Hasznos tanácsok pelletes horgászoknak

Hasznos tanácsok pelletes horgászoknak

Az elmúlt néhány év során egyre nagyobb szerephez jutottak horgászataink során a különféle pelletek, az eredményes halfogás gyakran nélkülözhetetlen csalijaivá váltak. Már majdnem minden etetőanyagot, csalit gyártó cég termékpalettáján megtalálhatóak e csalogatók különféle változatai, évről évre egyre szélesebb körben kínálják őket - természetesen nincs ez másként a Haldorádó esetében sem. A Haldorádó pelletekkel és más csalikkal kapcsolatos tapasztalataimat szeretném megosztani veletek a következő sorokban!

A 2010-es évtől láthatjuk a terméklistán a Haldorádó Carp Master Oldódó pelleteket. Nagy érdeklődéssel vártam az első dobozok megérkezését, nagy lehetőséget láttam (és látok is) bennük. Ízesítésüket tekintve többségükben a korábban vagy szintén idén forgalomba került etetőanyagokhoz passzolnak, de természetesen itt is akad kivétel. 150 g-os csomagolásban, kis dobozkákban megvásárolhatóak, amikben három méretben gyártott csalit kapunk kézhez. A 8, 12 és 16 mm-es pellet szemekkel minden helyzetre találunk tökéletes megoldást. Fogósságuk önmagukban is kiváló, de más csalikkal kombinálva, saját elképzeléseinkhez is fel tudjuk használni őket. Az ízek választéka teljes mértékben kielégíti igényeinket, találunk köztük fűszereset, édeset, büdöset, mindent, mit halaink szája megkívánhat - egészen pontosan a következőkből áll a 8 tagú csapat: Fekete Gyémánt, Mézes Pálinka, Vörös Démon, Nagy Ponty, Nagy Dévér, Fűszeres Hal, Magyar Betyár és Tenger Kincse.

Haldorádó Oldódó pelletek egy része
Dipelve még csábítóbbak a halak számára
Hajszálelőkére fűzés előtt célszerű átfúrni őket egy bojlifúróval, hogy ne repedjenek szét a fűzőtűn
Tavaszi „Oldódó pelletes” pontyom

Ha horgászni indulok, általában sokfajta csalit viszek magammal, hogy minél többet ki tudjak próbálni, és az eredményről be tudjak számolni Nektek. Sosem horgászom csupán egy, épp sikeresen működő csalival, mert úgy nem kapnék megfelelő képet róla. Általában ha nagyjából egy helyről tudok fogni rövid idő alatt 2-3 darab értékelhető halat, akkor hamar csaliváltás következik, hogy egy más kombináció vagy íz fogósságát megtapasztaljam az adott körülmények közepette.

Mint minden új csalit, az Oldódó Pelleteket is próbálom megismerni a használatuk előtt. Gondolok itt az oldódódásukra, süllyedésükre, ezzel kapcsolatban pedig az optimális lebegtetés mértékére. Akváriumban kitapasztalom, hogy a Lebegő csali szett melyik csalijai emelik el a fenékről, melyikkel balanszírozzam, hogy ezzel a vízparton már ne kelljen bíbelődnöm, csak a horgászatra tudjak koncentrálni.

Jól látszik a különbség a frissen, valamint az egy órával hamarabb vízbe dobott Oldódó pelletek között
Az 1 óra ázás után is a megmaradt kemény mag mutatja, mennyire egyenletesen oldódnak a pellet szemek
A gyakori csaliváltás előbb-utóbb eredményhez vezet
Ha nem is nagy, de pelletre kapott!

Természetesen nem csak magában érdemes használni a pelleteket, sokszor hamarabb eredményhez vezet, ha más pelletekkel vagy bármilyen csalikkal kombináljuk. Elsősorban a Red Tuning és a Halibut Tuning csalikkal szoktam variálni. Szinte mindig rendkívüli fogóssággal bírnak az oly sokat bizonyított Halibut és Master pellet alapra épülő csalik. Már az Oldódó pelleteket is alapul veszem. Sokszor lebegtetés szükséges a csali optimális felkínálásához, ezt a Haldorádó Lebegő csali szettekkel, valamint a Hybrid pelletek lebegő változataival érhetjük el legkönnyebben. A Feeder feliratú dobozban mini és midi ízesített hungarocell golyókat találunk, míg a Pontyozó dobozban midi és maxi lebegő, valamint különféle előre elkészített lebegő szendvics csalikat láthatunk.

