Pelletek oldódási ideje 2. rész

Pelletek oldódási ideje 2. rész

Az első rész folytatásaként a Van Den Eynde és Nutrabaits termékek pellet tesztjét igyekszünk még teljesebbé tenni. A tesztbe elsősorban azokat a csalikat vontuk be, amelyek már hosszabb ideje bizonyítják rendkívüli fogósságukat a magyar vizeken is, és végül, de nem utolsósorban nekünk is nagyon beváltak! Ezért különösen nagy érdeklődéssel vártuk, hogy kedvenc pelletjeink miként is viselkednek a víz alatt. A megszerzett tapasztalatok tovább bővítik a pelletes ismereteinket!

A legtöbb etető pellet kiválóan alkalmas csalizásra is, de a sikeres horgászat érdekében nem árt tisztában lenni az oldódási időkkel! Hiába várjuk félóra elteltével a kapást, ha a kiválasztott pellet 20 perc alatt teljesen szétoldódik… Ha van némi fogalmunk az oldódási időkről, akkor lényegesen könnyebben összeállíthatjuk azt a csalogató - etetésre szánt - pellet mixet is, amely már néhány perc elteltével dolgozni kezd, de több óra múlva is tartogat kemény, nagy, csábító falatokat. Így a nagy nyüzsgésre felfigyelő, később érkező termetes halak is találnak olyan finom falatokat, amelyek sokáig etetésünk helyén tartják őket. A rövid bevezető után mélyedjük el a részletekben! A teszt szobahőmérsékleten, pontosabban 20 Celsius-fokos vízben történt.

Van Den Eynde Master pellet

A Van Den Eynde Master pellet egy rendkívül összetett, precízen adagolt alkotóelemekből összeállított, különösen magas tápértékű eledel. A vonzerejét adó alkotóelemek közül érdemes megemlíteni a hal-, hús-, alga- és ráklisztet, de a domináns anyag egyértelműen a halliszt. A természetes szubsztanciák keveréke és a rendkívül tiszta, magas koncentrációjú fehérje, valamint a közepes halolaj-tartalom egy nem hétköznapi eledellé teszi a Master pelletet, amelyet nagyon gyorsan felfedeznek, és előszeretettel fogyasztanak a halak. Mérete és kellemesnek nem nevezhető illata miatt rendkívül jó szelektív hatást biztosít. Különösen a termetes pontyok céltudatos horgászata során vált be. A melegedő és meleg vizekben (15 Celsius-fok felett) igazán hatásos. Ezzel a fogós csalogatóanyaggal nem csak etethet, hanem könnyedén csalizhat is. A közepén található lyukon keresztül csak fel kell fűzni egy vékony hajszálelőkére, amelyet a horog öblébe kötve a szerelék máris bevethető. Könnyedén aromásítható, de „natúr” változatban is rendkívül fogós! Talán nem túlzás azt állítani, hogy Magyarországon az egyik legeredményesebb, legsikeresebb pellet!!!

A VDE Master pellet 12 és 16 mm-es változatban kapható. A teszt során a kisebb méret került nagyító alá
2 óra elteltével még tökéletesen egyben volt! Óránként 1,5-2 mm lágy részt tudtunk róla lekaparni, teljes felpuhulásához több mint 4 óra kellett, azonban még ezután is majdnem 12 óráig megőrizte eredeti formáját, nem esett szét!

Van Den Eynde kukorica pellet

Szárított, őrölt csemegekukorica granulátum. Nagyon finom, tiszta, átható kukorica illatot áraszt, amely a nagy töménységű (90%-os) csemegekukoricának köszönhető. Íze is igazán finom édes. A teszt során kiderült, hogy e pelletfajtának rendkívül gyorsan megindul és látványos az oldódása, de ez a gyors folyamat 30 perc után alábbhagy. Ekkor marad egy kemény belső váz, amely kitart akár egy órán keresztül is. Ennek köszönhető, hogy e pellet jobban ellenáll a kisebb halak támadásainak is. A mohóbb pontyok persze nem várják meg, hogy teljesen feloldódjon. Gyakorta a vízbe került 8 mm átmérőjű és 1,5-2 cm hosszú rudacskákat azonnal felhörpintik. Azért vagyunk ebben ennyire biztosak, mert szilikon karikával horogra fűzve nagyon gyorsan lehet vele pontyot fogni, ha azok az etetés közelében tartózkodnak. Kifejezetten jól aromásítható, nagyon kedvező árfekvésű csalogatóanyag! Ráadásul olyan pelletfajta, amely bármelyik vízen bevethető, mert a pelletet nem ismerő halak is könnyen horogra keríthetők vele!

