A szakértő válaszol – 136. rész

A szakértő válaszol – 136. rész

Itt az ősz, a legjobb nagypontyos időszak! Sok kérdést kaptam az elmúlt hetekben tőletek, íme, közülük néhány érdekesebb, mely sokatok számára is hasznos lehet.

Mikszáth Máté
„Szia, Peti!
Láttam, jártál a Szálkai-víztározón, ahol gyönyörű halakat fogtál. Megkérdezhetem, milyen csalival voltál sikeres?”

Rokolya Péter:
Szia, Máté!
Igen, jó pár szép pontyot sikerült fognom. Kétféle csalival voltam sikeres. Az egyik a már jól bevált Kókusz & Tigrismogyoró bojli volt, a másik pedig a Spanyol Mogyoró fantázianevű hasonló mogyorós csali. Erről a csaliról nagy vonalakban annyit, hogy egy natúr szénhidrátos, édes, mogyorós csali, amely még csíp is, de bővebben később!

A Szálkai-víztározó egy kihívásokkal teli vízterület
Kettő hasonló, mégis különböző szénhidrátos csalival készültem
Kétféle csali, kétféle előke
A jó csali eredménye a jó hal

Majoros Péter
„Szia, Peti!
Melyik előkét javaslod a nagy tavakra, tározókra?”

Rokolya Péter:
Szia, Peti!
Utóbbi időben a Loop & Boom előke nekem nagyon bevált. A Korda készre gyártott verzióval is kedveskedik a vásárlóknak. A Korda Loop Rigs Klor egy cserélhető horogrész 4-es vagy 6-os Klor horoggal a boom szerelékekhez, mely Danny Fairbrass kedvenc „loop & boom” kombinációja Klor horoggal. Ezeket a készre kötött horogelőkéket úgy tervezték, hogy az előre megkötött boomokkal együtt használhassák, vagy ha úgy szeretné, a horgász megkötheti a sajátját is. Ha a kettő egymásba van fűzve, tökéletes kombi riget alkotnak. Egyszerűen be kell fűzni a Klor hurokrészt a Boom hurokrészbe – hurok a hurokba –, és már indulhat is a horgászat azzal a plusz előnnyel, hogy a horogrész gyorsan kicserélhető, ha ú gy adódik. Nincs szükség zsugorcsőre, mivel a Klor befelé fordított füle segít abban, hogy a horog megfelelően beforduljon. Az előkék félmerev fonott anyagból készülnek 4-es, 6-os vagy 8-as horogmérettel. Jó szívvel ajánlom!

A merev előkék rendszerint nagyon agresszíven, jól akadnak
A Loop & Boom előke kellékei
A siker nem marad el!

Rákóczi Pál
„Szia, Péter!
Melyik főzsinórt és előtétzsinórt ajánlod nekem akadós terepre?”

Rokolya Péter:
Szia, Pali!
Az egyik kedvenc főzsinórom – és ki merem jelenteni, hogy a legjobb is a piacon – a Shimano Technium. A Techniumot a hárommagos gyártási technológia mindig is a piac egyik legjobb zsinórjává tette, ám az új japán technológiák nemcsak vékonyabbá, de erősebbé is tették!
A hárommagos felépítés nemcsak kiváló szilárdságot biztosít, hanem csökkenti a zsinór nyúlását is. A középső réteg tömör, Technium esetében a nyúlás mindössze 12% körüli! Ez nemcsak jelentősen megnöveli a dobástávolságot, hanem sokkal jobbá teszi a kapásérzékelést anélkül, hogy a rugalmatlanság több halvesztést okozna. A tömör középrész biztosítja e zsinór kiváló süllyedési tulajdonságait. A második réteg adja a zsinór rugalmasságát, aminek jelentősége akkor válik láthatóvá, amikor a második alkalommal pereg le az orsóról. A memóriahiány az első dobástól kezdve könnyeddé teszi a nagy távolságok elérését. Az utolsó réteg az ultra vékony UV-védőréteg, amely selymesen sima felületet kölcsönöz a zsinórnak és megvédi a nap káros sugaraitól, így biztosítja a zsinór hosszú élettartamát.
Előtétzsinórnak a Haldorádó Record Carp Strong Leader line a javaslatom. Az akadóban való horgászat ma már szinte elképzelhetetlen jó minőségű monofil előtétzsinór nélkül! E zsinór keménységének és speciális felületének köszönhetően jól viseli a kagylók, kövek és egyéb akadók okozta felületi sérüléseket, emellett szinte teljesen áttetsző, így a halak számára láthatatlan marad. Mivel egy egészen minimális nyúlással rendelkezik, fárasztás közben kevesebb halvesztésünk lesz, mintha fonott előtétzsinórt alkalmaznánk. Ha ilyen helyen készülünk horgászni, nincs más teendőnk, mint felkötni a főzsinór végére 25-30 méter Strong Leader előtétzsinórt, és már biztonsággal fáraszthatjuk akár álmaink halát is!

Nyerő páros
Készre töltve!

Németh Endre
„Szia, Peti!
Melyik bojlis botot javaslod univerzális bojlis módszerhez?”

Rokolya Péter:
Szia, Endre!
A By Döme Black Edition szériát javaslom. A család közepesen hosszú, 3,6 méter hosszúságú változata 3 librás tesztgörbével bír. Ez már egyértelműen a dobós horgászatot szolgálja. A legnagyobb dobótávolsághoz a 100 grammos ólom ideális. A főzsinór vastagságtól függően 80-140 méterig dobhatunk ezzel kényelmesen. Van még egy másik, speciális felhasználási köre is e botnak, ugyanis különlegesen alkalmas a dunai nagyponty-horgászatokhoz, ahol is maximum 30 méterre kell dobni 150-200 grammos ólomnehezéket, amely fixálja a végszereléket. Ezt követően azonban a megakasztott halat garantáltan el kell tudni fordítani az akadó mellől. Na, most bármilyen hihetetlen, ez a bot képes erre és megtartja a legnagyobb, legvadabb dunai pontyokat is.
Főbb paramétere:

 • Tesztgörbe: 3 Lbs
 • Ajánlott ólomsúly: 100 g
 • Hossz: 3,6 m
 • Gyűrűk száma: 6 db
 • Nyéltag átmérő: 13,48 mm
 • Tagok száma: 2 db
 • Szállítási hossz: 187 cm
 • Tömeg: 363 g
 • Anyaga: 40 TON High modulus Toray Carbon
 • Gyűrű típusa: SeaGuide Titánium, dupla talpas
 • Nyélborítás: EVA
 • Orsótartó típusa: Csavaros
 

Letisztult dizájn
Csúszásmentes markolat
Nagy tavakon is megállja a helyét
Szépen dolgozik a bottest, dobós horgászathoz is ideális
Álmaink halához is hozzásegíthet

Károlyi Kristóf
„Szia, Peti,
Milyen az ideális behúzós bojlis végszerelék?”

Rokolya Péter:
Szia, Kristóf!
Nekem az inline ólom vált be az utóbbi időben a legjobban, 100-120 grammos méretben, konkrét típusban a Fox gyárt remek inline ólmokat. Ez elegendő közepes távok meghorgászásához is. Horogelőkében pedig a Blowback előke a kedvencem durván 20 cm hosszban. De ebben a filmben részletesen bemutatom a kedvenc behúzós végszerelékemet: 

Az inline ólom kiváló behúzós horgászathoz
Kifogástalan felkínálás
Egy hatalmas tőponty, szájában a nyerő csalival
Hasonló sikereket kívánok!

Írta: Rokolya Péter
Fotók: Haldorádó Archívum, Google

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.