A szakértő válaszol! – 69. rész

A szakértő válaszol! – 69. rész

A horgászmódszerek fejlődésével már jócskán kitolódott a horgászidény, és megfelelő felszereléssel és csalogatóanyagokkal akár télen is tudunk pontyot fogni. Azonban sokan vannak, akik nem szeretnek hidegben pecázni, inkább a felszerelésük bővítését és az előkészületeket választják. E két tábor leveleiből válogattam most ki néhányat, amelyek úgy gondolom, hogy sokatoknak érdekes lehet.

Török Attila
„Kedves Gábor! Sajnos többször csalódtam már különféle zsinórvágó ollókban, köztük drágább típusokban is. Most kinéztem az új By Döme ollót. Mennyire ajánlod ezt közepesen vastag fonottakhoz, monofilokhoz? Valahogy az eddigi ollóim mind kicsorbultak, berozsdásodtak, max. fél év volt, amit bírtak. Köszönöm a válaszod!”
Döme Gábor:
Kedves Attila!
Ez a kis olló az egyik leghasznosabb tagja az én horgászdobozomnak is, hiszen tulajdonképpen bármilyen vastagságú fonott zsinórt játszi könnyedséggel lehet segítségével elvágni. Pengeéles micro fogazatának hála a fonott szálat nem roncsolja, nem tolja maga előtt, hanem könnyedén átvágja. Nagyon fontos, hogy ezek az ollók kizárólag arra valók, hogy fonott zsinórt (vagy persze monofil zsinórt) vágjunk velük, kicsorbulásuknak gyakori oka a nem rendeltetésszerű használat. Sokszor láttam már, hogy válnak használhatatlanná a legdrágább fonott zsinórvágó ollók is, miután kemény dolgokat, élelmiszerek csomagolását vagy más „tompító” dolgot vágtak vele. A Micro fonott zsinórvágó olló sokáig praktikus és megbízható eszközöd lesz, ha vigyázol rá!

- By Döme TEAM FEEDER Micro fonott zsinór vágó olló

A Micro fonott zsinór vágó olló megbízható kis segédeszköz, bárkinek a horgászdobozában jól mutat
Pengeéles micro fogazatának hála a fonott szálat nem roncsolja, nem tolja maga előtt, hanem könnyedén átvágja
A vékonyabb fonott horogelőke zsinórokat pont olyan könnyedén szabja el…
… mint a vastag harcsázó zsinórokat!

Liskó Márk
„Szia, Gábor! Az őszi, esős idővel szükségét érzem egy horgászernyőnek, de nem tudom, milyet válasszak. A fiammal szoktam horgászni, ezért előnyös lenne, ha ketten elférnék alatta és nem kellene duplán venni. Megköszönném, ha tudnál javasolni egy nagyméretű, jó, strapabíró ernyőt. Amit szintén nem tudok, hogy melyik ernyőhöz méretben melyik ernyőtartó adapter passzolna? Kérlek, egy ilyet is ajánlj az ernyő mellé, mert többször szoktunk köves parton is pecázni!”
Döme Gábor:
Kedves Márk!
Nemcsak ebben az időszakban hasznos egy jó minőségű ernyő, hanem nyáron is, hiszen az erős UV sugárzás pont annyira veszélyes, mint a megfázás. A 250 cm átmérőjű TEAM FEEDER Pro Lite ernyő elég nagy ahhoz, hogy akár másodmagaddal is elférj alatta, és ami további előnyös tulajdonsága, hogy dönthető állású, így akár dobni is lehet alóla. Az ernyőhöz hosszú ernyőszár is tartozik, így egészen magasra is emelhető, valamint a szár egy menetes leszúróban végződik, így könnyebben földbe szúrható. Nagy szél esetén sem kell lemondani a védelemről, ugyanis az ernyő mellé járnak rögzítő kötelek és cövekek is, amelyekkel ki lehet „pányvázni” azt.
Ahhoz, hogy rögzíteni tudd ülőalkalmatosságodhoz, horgászládádhoz az ernyőt, egy ernyőtartó adapterre van szükséged. Ezek szabvány méretűek, így az ernyők szára tulajdonképpen bármelyikbe belemegy. A ládák, boxok lábai 25 vagy 36 mm vastagok, így ezt kell figyelembe venned a kiegészítő vásárlásakor.

- By Döme TEAM FEEDER Pro Lite Ernyő 250 cm

- MATRIX 3D-R Ernyőtartó kar

A 250 cm átmérőjű TEAM FEEDER Pro Lite ernyő elég nagy ahhoz, hogy akár másodmagaddal is elférj alatta, és ami további előnyös tulajdonsága, hogy dönthető állású, így akár dobni is lehet alóla!
A ládák, boxok lábai 25, vagy 36 mm vastagok, így ezt kell figyelembe venned a kiegészítő vásárlásakor

Vörös Ádám
„Szia, Gábor! Azzal a kérdéssel fordulnék hozzád, hogy az új Rotary Box mennyire teherbíró? Nagyobb termetű horgász vagyok, 182 cm és 120 kiló… Szerinted ez „kompatibilis” még velem?”
Döme Gábor:
Kedves Ádám!
A megújult Rotary Box nemcsak küllemben, hanem teherbírásban is más, mint elődje. A vastagabb (36 mm-es) lábak, valamint az ezekhez rögzülő, fém szorítópofával rendelkező csatlakozók is annyira stabilan fogják az ülőfelületet, hogy téged is könnyedén elbírnak. Ráadásul az ülőfelület is nagyobb, mint volt, úgyhogy a nagyobb termetű pecások számára is kényelmes választás ez az ülőke.

