Monsterrel nem csak monsterekre!

Monsterrel nem csak monsterekre!

A Haldorádó újdonságai között az egyik legérdekesebb és legnagyobb népszerűségnek örvendő termékcsalád a Monster. Ahogy a neve is sugallja, ezekkel a csalikkal, pellet boxokkal és aromákkal jó eséllyel vehetjük üldözőbe vizeink „szörnyeit”. Ugyanakkor van e termékcsaládnak egy method csalija is, és lássuk be, methoddal alapvetően nem az óriás halakra szoktunk horgászni. De akkor mire tudja használni ezeket az újdonságokat egy method horgász? Ebben az írásban bemutatok néhány hasznos ötletet.

Kajászóra, a Keve Horgászparkba látogattam el

A Keve Horgászpark ideális pálya ahhoz, hogy bemutassam a Monster termékcsalád methodos felhasználását. Élnek a tóban kisebb és nagyobb pontyok is, illetve sok a zavaró kárász, sőt még törpeharcsa is előfordul a vízben. Természetesen a célom a nagyobb pontyok szelektálása volt.
A kipakolás után bekevertem két doboz Monster Pellet Boxot, amelyekről úgy hiszem, hogy jól működnek az ilyen jellegű vizeken. Az egyik a Tintahal és Áfonya, a másik a Vér és Máj ízesítésű pelletkeverék volt.

A mai csalogatóanyagok

Újfent nem a mennyiségről szólt a horgászat, sokkal inkább a minőségről és az alkalmazott taktikáról. 84 méterre akasztottam ki a klipszet, ezzel pontosan a tó közepét dobáltam.

Kezdődjön a horgászat!

Az első 1-2 órát a jó csalik kikísérletezésével töltöttem. A négy különböző Monster Pop Up Method csalit váltogattam minden dobásnál. A kisebb változatokkal próbálkoztam, hiszen a víz hideg, a halak nem esznek még olyan határozottan, a kisebb csaliban több lehetőséget láttam. Hamar kirajzolódott, hogy mely csalik működnek igazán jól.

A mai két legfogósabb csali

A Tintahal és Áfonya, illetve a Vörös Lazac ízesítésű csalik hozták a legtöbb kapást, viszont a kicsi, 9 mm-es pop-upokat nem ritkán a kárászok is felvették, de nekem ma nem ők voltak a célhalaim. Itt térek ki az első nagyon fontos felhasználási tanácsra.
Ahogy a nevük is jelzi, ezek a csalik pop-up, azaz lebegő kis golyók. Habár method csalikról van szó, felhajtóerejük elég nagy, így nagyon nem mindegy, milyen előkén, milyen horoggal kínáljuk fel őket. Én ma egy – az időszakhoz képest igencsak nagy – 10-es méretű Korum Grappler Barbless horoggal horgásztam, amely mellé a hajszálelőkére egy 7 mm hosszú hagyományos, vastag csalitüskét kötöttem.

A kisebb csali

Két oka volt e finomnak nem mondható horog alkalmazásának. Az egyik, hogy ma egyértelmű célom volt a szelektálás, viszont a másik, fontosabb indok az az, hogy ezzel a horog-csalitüske kombinációval a kisebb, 9 mm-es csali szépen a fenéken marad. Ehhez a csalihoz a felhajtóereje miatt muszáj egy kicsit nehezebb horgot és – ha azzal csalizunk – csalitüskét használnunk.

A tökéletesen balanszírozott csali eredménye

Megmutatom, hogyan is néz ez ki használat közben.

Elsőként a horog és a csali megy a töltőszerszámba…
… majd a pellet…
… és kész is! Nagyon egyszerű, de annál hatékonyabb
Mehet is be a következő halért
A kisebb pontyok imádták a kicsi Monster csalikat

Viszont ennek az előkének az igazán nagy előnye csak most következik. Próbáltam a nagyobb pontyokat szelektálni, ezért feltettem a nagyobb csalit a horog alá. Nyilván, mivel a mérete nagyobb, így a felhajtóereje is. Ez a csali már ezt a horgot is megemeli, de egy apró trükkel ez könnyedén orvosolható. A horog és csalitüske súlya együtt pont akkora, hogy a 11 mm-es Monster Pop Upból egy kicsit lefaragva egy tökéletesen kibalanszírozott csalit kapunk.

Egy kicsit megfaragva a csalit…
… ritkábbak lettek a kapások…
… de nőtt a halak mérete

Ezt a csalit a kárászok már egyáltalán nem, de a kisebb pontyok se vették fel olyan szívesen. Határozottan kevesebb lett a kapás, az érdeklődést mutató halak viszont nagyobbak voltak.

Ennyi csalogatóanyag elég volt egész napra
Újabb hal a horgon
Megvagy!
A nap legnagyobb hala
Viszlát!

Ha Te is szeretnéd ezeket a csalikat használni methodozáshoz, akkor mindenképpen figyelj oda, hogy előkéd tökéletes pozícióban legyen. Ez egy pici plusz feladat minden dobás előtt, de egyértelműen kifizetődő!

Írta: Bank Bálint
Fotók: Bank Bálint, Sipos Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.