Szerelékek készítése 13. - Tapogató, mártogató szerelék

Szerelékek készítése 13. - Tapogató, mártogató szerelék

Ősszel előtérbe kerülnek a ragadozó halak azok számára is, akik az év ezt megelőző időszakában inkább a finomszerelékes, békéshalas módszereket alkalmazták. A sorozat jelenlegi részében tapogatáshoz és mártogatáshoz egyaránt használható szerelékeket fogunk lépésről-lépésre elkészíteni.

Elöljáróban és a tévedések elkerülése okán le kell szögezni, hogy a két módszer valamelyest hasonlít egymásra, de nagymértékben el is tér egymástól. A hasonlóság a szerelék összeállításában, illetve az elsődleges célt jelentő halfajokban (süllő, kősüllő) van, a különbség a csali illetve a szerelék vezetésében, mozgatásában. A tapogatás során általában messzebb dobunk és a szerelék fenékre érése utána csalit kis pöccintésekkel magunk felé ugráltatjuk, vagyis a szerelékünk az aktív zónában (ahol a legtöbb kapás várható) megközelítőleg vízszintesen mozog.

A mártogató horgászatnál a szerelékünket általában függőlegesen engedjük a vízbe, rendszerint ott, ahol valamilyen akadó található. A mártogató szerelék damilja ilyenkor nagyon jól közvetíti a horgásznak, hogy a pálcaólma a felszín alatti akadókon bukdácsol. Ehhez a két módszerhez készítünk most el egy általánosan bevált szereléket, amitől persze a helyi adottságokat figyelembe véve el lehet (és az eredményesség miatt néha el is kell) térni.

Anyagszükséglet:

  • 1 db pálcaólom
  • 1 db hosszúszárú horog

Fix szerelék

A két legszükségesebb alkotóelem
Horgunk lehet síkban hajított vagy oldalra kihajló
Fogjuk duplán a főzsinórunkat - legalább kétszer 50 cm-es darabot -, így kialakult az „A” jelű fül
Kössünk a duplán vett főzsinórra egy dupla csomót. A felesleges damilrészt vágjuk le
Vágjuk el az „A”-val jelölt fület az ábrán látható arányban: a = 30%, b = 70%
A rövidebb fülbe kössük a pálcaólmot…
… a hosszabb fülbe a horgot. Ezzel elkészült a szerelék

Csúszó szerelék

A csúszóra szerelt szerelékünknek sincsen nagyobb eszközigénye, mint a fixen szereltnek. Az előbbiek mellett egy darab szelepgumira vagy már nem használt spiccgumira lesz szükség az ütköző csomó megkötéséhez
Fűzzük át főzsinórunkat a pálcaólom fülén
Kössük a damil végére a horgot
Kössük meg az ütköző csomót
Az ütköző kötését egy korábbi cikkemben lépésről-lépésre már bemutattam. http://haldorado.hu/articles.php?articleid=560
A kész csomó
A gumiütköző elcsúsztatható a damilon annak károsítása nélkül, ezzel változtathatjuk a horog és a pálcaólom közötti távolságot
A kész szerelék
* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.