A szakértő válaszol! – 104. rész

A szakértő válaszol! – 104. rész

Nagyon kedvelem az év ezen időszakát. Sajnos a nyárnak már vége, de még megörvendeztet minket a természet néhány napsütötte őszi nappal. Legyen szó akár a pontyok, akár más halfajok horgászatáról, talán most kínálkozik a legjobb és legtöbb lehetőség a megfogásukra. Szó szerint kitárul a vízi világ még a hidegek beállta előtt! Ha csak tehetitek, használjátok ki ezt minél többen, én pedig megpróbálok ismét néhány hasznos tippet adni hozzá a soron következő kérdés-válasz összeállításban.

Hámori Mátyás
„Szia, Gábor! Azt tervezem, hogy ősszel belepróbálok a márnahorgászatba a Dunán, tudnál ehhez javasolni etetőanyagot és aromát, amely Neked is bevált?”
Döme Gábor:
Kedves Mátyás!
A legjobbkor gondoltál erre, mert most indul a márnaszezon! ;-) Az őszi folyóvízi horgászat legnépszerűbb hala a márna, ami nem meglepő, hiszen megfogása hatalmas élményt nyújt! Talán Te is hallottál már róla, hogy e hal hasonlóan sajátos tulajdonsága a sajtos ízű, illatú csalogatóanyagok iránti vonzódás, mint ahogy a növényi eredetű táplálékok hatnak, például kifejezetten az amurokra. Nos, a kínálatunkban évek óta jelen van ez a termékvonal, és ami azt illeti, folyamatosan fejlődik is! Mára egészen kiterjedt repertoárból van lehetőséged választani, és némi túlzással biztos vagyok abban, hogy bármelyiknek szavazol bizalmat, nem azon fog múlni a horgászatod sikere. Az utóbbihoz azonban kell a megfelelő hely, vízállás, felszerelés, illetve végszerelék is. Ezekhez nagyon sok hasznos és részletes ismertetőt és oktatóanyagot láthatsz a Haldorádó Horgászportálon, illetve a Haldorado Fishing TV YouTube csatornánkon.
Íme, egy összeállítás, aminek gyönyörű márnákat köszönhetek:

- HALDORÁDÓ Sajtos Bajszos

- HALDORÁDÓ Bázis Mix – Scobar

- HALDORÁDÓ Aroma Tuning Sajtos bajszos

- HALDORÁDÓ Aroma Tuning Scobar

Kívánom, hogy tapasztald meg a márnahorgászat, illetve -fogás igazi élményét, sok sikert!

Fogós őszi márnás összeállítás…
… amelynek gyönyörű dunai márnákat köszönhetek

Kiss Zoltán
„Szia, Gábor! Jellemzően a Pilismaróti-öbölben, illetve az élő Dunán szoktam pontyozni, de sok problémám akad a kövekkel, kagylókkal, ezért elhatároztam, hogy váltani fogok monofilról fonottra. Érdekelne a véleményed, hogy milyen fonott horogelőkét ajánlanál?”
Döme Gábor:
Kedves Zoltán!
Íme, a kedvenc típusom, és amit tudni érdemes róla:
Az új By Döme TEAM FEEDER Stone Braid egy prémium minőségű, professzionális süllyedő fonott előkezsinór, melyet kifejezetten method feeder horgászathoz fejlesztettünk. A methodos horgászat fő elvárásai közé tartozik a gyors süllyedés, a lágyság, a magas csomózott szakítószilárdság és természetesen a méretpontosság. Büszkén mutatjuk most be ezt az újdonságunkat, mert bizton állíthatjuk, minden szempontnak eleget téve, kimagasló tulajdonságokkal rendelkezik!
A 8 szálas szövési technológia lehetővé teszi, hogy teljesen kör keresztmetszetű, garantáltan méretpontos zsinór készüljön, mely csomózva is kiváló szakítószilárdsági értékekkel rendelkezik. A speciális PE micro szálaknak köszönhetően rendkívül lágy maradt a zsinór állaga szövés után is, ezért nagyon könnyen köthető, illetve természetes csali-felkínálást biztosít, így a csalit a halak könnyedén be tudják szippantani. Annak érdekében, hogy jobban süllyedjen az átlagos fonott zsinórokhoz képest, több kevlár szálat szőttünk a PE szálak közé. Sötétzöld színe remekül beleolvad szinte minden mederfenék mintázatába.
Széles méretválasztékban kapható: 0,08 mm, 0,10 mm, 0,12 mm, 0,14 mm, 0,16 mm, 0,18 mm, 0,20 mm

Az új By Döme TEAM FEEDER Stone Braid egy prémium minőségű, professzionális süllyedő fonott előkezsinór
Gyors süllyedés, illetve kiemelkedő teherbírás és kopásállóság jellemzi

Ide kattintva mindet megtalálod!

