit a dobás kezdeti fázisában fellépő nagy erőhatás okozhat.

Kötések egyszerűen 23. rész - Füles horgok, műcsalik, műlegyek felkötése

Balogh Róbert 2011-02-25
A füles horgokkal foglalkozó kötéssorozat ezen újabb részében rendkívül egyszerűen köthető csomókat mutatok be. Mindhárom csomó ugyanabból a kiindulási pontból kezdődik, és az azt követő lépések is nagyon egyszerűek. Ezeket a csomókat használhatjuk füles horgokhoz, műlegyekhez és műcsalikhoz egyaránt. Ezek a kötések mindegyike egy-egy fülben csatlakozik a horoghoz, illetve műcsalihoz, ezáltal nagyobb mozgásszabadságot biztosít csalinknak.

Kötések egyszerűen 22. rész - Oldalfülek

Balogh Róbert 2011-02-20
A gyűrűsbotos horgászataink során nagyon sok alkalom adódik, amikor a főzsinórunk egy bizonyos pontjára oldalfület kell kötnünk. Oldalfülbe leggyakrabban horogelőkét csatlakoztatunk valamilyen módszerrel (pl. Clinch csomóval vagy egyszerűen a két fület átbújtatjuk egymáson). A mai részből két nagyon könnyen, akár éjszakai horgászat során is megköthető csomót ismerhetünk meg.

Kötések egyszerűen 21. rész - Mormiska csomók

Balogh Róbert 2010-02-02
A mormiska (jelentése Gammarus) elnevezés az orosz nyelvből ered, ami nem csoda, hiszen a módszer a 19. században alakult ki Oroszországban, és széles körben alkalmazzák ma is a volt Szovjetunió országaiban, illetve Skandináviában. A módszer létjogosultságát mi sem bizonyítja jobban, hogy 1997 óta mormiskázó világbajnokságot is rendeznek! Most e különleges csali többféle módon történő damilra erősítését ismerhetjük meg.

Kötések egyszerűen 20. - Not-a-knot és a drop shot csomó

Balogh Róbert 2009-11-28
Mindkét csomót a műcsalis horgászok alkalmazzák. A not-a-knot csomó, mint ahogyan a neve is mutatja, valójában nem is egy csomó. Egy egyszerű kis hajlított fémszál szükséges a létrehozásához. A drop shot csomót elsősorban a feketesügér-horgászok alkalmazzák az ún. drop shot rig nevű végólmos szereléken. Természetesen nem csak feketesügérezők, hanem más halfajt megcélzó műcsalis ragadozóhal-horgászok is haszonnal alkalmazhatják ezt a rendkívül egyszerűen köthető csomót.

Kötések egyszerűen 19. rész - Palomar és a Rapala csomó

Balogh Róbert 2007-08-22
Két nagyon hasznos és egyszerű kötést szeretnék bemutatni, a Palomar és a Rapala csomót, amelyek elsősorban a műcsalis horgászok kedvencei. A Palomar csomót füles horgok vagy műlegyek előkéhez történő kötésére használják. A Rapala csomó elsősorban műcsali felkötésére való, mert ezzel a csali szabadon, sokkal természetesebb módon mozoghat, mint egy fix kötésnél.

Kötések egyszerűen 18.rész - Knotless knot

Balogh Róbert 2007-08-07
A knotless knot - vagy ahogyan pontyos berkekben nevezik, a KK knot - csomó nélküli csomót jelent. Talán túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az egyik, ha nem a legfontosabb bojlis horogrögzítő csomó. Természetesen nem csak a bojlisok használhatják, sokféle módszerhez alkalmazható, abban az esetben, ha füles horgot használunk.

Kötések egyszerűen 17.rész - Legyező csomók II. - Félcsomók

Balogh Róbert 2005-03-16
A legyezőhorgász kötéseket ismertető cikkem második részében a műlégy elkötéséhez használt kétféle félcsomó, a rövid és a sokmenetes, úgynevezett hosszú félcsomó kötésével ismerkedhetünk meg.

Kötések egyszerűen 16.rész - Legyező csomók I. - Előkerögzítés

Balogh Róbert 2005-02-24
Hazánkban a legyezőhorgászat a többi horgászmódszer árnyékában bújik meg. Sajnos kevés olyan pisztrángos és domolykós vizünk van, amely mindenki számára könnyen elérhető lenne egy hétvégi horgászkirándulás alkalmával. Mégis van egy maroknyi lelkes legyező tábor, akik szeretnék ezt a csodálatos módszert népszerűsíteni. Ehhez a munkához kívánok én is hozzájárulni, néhány hasznos legyezőcsomó bemutatásával. Az első részben az előke legyezőzsinórhoz kötését mutatom be.

