Amit a pelletről tudni kell - 3. rész: A halliszt alapú pelletek

Amit a pelletről tudni kell - 3. rész: A halliszt alapú pelletek

A pelleteket bemutató sorozatom mérföldkövéhez érkeztünk. A halliszt alapú pelletek a klasszikus, talán legfogósabb, szelektív csalogatóhatást biztosító granulált etetőanyagok. Rendkívüli fogósságukat elsősorban magas halliszt és halolaj tartalmuknak köszönhetik. Ez a kategória különösen sokféle, igazán érdekes és végül, de nem utolsósorban fogós csalogatóanyagot tartalmaz. Ezek részletes bemutatása és kielemzése következik.

A hallisztnek köszönhetően ezek a pelletek szinte mindegyike erőteljes barna színű. Van azonban világosbarna, és van egészen sötét, majdnem fekete színű is. Ha le akarom egyszerűsíteni a „képletet”, akkor azt mondom, hogy minél sötétebb egy pellet, annál magasabb a halliszt és halolaj tartalma. A halliszttel és olajjal gazdagon dúsított pelletek nagyon lassan oldódnak, míg a világosbarna színű csontszáraz pelletek (a kisebb halliszt és minimális olajtartalomnak köszönhetően) viszonylag gyorsan. Nyilván mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya, amelyre a konkrét típusok bemutatása során részletesen is kitérek.

1./ Top Secret Forelli

A Forelli nem más, mint egy rendkívül magas fehérjetartalmú száraz haltáp. A zárt tógazdaságokban elsősorban a pisztrángok nevelésénél bevált elsőszámú táplálékforrás. Tekinthetjük akár a horgászok által használt pelletek ősének is. Hazánkban közel 10 éve kapható! Tapasztalataink alapján bátran állíthatjuk, hogy minden hal szívesen fogyasztja, bár erőteljes halas íze miatt elsősorban a nagyobb testű halakat vonzza. A bojlis horgászok előszeretettel használják a bojlimixek készítése során is. Az apró granulált szemek remekül lőhetők csúzlival, de a kész etetőanyagba is belekeverhetjük. Felhasználásának csupán a fantázia szab határt. Oldódási ideje 15-30 perc.

A Top Secret Forellit tekinthetjük akár a horgászok által használt pelletek ősének is

2./ SBS Betain Carp Pellet

Az angol SBS cég hihetetlen pellet választéka már hazánkban is elérhető, megvásárolható. A legnépszerűbb SBS Carp pelletek különlegessége, hogy egyedülálló módon Betain HCl is megtalálható bennük. Ennek az egyedi, táplálkozásra ingerlő adaléknak köszönhetően különösen fogós granulátumot sikerült létrehozni. A magas tápértéket a nagytisztaságú, többféle halból nyert halliszt garantálja. A pelletszemek kőkemények és szárazak, amelyből egyértelműen az alacsony halolaj tartalomra lehet következtetni. Viszonylag gyorsan, 15-40 perc alatt felpuhulnak, de a szemek kb. dupla ennyi ideig megőrzik eredeti, nagy, csábító „gombóc” formájukat. Az SBS Betain Carp pelletek másik nagy előnye, hogy rendkívül változatosak, több mint 20-féle ízesítésben kerülnek forgalomba. Nincs olyan etetőanyag vagy bojli, amelyhez ne találnánk ízben harmonizáló SBS Carp pelletet.

Az SBS Carp pelletek különlegessége, hogy egyedülálló módon Betain HCl is megtalálható bennük

3./ Top Secret Barillo mártott átfúrt csőpellet

A Top Secret legújabb csőpelletjének elkészítése során a cél egyértelműen az volt, hogy nagyon rövid idő alatt nagyon attraktív aromafelhő alakuljon ki az etetésen, amellyel már a pellet feloldódása előtt az etetésre csalhatók a halak. Ennek érdekében különleges, poralapú étvágygerjesztő stimulátorokkal ellátott anyaggal vonták be a szemeket. A vízbe kerüléskor a porbevonatnak köszönhetően egy kocsonyás réteg képződik a pelleten, amely erőteljes csalogató hatással rendelkezik. Ez a speciális bevonat lassan, egyenletesen oldódik, így hosszú időn keresztül kifejtheti csalogató hatását. Közben a pellet is lassan felpuhul (már, ha közben fel nem vette egy hal), de állagát órákig megőrzi, s ennek köszönhetően akár csalinak is tökéletes lehet. Csalizást megkönnyíti a pellet testén fúrt lyuk, s így könnyedén rögzíthetjük a hajszálelőkén.