Vadász Endre
„Szia, Gábor! Szeptember végén a Balatonra megyünk pontyozni, pontosabban methodozni. Kérlek, segíts néhány etetőanyag és csali tippel! Köszönöm!”
Döme Gábor:
A nyáron többször is horgásztam a Balatonon, így vannak viszonylag friss tapasztalataim. Minden alkalommal két különböző: egy kukorica bázisú és egy durván halas keverékkel készültem. Az esetek többségében szinte minden pontyomat a halassal fogtam, így ha most indulnék neki és egyet kellene választani, csak ezt vinném magammal. Íme, a pontos összeállítás:

- HALDORÁDÓ BlendeX 2 in 1 - TripleX

- HALDORÁDÓ 4S Method Pellet Mix - Ősz

- HALDORÁDÓ SpéciAdditive - Fűszeres Vörös Máj

- HALDORÁDÓ LEGEND PELLET Wafter - Édes Ananász

- HALDORÁDÓ SpéciCorn MIX Limited Edition - Mangó

Fogós balatoni csalogatóanyagok, amelyeket bátran ajánlok őszi horgászatokhoz is
Legalább ilyen szép pontyokat kívánok hozzá!

Völgyessi Péter
„Szia, Gábor! Tiszta vizű, kavicsos medrű bányatavakon te milyen főzsinórt szoktál használni? Szeretnék egy ilyen tavat (Dabasi kavicsbánya-tó) meglátogatni párszor ősszel és igyekszem minél jobban felkészülni. Köszönöm a válaszod!”
Döme Gábor:
Kedves Péter!
Sokféle kiszerelésű, színű és tulajdonságú zsinórt kínálunk, melyek között szinte minden pontyhorgász technikához és horgászati körülményhez megtalálható a megfelelő típusú, illetve méretű változat. A TEAM FEEDER zsinórok a legjobb minőségű alapanyagok és japán technológia felhasználásával készülnek, így ezek közül ajánlok most Neked. Több jó lehetőség is van számodra, én a Camou Blue Line változatot emelem ki ezek közül. Ez a terepmintás zsinór amellett, hogy trendi, szinte észrevehetetlen a vízben, hiszen kontúrvonalai nehezen beazonosíthatók a folyton változó színezet miatt. Mindehhez egy biztonságot nyújtó, magas szakítószilárdság és gyors süllyedés párosul. Ha nagyobb halakra is szeretnél horgászni, és nem szempont a maximális dobótáv, válaszd a 0,22 mm-es méretet!

- By Döme TEAM FEEDER Camou Blue Line

A TEAM FEEDER Camou zsinórok a legjobb minőségű alapanyagok és japán technológia felhasználásával készülnek
Amellett, hogy trendi, szinte észrevehetetlen a vízben, hiszen kontúrvonalai nehezen beazonosíthatók a folyton változó színezet miatt

Balla Erik
„Kedves Gábor! Talán kissé furcsa lesz a kérdés, de ha egyetlen univerzálisan használható állóvízi és egy folyóvízi aromát kellene ajánlanod, melyek lennének azok? Köszi!”
Döme Gábor:
Kedves Erik!
A válaszom egyszerű lesz és lényegre törő. Talán a legsokoldalúbban használható adalékaink a SpéciAdditive aromák, így azt javaslom, ezek közül válassz! Mutatok két favorit ízt. Az Epres joghurt az őszi pontyos, amuros horgászatok fogós ízfokozója, míg a Folyékony sajt a márnás pecák szuper kiegészítője!

- HALDORÁDÓ SpéciAdditive - Epres joghurt

- HALDORÁDÓ SpéciAdditive - Folyékony Sajt

Az Epres joghurt az őszi pontyos, amuros horgászatok fogós ízfokozója, míg a Folyékony sajt a márnás pecák szuper kiegészítője!

Írta: Döme Gábor
Fotók: Haldorádó Archívum

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.