A szakértő válaszol! – 96. rész

A szakértő válaszol! – 96. rész

A kellemes tavaszi idő sok horgászt csábít a vízpartra, mindenki arra vágyik, hogy átadhassa magát az éledő természet nyugalmának és egy jó peca közben kikapcsolódhasson. Ugyanakkor nemcsak ez az érzés vonzza a sporttársakat, hanem a kíváncsiság is, hogy a télen begyűjtött újdonságokat kipróbálhassák. A legtöbb kérdést ezek kapcsán küldtétek nekem, illetve az új, Facebookon futó csalizási tippes videó sorozatom témái s azok részletei felől érdeklődtetek. Próbáltam a levelek közül egy olyan összeállítást készíteni, ami bárki számára kapóra jöhet, hogy tavasszal szép pontyokat foghasson. Lássuk!

Hartai Szilárd
„Szia, Tomi! Láttam a Chod riges videódat, nagyon érdekes téma és ötletes, mindenképp ki fogom próbálni. Az lenne a kérdésem, hogy milyen végszereléket szoktál ehhez használni? Köszi!”
Putz Tamás:
Kedves Szilárd!
Köszönöm szépen, nagyon örülök, hogy tetszett! Nyugodtan kísérletezz vele már most, tavasszal! A legegyszerűbb és talán legjobb általam ismert végszerelék a PB PRODUCTS R2G Silk Ray Heli-Chod Leader. Az előre elkészített végszerelék 2 típusú felhasználási módot tesz lehetővé. Az egyik a hagyományos helikopteres végszerelék, amikor a leadcore zsinór körül szabadon tud forogni a kapocsba akasztott előke és a csali, míg a másik módszer a főként iszapos mederfenéken felkínált Chod-Rig. Ilyenkor a szilikon csövecskén a kapocs alatt és felett is van 1-1 ütköző, a szabad forgása azonban megmarad. A szilikon csövecske zsinóron való elhelyezkedését a meghorgászott terület iszapvastagsága határozza meg. Ez a végszerelék verhetetlen pop-up csalik felkínálásakor. A csomagban 2 db 90 cm-es előke található, hínárzöld színben, így szinte bárhol tökéletesen beleolvad az aljzatba. A szerelék aljába rögzíthetsz egyszerűen ólmot, vagy akár etetőkosarat is, az utóbbihoz a Haldorádó Rocket Feeder kosarunkat ajánlom.

- PB PRODUCTS R2G Silk Ray Heli-Chod Leader Weed 90 cm

- HALDORÁDÓ Rocket Feeder

- HALDORÁDÓ N-Butyric Pop Up Big Carp

Számos különféle készre szerelt chod előke áll a horgászok rendelkezésére
Ezek szuper lehetőségeket kínálnak és jelentősen le is egyszerűsítik a dolgunkat, hiszen nem kell bíbelődni az előkék kötésével
A Chod, valamint Ronnie rigek nagy felhajtóerejű pop-up csalikkal a legfogósabbak, ezért tökéletesen passzolnak hozzájuk az N-Butyric Pop Up Big Carp csalijaink

Torma Ervin
„Szia, Tamás! A tavaszi horgászatokhoz melyik LEGEND MAX Jam aromákat ajánlod? Természetesen ponty a célhal, de nem tudok dönteni, melyiket lenne érdemes ilyenkor kipróbálni…”


Putz Tamás:
Kedves Ervin!
Ezen aromák bármelyike tökéletes pontyos kiegészítő adalék, számos felhasználási lehetőséggel és a többségük univerzálisan használható az év bármely időszakában. Bár azt is hozzá kell tenni, hogy vize válogatja, hol, mikor, melyik működik a leghatékonyabban. Kettő változatot javasolok, amelyek szerintem tavasszal bárhol fogósak és egyaránt használható édes, illetve büdös, halas, fűszeres etetőanyagokhoz, csalikhoz. Az egyik a Fokhagymás Hal, a másik pedig a Mézes Pálinka. Jó kísérletezést és sok sikert hozzájuk! :-)

- HALDORÁDÓ LEGEND MAX Jam

 

A két kedvenc LEGEND MAX Jam aromám a Fokhagymás Hal és a Mézes Pálinka, ezeket a tavaszi horgászatokhoz is bátran ajánlom!
Érdemes velük a csalit is tuningolni, meghökkentően fogós praktika!