A rendkívül fogós Master pelletek
A Red Tuning és a Halibut Tuning pelletek csapatából őket viszem leggyakrabban horgászni
A Haldorádó Lebegő csali szettek sokszor kisegítenek kapástalan időszakban
A 12 mm-es pellet szemet elemeli a fenékről…
… de 16 mm-es társát már csak kikönnyíti a mini technopufi

A pelletek és különféle magok további aromásítását megoldhatjuk dipekkel, de akár más aromákba áztatással is. Fontos tudni, hogy az általunk alkalmazott aroma oldja-e a pelletet, és ha igen, milyen mértékben. A Haldorádó Aroma Tuning folyékony aromákat szoktam ilyen célra használni, tökéletesen ellátják feladatukat. A Red Tuning, valamint a Halibut Tuning pelleteket nagyon lassan oldják, több órás áztatás után se esnek szét, csak egy vékony réteg válik puhává, ezzel megfelelően aromásított, hajszálelőkére fűzhető csalit kapunk. Az Oldódó pelletek is lényegesen lassabban oldódónak az aromában, mint a vízben, így ezeket is érdemes egy kis aromaterápia alá vetni.

A Haldorádó Dip Tuning család néhány tagja
A 4 órára Aroma Tuning Fűszeres hal aromába áztatott 12 mm-es pellet tökéletesen hajszálelőke-álló
Szépen, fokozatosan oldódik le csalinkról a dip, látszódik, hogy kellően sűrű, amely vízbecsapódáskor nem válik le a csaliról
Természetesen más csalik fogósságát is csak javítják a dipek

A Hybrid Pellet és a Finom pontypellet további, hosszabb aromásítását nem tartom fontosnak, mert már önmagukban is rendkívül erős, vízben is több órán át megmaradó illattal rendelkeznek, valamint nem is szívják be megfelelőképp, így csak a bedobás előtti pillanatokban mártom pár másodpercre dipbe őket. A Finom pontypelletek akár horogra is tűzhetők, nem feltétlen kell őket átfúrni.

A Haldorádó Hybrid Pelletek…
… és a Finom pontypelletek nem igényelnek hosszabb aromásítást

Az alkalmazott dipeket használhatjuk önmagukban is, azaz a csalit csak belemártva, de akár a dipelt csalit az épp alkalmazott etetőanyagba bele is hempergethetjük. Ehhez a panírhoz még az etetőanyag bekeverése előtt szoktam félretenni egy kicsit, nagyjából egy maréknyit, amit apró lyukú, háztartásokban használt szitával leszitálok, így egy nagyon apró szemcseméretű, tökéletes „lisztet” kapok, amibe az előre bedipelt csalit belehempergetem.

A panírozott csali sokszor okozott már kellemes meglepetést kapástalan időszakokban!
Többnyire a halak is partnerek a tesztelések során

A fűzött csalikhoz számomra legjobban bevált horog a Haldorádó Pellet Hook 8-as mérettől felfelé. A kisebbeket jobbára egy szem kukoricához, néhány szem csontihoz használom nagy megelégedéssel. A hegykiképzésük kifogástalan, sok hal után is borotvaélesek maradnak, ami elengedhetetlen a tökéletes akadáshoz!

Haldorádó Pellet Hook többféle méretben - minden fűzött csalihoz ideálisnak bizonyult számomra
Legtöbbet a 2, 4, 6 méretűeket használom, tökéletesen alkalmasak több szem fűzött pellet felkínálásához
Rendkívül acélos és erős, borotvaéles füles horgokról van szó, de nem ormótlanul vaskosak és nehezek, mint a bojlis horgok
A gyárilag rajta található fém karikába egy szilikon csali gyűrűt kell fűzni, és máris kezdhetjük a csalizást

A Haldorádó csalikról és aromákról, valamint etetőanyagokról is (már amelyiket meg mertem kóstolni) általánosan elmondható, hogy nemcsak az illatuk olyan, mint ami a csomagolásra van írva, hanem az ízük is! Ezzel a halaknál biztosan nagyobb előnnyel indulnak, mint a tömegével gyártott, csupán kívülről aromázott társaik.

Tavasszal a Fűszeres Halas oldódó és lebegő Hybrid…
… valamint a Mézes Pálinkás Oldódó és szintén lebegő Hybrid pellet kombináció vált be nekem leginkább
Természetesen nem elég a kiváló csali, etetnünk is kell a siker érdekében
Horgászbarátaim is nagy megelégedéssel fűzik hajszálelőkéjükre a Haldorádó csalikat, és lám, mi lett a vége?!
Sikeresen legyőzött ellenfeleinket lehetőleg engedjük szabadon!

Természetesen nem elég csak jó csalit használnunk, a szerelékünk, felszerelésünk minden elemének összhangban kell lennie a sikerhez. Remélem, sikerült egy kis útbaigazítást adnom a Haldorádó csalijai között, és bátran nyúltok ezekhez a rendkívül fogós halcsalogatókhoz a továbbiakban is. Varázsszert ne várjon senki, viszont ha a megfelelő helyen, időben és megfelelő módon használjuk őket, kis híján varázserővel bírnak a halak felé. Sosem szabad feladni, mindig variálni kell, mert mindig lehet halat fogni, csak sokszor nem egyszerű…!

Írta: Hajdu Tamás (matchuszo)
Fotók: Hajdu Zoltán

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.