A szakértő válaszol! – 60. rész

A szakértő válaszol! – 60. rész

Ha az időjárás lassan is fordítja felénk szebbik arculatát, azért erősen haladunk a nyárba, véget ér ez a rendhagyó tanév az iskolákban, és a frissen felszabadult diákok is végre nyugodtan hódolhatnak kedvenc hobbijuknak. Érkeznek is a kérdések szép számmal, ezekből gyűjtöttem ki egy „csokorra” valót, melyek talán a legaktuálisabbak lehetnek.

Tárnok Vivien
Kedves Tamás!
Legtöbbször vadvizeken horgászom párommal, melyben nagyon szép halak mutatják magukat, de sajnos nagyon keveset tudunk ezekből kapásra bírni. Te milyen csalit javasolnál, amivel eredményesebbek lehetnénk?

Haskó Tamás:
Kedves Vivien!
A természetes vizekben a szezon nagy részén rengeteg természetes táplálék található, ezért sem könnyű eredményesnek lenni, de én úgy gondolom, hogy azért erre is van megoldás. Én az ilyen helyzetekben, az utóbbi években kizárólag tigrismogyorót használok. Valami oknál fogva a halak azonnal elfogadják, természetes táplálékként kezelik még olyan helyeken is, ahol garantáltan soha nem találkoztak vele. Lényegesen kevesebbre van szükség belőle etetés gyanánt, mintha kukoricát használnánk, én még a Dunán sem etetek belőle egyszerre három kilogrammnál többet. Ha megvan a megfelelő csali, akkor érdemes azt a lehető legrafináltabb módon felkínálni, én legtöbbször a parafával balanszírozott verziót részesítem előnyben, amikor a drasztikusan kikönnyített csalival szinte kikényszerítjük a kapást.
Korábban készítettem erről egy kis videót is:

A tigrismogyoró egy szuper csali, mely számtalan felhasználási móddal rendelkezik
A kikönnyített csalizás fontosabb kellékei
Én nem szoktam teljesen átfúrni a szemeket, így kisebb az esélye, hogy összeroppannak
A kikönnyített csali a nehéz helyzetekben is kimagasló eredményeket produkálhat

Kiss István
Szia!
Távdobó felszerelés vásárlása előtt állok, láttam, hogy te a Carp Academy Endless családot használod, mik a tapasztalataid ezekről?

Haskó Tamás:
Igen, a tavalyi év második felében kezdtem el használni az új Endless családot, próbaképpen vittem magammal olyan helyekre is, ahol irgalmatlan nagyot kellett dobni, és ott is remekül megállta a helyét. A bot elég feszes ahhoz, hogy nagyobb súlyt (130,140 gramm) is eldobjunk vele maximális erőkifejés mellett. Az orsó dobja hatalmas átmérővel rendelkezik, nagyon könnyen pörög le róla a zsinór dobás közben, én 0,25 mm-es zsinórral elértem vele a 150 méteres távolságot. A fárasztások közben sem túl merev a bot, mindig pont annyit dolgozik, amennyire szükség van. Összességében bátran ajánlom ezt a párost, szerintem hű társak lesznek hosszú éveken keresztül!

Az Endless 8000 igazi távdobó mester, emellett borzasztóan kis súllyal rendelkezik
A nagy átmérőjű gyűrűk is segítik a távoli helyek elérését
A bottal együtt hű társak lesznek hosszú éveken keresztül!
A bot mindig pont annyit dolgozik, amennyire a helyzet megkívánja

 

Keresztesi Márk
Helló!
Sokat használom a BlendeX csalikat, de nekem mindig hamar elfogynak a tégely mellett található cseppek, hogyan tudnék ilyet külön vásárolni, illetve javasolnál egy felkínálási módot a hétköznapi pecákhoz?

Haskó Tamás:
Kedves Márk!
Sokan jeleztétek felénk, hogy hamar elfogy az aroma, bár mi ezt nem tapasztaltuk a tesztek folyamán, hiszen ezekből elég egy-egy csepp a csalira, de a vásárlói kéréseknek eleget téve forgalomba hoztuk külön is Haldorádó Blendex Serum néven teljes íz-azonossággal, így ez a probléma már könnyedén áthidalható, sőt a nagyobb kiszerelésnek köszönhetően bátran ajánlom PVA csomagok ízesítésére is, annak anyagát garantáltan nem fogja oldani. Kedvenc és egyben szerintem a legegyszerűbb felkínálási mód, amikor fluorocarbon előkén egy curved típusú (ívelt szárú) horoggal German rig formában kínáljuk fel a csalit – ez még a rafinált, kitanult pontyok estében is nagyon fogós összeállítás.

A sűrű Serum mágnesként tapad a csalihoz
A kedvenc felkínálási módom German Rig csalitüskén
Ne feledjétek, a csalira egy csepp elegendő!

Néző Tamás
Szia!
Láttam a tévében a legutóbbi Nagy pontyok nyomában epizódot és érdeklődnék, hogy azt a csalizást hogyan készítetted el, mert éppen lemaradtam róla?

Haskó Tamás:
Kedves Tamás!
A filmet bármikor vissza tudod nézni a Youtube-csatornánkon, íme, a linkje:

A csalikombinációt egy bevonatos főzött csalizó bojliból és egy íz-azonos főzött pop-up csaliból faragtam össze oly módon, hogy az előbbiből csak éppen annyit vettem le, hogy legyen egy kis „talpa” a csalinak, az utóbbit pedig kicsit vastagabban megvágtam, hogy a felhajtóereje ne emelje ki a teljes kombinációt az aljzatról, csupán kikönnyítve „felfele nézzen”. Sokszor használom ezt a megoldást nagy nyomás alatt lévő tavakon. Próbáld ki bátran, szerintem neked is meg fogja hozni az eredményt!

Egy fogós csalizási tipp sűrűn horgászott vizekre
Én is szívesen használom ezt a felkínálási módot
Ennek a pontyok legtöbbször nem tudnak ellenállni

Dömötör Imre
Kedves Tamás!
Nem túl rég kezdtem horgászni és már így is sikerült több szép amurt megakasztanom, viszont a szákolással valahogy nem igazán boldogulok, már több merítőmet is tönkretették ezek a halak. Milyen megoldást tudnál ajánlani?

Haskó Tamás:
Kedves Imre!
Az amur teljesen másképp küzd, mint amit a pontyoktól megszokhattunk, az átverés nagymestere, mikor elhiteti a horgásszal, hogy ő már teljesen kifáradt, aztán a naiv horgász merítőjét egy mozdulattal rúgja szét és már távozik is szabadon. Szerintem e torpedók esetében a legfontosabb a türelem, a meccs végéhez közeledve óvatosan hozzá szoktam érinteni a merítőt, és ha már erre sem ugrik meg, csak akkor jöhet a szákolás, de a fékkel óvatosan, mert általában az első érintést egy húszméteres kirohanás követi. Itt a nyár, az igazi amurszezon, sok sikert kívánok ezekhez a fantasztikus sporthalakhoz!

Az a bizonyos első érintés
Nem vagyok a hosszú fárasztások híve, de ő nagyjából negyven perc küzdelem után volt hajlandó megadni magát

Haskó Tamás

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.