A szakértő válaszol! – 134. rész

A szakértő válaszol! – 134. rész

Ismét elérkezett az ősz, és lassan már a tél is a küszöbünk előtt kopogtat. Ebben az időszakban megváltozik a természet, megváltozik a halak viselkedése, a szokásaik és nekünk, horgászoknak is változtatnunk kell a praktikáinkon, módszereinken annak érdekében, hogy eredményesek legyünk. Ebben az írásban ezzel kapcsolatban szedtem össze néhány jó témát, illetve egyéb tippeket a jelenlegi időszakban való horgászatokhoz.

Korsós Levente
„Kedves Tamás! Pergető témakörben kérném a segítségedet, s ezen belül is a fluorocarbon előkék kapcsán. Te milyet ajánlanál, milyen vastagot használjak, hogy biztosan ne harapja el a csuka? Köszi!”
Putz Tamás:
Kedves Levente!
Én személy szerint azokban az előkékben hiszek, illetve bízom leginkább, amiket saját magam készítek. Az alábbi elemekből szoktam összeállítani a legbeváltabb csukás/süllős előkéimet:

  • Sufix Super 21 Fluorocarbon 0,60 mm vagy Savage Gear 100% Soft Fluorocarbon + Savage Gear Needle EggSnap S 24 kg + Guru Rig System Swivels 11
  • Rögzítő elem: Korda Krimpelő fogó (L-es rész) + 0,70 mm átmérőjű, dupla csövű hüvely
 

Ha inkább egy készre szerelt előkét szeretnél választani, akkor is van jó minőségű, garantáltan megbízható alternatíva, én a Fox Rage Fluorocarbon Leadert javaslom 0,90 mm-es méretben. Ez a típus egy igazi nagyhalas előke, kiemelkedő a teherbírása és kopásállósága, legyen szó az éles csukafogakról vagy a mederben lévő kagylókról, kövekről.

Én személy szerint azokban az előkékben hiszek, illetve bízom a leginkább, amit saját magam készítek. Az alábbi elemekből szoktam összeállítani a legbeváltabb csukás/süllős előkéimet
Ha inkább egy készre szerelt előkét szeretnél választani, akkor is van jó minőségű, garantáltan megbízható alternatíva, én a Fox Rage Fluorocarbon Leadert javaslom
Ez a típus egy igazi nagyhalas előke, kiemelkedő a teherbírása és kopásállósága, legyen szó az éles csukafogakról vagy a mederben lévő kagylókról, kövekről
Használd őket bátran, sok sikert hozzájuk!

Lévai Zoltán
„Szia, Tomi! Érdekelne, hogy nagypontyos, illetve tokhalas horgászathoz milyen horgot használsz, neked mi vált be?”
Putz Tamás:
Kedves Zoltán!
Az évek során sokféle típus megfordult a kezemben, melyek között voltak nagyon jól bevált típusok és vacak, szemétre való horgok is… Egy olyan típust fogok ajánlani, amely az utóbbi időben nagyon jól teljesített, így szó szerint töretlen benne a bizalmam:
A Gamakatsu Pole Position nemcsak minőségi bojlis felszerelésekkel büszkélkedhet, hanem számos innovatív kiegészítőt is felvonultat. Legújabb fejlesztései közé tartozik a Snagster PTFE horog széria, mely szinte minden szituációban jól használható és egyben a gyártó palettájának egyik csúcsmodellje. A nagyon hosszú, enyhén befelé forduló, egyenes hegy (mikro szakállal), illetve egy közepesen hosszú szár kombinációja rendkívül agresszívvá teszi ezt a horgot. Kiváló minőségű szénacél alapanyaga garantálja, hogy a horog nem hajlik ki még a legnehezebb körülmények között sem. Ebből adódóan a normál állóvízi ponty- és amurhorgászatok mellett nyugodt szívvel ajánljuk folyóvízi szerelékekhez, valamint akadós terepen történő horgászathoz is. Tipp: Egy aligner (horogbefordító) vagy enyhén döntött zsugorcső alkalmazásával még jobb akadási pozíció érhető el.

Íme, a Gamakatsu Pole Position Snagster PTFE horog széria, mely szinte minden szituációban jól használható és egyben a gyártó palettájának egyik csúcsmodellje

Molnár Adrián
„Szia, Tamás! Ősszel milyen aromával érdemes az etetőanyagot tuningolni? Ha egyet kellene választanod, melyiket ajánlanád?”
Putz Tamás:
Kedves Adrián!
Sokszor leírtam már, hogy a fogós aroma nagyban függ attól, hogy hol, mikor, milyen körülmények között szeretnéd használni. (Persze vegyük alapul, hogy ponty a célhal…) Más-más vízterületeken, időszakokban más és más íz lehet igazán fogós. Jelenleg csak abból tudok kiindulni, hogy az őszi, lehűlő és hideg vízi időszakban mi működik igazán jól, az aroma jellegét pedig igyekszem úgy megválasztani, hogy egyaránt jó legyen kisebb halsűrűségű vizekre, illetve intenzíven telepített tavakra is. Nos, ez a következő:

A Mézes Pálinka etetőanyag egy örök klasszikus, némi CSL Tuning aromával ritkán hagy kapás nélkül hideg vízi horgászatok során
Egy kis édesítőszer hozzáadásával tovább növelheted a keverék fogósságát
Csalinak tökéletes hozzá az ízazonos LEGEND PELLET Wafter - Mézes Pálinka
12 és 16 mm-es méretekben található meg ez a pellet a dobozban, valamint fluo citrom + narancssárga színekben

Kiss Róbert
„Szia, Tomi! Arról kérdeznélek, hogy szerinted milyen csalival és etetőanyaggal érdemes ebben az időszakban próbálkozni a Diana-tavon?”
Putz Tamás:
Kedves Róbert!
Erre többféle jó megoldás létezik, én egy olyat ajánlok, ami számomra bevált az őszi/tavaszi horgászatok során. Sok sikert kívánok, szívesen olvasom majd a tapasztalatokat, eredményeket! ;-)

A Haldorádó Monster Tintahal & Áfonya termékek kifejezetten fogósak az őszi időszakban
Csalizáshoz kombinálj egy szem MONSTER Magnum és egy 13 mm-es MONSTER Pop Up Big Carp - Tintahal & Áfonya golyót!

[s]Írta: Putz Tamás
Fotók: Nagy Gábor, Putz Tamás

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.