Nagy Tibor
„Szia, Tamás! Április elején Ohatra tervezek egy nagy pontyos horgászatot. Csaliválasztásban kérném a segítségedet, mivel készüljek?”
Putz Tamás:
Kedves Tibor!
Remek választás, Ohat egy fantasztikus pálya a nagyhalas feeder horgászathoz, rengeteg gyönyörű, termetes ponty él ebben a vízben. Az idei évtől elérhető a kínálatunkban a Tintahal & Barack íz, méghozzá a teljes Tornado palettát felölelve. Ezek közül ajánlok kettőt, amik szerintem remekül fognak ott működni:

- HALDORÁDÓ TORNADO MAXI - Tintahal & Barack

- HALDORÁDÓ TORNADO Pop Up XL - Tintahal & Barack

 

Ohat egy fantasztikus pálya a nagyhalas feeder horgászathoz, én is tervezek ide tavaszi pecát
Az idei évtől elérhető a kínálatunkban a Tintahal & Barack íz, méghozzá a teljes Tornado palettát felölelve
A TORNADO MAXI megőrizte a TORNADO csalik különleges formáját, de az elődökkel ellentétben ez egy süllyedő, oldódó csali. Megnövelt, 22 mm-es méretét a szelektív nagyponty-horgászok számára optimalizáltuk, de a kapitális halakra pályázó feederezőknek is megoldást jelenthet, ha ki kell válogatni a nagyját
Minden TORNADO MAXI tégelye két különböző színű csalit tartalmaz, ezzel is teret engedve a további kísérletezéseknek. A Tintahal & Barack narancs és rózsaszín színezetet kapott
Oldódás közben folyamatosan adagolja magából az íz- és illatanyagokat, így gyorsan felkelti a halak figyelmét
A süllyedő MAXI kikönnyítéséhez tökéletes a TORNADO Pop Up XL - Tintahal & Barack, nagyon fogós kombináció készíthető ezekkel

Seres József
„Szia, Tomi! Nézegettem az N-Butyric Pop Up Big Carp csalikat… Nagyon jónak tűnnek, de kicsit aggaszt, hogy olyan nagy a felhajtóerejük. Te hogy használod ezeket feederezéshez?”
Putz Tamás:
Kedves József!
E csalik önmagukban is jól használhatók olyan technikákkal, amikor a teljes előkét meg szeretnénk emelni, vagy egy adott ponton lesúlyozzuk az előkét, meghatározva ezzel a lebegési magasságot. Tehetjük ezt egyszerű sörétólommal, ólompasztával vagy bármilyen lebegő csalihoz használatos nehezékkel. Viszont szerintem ennél fogósabb használati alternatíva, ha kombináljuk őket valamilyen süllyedő csalival. Ez szinte bármi lehet, aminek megfelelő a mérete… Tigrismogyoró, pellet, bojli… csak a fantázia szab határt annak, hogy milyen kreatív csalikombinációkat készítünk, milyen formákat, színeket és ízeket rakunk össze. Természetesen az ilyen csalizásokhoz hajszálelőkés előkére van szükség. Jó kísérletezést és sok sikert kívánok! :-)

- HALDORÁDÓ N-Butyric Pop Up Big Carp

 

A pontyhorgászok számára készült N-Butyric Pop Up Big Carp változatok vegyesen 13 és 17 mm-es szemeket tartalmaznak
Szerintem a legfogósabb, ha kombináljuk őket valamilyen süllyedő csalival. Csak a fantázia szab határt annak, hogy milyen kreatív csalikombinációkat készítünk, milyen formákat, színeket és ízeket rakunk össze…

Simon Tamás
„Kedves Tamás! Kedvelem a naturális csalikat, ezért örömmel láttam, hogy megjelent két újfajta csalizó kukorica nálatok. Ezekhez kérnék egy-két fogós tippet, mit tudnál ajánlani nekem, hogy eredményes legyek.”
Putz Tamás:
Kedves Tamás!
Ezzel jómagam is így vagyok. A modern csalik térhódítása mellett mind a mai napig egyértelműen a kukorica bizonyult a leguniverzálisabb, minden vízen és minden körülmények között legtöbb halat (főként pontyot és amurt) adó csalinak. Folyamatosan keressük a különleges, növényi eredetű csalikat (is) és sokféle üveges kukorica, valamint tigrismogyoró található már a kínálatunkban, de mindeddig hiányzott egy fehér színével kitűnő változat. A hagyományos kukoricás etetésen, ha ezzel csalizunk, szinte rikít, világít a sok sárga szem között. Garantáltan nem kerüli el a halak figyelmét. Remekül használhatók önállóan vagy más, lebegő csalikkal kombinálva, hajszálelőkére fűzve. Szerintem ez a legjobb, legfogósabb felhasználási variációjuk, mert ilyenkor nemcsak csábítóbb lesz maga a csali felkínálása, hanem a kontrasztossága, láthatósága is növelhető így.

- HALDORÁDÓ Kukorica Tuning - Fehér Amur

- HALDORÁDÓ Kukorica Tuning - Fehér Eper

A modern csalik térhódítása mellett mind a mai napig egyértelműen a kukorica bizonyult a leguniverzálisabb, minden vízen és minden körülmények között legtöbb halat (főként pontyot és amurt) adó csalinak, ezért két új fehér kukoricával bővítettük a repertoárt
Remekül használhatók önállóan, pl. horogra tűzve, vagy quick stop előkén…
… vagy más, lebegő csalikkal kombinálva, hajszálelőkére fűzve. Szerintem ez a legjobb, legfogósabb felhasználási variációjuk

Írta: Putz Tamás
Fotók: Bank Bálint, Putz Tamás

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.