A szakértő válaszol! – 37. rész

A szakértő válaszol! – 37. rész

A „szakértő válaszol” című cikksorozat keretein belül megpróbálok azokra a kérdésekre választ adni, amit a Haldorádó Centrumban vásárlóink feltesznek számomra, és úgy vélem, válaszom nemcsak az adott kérdező, hanem többek számára is hasznos és informatív lehet. Ha nem tudsz ellátogatni Kiskunhalasra, akkor is van megoldás: a Facebookon, a Haldorádó Centrum oldalon is szívesen várom kérdéseiteket!

Imre Dániel
„Üdv! Szeretnék feederbottal horgászat előtt etetőrakétával, pontosabban Spomb etetőbombával beetetni. A mini és a közepes, midi méret mekkora súlyú lesz, ha telitöltöm?”
Haszilló István:
Kedves Dániel!
Nagyon köszönöm a kérdésed, ez igazán hasznos információ lehet bárkinek aki Spombbal szeretne etetést létrehozni, de nem biztos benne, hogy elbírja a felszerelése. Lemértem mind a 3 méretű Spomb etetőbombát megtöltve. A töltet halibut pellet volt, és amennyire csak engedte az eszköz, annyira töltöttem teli.

Spomb etetőbombák csatasorban

 

SPOMB méret MINI KÖZEPES NAGY
Tömeg üresen (g) 26 41 64
Tömeg megtöltve (g) 64 127 215

Legnagyobb méret megköveteli a külön erre szánt SPOD felszerelést
Amennyi csak belefér!

Termékinfó: https://www.haldorado.hu/termekek/kiegeszito-kellek-c7/pontyos-kellekek-c112/spomb-etetobomba-kozepes-i20656

Tóth Barnabás
„Szervusz, István! Nagy kedvencem lett a German Riges csalitüske egy szem lebegő csalival. Viszont azt vettem észre, hogy néha jobb lenne egy kicsit a horogtól elengedni a csalit, de megtartani a mozgását. Tudsz valamit javasolni?
Haszilló István:
Kedves Barnabás!
Igen, szerencsére van megoldás! Méghozzá a Korda D-Rig Kickers adapter, amely horogbefordítóként is funkcionál. Az adapter kisebbik csatlakozója felől érdemes a German Rig-es csalitüske karikáját befűzni, majd a horogra felhelyezni az így felturbózott adaptert. Így megmarad a German Rig variálhatósága, még nagyobb mozgása lehet csalinknak, és az akadások is sokkal biztosabbak lesznek. Egy gondolat: nem könnyű átbújtatni a csalitüske karikáját, de megéri vele bajlódni.

Termékinfó: https://www.haldorado.hu/termekek/kiegeszito-kellek-c7/pontyos-kellekek-c112/korda-kickers-d-rig-xl-green-i31138

 

German Riges csalitüske és a D-Rig Kickers páros már összeépítve
Jól látszik, hogy megnő a csali és a horog közötti távolság…
… és megnövekszik a csali mozgási lehetősége is, így még biztosabb akadások érhetőek el

Hoffer András
„Szia, István! Nagyon töröm a fejem, hogy ebben a nem megszokott Májusi időjárásban mivel lehetne feljavítani a halas, illetve májlisztes method etetőanyagaimat. Drasztikusan lecsökkentek a kapásszámaim.”
Haszilló István:
Kedves András!
Nemcsak te küzdesz a hideg, esős és változékony időben a halfogás terén. Viszont van egy olyan adalékunk, ami kifejezetten alkalmas a magas állati fehérje tartalmú csalogatóanyagok hideg vízi feljavítására. Ez az adalék a Haldorádó SpéciAdditive - Japán Krill. Több éve is sikeresen bebizonyította a krill kivonat, hogy hideg vízben verhetetlen. Method mixekhez keverve egy flakon nagyjából 3-4 kg feljavítására elég, de azt vettem észre, hogy etető pelletek beáztatása után, ha leöntöm ezzel a kivonattal őket, még jobban működik mint etetőanyaggal.

Termékinfó: https://www.haldorado.hu/termekek/adalek-aroma-c21/adalekanyag-bojlis-c158/haldorado-speciadditive-japan-krill-i28903

 

Furcsa, de nagyon hatékony!
Pelletekre öntve még intenzívebb a hatás

Bonyhádi Gábor
„Szia, István! Csúzli választásban tudnál segíteni? 20-25 métere szeretnék szemest lőni, de ha lehet, nem nagy területre szeretném szétszórni. Tudnál olyan csúzlit javasolni, ami erre alkalmas?”
Haszilló István:
Kedves Gábor! 
Erre a feladatra mindenféleképpen egy tölcsér alakú kosárral ellátott, közepesen erős gumival szerelt csúzli az igazán alkalmas eszköz. Fontos, hogy nem szabad sok szemest beletenni a kosárba, csak félmaréknyit érdemes lőni. Ha teli kosárral lősz, akkor sajnos a legjobb csúzli is egy kisszobányi területet fog beszórni. Adódhat a kérdés, hogy akkor miért nagy a kosár? Miért nem csinálnak kisebbet? A válasz prózaian egyszerű! A kosár „üres” része a szemek helyben tartását végzi, egyszóval irányítja azokat akkor, amikor elengeded a kosarat, és ha ez a tartás megszűnik (telitöltöd) akkor nem tudja feladatát ellátni, ezért szór a teli kosár nagy területet.

Termékinfó: https://www.haldorado.hu/termekek/kiegeszito-kellek-c7/csuzli-c121/fox-power-grip-rangemaster-multi-catapult-bojlilovo-csuzli-i24770

 

Félmaréknyi szemesnél ne lőj többet!
Ez és a megfelelő kosár a garancia a kicsi szórási területre

Oroszi János
„Üdv, István! Szeretnék ernyőt vásárolni, már meg is van a kiválasztott, de nem vagyok biztos benne, hogy a gyári leszúró nyéllel eléggé stabilan meg fog állni. Van erre javaslatod? Mivel lehetne szélállóvá tenni a horgászernyőt?”
Haszilló István:
Kedves János!
Bár én lennék ilyen előrelátó! :-)
Tapasztalatom alapján megéri már az ernyőhöz egyből megvásárolni egy ernyőleszúrót, amit sokkal könnyebb lenyomni vagy letekerni a földbe, mint magát az ernyő nyelét. Ezt javasolom én is vásárlóinknak. Két típus létezik. Az egyik a letaposható villás, amelyet nagyon könnyű beüzemelni, hiszen csak bele kell taposni a földbe. Ezt laza talajra javaslom. A másik típus esetében a hozzá mellékelt lehajtó karral kell a csavaros véget lehajtani a földbe. Ez a lehajtós típus a stabilabb, mivel sokkal mélyebben és nagyobb felületen kapaszkodik a földbe, valamint kemény, kötött talajon is le lehet hajtani.

Balra az egyszerűbb, letaposható, jobbra a stabilabb lehajtható ernyőtartó
A lehajtható ernyőtartó sajátossága a mellékelt rúd, amelyet a megfelelő furatba helyezve a legkeményebb talajba is stabil tartót helyezhetünk ernyőnk számára

Termékinfó: https://www.haldorado.hu/termekek/ernyo-sator-c13/ernyo-c79/nevis-ernyotarto-leszuro-i17213

 

Írta: Haszilló István
Fotók: Haszilló István

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.