A szakértő válaszol! – 59. rész

A szakértő válaszol! – 59. rész

Lassan, de biztosan melegszik az idő, élénkülnek a vizek, és hamarosan már a kora-nyári horgászatokról beszélhetünk, ha a vízpartra indulunk. A jelenlegi, gondterhelt időszakban elképesztően népszerűvé vált a horgászat mint szabadidős tevékenység, sokan kaptak kedvet és váltották ki az állami horgászengedélyt, mert ebben találták meg az örömöt, a kikapcsolódás lehetőségét a koronavírus árnyékában. Sokféle kérdés közül válogathattam a mostani írás összeállítása során, végül azokat választottam, amik a leginkább ismétlődtek a postaládámban. Nézzük!

Kaszó Péter
„Szia, Gábor! A Dunán szeretnék pontyra horgászni. Nem tudok több napra menni, ezért csak egynapos pecákról lenne szó és feeder technikával. Tudnál nekem etetőanyagot és csalit ajánlani?”
Döme Gábor:
Kedves Péter!
A Duna alacsony vízállása a pontyhorgászatnak is kedvez, ezért mindenképpen érdemes próbát tenned a rapid horgászatokkal is! Én is jó pár ilyen alkalmat töltöttem a Duna különböző szakaszain mostanában és sok értékes tapasztalatra tettem szert. A dunai pontyok nagyon kiszámíthatatlanok, de kellő kitartással és elszántsággal megfoghatók. Először is nagyon fontos a megfelelő hely megtalálása. Ez ritkán megy elsőre, ezért ne csüggedj, ha nem leszel egyből sikeres. Én is próbáltam őket meglelni mély vízben, majd sekély vízben, és csak több horgászat után rajzolódott ki a megoldás. Gyakorta a legkiszámíthatatlanabb helyeken, a legsekélyebb részeken akadtam rájuk. Azt leszögezem, hogy nincsenek kőbe vésett szabályok, mindig az aktuális időszakhoz, körülményekhez és a lehetőségekhez kell igazodni! Sok sikert kívánok Neked is! :-)
Etetőanyagként ezt a dunai pontyos keveréket használtam:

  • 1 csg Haldorádó Big River - Öreg Ponty
  • 1 csg Haldorádó Gold Feeder - Champion Corn
  • Néhány marék Tigrismogyoró Mix + csemegekukorica
 

Tavasszal és a felmelegedő vizekben a finom csalik a legfogósabbak. Nálam egy szem Fluo Method Wafter - Édes Ananász + egy szem csemegekukorica adta a legtöbb pontyot. Ahogy melegszenek majd a vizek, úgy lehet növelni a csali méretét.

Először is nagyon fontos a megfelelő hely megtalálása
Etetőanyagként ezt a dunai pontyos keveréket használtam
Egy szem Fluo Method Wafter - Édes Ananász + egy szem csemegekukorica adta a legtöbb pontyot
Egy emlékezetes fogás egy nehéz helyről

By Döme TEAM FEEDER Master Carp rakós merítőnyél 3,5 m
Kellően hosszú és erős, akár a nagyobb pontyokhoz is!

A Balaton parti kövezéseknél bizony elkél a hosszú merítő nyél!
A TEAM FEEDER Master Carp 350 a By Döme merítő nyelek egyik csúcsterméke
A könnyed használat egyik alapfeltétele a csekély súly, amit egy kézzel, akár csuklóból mozgatva is kényelmesen lehet kezelni. E nyél súlya mindössze 397 gramm!
A nyél tagjait szétszedve akár többfajta méretben is használható, mert nemcsak a festett tag, hanem az egész erősített anyagból készült…
… amiről a teljes testen végigfutó spirális erősítés is árulkodik. Emellett a nyél teljes hosszára jellemző speciális külső felület nagyon sima, szinte selymes, ezáltal egyáltalán nem tapad a kézhez, nagyon könnyedén csúszik. E tulajdonság is nagyban hozzájárul a könnyű és kényelmes kezelhetőséghez!
A fej rögzítésére szolgáló csavaros menet nem csupán ragasztva van a nyélbe, hanem egy szegecs is a helyén tartja azt…
… ezáltal extra biztonságossá válik a vad halak szákolása is, garantált, hogy a fej nem tud leesni a nyélről
A Master Carp rakós merítő nyélhez 2 db gumi gyorskupak tartozik, melyek pillanatok alatt levehetők és felhelyezhetők, így meggyorsítják a nyél összerakását, szétszedését
Jó szívvel ajánlom, könnyebb lesz vele a horgászat! ;-)

