Mélységmérés egyszerűen!

Mélységmérés egyszerűen!

Fenekező horgászatnál (legyen szó hagyományos, feeder vagy bojlis módszerről) a meghorgászott vízterület pontos mélységét legtöbbször csak a helyet jól ismerő horgászok tudják. Ezt ők csónak vagy halradar segítségével pontosan feltérképezték. De mi van, ha egyik sem áll rendelkezésre, vagy éppen nem engedélyezett? Mi van, ha csak egy rövid, néhány órás horgászatra készülünk, mégsem akarunk a „vakvilágba” dobni? Hogyan tudjuk horgászatunkat tudatosabbá tenni, hogyan tudjuk a vízmélységet és akár a mederalakulatot néhány dobással a PARTRÓL feltérképezni? Ha tényleg érdekel, tetszeni fog ez az írás és kisfilm!

Ebben az írásban kívánom bemutatni a világ egyik legolcsóbb és leggyorsabb mélységmérő eszközét, melynek segítségével a mélység titka akár percek alatt felfedezhető!

Az előttünk elterülő vízterületet - némi gyakorlással - meghökkentően precízen (néhány centiméter eltéréssel) feltérképezhetjük, nem kell hozzá más, mint a Haldorádó Discovery Lead!

Kétség sem férhet hozzá, hogy a víz mélységének méréséhez a leghatékonyabb eszköze a halradar, azonban tudomásul kell venni, hogy ezek nem olcsó eszközök, ráadásul Magyarországon a hatályos jogszabály szerint (a 133/2014. (XII. 29.) VM rendelet 28. § (19) bekezdése alapján) a november 1. és március 15. közötti időszakban halradart halfogási tevékenységhez tilos használni! Ráadásul ugyanez vonatkozik horgászversenyekre, ahol a felkészülési idő alatt, sőt még az edzések folyamán is tilos a halradar használata, holott a mederszerkezet pontos ismerete tulajdonképpen eldöntheti a verseny végső sorrendjét.

A világversenyek mindig új kihívások elé állítanak, és csak folyamatos fejlődéssel lehet ezeket az akadályokat legyőzni!

Bizonyára emlékeztek rá, hogy Írországban, vagy előtte Dél-Afrikában milyen sok időt szántunk a mederszerkezet pontos feltérképezésére és a mélységmérésre. E hasznos információk nélkül esélyünk sem lett volna bármilyen jó eredmény elérésére. Immár elérkezett az idő, hogy mindenki számára elérhető legyen ez a hasznos eszköz, melynek a neve: Discovery Lead - Mélységmérő nehezék.

A mélységmérő prototípusa 2014-ben, Írországban, a Feeder Világbajnokságon debütált, ahol nem volt ritka a 10 méternél mélyebb víz sem

Az előd, a prototípus az Írországban megrendezett Feeder Világbajnokságon debütált. A forgalomba kerülő változat már a továbbfejlesztett, végleges modell, amelynek legfőbb tulajdonsága, hogy 1 métert süllyed 1 másodperc alatt. Kimondani ezt rendkívül egyszerű, de megvalósítani annál nehezebb! El sem tudjátok képzelni, hogy mennyi mintadarab készült, mennyi dobást kellett végrehajtani, mire ezt az értéket tudta produkálni a speciális könnyített súly. Ha egyedül kellett volna megoldanom mindezt, valószínűleg beletört volna a bicskám… Magyarország leginnovatívabb horgászcikk fejlesztőjéhez, Králik Károlyhoz, a Cralusso atyjához fordultam, Ő nem ismer lehetetlent, neki ezek a műszaki fejlesztések a vérében vannak, tudtam, hogy közösen célt érhetünk. Amikor két „nagy koponya” összedugja a fejét, abból csak jó dolog sülhet ki!

Íme, a 2015-ben forgalomba került mélységmérő nehezék, a Haldorádó Discovery Lead

Használata gyerekjáték! A Discovery Lead mellett csupán egy digitális stopperórára és természetesen a horgászbotunkra van szükség! Lássuk lépésről lépésre, hogyan zajlik a mélységmérés egyszerűen:

1. lépés
Akasszuk le etetőkosarunkat a végszerelékünkről, majd annak helyére rögzítsük a Discovery Lead mélységmérőt. Ha olyan végszerelékkel horgászunk, aminél erre nincs lehetőség, akkor a felszerelés előtt célszerű elvégezni a méréseket. Ebben az esetben elég a főzsinórunk végére egy dupla hurkot kötni, majd ezen átbújtatni a mélységmérő nehezéket.

Az etetőkosár helyére kell…
… akasztani a mélységmérő nehezéket
Majd indíthatjuk is a dobást!

2. lépés
Dobjunk egyet a kívánt távolságba, majd akasszuk be főzsinórunkat az orsón található klipszbe! Ez azért fontos, mert akkor kapunk pontos eredményt a mérések során, ha a nehezék becsapódása után a zsinórt mindvégig feszesen tartjuk és megközelítőleg azonos pontra (vélhetően a horgászat későbbi helyére) dobunk majd. Erre a legegyszerűbb megoldás az, ha bedobás után a botot kb. 30-40 fokos szögben tartjuk egészen a súly mederfenékre éréséig.

