A szakértő válaszol! – 141. rész

A szakértő válaszol! – 141. rész

Érthető módon a horgászok nagy része a téli időszakban kevésbé aktív. A hideg mellett a korlátozott horgászati lehetőségek és a nappali órák rövidsége is sok esetben elveszi a sporttársak kedvét a nekiindulástól. Valahol érthető ez is, de pont a sok bezártság miatt érdemes néha egy-egy napot a pecának szentelni, hiszen nagyon jólesik kiszellőztetni a karácsonyi nyüzsgés után a fejünket. Néhány levelet kaptam a téli horgászatokkal kapcsolatban, amelyek talán segítenek a nem csak elméletben pecázók számára, így az alábbiakban ezekre adott válaszaimat olvashatjátok.

Kasza Tibor
„Szia, Gábor! Tervezek új tavakat meglátogatni tavasszal, de sokszor belefutottam már abba, hogy az új helyeken új szabályok várnak, főleg a halkímélő eszközökkel kapcsolatban. Mi az, ami mindenhol jó, amit mindenhol elfogadnak?”
Sipos Gábor:
Kedves, Tibor!
Mielőtt új vizekre evezel, mindenképp gyűjts információt az adott tavon elfogadott halkímélő eszközökről és a fontosabb szabályokról. A tógazdák minden lehetséges módon megpróbálják óvni a halaikat, ami teljesen érthető is.

Számos By Döme TEAM FEEDER halkímélő eszköz érhető már el a kínálatban
Vannak olyan vízterületek, ahol a vastag szivacsos, oldalfallal ellátott matracokat is elfogadják

Számos olyan kiegészítő van már a Haldorádó kínálatában, amely jó alternatívát nyújthat, de a nagyobb halakat rejtő tavakon már kizárólag a lábbal rendelkező, mélyebb pontybölcsőket fogadják el. Ráadásul nemcsak a parton tartózkodásra kell figyelni, hanem a hal visszaengedésére, melyet szintén a bölcsőből kell elvégezni, vagy ha meg szeretnénk könnyíteni a saját dolgunkat, akkor egy lebegő halmérlegelőt is érdemes beszerezni. Ezzel ugyanis még a kapitális halak is könnyebben mozgathatók.

Ahol nagy halak vannak, ott kizárólag a pontybölcső elfogadott
A legtöbb intenzíven telepített tavon már a sebfertőtlenítő használata is kötelező

Oda kell figyelni még a tavon elfogadott merítő hálókra is. Olyat érdemes választani, amely sűrű lyukú, és amelyben nem hajlik össze a hal, nem töri el az úszóit. A sebfertőtlenítő is kulcskérdés, hiszen a legtöbb helyen már az is kötelező kellék!

Az ilyen tökéletes halakra vigyázni kell!

Lukács Gábor
„Kedves Gábor! Tudom, hogy a csalik színe mennyire fontos, de szerinted mennyire látják a színek közti minimális eltérést a halak? Ez ugye ilyenkor, télen, a letisztult vízben talán még fontosabb lehet.”
Sipos Gábor:
A csalik színének fontossága nagyon nehezen kérdőjelezhető meg, hiszen nagyon gyorsan választ lehet kapni arra, ha épen rossz árnyalatú waftert kínálunk a halaknak. Hogy mit látnak a halak a színekből, az már más kérdés. Leginkább csak árnyalatokat érzékelnek, de tisztább vízben természetesen ez felerősödik. Nagyon látványos víz alatti felvételek bizonyítják, hogy vannak helyzetek, amikor a színes, feltűnő csalinak szívnak oda a halak függetlenül annak kosár tartalmához viszonyított helyzetétől, és vannak bizony olyan esetek is, amikor egyértelműen a kosár tartalmát és az ahhoz hasonló kinézetű falatokat szippantják fel elsőként.

Minimum három különböző színű csalival érdemes nekiindulni a horgászatoknak
Nagyobb szem = jobb látás! A keszegfélék hamarabb észreveszik a színes falatokat!

Teljesen máshogy viselkedik a hal, amikor gyedül van, mint amikor rajban úszva próbál érvényesülni a táplálékkonkurenciában. Érdemes tehát minden helyzetre felkészülni és method horgászat során minimum háromféle árnyalatú csalival készülni.

