A szakértő válaszol! – 106. rész

A szakértő válaszol! – 106. rész

Nagyon kedvelem az év ezen időszakát. Sajnos a nyárnak már vége, de még megörvendeztet minket a természet néhány napsütötte őszi nappal. Legyen szó akár a pontyok, akár más halfajok horgászatáról, talán most kínálkozik a legjobb és legtöbb lehetőség a megfogásukra. Szó szerint kitárul a vízi világ még a hidegek beállta előtt! Ha csak tehetitek, használjátok ki ezt minél többen, én pedig megpróbálok ismét néhány hasznos tippet adni hozzá a soron következő kérdés-válasz összeállításban.

Tóth Marcell
„Szia, Tomi! Szerinted ősszel melyik a legjobb íz nagy pontyok horgászatához? Gondolok itt csalira, etetőanyagra, aromára stb. Neked mi vált be legjobban?”
Putz Tamás:
Kedves Marcell!
Meg sem tudnám számolni, hányszor írtam/mondtam már hasonló kérdések kapcsán az érdeklődő horgászoknak, hogy ahány víz, annyi szokás! Látatlanban, a konkrét hely ismerete, illetve ottani tapasztalatok nélkül nehéz „biztosat” mondani, de ha azt vesszük alapul, hogy általánosságban nekem mi vált be a különféle vizeken a jelenlegi időszakban, szívesen ajánlom a Tüzes Ponty termékeket. Ez a fantázianév egy rettentően büdös, penetráns szagú ízvilágot takar. Fogósságának titka speciális összetétele, legyen szó bármelyik termékről. Az alapot spanyol halliszt, vérliszt, májliszt és chilipor adja, majd mindezt egy nagyon agresszív véres-májas aromával kevertük meg. A végeredmény magáért beszél, és bár eredetileg ez egy nyári, meleg vízi horgászatokhoz szánt széria, tapasztalataim szerint az átmeneti időszakokban, különösképp az őszi, lehűlő vizekben is kiválóan működik. Hajrá! :-)
Íme, a teljes választék:

- Haldorádó Tüzes Ponty termékcsalád

A Tüzes Ponty termékcsalád egy klasszikus a Haldorádó palettán, nem véletlenül vált sikeressé az évek során
Legalább ilyen szép pontyokat kívánok hozzájuk!

Kocsor Zsolt
„Kedves Tamás! A családommal Dunakeszin voltunk kirándulni, és a parton sétálva felismertem azt a szakaszt, ahol Ti is horgásztatok Sipivel. Nagyon hangulatos az egész, egyből kedvet kaptam egy dunai feederes pecához. Sosem horgásztam még ezen a folyón. Tudnál adni pár tanácsot?”
Putz Tamás:
Kedves Zsolt!
Az említett dunai feederezés egy nagyon-nagyon összetett, sokváltozós, nem éppen egyszerű műfaj, és a kérdésed sajnos semmiféle konkrétumot nem árul el arról, hogy hol, mely szakaszon, milyen halra és milyen módszerrel szeretnél horgászni… Megpróbálok azonban egy általánosságban helytálló választ megfogalmazni. Az első és egyik legfontosabb, hogy érdeklődj, próbálj minél több helyi és aktuális információt gyűjteni az adott helyről, ahol tervezel próbálkozni! Figyeld a vízállást, a híreket a közelmúlt fogásairól, a várható időjárás alakulásáról stb.! Szükséged lesz egy viszonylag erős felszerelésre is, ehhez a By Döme TEAM FEEDER Big River komplett folyóvízi rendszer elemei tökéletes megoldást kínálnak, bármilyen körülmények között is próbáld becserkészni a Duna halait… Csalogatóanyagok terén egy egyszerű összeállítást javasolok, ezzel többféle halra is eredményes lehetsz. Ez a „Őszi recept 9 - Folyóvízi keverék márna horgászatához” nevű csomagunk. Végül pedig talán a leginkább lényeges, amire már az első peca előtt készítsd fel magad, hogy türelmesnek kell lenned! Jó eséllyel benne van a pakliban, hogy a folyó aznap épp szűkmarkú lesz és nem ad halat, illetve neked is kell majd tapasztalatokat gyűjtened, hogy egyre tudatosabb és sikeresebb lehess. Sok sikert!

