A szakértő válaszol – 124.rész

A szakértő válaszol – 124.rész

Javában tart a nyári szezon, ekkor zajlanak a szabadságok, ilyenkor van a legtöbb ideje az embereknek horgászni, a szabadban lenni. A legtöbb kérdés ilyenkor fut be hozzám is. E közelmúltban kapott kérdéseket válaszolom meg legújabb írásomban.

Barna Árpád
„Szia, Peti!
Szeretnék a Pécsi-tavon nagy pontyot fogni bojlis módszerrel, melyik csalitokat ajánlod?”

Rokolya Péter:
Szia, Árpi!
A Pécsi-tó nem tartozik a könnyű vizek közé, így elsősorban sok kitartásra és alázatra lesz szükséged, hogy sikerrel járj. De egyértelműen a Kókusz & Tigrismogyoró bojlinkat ajánlom Neked erre a legendás hazai vízre. Ez egy igazi nagyhalas, szénhidrátos csali, mely akár 72 órát is kibír a vízben. Nekem Orfűn 24 mm-es méretben adta a legtöbb jó halat, 1 szem csali Blowback vagy Combi rigen felkínálva. Sok sikert!

A Pécsi-tó egy legendás hazai víz
A Kókusz & Tigrismogyoró bojli tökéletes választás ide
Sok szép halat köszönhetek ennek a csalinak

Molnár Gergő
„Szia, Peti!
Melyik damil vált be a legjobban Neked?”

Rokolya Péter:
Szia, Gergő!
Talán a kedvenc damilom, amelyet leginkább ajánlok, az a Shimano Technium! Behúzós horgászathoz a 0,355 mm méret a legjobb, dobni pedig a 0,285 mm-es. A Techniumot a hárommagos gyártási technológia mindig is a piac egyik legjobb zsinórjává tette, ám az új japán technológiák nemcsak vékonyabbá, de erősebbé tették! A hárommagos felépítés nemcsak kiváló szilárdságot biztosít, hanem csökkenti a zsinór nyúlását is. A középső réteg tömör, Technium esetében a nyúlás mindössze 12% körüli! Ez nemcsak jelentősen megnöveli a dobástávolságot, hanem sokkal jobbá teszi a kapásérzékelést is anélkül, hogy a rugalmatlanság több halvesztést okozna. A tömör belső biztosítja e szinór kiváló süllyedési tulajdonságait. A második réteg adja a zsinór rugalmasságát, aminek jelentősége akkor válik láthatóvá, amikor a zsinór második alkalommal pereg le az orsóról. A memóriahiány az első dobástól kezdve könnyeddé teszi a nagy távolságok elérését. Az utolsó réteg az ultra vékony UV-védőréteg, amely selymesen sima felületet kölcsönöz a zsinórnak és megvédi azt a nap káros sugaraitól, így biztosítja a zsinór hosszú élettartamát.

A legismertebb és legrégebb óta piacon levő zsinórok egyike a Shimano Technium
Fekete színben kerül forgalomba
Sok szép halat fogtam már a segítségével

Feitli Martin
„Szia, Peti!
Készülünk Kiskorpádra, koit szeretnénk fogni, melyik helyet ajánlod?”

Rokolya Péter:
Szia, Martin!
Minden hely kiválóan alkalmas, sok szép halat rejt a víz. A tóról nemrégiben jelent meg legújabb filmem, melyben minden felmerülő kérdésedre választ találsz, ajánlom figyelmedbe:

Koiország
A tó ékkövei a koik
Minden hely kiválóan alkalmas koit fogni
A nagyobb hangsúly a módszeren van
Ezt a csalit ne hagyd otthon!

Fekete Zoltán
„Szia, Peti!
Törpeharcsás vízre melyik módszert és csalit ajánlod?”

Rokolya Péter:
Szia, Zoli!
Törpés vizekre talán a legjobb csali a tigrismogyoró. Ez meglehetősen jó szelektáló hatással rendelkező, kiváló ponty- és amurcsemege, melyet imádnak a halak. A bojlis etetések tökéletes kiegészítője lehet, de akár csaliként is érdemes felkínálni. Nekem nagyon bevált egy merev Spinner rig előkén felkínálva az úgynevezett tigrismogyoró rózsa. Egy 8 mm-es parafarúd segítségével alkalmazom ezt a felkínálást, mogyoró, parafa és csaliselyem segítségével rögzítem a riget. A legjobb előkezsinór ehhez a Korda Boom. Egy soron következő videóban bemutatom, hogyan is készítem el ezt.

A tigrismogyoró a vadvizek top csalija, de mit sem ér, ha nem egy megfelelő előkén kínáljuk fel!
A minőségi kiegészítők elengedhetetlenek ehhez az előkéhez
A favorit tigrismogyoró rózsa
Sok szép halat ad ez a felkínálás
Hasonló sikereket kívánok!

László Attila
„Szia, Peti!
Melyik szerinted a legjobb rod-pod haladó és profi horgászoknak?”

Rokolya Péter:
Szia, Attila!
Egyértelműen a Fox Ranger MK2 rod-pod a legjobb! Mind anyagban, mind sokoldalúságban verhetetlen – szerény véleményem szerint!
A FOX Ranger Rod Pod MK2 elődje igényessége, masszivitása és remek használhatósága miatt népszerű volt. Az MK2 azonban még magasabbra tette a lécet elődjénél, továbbá a kivitel fejlesztése mellett az árán is faragott a gyártó, mindezt úgy, hogy a kiváló minőségből nem engedtek. Az új formában és kivitelben készülő, hosszasan tesztelt MK2 a gyártó meglátása szerint a valaha készült legsokoldalúbb rod-pod. Nincs olyan körülmény, helyzet a vízparton, melynek során ne állíthatnánk fel gond nélkül. Legyen bármilyen terep vagy időjárási körülmény, a Ranger MK2 mindenhol megállja a helyét. A rod-pod két verzióban is használható, az egyik, hogy a lábak középütt helyezkednek el, de ha a helyzet úgy kívánja, a lábakat a rod-pod két végére is tehetjük. Az egyik legfőbb különlegessége, hogy minden ponton gyorszárral látták el. Ennek következtében a rod-pod komplett felállításánál a lábak betekerése tart a legtovább, pedig az is csak néhány másodpercet vesz igénybe. Fontos hangsúlyozni, hogy a gyorszárak a lehető legjobb minőségűek, így sokévnyi használat után is ugyanolyan stabilan fognak rögzíteni, ahogy új korukban. Szintén nem szokványos megoldás, hogy a lábak dőlésszögének vízszintes és függőleges állításában is gyorszár segít. A rod-pod magassága vízszintes állással: 45-75 cm, a hosszú láb 120-225 (!) cm, kereszttartók távolsága 70-165 cm-ig állítható! Súlya rövid lábakkal 4 kg. A rod-podot egy párnázott hordtáskában szállítjuk.

A lehető legjobb, amit választhatsz, a Fox Ranger MK2 rod-pod
Nemcsak megbízható, hanem szép is

Írta: Rokolya Péter
Fotók: Haldorádó Archívum, Google

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.