Szerelékek készítése 6. - Oldalólmos picker szerelék

Szerelékek készítése 6. - Oldalólmos picker szerelék

Az idei enyhe tél után reméljük hamarosan beköszönt az igazi tavaszi idő és elkezdenek a horgászvizek melegedni. Amíg nem kapnak túl vehemensen a halak, addig leheletfinom szerelékkel kell próbálkoznunk. Egy fenekező szereléket állítunk most össze, ami a parttól távolabb tartózkodó, finnyásan kapó halak kora tavaszi, valamint akadós terepen történő horgászatához ajánlott.

A szereléket az angol horgászok találták ki a nagyon finom, tavasszal nehezen horogra csalható halak horgászatához, amelyek a lehűlt vizekben a parttól távol, a fenék közelében tartózkodnak, ahol természetesen akadókra is számíthatunk. A szerelék alapötletének leírását M. Bowler tollából láttam, amit az itt bemutatott módon továbbfejlesztettem.

Szükséges anyagok


Szükséges kellékek

  • 2 db gumiütköző
  • 0,12 mm-es fő/előkezsinór
  • sörétólmok
  • apró, a módszerhez alkalmas horog (pl. Gamakatsu 1810 B 18-as)

Vágjunk le egy kb. 20 cm hosszú előkezsinór darabot, majd fogjuk egymás mellé a két damilszálat, az előkét (E) és a főzsinórt (F)
Fűzzük át mindkét szálat (E és F) a gumigyöngyöket tároló drótkarika fülén
Húzzunk le két ütközőt a drótszálról mindkét damilunkra (EF)
Kössünk az előkezsinór (E) végére két duplacsomót. Ez fogja megakadályozni az előke kicsúszását az ütközőkből
Vágjuk le a felesleges damilrészt az előkéről (E) a csomó mögött, majd toljuk fel az ütközőket a csomóig
Az előkére (E) csíptessünk fel néhány darab sörétólmot attól függően, hogy milyen távolságra szeretnénk horgászni
A főzsinórra (F) kössük fel a horgot. Ezzel elkészült a szerelék, amelyet csak egyetlen csomó gyengít, ez pedig a horogkötés
A kész szerelék


A szerelék használata

A főzsinóron a két gumiütköző segítségével rögzítettük az ólmokat tartalmazó előkét. Ezzel lehetővé tettük, hogy a főzsinóron tetszőlegesen a bot spicce vagy a horog irányába mozgassuk el a súlyozást. Így tetszőleges hosszúságú - néhány centimétertől akár egy méteresig terjedő - „horogelőkét” kapunk, amelynek aktuális hosszát a halak kapókedvéhez igazíthatjuk.


Alkalmazási terület

Szerelékünk alkalmas a nagyobb méretű lehűlt horgászvizek tél végi, korai tavaszi fenekező horgászatához. Elsősorban akkor, ha a halak a parttól távolabb és inkább a mederfenék közelében tartózkodnak. A szerelék másik előnye, hogy az oldalólom főzsinórhoz történő csatlakoztatása miatt alkalmas akadós terepen történő horgászathoz is. Az ólmozás elakadása esetén a gumigyöngyök közül kicsúszik az ólomsort tartó előke, és a halat nem veszítjük el.

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.