A szakértő válaszol! – 33. rész

A szakértő válaszol! – 33. rész

A tavasz és a kora nyár izgalmas időszak a horgászatban. A folyamatosan melegedő víz újabb és újabb szituációkat teremt, amelyekhez ha nem alkalmazkodunk, akkor csökkentjük fogási esélyeinket. Az alábbiakban olyan kérdéseket találtok, amelyek vízparton fogalmazódtak meg, és olyan válaszokat, amelyeket horgászatok támasztanak alá.

Magyar Ferenc
„Szia, Gábor! Először is gratulálok a csapat világbajnoki szerepléséhez! Pont a hosszú előkés technikával kapcsolatban lenne kérdésem. Te mi alapján választod meg, hogy milyen tömegű kosárral horgászol állóvízen?”
Sipos Gábor
Kedves Ferenc!
Kérdésedre a válasz nem is annyira egyértelmű, mint azt sokan gondolják! Több tényezőt is figyelembe kell venni a megfelelő méretű kosár kiválasztásánál. A meghorgászandó távolság, a szél erőssége, és a víz áramlása az elsődleges szempontok, amelyek együttvéve szabják meg a megfelelő kosár tömegét. Ugyanis hiába horgászunk mi csak 30 méterre, amit akár egy 10 grammos kosárral is pontosan meg lehet dobni, ha viharos szél van, ami ráadásul tolja a vizet rendesen. Ekkor prioritást élvez a pontosság, így akkora és olyan fajtájú kosarat kell a karabinerbe akasztani, amivel tudunk dobni. Ez lehet akár 30-40 gramm is. Természetesen arra figyelni kell, hogy csak akkora kosarat használjunk, amelyet botunk teherbírása lehetővé tesz!

Számtalan formájú és méretű feederkosár van, így nem csoda, ha nehézséget okoz a választás!
Csak akkora kosarat használjunk, amelyet botunk teherbírása lehetővé tesz!

Sölét Péter
„Kedves Gábor! Az iránt érdeklődnék, hogy mekkora horgokhoz ajánlod a Method Fluo Wafter csalit?”
Sipos Gábor
Szia, Péter!
A szóban forgó csalinak minimális a felhajtóereje, így nem kell attól tartani, hogy kicsi horog esetén teljes előkehosszban elemelkedik a fenéktől. Egyedül a csali mérete az, ami befolyásolja a horogválasztást, de pont azért lett 8 mm ez a finom kis pellet, hogy a legnépszerűbb méretű methodos horgokhoz passzoljon. Kérdésedre tehát a válasz: 10-es, 12-es Guru QM1-es horgokhoz például tökéletesen illik a Fluo Method Wafter.

A 10-es, 12-es Guru QM1-es horgokhoz tökéletesen illik a 8 mm-es Fluo Method Wafter
Azért lett 8 mm ez a finom kis pellet, hogy a legnépszerűbb méretű methodos horgokhoz passzoljon

Országh László
„Szia, Gábor! Alig várom, hogy végre kipróbáljam az általad bemutatott Gold Feeder - N-Butyric Carp etetőanyagot. Szerinted mikortól érdemes bevetni?”
Sipos Gábor
Kedves László!
Mivel az N-Butyric Carp egy vajsavas jellegű etetőanyag, mindenképp várnék a használatával májusig. Amíg a víz hőfoka nem haladja meg a 18-20 Celsius fokot, addig ez az etetőanyag nem hatékony. Ahogy melegszik az idő, úgy lesz egyre fogósabb ez a kaja, és úgy csökken a hallisztes keverékek dominanciája. Nyáron pedig nem is nagyon kell mással készülni. ;)

Az N-Butyric Carp egy vajsavas jellegű etetőanyag, így főleg a felmelegedett vizekben hatékony!
Amikor már eszik az amur, akkor érdemes bekeverni az N-Butyric Carp-ot

Szűcs Barnabás
”Szia, Gábor! Kipróbáltam a Method Fluo Wafter csalikat, ám van velük egy kis problémám, mégpedig az, hogy a 7 mm-es, normál vastagságú csalitüske szétrepeszti. Próbáltam hajszálelőkére fűzni, de a végeredmény ugyanez lett. Mit csinálok rosszul?”
Sipos Gábor
Kedves Barnabás!
A Method Fluo Wafter egy oldódó csali, amelynek felkínálása finom csalizást igényel. A normál vastagságú csalitüske könnyen szétrepesztheti ezt a csalit, így mindenképp a Fine csalitüskét kell hozzá használni 10 mm-es hosszban. Ez garantáltan nem roncsolja szét a csalit!

A 10 mm-es Fine csalitüske garantáltan nem repeszti meg a Fluo Method Wafter csalit
A kis csalik finom felkínálást igényelnek!

Papp Gábor
„Szia, Gábor! Bele szeretnék vágni a method horgászatba, de nem tudom, melyik kosárral kezdjem? A By Döme TEAM FEEDER Vario Method Feeder és a Long Cast Method Feeder közt vacillálok. Te melyiket javaslod?”
Sipos Gábor
Funkcionalitását tekintve mindkét etetőkosár a method módszerhez való, ám felhasználási területük eltérő. A Vario Method Feeder kosarat én leginkább a közeli, 20-50 méteres horgászatoknál használom akkor, ha nem feltétlenül kell pontosan dobni. E kosár előnye, hogy cserélhető a teste, így például, ha feltámad a szél, akkor a 25 grammos kosarat a végszerelék megbontása nélkül ki tudom cserélni akár 35 grammosra. A Long Cast Method Feeder kosár a távoli és a pontos horgászatok eszköze. E vezetőszárral ellátott kosár nagyobb méreteivel akár 100 méter fölé is lehet dobni, míg a kisebbekkel a közelebbi távokat lehet nagyon pontosan meghorgászni. És hogy melyiket javaslom? Mindig azt, ami az adott szituációban jól használható. Érdemes mindkettőt magunknál tartani!

Funkcionalitását tekintve mindkét etetőkosár a method módszerhez való, ám felhasználási területük eltérő
A Long Cast Method Feeder kosár a távoli és a pontos horgászatok eszköze, míg a Vario Method Feeder kosár a közelebbi, finom feederezéshez való, ráadásul cserélhető a teste, így segítségével a szerelék megbontása nélkül igazodhatunk az időjáráshoz!

Írta: Sipos Gábor
Fotók: Haldorádó Archívum

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.