Feltűnő, eredményes színösszetétel!
A víz alatt is jól látható a kontrasztos csali
Előfordul, hogy a matt csalik az eredményesebbek

Kedves György
„Szia, Sipi! Az igaz, hogy a hideg vízben nem jó pelletet tölteni a kosárba, mert gyorsan eltelnek tőle a halak?”
Sipos Gábor:
Szia, György!
Igen, ebben van részigazság, ami mindössze annyi, hogy a nagymennyiségű pellettől el tudnak telni ilyenkor a lelassult emésztésű halak, de method horgászat során ebből mi nem érzékelünk semmit. Azért nem, mert a mi kis kosárkánkkal csak a töredék mennyiségét tudjuk annak bedobni, mint ami egy halnak elég lenne.

Pelletkeverék vagy őrölt pellet? Legjobb, ha mindkettőt alkalmazzuk!
Keverve érdemes használni az őrleményt az egész szemekkel

Persze, ha egy helyre dobálva horgászunk, akkor egy idő után telítődhet az a hely, de ehhez nagyon pontosnak kell lennünk. Ekkor érdemes némi őrölt pellettel felhígítani a pelletkeverékünket, így gyorsabb hatást érünk el, miközben minimalizáljuk a halak eltelésének kockázatát.

Egy kosárnyi pellettel nem tudunk kárt tenni még a leghidegebb vízben sem
Ahol van kárász és keszegfélék, ott a túletetés veszélye minimális
Egy kosárka tartalmával is lehet nagy halakat fogni

Tölgyesi János
„Szervusz, Gábor! Ebben az időszakban szerinted mennyire kell aromázni? Érdemes kicsit többet használni ezekből, vagy még a kevés is ártalmas lehet?”
Sipos Gábor:
Kedves János!
Az aromázás ebben az időszakban is pont olyan, mint nyáron. Előfordulnak tavak, ahol nélkülözhetetlen, míg máshol akár még hátrányos is lehet. Amivel viszont nem lehet mellélőni, az a CSL Aroma Tuning, amely a fenéken terjed és még hideg vízben is gyorsan a horgászhelyünkre csalja a halakat.

A CSL Aroma Tuning használata 16 Celsius-fok alatti víz esetén javasolt
A 4S Method Pellet Spray és Gel hideg vízben is eredményesek lehetnek

Az utóízesítők közül olyat javasolt használni, amelyek akár hosszabb ideig is ott maradnak a kosár közelében, mert ilyenkor a várakozási idő megnőhet. A Spray állagúakat inkább már az etetőanyag rétegek közé nyomjuk, a kosár tetejére inkább Gel állagúakat érdemesebb használni. Az aromák használatának indokoltságára néhány dobás után választ kapunk.

A Gel állagú aromák tovább a kosáron vagy annak közelében maradnak
Télen is lehet meghökkentő eredménye az aromázásnak!

Hamu Kristóf
„Szia, Sipi! Van egy jó thermo ruhám, mely télen, a mínuszokban hasznos, de ebben a szeszélyes időjárásban, az 5-10 Celsius-fokban már nagyon meleg, nem komfortos a viselete. Te mit javasolsz az átmeneti időben, amelyben nem fagyok meg, de nem is kapok benne hőgutát?”
Sipos Gábor:
Kedves Kristóf!
Tudom, hogy miről beszélsz, én is csak kínlódok a thermo ruhákban, hisz csak kevésszer igazán indokolt a használatuk. Amikor a hőmérő higanyszála még messze van a 0 foktól, és kellemes, napos idő van, ezek a mínuszokra optimalizált ruhák túlságosan melegek! Ekkor veszem én elő a Black Edition 3 in 1 kabátomat, melynek belső polár rétege légáteresztő, így nem melegszik bele a viselője. Szabása is a horgászathoz igazodik, ugyanis derékrésze hosszított, így ülés vagy guggolás közben sem válik fedetlenné a derekunk.

Remek átmeneti kabát
Ha nincs az a nagy zimankó, ez a kabát az optimális viselet

Kellemes viselet, és míg nincs nagy zimankó, addig tökéletesen szigetel minket. Szélálló kivitelezésű, így huzatosabb helyeken is használható. Nem mellesleg visszafogott, fekete színe nagyon elegáns csakúgy, mint a kisméretű logók elöl és hátul. A belső, kivehető része is hordható önmagában is, így ezzel a kabáttal valójában 3 ruhadarabot kapunk!

Hosszú dereka biztosítja, hogy ott szigeteljen, ahol kell!
Visszafogott feliratokkal, elegáns, fekete színben kapható a kabát

Írta: Sipos Gábor
Képek: Haldorádó archívum

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.