A szakértő válaszol! – 110. rész

A szakértő válaszol! – 110. rész

Az őszi nagy pontyos szezon sajnos a végéhez közeledik, a vizek folyamatosan hűlnek, így a még aktív horgászoknak is a megváltozott körülményekhez kell igazodniuk. Egyre többen már a karácsonyi ajándék témakörében érdeklődnek vagy kérnek tanácsot, ami így, az ünnepek közeledtével egyre aktuálisabb lesz, de vannak, akik már a jövő évi horgásztúráikat tervezik és ezzel kapcsolatban tesznek fel kérdéseket. Ezek közül válogattam ki néhányat, amely szerintem másoknak is tartogathatnak hasznos információkat.

Péter István
„Kedves Tamás!
A legtöbbször lebegő csalikat használok a horgászataim folyamán. Sosem horgásztam télen, viszont idén szeretnék néhány napot rászánni. Mit gondolsz, ezek működhetnek ebben az időszakban is?

Haskó Tamás:
Kedves István!
Mindenképpen érdemes a téli időszakban is próbálkozni, sokszor ezek tartogatnak nagyon élménydús horgászatokat, viszont én nem javasolnám a pop-up csalikat ezekben a hónapokban. Nekem sokkal jobb eredményeket hoztak a mérsékelten lebegőre kikönnyített, wafter típusok. Ezeknél is fontos a megfelelő felkínálás módja, hogy a csali minden előnyét maximálisan ki tudjuk használni. Én erre egy Combi riget alkalmazok, amelyet könnyedén el tudsz készíteni a képek alapján. Sok sikert és kitartást kívánok, mert a téli horgászatokhoz bizony szükség lesz ezekre is.

A speciális fogó segítségével könnyedén elkészíthetjük a megfelelő hosszúságú vezető szárat
Az előre elkészített horogelőke leegyszerűsíti a szerelék elkészítését
Csupán össze kell hurkolni a két előkeanyagot, és már is kész az előke
Remek felkínálási mód wafter csalikhoz

Bagi László
„Tisztelt Haskó Tamás!
Mindig csodálattal nézem filmjeidet, beszámolóidat, amelyekben elmondásod alapján legtöbbször barátaiddal horgászol. Érdekelne, hogy mi alapján döntöd el, hogy kivel mész el egy horgászatra.

Haskó Tamás:
Tisztelt László!
Jogos kérdés! Számomra minden horgásztúra megszervezésének szerves része a megfelelő társaság összeállítása. Szeretek barátokkal jó hangulatban a vízparton tölteni napokat. Alapvetően ismerem azokat a srácokat, akikkel együtt szoktam horgászni, tudom, ki milyen típusú túrákat kedvel jobban, kinek mi az erőssége vagy éppen gyengesége. Ha ezeket tudod rendszerezni, és sikerül időben leegyeztetni egy-egy horgászat időpontját, akkor ezek az emberek nagyban hozzájárulhatnak a horgászat eredményességéhez.

Szép környezetben, jó időben küzdeni álmaim pontyával – mi kellhet még?
Pikkelyes óriás 25 felett!
A jó barátok alapfeltételnek számítanak egy emlékezetes horgásztúrához

 

Kovács Tamás
„Kedves Tamás!
Nálam örök dilemma, hogy mekkora legyen az előkehossz, egyszerűen nem tudom eldönteni, hogy a horgászat folyamán vajon megfelelően választottam-e meg az előkém hosszúságát, vagy esetleg rövidebb vagy hosszabb lenne a megfelelő. Milyen szempontok alapján szoktad ezt megválasztani?

Haskó Tamás:
Szia, Tamás!
A legtöbb általam horgászott tavon van valamilyen ismeretem a meder szerkezetéről, ami alapvetően határozza meg az általam jónak vélt előke hosszát. A Balaton igazi kihívás ebből a szemszögből, mert sok esetben a legjobb helyeken elég markáns az iszap vastagsága. Ha ilyen helyet kell meghorgásznom, akkor a tapogató rúd segítségével határozom meg az előke hosszát. Ezen eszköz segítségével tökéletes képet kaphatunk az iszap típusáról és vastagságáról egyaránt.

A helykeresés folyamán mindig próbálok valós képet kapni az iszap vastagságáról…
… és ennek megfelelően választom meg az előke hosszúságát

Szabó Gábor
„Kedves Tamás!
Szeretnék jövőre egy olyan vadvízre ellátogatni, ahol valódi kihívást jelent a halfogás, és ahol nyugodt környezetben horgászhatok több napon keresztül. Van esetleg ötleted, hogy merre induljak?

Haskó Tamás:
Kedves Gábor!
Én is nagyon kedvelem az ilyen vizeket, minden évben ellátogatok egy-egy eldugott helyre, ahol nyugodtan élvezhetem a természet közelségét. Legutóbbi ilyen élményem a Lehőci-holtághoz köt, amely a Tolnai Dunáért Egyesület kezelésében van. Ezt mindenképpen tudom javasolni neked is. Hatalmas vízterület nagyon kevés horgászhellyel, számtalan jobbnál jobb haltartó hely váltja benne egymást, ami igazi kihívást jelent pontyhorgász szemmel nézve. Én biztosan el fogok ide látogatni jövőre is, a tuskósban van néhány ponty, amellyel lenne egy kis elszámolnivalóm…

Hatalmas vízterület jobbnál jobb haltartó helyekkel
A felém eső oldal széle végig fákkal borított, amelyek szintén ígéretesnek látszottak
A mederben lévő régi tuskók környéke adta a legtöbb kapást
Az itt élő nyurgapontyok szája érintetlen, horog ütötte sebet én egyiken sem találtam…

Kovács Viktor
„Kedves Tamás!
Eddig jellemzően tavakon horgásztam bojlis módszerrel pontyra. Szeretnék nagyobb hangsúlyt fektetni a különböző csatornákra, ahol érintetlen, vad halakra horgászhatnék. Tudnál ebben segíteni nekem?

Haskó Tamás:
Kedves Viktor!
A Kiskunsági-főcsatorna remek lehetőségeket tud nyújtani a kellő elszántsággal rendelkező pontyhorgászoknak. A helyenként erőteljes törpeharcsa-jelenlét miatt nekem a szénhidrát alapú bojlik hozták a legjobb eredményeket ezen a vízen, ezek közül is kiemelkedő az Édes Ananász főzött bojli, amely a legszebb fogásokhoz segített hozzá az utóbbi időkben. Tapasztalataim alapján nem érdemes túl sok időt szánni egy-egy helyre, ha 2-3 napig nincs eredmény, én helyet szoktam váltani.

Édes Ananász főzött bojli és tigrismogyoró, ez a kettő pont elegendő a „csatira”
Egy szem nagyméretű fekvő csali tökéletes a szelektív nagyponty-horgászathoz
Egy ilyen vadvízi ponty megdobogtatja a horgász szívét

Írta: Haskó Tamás

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.