Haldorádó Őszi recept 9 - Folyóvízi keverék márna horgászatához

Az őszi Duna csodálatos élményeket adhat, akár csak a vízparton töltött idővel
Az itteni horgászat egy nagyon-nagyon összetett, sokváltozós, nem éppen egyszerű műfaj, ezért mindig az aktualitásoknak megfelelően kell készülni
Nagyon könnyen bele lehet szeretni a dunai feederezésbe, különleges feelingje van az itteni környezetnek és a horgászatok hangulatának is
Hamar meg fogod tanulni, hogyan tudsz majd mindennek örülni, amit a folyó ad
Egyszerű, de tudatosan összeállított és hatékony folyóvízi recept
Fogós márna recept folyóra, egy komplett szettbe csomagolva. Ráadásul akciós áron!

Magyari Levente
„Kedves Tamás! Thermo aláöltözék kiválasztásában kérem a segítségedet. Hozzád hasonlóan magas alkat vagyok (192 cm) és nem szeretnék mellényúlni egy olyan típussal, ami derékbőségben, kar- vagy nadrághosszban túl kurta (gondolom nálad sem ritka, hogy ilyen ruhával szembesülsz). Előre is köszönöm!”
Putz Tamás: 
Kedves Levente!
Az őszi/téli időszak beálltával, közeledtével rengeteg horgászruházattal kapcsolatos kérdést kapok, de talán mind közül az aláöltözék és a meleg lábbeli azok, amire a legtöbben kíváncsiak. Számunkra valóban eléggé macerás, nehéz dolog jó horgászruhát találni (szerencsére azért hétköznapi ruhákból más a helyzet), de nem lehetetlen! Köszönöm, hogy konkrétan leírtad, mire vagy kíváncsi, így jelentősen megkönnyíted a dolgomat. Legyen szó bármiről, csak olyasmit szoktam ajánlani, amit jól ismerek és/vagy saját magam is használom, ami ezúttal sem lesz másként! Ha jól emlékszem, valamikor tavaly, ebben az időszakban volt egy része ennek a rovatnak, amiben bemutattam egy thermo aláöltözéket, amely számomra a legjobban bevált. Nos, azóta sem találtam jobbat, így kicsit felidézve az akkori írásomat Neked is bemutatom a Trakker Reax Base alsóruha szettet!
Ez a típus a vékonyabb aláöltözők legújabb generációja. A kivételes tulajdonságokkal ellátott, kétrészes ruházati termék rendkívül komfortos viseletet és szuper meleg érzést biztosít. Viselhető thermoruhák alsó rétegeként, illetve önállóan is, „pizsamaként” a meleg hálózsákban. A Reax Base Layer kimagasló hőtartóképességgel rendelkezik, de okos tervezésének köszönhetően nem gátolja a bőr légzését. Én konkrétan egy alkalomra sem emlékszem, amikor leizzadtam ebben a ruhámban. További előny, hogy gumírozott derékkal rendelkezik, továbbá zipzárral is ellátott, magasított nyakrésszel, valamint pontos varrási illesztésekkel.

- Trakker Reax Base Alsóruha szett

Ez a kétrészes ruházat remekül szellőzik és nagyon kellemes viseletet biztosít a thermoruha alá. Én az XL-es méretet használom belőle
A nyakánál egy praktikus cipzárral látták el
Jól látszik, hogy az apró részletekre is ügyeltek, ebben az esetben például arra, hogy a cipzár ne tudja irritálni a bőrt a nyakunknál
E ruhának tökéletes a szabása, nem egy csuklószellőztető darab!
A dereka is kellően hosszú, megfelelően méretezett, bár én inkább be szoktam tűrni a nadrág rugalmas szegélye alá, szerintem így a legkényelmesebb
Az alsó hossza is tökéletes, pontosan addig ér, ameddig kell, illetve eléggé passzentos, így meggátolja, hogy a hideg szellő befújjon a bokánkhoz!