Top Secret mártott átfúrt csőpelleten található porbevonatnak köszönhetően (a vízben) egy kocsonyás réteg képződik a szemeken, amely erőteljes csalogató hatással rendelkezik

4./ Van Den Eynde Carp pellet

Fogósságának titka, hogy (főként) a pontyok számára optimalizált tápanyag-tartalommal rendelkezik. Növényi és állati eredetű proteinekkel (pl.: halliszttel gazdagon) dúsított, de ugyanakkor zsírsavakban szegény, csökkentett olajtartalmú pellet. A kemény, száraz szemek viszonylag gyorsan kifejtik csalogató hatásukat, hiszen rövid idő (15-40 perc) alatt felpuhulnak, de eredeti formájukat órákon keresztül megőrzik. Ezeket a csábító, nagy, puha, illatos falatokat az év bármely szakában szívesen fogyasztják a halak. A minimális olajtartalom miatt a hideg vízi horgászatok során is eredményesen használható. Könnyen emészthető, nem okoz telítettség érzést. Kora tavasszal és késő ősszel (15 Celsius-foknál alacsonyabb hőmérsékletű vízben) különösen hatékony az ízesített, epres változat. Számos hazai teszthorgászat során kiderült, hogy nem csak a pontyok, hanem minden termetes békés hal szereti. Olyan helyen is fokozza etetőanyagunk fogósságát, ahol talán még soha nem ízlelhette meg a hal. Legjobb példák erre a folyóvízi horgászatok, ahol a nagytestű dévérek, jászok és márnák torkából kibuggyanó piros anyag árulkodott róla, hogy ízlik nekik a VDE Carp pellet. Két méretben (3,5 és 8 mm) valamint natúr halas és epres ízesítéssel kapható.

Van Den Eynde Carp pellet fogósságának titka, hogy (főként) a pontyok számára optimalizált tápanyag-tartalommal rendelkezik
Nézzük meg, hogy mit rejt egy VDE Carp pellet!
Minimum a duplájára képes a vízben felduzzadni a VDE Carp pellet, s közben nem esik szét!

5./ Van Den Eynde White Fish pellet

Ez a 4,5 mm-es, fehérhallisztes, apró szemű, lazább szerkezetű pellet nagy segítségünkre lehet a kora tavaszi, késő őszi időpontokban, illetve a gyengébb fogási időszakokban lefolytatott horgászataink során. A hideg vízben a ponty lényegesen kevesebb táplálékot vesz magához, mint a nyári, melegebb hónapokban. Fontos, hogy ekkor is olyan, kisebb zsírtartalmú táplálékkal próbáljuk meg horgászhelyünkön tartani a halat, amelyet könnyen, viszonylag gyorsan meg tud emészteni. A tömény, zsíros, magas halliszt-tartalmú pelleteket ekkor sokkal nehezebben emészti meg, amely teltségérzetet ad neki, és sokkal később fog újra etetésünkre látogatni. Éppen ezért a Van Den Eynde fehér hallisztes pellet tökéletes etetőanyag lehet a kritikus időszakban végrehajtott horgászatok során. Apró, 4,5 mm-es mérete a hidegebb vízben is viszonylag gyorsan felpuhul, de órákon keresztül megtartja eredeti formáját. Ajánljuk finomszerelékes horgászoknak is, hiszen rövid időn belül elkezd dolgozni és gyorsan kifejti csalogató hatását. Így nem kell órákig várni, hogy történjen valami! A pellet mérete lehetővé teszi, hogy gond nélkül beletöltsük PVA hálóba vagy tasakba, ezáltal is egy rendkívül koncentrált etetést hozhatunk létre a horgon elhelyezett csalink körül. Remekül ízesíthető, tetszés szerint könnyen és gyorsan aromásítható.

Ez a 4,5 mm-es, fehérhallisztes, apró szemű, lazább szerkezetű pellet nagy segítségünkre lehet a kora tavaszi, késő őszi időpontokban

6./ Van Den Eynde Extra Fish pellet

Ez a viszonylag gyorsan oldódó (5 mm átmérőjű), de nagyon magas tápértékű pellet különösen fontos szerepet kap a bojlis etetések előkészítése során. Az extra halliszt tartalom mellett minimális az olajtartalma, amely a bőszen táplálkozó pontyoknak sem okoz teltségérzést, és újabb, még tartalmasabb falatok elfogyasztására ösztönzi. A gyors oldódási időnek köszönhetően az év bármely szakában bevethető. A figyelemfelkeltő hatását nem csak a gyors oldódásával éri el, hanem a fenék felett lebegő csábító felhővel is. Ebben az (erősen halas) íz- és illatfelhőben a halak félretehetik az óvatosságukat, sokkal mohóbban táplálkozhatnak, lényegesen előbb az etetésünkre szokhatnak.