A főzsinór klipszbe akasztása elengedhetetlen a művelet sikeres elvégzéséhez

3. lépés
Dobjunk a kiakasztásig! Ahogy a Discovery Lead vízbe ér, indítsuk el a stopperórát és a stabilan egy pontban, félmagasan tartott bottal várjuk, hogy a súly leérjen a fenékig. Ha a botot jól tartjuk, akkor a spicc folyamatos görbülése jelzi, hogy a nehezékünk még süllyed!

Amint becsobban a nehezék, el kell indítani a stoppert

4. lépés
Ha a spiccünk meglazul, kiegyenesedik, az azt jelzi, hogy a nehezék a fenékre ért. Ekkor kell a stopperórát leállítani. A digitális kijelzőn lévő adat, megegyezik a vízmélységgel. Tehát ha a nehezékünknek 4 másodperc és 12 századmásodpercre volt szüksége ahhoz, hogy fenékre érjen, akkor azon a helyen a vízmélység 4 méter 12 centiméter.

Amint a mederfenékre ért, meg kell állítani a stoppert, majd a mért mélységet csupán le kell olvasnunk a stopperóráról

5. lépés
Ismételjük meg az előbbi műveletet még legalább kétszer. Ha a mért adatok közt csupán néhány centiméter a különbség, akkor bizonyára jól végeztük a dolgunkat. Méréseinket átlagolva - kis túlzással - centiméterre pontosan meg tudjuk határozni a víz mélységét!

A Discovery Lead használatáról filmet is készítettünk, melyben részletesen is bemutatom az eszköz működését

Van egy olyan mondás, hogy „a messziről jött ember azt mond, amit akar”… Ahogy az olvasók, úgy én sem bízom meg vakon semmiben. Kézzelfogható, megkérdőjelezhetetlen bizonyítékra van szükségem. Ennek érdekében a terméket bemutató kisfilm elkészítésekor vittem magammal egy Vexilar Sonar Phone halradart.

Íme, a Vexilar Sonar Phone parti halradar jeladója, melyet egyszerűen bele kell akasztani a végszerelék karabinerébe. Ez segít a mélységadatok ellenőrzésében

Ez egy olyan kisméretű, új generációs, WiFi alapú parti halradar, melynek a jeladó egységét a mért távolságba tudtam dobni és a vevőegység képernyőjén csak le kellett olvasnom a mért eredményt. Ettől vártam, hogy alátámassza a Discovery Lead használatával mért értékeket. Mint az kiderült, a radar centiméterre ugyanakkora mélységet mutatott, mint a mélységmérő nehezék! Kell ennél jobb bizonyíték?

A vevőegység pontosan megmutatta nekünk a halradar által mért mélységet, amely szinte centire azonos volt, mint amit Discovery Lead mélységmérővel mértem!

A mélységmérő nehezék használatának elsajátítása mindössze néhány percet vesz igénybe. Azonban, hogy a kezdeti szárnypróbálgatások is könnyen menjenek, íme, néhány jó tanács:

  • A Discovery Lead úgy van kalibrálva, hogy csak akkor mutat pontos eredményt, ha kidobott szerelékkel, a zsinórt feszesen tartva végezzük a mérést! Ha nem tartjuk vissza, hanem hagyjuk szabadon süllyedni a nehezéket, akkor gyorsabban eléri a feneket, mint ahogy azt a pontos mérés indokolná.
  • Nagyon fontos, hogy a botot stabilan egy pontban tartsuk meg a merülés ideje alatt, mert, ha elmozdítjuk azt, akkor belazulhat a zsinórunk és máris tévedünk a mérés során!
  • Fontos, hogy a bot és zsinór által bezárt szög, mindig megközelítőleg azonos legyen, minden egyes mérés során. Ne a vízre és ne az égbe tartsuk magasan, hanem kb. a 30-40 fokos szög az ideális! Ezzel tudjuk a nehezék süllyedését kontrollálni.
  • A mélységmérés akkor igazán pontos, ha 0,20 és 0,30 mm közötti főzsinór vastagsággal végezzük azt el. Ha ennél vastagabb a zsinórunk, akkor a megnövekedett felület miatt a süllyedés is lassul. Ennek eredménye, hogy a mélységmérővel így valamivel nagyobbnak fog tűnni a vízmélység, mint amekkora az valójában. Vékonyabb zsinór esetén nyilván a probléma a gyorsabb süllyedés lesz.

Az elmúlt két és fél év versenyzői tapasztalata mondatja velem, hogy e praktikus kis eszköz segítségével olyan hasznos információkhoz jutottam, amelyek aranyat értek. Biztosra veszem, hogy aki a jövőben még tudatosabbá és még eredményesebbé szeretné tenni horgászatát, használni fogja ezt a nagyszerű eszközt!

Ha még többet szeretnél megtudni a Haldorádó Discovery Lead mélységmérőről, akkor tekintsd meg a kisfilmet is!

Írta: Döme Gábor
Fotók: Csapi Károly, Takács Péter
Videó: Takács Péter

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.