A VDE Kukorica pellet bármilyen vízen eredményesen használható csalogatóanyag, és egyben remek csali is!
Sikerének egyik titka, hogy rövid idő alatt (kb. 10 perc után) oldódásnak indul
A felpuhult külső réteg azonban (minimum 30-40 percig) olyan kemény magot rejt, amely alkalmassá teszi csalizásra is. 50-60 perc elteltével azonban teljesen átpuhul és szétesik

Nutrabaits CSL csalizó pellet

Az angol Nutrabaits csalizó pelletjeit (az évek folyamán) már több ezer magyar horgász is kipróbálta, letesztelhette. A fogósságuk megdöbbentő! Az év bármely időszakában eredményesen alkalmazhatók. Fogósságuk egyik titka, hogy a 15 mm hosszú és kb. 8 mm átmérőjű hengeres szemek nagyon sokáig aktívak maradnak. Intenzív aromájukat a vízben több órán keresztül megőrzik. A felhasznált alapanyagok során apait-anyait beleadtak, hiszen a Nutrabaits pelletek és a kiváló minőségű bojlik legjava került az apró szemekbe. Hazánkban 4 különböző fajta kapható, ebből az egyik legnépszerűbbet, a CSL-t választottuk ki tesztalanynak. A három betű bővebben: Corn Steep Liquor, amely hidegen sajtolt, erjesztett kukoricacsíra kivonatot jelent. Miután a csírából kipréselték az olajat, a végtermék egy kemény granulátum, a CSL pellet lesz. Rendkívül intenzív, erős, természetes erjesztett kukorica illatot áraszt, amelyet imádnak a nagytestű halak, főként a pontyok és az amurok. Egyetlen szépséghibája, hogy ebben a formában (a víz hőfokától függően) 1-10 perc alatt teljesen szétoldódik, tehát csalizásra alkalmatlan. A Nutrabaits mesterei azonban megoldották a problémát. E remek alapanyagot természetes növényi rostokkal és ragasztóval felturbózva annyira szívóssá tudták tenni, hogy alkalmassá vált csalizásra is. Mindezt olyannyira jól sikerült, hogy a 3 órás áztatás alig változtat a csalin. Nem lesz használhatatlanul puha, és karakteres illatát is érezni lehet rajta ilyen hosszú idő után is! Az év bármely időszakában - kora tavasztól késő őszig - eredményesen alkalmazható csali. További óriási előnye, hogy könnyen aromásítható, és a megaromásított szemek napokig, vagy akár hetekig eltarthatók. Ráadásul minél tovább ázik az aromában, annál fogósabb lesz! Bár ez kizárólag az olajos aromákra igaz, ugyanis az alkoholos aromák rövid időn belül felpuhítják, szétmarják csalit!

A Nutrabaits CSL csalizó pellet „natúr” változatban vagy aromásítva is nagyon hatékony
Így néz ki 1,5 óra után a vízben
5 óra alatt teljesen felpuhul, de még ekkor is remekül tart(ana) a hajszálelőkén. Eredeti formáját minimum 1 teljes napig megőrzi, nem esik szét!

Nutrabaits Total Hemp etető pellet

A speciális etető pelletek (mint például ez is) a vízben viszonylag hamar feloldódnak, s ezáltal a csalogató anyagaik is előbb válnak ki belőlük, amivel azonnal felkeltik a halak figyelmét. Emellett az etetésen egy rendkívül csábító felhőt képeznek, amiben a halak kevésbé óvatosan táplálkoznak, ezért sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a tartalmasabb falatok után kutatva csalinkat is felszippantsák. Ennek a pelletnek az igazi csáberejét a nagy mennyiségű őrölt kendermag adja. Különösen a hideg (15 Celsius-fok alatti hőmérsékletű) vizekben érdemes vele próbálkozni! Ez a kender alapú pellet a pontyokon kívül az amurokra is nagy hatással bír, mert a rendkívül erős, intenzív, hideg vízben is jól terjedő (!), garantáltan természetes aromája mágnesként vonzza etetésünk közelébe az éhes növényevőket. Érdekes zöld színe a kioldódás után ott gomolyogott a csali körül. 45 perc elegendő ahhoz, hogy teljesen szétessen.