Kötések egyszerűen 15. rész - Tengeri horgászcsomók III.

Balogh Róbert 2004-10-14
A tengeri csomókat bemutató utolsó fejezet két véghurok kötését mutatja be. A Spider csomó egy egyszerűbben kivitelezhető, de kevésbé teherbíró csomó, mint a Bimini. Az utóbbi kötéshez egy kis kézügyességre is szükség van, az instrukciók követése mellett.

Kötések egyszerűen 14. rész - Tengeri horgászcsomók II.

Balogh Róbert 2004-10-07
A tengeri csomók második részében újabb három kötést ismerhetünk meg. Kéféle horogkötést és egy trollingos horgászathoz alkalmas csali felkötő csomót.

Kötések egyszerűen 13. rész - Tengeri horgászcsomók I.

Balogh Róbert 2004-09-30
Manapság, aki teheti, a tenger mellett tölti szabadságát. Ha horgászemberről van szó, akkor biztos, hogy belekóstol a tengeri horgászatba is. A horgászat ezen vállfajához szeretnék három oldalelőke kötésére alkalmas csomót bemutatni. Természetesen ezek rendkívül megbízható, erős kötések, ezért a hazai vizeken, a nagybajszú harcsák horgászatánál is tudjuk hasznosítani.

Kötések egyszerűen 12. rész - Csónakkikötő horgászcsomók II.

Balogh Róbert 2004-09-22
Az előző részben már bemutattam három csónakos horgászok számára (is) rendkívül hasznos csomót, a most következőben, ismét három újabb fajtát ismerhetünk meg. Ki-ki kedvére válogathat, melyik számára a legszimpatikusabb.

Kötések egyszerűen 11. rész - Csónakkikötő horgászcsomók I.

Balogh Róbert 2004-09-15
Sokszor fordul elő olyan helyzet, mikor a parti horgászat valamilyen okból korlátozott és jobb kilátásokat ígér a csónakos horgászat. A ladikot azonban biztonságosan kell rögzíteni, hogy a hullámzás vagy az áramlás ne tudja elsodorni. Ehhez választottam most három megbízható kötést.

Kötések egyszerűen 10.rész - Előke végfülbe csatlakoztatása

Balogh Róbert 2004-08-25
Ezeket a csomókat elsősorban a finomszerelékes, úszós módszereknél alkalmazzuk. Előkét - ami véknyabb átmérőjű és kisebb szakítószilárdságú, mint a főzsinórunk - azért használunk, hogy elakadás vagy egy nagyobb hal esetén ne az egész szereléket veszítsük el, vagy ami még rosszabb nehogy a bot törjön, hanem csak ez előkét kelljen cserélni, illetve újrakötni.

Kötések egyszerűen 9.rész - Oldalfülek és oldalelőke

Balogh Róbert 2004-08-05
Oldalelőkét és oldalfület a fenekező módszerrel horgászók alkalmazzák a leggyakrabban. Vannak azonban olyan speciális esetek, amikor szintén ezekre a kötésekre van a horgásznak szüksége, mint pl.: a lefenekezett / túlsúlyozott úszóval történő folyóvízi horgászatnál.

Kötések egyszerűen 8.rész - Forgókapcsok, karabinerek kötése

Balogh Róbert 2004-07-29
Ezeket a kötéseket elsősorban műcsalis horgászatnál használjuk, de matchbotozáskor is hasznos lehet, ha ismerjük őket. A műcsalikat általában forgókapcsos karabinerbe csatoljuk, hogy ha egy másikra szeretnénk időközben váltani, akkor ezt a lehető leggyorsabban megtehessük. Wagglerúszós horgászatnál pedig az előkét és a főzsinór végét egy parányi csontiforgóba kötjük, amely a szerelék apró „jelzőólmaként” is szolgálhat.

Kötések egyszerűen 7.rész - lapkás horgok kötése

Balogh Róbert 2004-07-15
Az előző két részben a füles horgok felkötéséhez ajánlottam 3-3 kötést. Most a lapkás horgokkal teszem ugyanezt, itt az újabb három kötés. A kisebb méretű lapkás horgokat, elsősorban a finomszerelékes módszerekhez szoktunk használni, ezért is tartottam fontosnak, hogy külön fejezetben jelenjenek meg ezek a csomók. A bemutatott kötések nagy biztonsággal alkalmazhatók vékony damiloknál is.

