Reszekessetek snecik!

Reszekessetek snecik!

Mindenki a nagy halak fogásáról álmodik, még akkor is, ha először van horgászbot a kezében. Pedig az út, ennél sokkal göröngyösebb. Lehet valakinek szerencséje és valóban összehozhatja a jó sorsa kapitális hallal már az első alkalommal, de nem ez a jellemző. Sokkal fontosabb egy tudatos felkészülés. Az út a nagy halak fogásához, az apró halak megismerésén keresztül vezet!

A snecik, vagyis küszök fogása egyszerű dolognak tűnik első meglátásra és ez így is van, de fontos, hogy tudjuk mit és miért csinálunk.

Törekedjünk arra, hogy az apró halak fogásához megfelelő finom készséget készítsünk. Ennek megfelelően vékony zsinórt, pici horgot és apró úszót kell választanunk a bőséges kínálatból, ha igazán eredményesek akarunk lenni és élvezni szeretnénk a halfogás örömeit.

A legfontosabb kellékek az apró halak fogásához

Milyen szereléket készítsünk?

A küszözés, a sneci fogás legalkalmasabb eszköze, egy könnyű spiccbot, a megfelelő szerelékkel ellátva. Az első sneciző szerelékünk főzsinórjának válasszunk 0,12-es zsinórt. Ez elég vékony, de meglepően erős és strapabíró, a biztonságos halfogáshoz.

Elcsúszásmentes rögzítés 2-3 helyen

Az megfelelő úszó kiválasztásának elsődleges szempontja, hogy álló vagy folyóvízen fogunk horgászni. Alapvetően, a nyújtott formákat álló vízre, míg a gömbölyded formákat inkább folyóvízre ajánljuk. Az úszónk nagysága elsősorban a bot hosszától függ, legyen az 0,2 g terhelhetőségtől akár 1,0 g- ig. Szélcsendben, rövid 2-3 m- es botra, szereljünk a könnyebb típusból, míg hosszabb botra inkább a nagyobb teherbírású úszókat válasszuk. Ugyan így szeles időben, könnyebben bánunk egy viszonylag nehezebb úszóval, mint egy könnyűvel. Az úszónak a zsinóron való biztonságos rögzítéséhez legalább kettő, de ha hosszú szárú, akkor három műanyag csövecskére van szükség.

Több apró ólmot alkalmazzunk

Az úszó megfelelő besúlyozásához lehetőleg ne egy megfelelő súlyú ólmot, hanem több apró sörétet alkalmazzunk.

A felszerelésünk akkor fog igazából jól működni, ha sikerül antennatőig súlyozni az úszónkat. Tegyünk próbát: "koppintsunk" egyet a besúlyozott úszónk antennájára, akkor fog jól jelezni, ha gyorsan eltűnik és lassan emelkedik újból a víz felszínére.

Ha idáig sikerrel eljutottunk, már gyorsan elkészíthetjük első küszöző felszerelésünket.

Kössünk egy 18-20-as méretű horgot 0,10 mm-es előkére. Ügyeljünk arra, hogy az előke 5-7 cm-nél ne legyen hosszabb. Nagyban könnyíti horgászatunkat, ha a horogkötésre egy egészen pici 2-3 mm-es műanyagcsövecskét húzunk, megakadályozva ezzel, hogy a snecik vehemens kapásukkal a csalit "felverjék" az előkére.

Az elmúlt alakalommal ismertetett végfülbe kössük a horogelőkét. A szerelékünk hosszát úgy állítsuk be, hogy az se túl hosszú, se túl rövid ne legyen.

A horgászbot hosszánál 10-15 cm-el rövidebb szereléket készítsünk!

Az elkészített szerelék horgászbothoz való rögzítését nagyban segíti, az úgynevezett "stonfo" vagyis nyitható zsinórkapocs.

Könnyű szerelékcserét biztosító kapocs

Egy-egy horgászbothoz több szereléket tudunk készíteni a megfelelő úszóval, súlyozással. Ezeket az előre elkészített szerelékeket műanyag létrán tárolva biztonságosan, sérülésmentesen tudjuk tárolni, szállítani.

Sérülésmentesen tudjuk tárolni és szállítani a szerelékeinket

Ha már megfelelő felszerelésünk van, semmi nem tarthat vissza bennünket a halfogástól.

Tudnunk kell, hogy a küszök leggyakoribb táplálékforrását a vízbe eső rovarok teszik ki. Nagy csapat snecit csábíthatunk magunk elé, megfelelő etetéssel. Fontos dolog, hogy "pottyanjon valami a vízbe"! Nem kell azonnal a legdrágább, küszöknek kifejlesztett verseny etetőanyagokra gondolni, megteszi kezdetnek egy olcsó, de KISZITÁLT, megfelelő állagúra kevert etetőanyag használata.

Csalinak a küszök méretének megfelelően inkább pinkit, mint csontit használjunk.

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.