Vörös Balázs
„Szia, Gábor! Milyen csalit használjak, ha a nagyobb pontyokat szeretném szelektálni?”
Döme Gábor:
Kedves Balázs!
Ez egy nagyon gyakran elhangzó kérdés, és sokféle jó válasz létezik rá. A megfelelő és tényleges, valós szelektáló hatást biztosító csali milyensége (színe, mérete, aromája stb.) többnyire az adott vízterülettől és az ott élő halak ízlésétől függ. Tehát látatlanban nem egyszerű „biztos tippet” adni, viszont a tapasztalataim alapján mutatok egy olyat, ami számomra természetes, vadvizeken és intenzíven telepített tavakon is jól bevált.

A megfelelő és tényleges, valós szelektáló hatást biztosító csali milyensége (színe, mérete, aromája stb.) többnyire az adott vízterülettől és az ott élő halak ízlésétől függ, tehát sokféle lehet
Íme, egy nyerő csalikombináció: 15 mm-es halibut pellet + Oldódó Fluo Lebegő Pellet Édes Ananász – ez számomra természetes vadvizeken és intenzíven telepített tavakon is jól bevált
Ezt a halat is ennek a csalinak köszönhetem! A Kis-Balaton hibátlan vad pontya, amely horgot talán még SOHA nem látott

Pozitív hír volt az elmúlt időszakban, hogy megérkezett a By Döme TEAM FEEDER Fotel, figyelmedbe ajánlom ezt, amíg újabb fejlesztések jönnek!

Örömmel mutatjuk be a By Döme TEAM FEEDER Fotelt, ami egy jól átgondolt, magas minőségű anyagokból készült és profi módon kivitelezett vízparti ülőalkalmatosság

Döme Gábor:
Az ötödik „kérdés” helyére nem emelek ki egy konkrét kérdést, hanem inkább ajánlok egy lehetőséget, amit sokak levelére lehet válasz! A TORNADO Wafter termékcsalád minden 2020-as fejlesztésünk közül kiemelkedik különleges, egyedi megjelenésével és nagyfokú attraktivitásával. Nagyon nagy öröm számunkra, hogy már a megjelenése után, az év legelején ennyien szavaztatok bizalmat neki, annak pedig még jobban, hogy a csalik rendre beváltották a hozzájuk főzött reményeket és fantasztikus fogásokhoz segítettek hozzá Titeket! Nem meglepő, hogy sokakat inspirálnak a csalikban rejlő lehetőségek, és újabb ötletek születnek meg. Nincs ez másképp nálunk sem…
Sőt, lassan véglegesítjük a 2021-es HALDORÁDÓ újdonságok sorát. Az évszám nem elírás! Nagyon biztatóak az újdonságok, amelyek száma meghaladja a 100-at. Most (is), mint oly sokszor, a bőség zavarával küzdünk és nem tudjuk eldönteni, hogy végül melyiket hozzuk forgalomba. Segíts ebben nekünk!
Te a meglévő négy TORNADO Wafter csali mellé melyiket tennéd ötödikként?

  1. Mangó – narancssárga
  2. Kék Fúzió – kék
  3. Ördögűző (fokhagyma + mandula) – zöld
 

- TORNADO Wafter - Édes Szamóca

- TORNADO Wafter - N-Butyric & Ananász- TORNADO Wafter - Rokfort Sajt

- TORNADO Wafter – Mézeskalács

 

Melyik legyen 2021-ben az új TORNADO Wafter csali? Döntsd el Te!

Írta: Döme Gábor
Fotó: Haldorádó Archívum

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.