A szakértő válaszol! – 12. rész

A szakértő válaszol! – 12. rész

Bár a meteorológiai nyár hivatalosan még kezdetét sem vette, az időjárás minden jelével arról árulkodik, hogy már a naptár előtt jár. Mint minden évszaknak, ennek is megannyi jellegzetessége, sajátossága van, azonban ha csupán kettőt kellene kiemelnem ezek közül, akkor az az éjszakai, illetve a célzott amurhorgászat népszerűségének rohamos növekedése lenne. Nem is meglepő, hogy a legutóbbi írásom óta érkezett kérdések zöme e témakörökhöz kapcsolódik. Ha Neked is jól jönne néhány nyárindító jó tanács, ne habozz, kattints az írásra!

Kertész Imre
„Szia, Tomi! Tudnál ajánlani valami fogós receptet amuros csalihoz? Bocsi, ha furcsa a kérdés, de rajongok a házi praktikákért és hacsak tehetem, magam készítem el a csalijaimat. Köszi!”

Putz Tamás: 
Kedves Imre!
Cseppet sem furcsa a kérdésed, sokan vannak így vele, és én magam is szeretek kísérletezni a különféle alapanyagokkal, ízekkel, aromákkal. Az aromákkal ízesített csemege, főtt vagy erjesztett kukoricaszemek klasszikus csalinak számítanak az amurhorgászatban, ráadásul mind a mai napig fogósak is! Ha ezekkel csalizok, minden esetben hajszálelőkére fűzöm a magvakat, majd ezeket egy precízen méretezett lebegő szivacsdarabbal vagy más, megfelelő felhajtóerővel rendelkező csalival könnyítem ki.
Íme, az egyik kedvenc amuros receptem:

Ha szereted Te magad készíteni a csalidat, ez egy tökéletes amuros alternatíva számodra!
Egy csalis tégelybe Tejsavas kukoricát és „Amuros” főtt kukoricát töltök, majd ezt bőségesen felöntöm Nagy Amur aromával
Érdemes ezt a horgászat előtti napokban előre elkészíteni, így tökéletesen átjárja a magvakat a csábító aroma
Az igyekezetet az amurok is nagyra fogják értékelni, és bizony ilyen halakért mindig megéri időt szánni a kísérletezésre!

Még egy tipp: Figyelj arra, hogy amikor a tégelybe nyúlsz, ne kerüljön etetőanyag darabka vagy egyéb szennyeződés az aromában ázó szemek közé, illetve horgászat után tartsd hűtőben, s így akár 1-1,5 hónapon keresztül tökéletesen használható, ízes amurcsali marad!

Török Gábor
„Kedves Tamás! A kérdésem az volna hozzád, hogy milyen alapozó etetést szoktál használni, ha kifejezetten amurra horgászol, és hogyan juttatod be, ha nincs csónak vagy etetőhajó használatára lehetőség?”

Putz Tamás: 
Kedves Gábor!
A jó alapozó etetés kialakítása fél siker az amurhorgászatban (is)! Mivel az amur növényevő hal, minden növényi eredetű táplálékot szívesen fogyaszt. Ha az élőhelyén megfelelő mennyiségben található természetes táplálék, pl. nád, sás, hínárfélék, moszatok vagy egyéb növényi csemege, akkor ezek képezik a fő táplálékát, de ettől függetlenül is mindig rááll a magvas etetésekre. Előnyben részesíti a kukoricát, búzát, aprómagvakat és a tigrismogyorót. Sőt, ahogy az évek során a horgászpiacon megjelennek a különféle innovatív, növényi alapú csalogatóanyagok, bojlik, pelletek, s horgászok jóvoltából a halak minél többet találkoznak ezekkel, annál inkább megkedvelik őket és válogatás nélkül falják fel a finom falatokat. Az alapozó és helyben tartó etetést én a legtöbb esetben partról, Spomb etetőrakéta és speciális Spod bot segítségével juttatom be. Ehhez számomra egy mag és pellet összeállítás képezi az etalont, amit bárhol magabiztosan használok, ha amurra horgászom.

Amuros alapozó és helyben tartó etetőkeverékem összetevői:

  • 1 csg Haldorádó Tejsavas 4X Mag Mix
  • 1 csg Haldorádó Főtt kukorica - Amur
  • 1 csg Haldorádó Hidegen sajtolt tökmag pellet
  • 1 csg Haldorádó Hidegen sajtolt kukoricacsíra Pellet EXTRA
Ez a fermentált alapú, illetve főtt mag keverék a magas minőségű növényi pelletekkel kiegészülve garantáltan felkelti az amurok figyelmét, az összetevők egytől egyig csábító hatással bírnak rájuk. Itt fontos megjegyezni, hogy az amurozás csak esetlegesen válaszható el a hagyományos, pontyos feeder horgászattól, mivel 100%-os szelekció jelenleg nem létezik, ha amurhorgászatról van szó! Mivel a pontyok szinte mindig nagyobb arányban vannak jelen egy adott víz állományában, biztosra vehető, hogy ők is érdeklődést fognak mutatni a jellemzően amuros csalogatóanyagokból összeállított etetés iránt. Mindazonáltal ha valóban olyan anyagokat juttatunk a vízbe, ráadásul a megfelelő helyen, amik csábítóak az amurok számára is, szinte minden esetben „lezavarja” a pontyokat egy-egy amurcsapat a területről, amik egészen addig őrzik azt, míg találnak ott táplálékot, s ösztönös érdekeik odafűzik őket. A felsorolt alapozó mennyiség optimális egynapos horgászatra, melynek során a halak és a kapások intenzitása határozza meg a bejuttatás ütemét. A jellemző taktika, hogy a fele mennyiséget reggel, a horgászat megkezdésekor dobom be, a másik felét pedig délben, a horgászat jelképes félidejében.