A VDE Extra Fish pellet viszonylag gyorsan oldódó (5 mm átmérőjű), de nagyon magas tápértékű pellet különösen fontos szerepet kap a bojlis etetések előkészítése során

7./ Van Den Eynde Master pellet

A Van Den Eynde Master pellet egy rendkívül összetett, precízen adagolt alkotóelemekből összeállított, különösen magas tápértékű eledel. A vonzerejét adó alkotóelemek közül érdemes megemlíteni a hal-, hús-, alga- és ráklisztet, de a domináns anyag egyértelműen a halliszt. A természetes szubsztanciák keveréke és a rendkívül tiszta, magas koncentrációjú fehérje, valamint a közepes halolaj-tartalom egy nem hétköznapi eledellé teszi a Master pelletet, amelyet nagyon gyorsan felfedeznek, és előszeretettel fogyasztanak a halak. Mérete (12 és 16 mm) és kellemesnek nem nevezhető illata miatt rendkívül jó szelektív hatást biztosít. Különösen a termetes pontyok céltudatos horgászata során vált be. A melegedő és meleg vizekben (15 Celsius-fok felett) igazán hatásos. Ezzel a fogós csalogatóanyaggal nem csak etethet, hanem könnyedén csalizhat is. A közepén található lyukon keresztül csak fel kell fűzni egy vékony hajszálelőkére, amely a horog öblébe kötve máris bevethető. Lassan (a víz hőmérsékletétől függően), 2-4 óra alatt puhul fel teljesen, de akkor sem esik szét, megőrzi eredeti formáját.

A VDE Master pellet egy rendkívül összetett, precízen adagolt alkotóelemekből összeállított, különösen magas tápértékű eledel

8./ Van Den Eynde Halibut pellet

Talán kevesen tudják, hogy miért kapta a pellet a Halibut (tengeri óriás laposhal) nevet. Sokáig úgy véltük, hogy ezzel a tengeri halfajta lisztjével ízesítik... Elgondolásunk téves volt! Ugyanis kiderült, hogy ez a pelletfajta kifejezetten a tengeri akvakultúrákban nevelt laposhalak elsőszámú táplálékforrása. Különböző méretekben (2-20 mm-ig) készül annak függvényében, hogy mekkora méretű halat kell vele táplálni. Mindezek után joggal merül fel a kérdés, hogy mit keres akkor a hazai boltokban a Halibut pellet? Nos, a kísérletező kedvű horgászoknak köszönhetően egyre több édesvízben történt horgászat során bizonyította rendkívüli fogósságát. Elsőként az angol horgászsajtóban zengtek róla ódákat, majd egyre több nyugat-európai országban bukkant fel. Sőt, az elmúlt évben már hazánkban is folytak az eredményes teszthorgászatok. A granulátum különlegessége, hogy rendkívül magas, talán a legmagasabb a hazánkban kapható pelletek közül az olajtartalma, és 47% (!) a halliszt tartalma. Mindehhez egy egyedi, nagyon erős illat és sós íz párosul. Rendkívül tömény, hihetetlenül tápláló, igazi kalóriabomba!!! Mivel túlzott mennyiségben történő fogyasztása teltségérzetet okoz a halaknak, mértékkel bánjunk vele! Célszerű kisebb fehérjetartalmú pelletekkel keverni. Kifejezetten meleg, kánikulai időben ajánlott a használata, amikor nagyon gyorsan emészt a hal. Minél melegebb a víz, annál fogósabb ez a csali. A 22-25 Celsius-fokot meghaladó hőmérsékletű vízben a legtöbb aroma pillanatok alatt elpárolog. Ez a pellet akkor „éled” fel! Szinte nedves lesz a külső felülete a sok olajtól, és a vízbe kerülve, mint egy jeladó, folyamatosan nyomja ki magából a finom, csábító aromát. A legmelegebb vizekben is minimum 4-5 óráig megőrzi formáját, és szép lassan puhul fel. A nagypontyos tavakon, ahol már megismerték és megkedvelték a pontyok a magas fehérjetartalmú eledeleket (bojlikat, pelleteket) nyáron szinte verhetetlen csalinak számít a Halibut pellet. Jusson majd mindez eszébe, amikor a legnagyobb forróságban mozdulatlan kapásjelzőit szemléli. A csalizást rendkívül könnyűvé teszi, hogy nagyobb (16, 20 mm nagyságú) szemeket átfúrták. Így szilikon hajszálelőkére vagy normál bojlis előkére könnyedén felfűzhetők.

A VDE Halibut pellet különlegessége, hogy rendkívül magas, talán a legmagasabb a hazánkban kapható pelletek közül az olajtartalma és 47% (!) a halliszt tartalma!

9./ Maros Mix pellet

A Maros Mix Pellet magyar vizeken kikísérletezett, nagy hatékonyságú etető pellet. Három különböző változatban kapható. A fekete az óvatos, öreg halak csemegéje, rendkívül magas (46,2%) fehérjetartalommal. A piros változó (felmelegedő, lehűlő) vizekre javasolt, fűszeres, ánizsos ízesítéssel. A sárga a meleg, zavaros vizekben vált be. A kombinált méz-vanília aromája robbanásszerűen hat a vízben, hamar felkelti a halak érdeklődősét. Oldódási ideje 10-25 perc.

A Maros Mix Pellet magyar vizeken kikísérletezett, nagy hatékonyságú etető pellet
* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.