Kiss Róbert
„Szia, Tomi! Arról kérdezlek, hogy fluorocarbon előkét mennyire érdemes feederhorgászathoz használni? Tudom, hogy ezek elég vastag és merev zsinórok. Nem durvítja el túlságosan a szereléket? Te használsz ilyet? Ha igen, hogyan?”
Putz Tamás: 
Kedves Róbert!
A fluorocarbon valóban ritkábban van jelen a feederes technikáknál használatos végszerelékekben (habár több kiváló feederest ismerek, akik kizárólag ilyen előkékkel horgásznak, nem elhanyagolható sikerrel), mint mondjuk a bojlis pontyhorgászatban, de ez korántsem jelenti azt, hogy ne lenne előnye a feederezésben is! Számomra előkezsinórként jön számításba ez az anyag, egész pontosan Combi rig előkéket szoktam fluorocarbonnal készíteni.
A konkrét típus, amit használok – leginkább a nagyhalas feederhorgászatokhoz és tiszta vizű bányatavakon –, a Korda IQ fluorocarbon előkezsinór 20 lbs változata. Ez egy nagy tisztaságú, kiváló minőségű fluorocarbon előke. Anyagának vízéhez hasonló törésmutatója miatt a vízben szinte láthatatlan. A szokványos poliamid monofil zsinórokhoz képest kissé sprőd, ezért nem hajlamos gubancolódásra, így a ponty is nehezebben fújja ki az ilyen előkére kötött horgot. A termék 10, 15, 20 és 25 lbs teherbírású változatban érhető el. A 10 lbs a finom szerelékhez ajánlott, a 15 és a 20 lbs terhelhetőségű univerzálisan használható előkezsinór, a 25 lbs vastag verzió pedig már inkább a kifejezetten merev végszerelékek (ún. „Stiff rig”) elkészítéséhez alkalmas. Én ezek közül a 20 lbs típust használom 0,18 mm-es Braxx Pro süllyedő fonottal kombinálva. Többnyire a Pellet Feeder kosaras végszerelékeknél szoktam a Combi riget alkalmazni. Az előke hossza nálam 15-17 cm, melyben mindössze az utolsó 3-4 cm-es szakasz fonott. Az elkészült előke egy további fontos kiegészítője a Korda Dark Matter Tungsten Putty ólompaszta, mely egy speciális, rendkívül jól tapadó és formázható wolfram származék. Ebből egy kis darabot le kell csípni és rágyúrni arra a csomóra, amely a fluorocarbon és a fonott találkozásánál keletkezik. Ezzel optimálisan lesúlyozhatjuk az előkét, illetve a horog befordulását, akadását is segíthetjük vele.

- KORDA IQ fluorocarbon előkezsinór 20 Lbs

- HALDORÁDÓ Braxx Pro 0,18 mm

- KORDA Dark Matter Tungsten Putty Weed

Sok sikert kívánok, szívesen olvasom majd a tapasztalatokat, eredményeket! ;-)

A Korda IQ fluorocarbon 20 lbs változata és a 0,18 mm-es Braxx Pro süllyedő fonott szuper alapanyagok egy „feederes Combi rig” elkészítéséhez
Ezt a előkét leginkább a nagyhalas feederhorgászatokhoz és tiszta vizű bányatavakon használom

Gigor Kornél
„Kedves Tamás! Nagy érdeklődéssel olvastam az eddig megjelent harcsás írásaidat, jó pár hasznos tippet ellestem belőlük. Érdeklődni szeretnék, hogy milyen volt ez az év harcsák szempontjából, várhatóak újabb cikkek? Köszi!”
Putz Tamás:
Kedves Kornél!
Köszönöm szépen, igazán örülök, hogy tetszettek a harcsás, és hogy még hasznosak is voltak! Idén szerencsére még több időm jutott harcsázni, mint tavaly, így újabb tapasztalatokra tehettem szert. Kisebb-nagyobb egyesületi tavak, a Tisza-tó, az élő Tisza, illetve egy-egy mesterséges víz is sorra került a harcsás túrák alkalmával. Nem szépítem, baromi sok eseménytelen nap, illetve éjszaka volt köztük, ugyanakkor sok olyan ismeret is, amik később remélhetőleg nagyszerű élményekhez segítenek hozzá… Volt azért néhány emlékezetes fogásom is idén, többek között végre teljesült az a vágyam, hogy egy olyan harcsát tarthassak a kezem között, amely nagyobb, mint az én magasságom (195 cm)… :-)
Egy kis türelmet kérek még ezekhez az anyagokhoz, több új íráson is dolgozom és biztosíthatlak róla, hogy megéri várni rájuk!

Ez az ősz sem telik nagy harcsa nélkül! Az idei október ráadásul az eddigi legnagyobb harcsáim egyikével ajándékozott meg

Írta: Putz Tamás
Fotók: Bank Bálint, Császár Bence, Putz Tamás

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.