- By Döme TEAM FEEDER Rotary Box ÚJ

Az új Rotary Box akár a nagyobb termetű, 100 kilót meghaladó horgászok számára is jó választás

Kántor Péter
„Szia, Gábor! Lassan véget ér számomra a 2020-as szezon. A hideg őszi és téli hétvégéken viszont nagyon szeretek a jövő év előkészítésével foglalatoskodni, így például előkéket kötni. Azt kérdezném most tőled, hogy neked melyik horog vált be legjobban a nagyhalas, vadvízi horgászataidhoz?”
Döme Gábor:
Kedves Péter!
Vadvízi horgászatokhoz mindenképp olyan horgot kell választani, amely erős, vastaghúsú, és megbízható. Ennek oka, hogy az ilyen vízterületeken sosem tudhatjuk, hogy mi van a mederfenéken, mennyire kell erőszakosan fárasztani a halat. Az öblös, vastaghúsú horgok nem vágják szét még a nagyobb, erősebb halak száját sem, így nem tágul tovább a seb, ezzel minimalizálhatjuk a halvesztések számát. Azt is figyelembe kell venni, hogy kis horgot vadvízen nem tanácsos használni, mert sosem tudhatjuk, hogy mekkora hal lesz a következő, amely beveszik a csalinkat. A Gardner Covert Wide Gape Talon Tip horog a bojlis horgászoknak is bevált, így egyértelmű, hogy nagyhalas feederezés közben is megállja a helyét. Ha ilyeneket kötsz, akkor a horogelőkével nem szabad finomkodni, bátran vedd elő a vastagabb fonottakat a horgászládádból! 

- GARDNER Covert Wide Gape Talon Tip

A Gardner Covert Wide Gape Talon Tip horog a bojlis horgászoknak is bevált, így egyértelmű, hogy nagyhalas feederezés közben is megállja a helyét
Mindenképp akkora horgot kell választani, amelyet a nagyméretű csalikombinációk sem takarnak ki!

Laczkó Dani
„Szia, Gábor! A Maconkai-víztározón horgásztam nemrég, és nem volt épp halban gazdag a napom, mindössze 1 pontyot tudtam fogni. A mellettem horgászó srácok sokkal jobb napot zártak, több szép pontyot is zsákmányoltak. Kicsit kérdezgettem őket és megtudtam, hogy monofil előkével feedereztek (én persze egész nap fonottal nyomtam), így legközelebb én is szeretném ezt kipróbálni. Arra kérnélek, hogy írj nekem olyan monofil előkét, amivel jól lehet finomítani a szereléket, de elég erős ahhoz, hogy kibírja a terhelést akkor is, ha nagyobb ponty akad a horogra. Apropó, horog, azzal kapcsolatban is szívesen fogadom a tanácsodat! :-)”
Döme Gábor:
Kedves Dani!
Valóban előforduló jelenség ebben az időszakban, hogy a letisztult víz miatt a láthatatlan monofil horogelőkék jobban adják a halat, mint a lágyabb, de látható fonott zsinórok. Az egyetlen nehézség ezek használatánál, hogy kevésbé strapabíróak, és ha nagy halakra horgászunk, akkor bizony a vastagabb méretekhez kell nyúlni. A Haldorádó Method Mono Hook Line kifejezetten methodozáshoz készült monofil horogelőke, mely az átlagosnál lágyabb és röviden (8-15 cm) is megőrzi szakítószilárdsági mutatóit. Ebből a 0,20 mm-es változatot használom, ha kifejezetten nagy pontyokra számítok.
Horog tekintetében a hűlő víz egyértelműen megköveteli a finomítást, és akár nagyobb testű pontyok horgászatához is lehet kisebbeket választani. Ez főleg akkor járható út, ha a csali mérete sem túl nagy. A Gamakatsu A1 TEAM FEEDER Strong Carp 8-as és 10-es méretben is alkalmas az akár 10 kilós pontyok szákba tereléséhez, nyilván ehhez kellő türelemre is szükség van. No de ki siet ilyenkor, télen a halfárasztással?

- HALDORÁDÓ Method Mono Hook Line 50 m - 0,20 mm

- GAMAKATSU A1 Team Feeder Strong Carp 8-10 (A csali méretétől függően)

A Haldorádó Method Mono Hook Line kifejezetten methodozáshoz készült monofil horogelőke, mely az átlagosnál lágyabb és röviden (8-15 cm) is megőrzi szakítószilárdsági mutatóit
Akár hideg, ködös hajnalokon is lehet jókat pecázni, ha megfelelően van összeállítva a végszerelék
Nagy pontyok horgászatához is használható monofil horogelőke

Írta: Döme Gábor
Fotó: Haldorádó Archívum

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.