Hatékony amuros csalogatóanyagok alapozó és helyben tartó etetéshez
A partról történő etetést rendszerint Spomb etetőrakétával oldom meg, amihez tökéletes eszköz a Nevis Legacy Spod bot, valamint a bivalyerős Amethyst 8000 orsó

Markazi Endre
„Hello, Tomi! Tudnál segíteni nekem egy új merítőháló kiválasztásában? Alapvetően feederes horgász vagyok, de szeretek nagy halakra pecázni. Mondanál esetleg egy olyan típust, ami jó nagy méretű és strapabíró akár egy nagy amurhoz is, ugyanakkor nem túl nehéz? Ha lehet, akkor halbarát anyagút részesítenék előnyben, már ha van ilyen, nem horror áron. :-)”

Putz Tamás:
Kedves Endre!
Van bizony! ;-) A felsorolt szempontjaid alapján van egy típus, amit egyértelműen és nyugodt szívvel merek ajánlani, ez pedig nem más, mint a Carp Academy Gumírozott bojlis merítő fej. Immár 3. éve használom a saját példányomat és túlzás nélkül mondhatom, hogy sok-sok mázsa halat emelt már partra, de semmi baja nincsen a mai napig! Pluszban mellette szól az is, hogy fémből készült az „Y” adapter feje, így nem fordulhat elő, hogy valamilyen környezeti behatás kárt okoz benne, és elfárad az anyag terheléskor.
Én ezekkel a kiegészítőkkel használom:
By Döme TEAM FEEDER Power Carp merítő nyél 2,4 m
Carp Academy Lebegő szivacs merítőhöz

A Carp Academy Gumírozott merítő fej tökéletes választás nagyhalas horgászathoz
Ebben gond nélkül elfér akár egy kapitális amur is!

Tóth Marci
„Szia, Tomi! Idén kezdtem el a feederbotos horgászatot és nagyon megtetszett, már sikerült pár szép halat fognom. A hétvégén tervezem az első éjszakai feederes bevetésemet, ami igazából az apropója is, hogy írok. Te hogy rögzíted a világítópatront a spiccekre? Ha egyszer felraktad, akkor dobás előtt le szoktad venni, vagy van olyan megoldás, hogy a zsinór ne akadjon bele? Előre is köszi!”

Putz Tamás:
Kedves Marci!
Először is üdv a „klubban”! :-) Léteznek olyan praktikus kis adapterek, amikkel a hagyományos világítópatronokat jól lehet rögzíteni a spiccre, de kapható olyan patron is, ami gyárilag tudja biztosítani ezt a lehetőséget, bárminemű plusz kiegészítő nélkül. Ez a Night Wasp Feederspicc világítópatron (az S méret jó feederbotokhoz, az SS pedig pickerekhez), ami két bepattintós rögzítő füle segítségével a vékony rezgőspiccen is tökéletesen megszorul, nem kell attól tartani, hogy elmozdul, vagy dobás közben leesik. A zöldessárga színe minimum 12 órán keresztül élénken világít. Fontos, hogy felrakás előtt alaposan tördeld meg és rázd össze, hogy a benne található komponensek megfelelően elkeveredjenek!

A Night Wasp világítópatronok egyszerű és nagyszerű kiegészítők éjszakai feederezéshez

Mester Áron
„Kedves Tamás! Szeretném a véleményedet kérni, hogy milyen fejlámpát érdemes választanom, ha hosszú távra szeretnék egy megbízható típust találni? Nálad sokszor láttam már egy Fox lámpát, hogy vált be?”
Putz Tamás:
Kedves Áron!
Amit nálam láthattál egy Fox Halo HTX fejlámpa, ami finoman szólva sem mai darab. Ez már árulkodik a megbízhatóságáról, hiszen 6 éve tökéletesen teszi a dolgát rendszeres használat mellett! Ennek a szériának már számos újabb, modernebb, továbbfejlesztett modellje jelent meg különböző fényerősségű változatokban, amiket a webáruházunkban (és az írás alatt) megtalálsz! Szerintem, ha ezek közül választasz, nem fogsz csalódni az új lámpádban!

A Fox Halo fejlámpák bármelyike megbízható, erőteljes fényforrást biztosít az éjszakban

Fotók: Haldorádó archívum

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.