Kötések egyszerűen 6.rész - Legyező horgok kötése

Balogh Róbert 2004-06-25
Hazánkban ugyan kevés a legyezőhorgászatra alkalmas horgászvíz, ennek ellenére a legyezés egyre több horgászt megérint. A légy előkéhez történő csatlakoztatására alkalmas kötéseket szeretnék itt bemutatni, amely remekül alkalmazható a füles horgok kötésénél is.

Kötések egyszerűen 5.rész - Füles horgok kötése

Balogh Róbert 2004-05-28
Ebben a részben a horgászok által leggyakrabban alkalmazott kötést, a horogkötést mutatom be. Mindenkinek megvannak az általa legbeváltabbnak tartott kötései, itt háromféle kötést részletesen bemutatok, hátha valakinek ezek is megtetszenek és kipróbálja őket.

Kötések egyszerűen 4.rész - Damilok toldása

Balogh Róbert 2004-05-13
Horgászat közben gyakran előfordul, hogy két damilszálat szeretnénk összekötni. A látszólag egyszerű feladat, különösen nagy odafigyelést igényel, hiszen egy rosszul megkötött csomóval, drasztikusan csökkenthetjük zsinórunk szakítószilárdságát. Sőt még olyan is előfordul, hogy egy termetesebb hal "bontja" szét a csomót. Hogy ezeket elkerüljük az alábbi kötéseket javasoljuk.

Kötések egyszerűen 3.rész - Ütköző csomok

Balogh Róbert 2004-05-07
Az ütköző csomók kötését nagyon fontos elsajátítani, hisz vannak olyan esetek, mikor a bot hosszánál nagyobb eresztéket kell állítanunk. Ez az eset leggyakrabban a matchbotos és a bolognai módszeres horgászatban fordul elő, amikor csúszóra szereljük az úszónkat. Elsősorban a mélyebb folyók illetve a bányatavak horgászatánál kell ezt a csomót vagy csomókat segítségül hívni. Nagyon fontos, hogy az elkészült csomóknál ne teljesen a kötés mellett vágjuk le a felesleges részt, mert akkor csökken a dobástáv, ugyanis a gyűrűkön nem tud akadálymentesen átfutni dobáskor az ütköző. A mai részben három ütközőcsomót sajátíthatunk el.

Kötések egyszerűen 2. rész - Orsódob kötések

Balogh Róbert 2004-04-16
Itt van a jó idő, mindenki a tavaszra illetve a kezdődő horgászidényre készül. Egyik fontos teendőnk, hogy a tavalyi damilt lecseréljük az orsónk dobjáról. Ehhez a fontos munkához a címben leírt kötést ajánlanám. Ritkán látjuk ennek a kötésnek a hasznát, mert (sajnos) nem mindennap találkozunk olyan erős halakkal, amelyek lecsupaszítanák az orsó dobjáról az utolsó zsinórtekercset is. Ha csak egyszer az életben az előfordul, hogy a jószerencse összehoz bennünket életünk halával, akkor igazán fontossá válik ennek a kötésnek a szerepe. Elő az orsókat, munkára fel!

Kötések egyszerűen 1.rész - Végfülek kötése

Balogh Róbert 2004-04-09
A következő néhány cikkben a horgászcsomókkal fogok foglalkozni. Azért választottam ezt a témakört, mert sajnos nem szerezhető be manapság olyan magyarnyelvű horgászirodalom, amely sokféle horgász csomó bemutatását vállalja. Természetesen nem szabad megfeledkezni azokról a munkákról sem, amelyek átfogó horgászati alapismereteket közölnek, és tartalmaznak néhány gyakrabban használt kötést. Sokféle kötés bemutatására törekszem, nem csak a horgok, műcsalik, hanem a legyezőhorgászok által és a csónak kikötéséhez használt különféle csomókat is be fogom mutatni. Erre a nem egyszerű feladatra vállalkoznék most, hogy bemutassam a kötések menetét a lehető legaprólékosabb részletekkel, lépésről-lépésre, fotókkal és magyarázó szöveg segítségével.

A kezdetek és az alapok

Tóth Ferenc
Nehéz megmondani mikor is jön el az a pillanat valaki életében, amikor örökre megfertőződik a „horgászat vírusával”. Mindannyiunk génjeiben benne van a zsákmányszerzés öröme utáni vágy, csupán az a kérdés mikor és hogyan fog ez megnyilvánulni.
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2024 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.