A Nutrabait Total Hemp pellet már 10 perc után oldódni kezd
30 perc alatt szinte teljesen felpuhul
40 perc elteltével pedig szétesik, és egy látványos zöld felhőbe burkolózik

Nutrabaits Trigga pellet

A Trigga évek óta a Nutrabaits egyik legsikeresebb csalifajtája. A Trigga család etető és csalizó pelletjei mellett hasonló ízű bojlikat aromák és dipeket is találunk. Összetevőit elemezgetve kitűnik a magas hús és májliszt tartalma. Rendkívül kalóriadús, magas tápértékű anyag, amely minden időszakban fogós. A hideg téli hónapok után fokozódó étvággyal meginduló termetes pontyok éppúgy szívesen fogyasztják, mint a nyári tikkasztó melegben megfoghatatlannak tűnő kapitális amurok. A Nutrabaits Trigga pellet önállóan is hatásos, de legtöbben a bojlis előetetések során, a terep előkészítésére használják. A lassú oldódású etető pelletnek a tesztre szánt 3 óra nem volt elegendő ahhoz, hogy teljes keresztmetszetében átázzon. Erőteljes illata még ekkor is érezhető volt.

A 8 mm átmérőjű Trigga etető pellet kemény falatnak bizonyult
10 perc elteltével semmi nem történt
3 óra múlva is még egyben volt és erős illatfelhőt árasztott

VAN DEN EYNDE Ízesített Halibut pellet

E pelletek fogósságának titka a rendkívül magas halliszt-tartalom. Ez a domináns anyag azonban minden egyéb illatot és aromát elnyom. Ha egy valóban tartalmas pelletet szeretnénk ízesíteni, ahhoz a szokásosnál lényegesen több aromára van szükség, hogy abból érződjön is valami. Ráadásul az aromák kiválasztása során az is nagyon fontos, hogy az milyen bázisú, miként oldódik. A pelletgyártók európai nagymestere, a Van Den Eynde cég is igen sokáig kísérletezett, mire egy igazán fogós újabb pellet családot tudott piacra dobni. Ezeknek a rendkívül magas fehérjetartalmú (halolajban és hallisztekben gazdag) pelleteknek nagyon tiszta, finom gyümölcsös illata van. De ez az illat - legyen az eper, narancs vagy scopex - annyira erős, hogy szabályosan „üt”. Az oldódási próba során az első egy órában semmi érdemleges dolog nem történt. A második és a harmadik órában volt megfigyelhető, hogy külső váz egy picit meglazult. Amikor 3 óra után kiemeltük a vízből a Halibut-Scopex pelletet, csupán a külső része volt felpuhulva, de még mindig nagyon erős illata volt, miközben a háttérből jól kivehető volt a halas illat is. Elgondolkodtató, hogy milyen nagy tisztaságú és kiváló minőségű aroma kell ahhoz, hogy ennyi ideig aktív tudjon maradni… Egy biztos, ennek a rendkívül erős aromának nagyon komoly húzó, csalogató hatása van. Hal legyen a „talpán”, amely ennek ellen tud állni!

A 16 mm átmérőjű VDE ízesített halibut pellet eper, narancs és scopex aromával kerül forgalomba
1 óra után szinte semmi nem történt a vízben a csalival
3 óra elteltével a külső része volt csupán felpuhulva, de még mindig nagyon erős illatot árasztott!

VAN DEN EYNDE Slix Marine pellet

Anglia legnépszerűbb speciális pontyos pellete! Garantáltan a hazánkban kapható legmagasabb halliszt és halolaj tartalmú pellet. Leginkább - az itthon is nagyon fogós - halibut pellethez hasonlít, de annál még tömörebb és keményebb granulátum. Nagyon magas a tápértéke. Különlegessége még, hogy ahogy vízzel érintkezik a felülete, kifehéredik és elveszíti korábbi határozott fekete színét. A keménysége, tömörsége ellenére viszonylag jól oldódik, de miután teljesen felpuhultak a szemek (mérettől függően ez 4-6 óra), akkor sem estek szét. A rendkívül finom és tiszta, kiváló minőségű tengeri hallisztnek köszönhetően szokatlanul intenzíven „dolgozik” a vízben. Nagyon erős, jellegzetes illata (vagy inkább szaga?) messziről az etetés közelébe vonzza a halakat. Kifejezetten hatékony csalogatóanyag a melegedő és a már felmelegedett vizekben. Minél melegebb van, annál jobban „él” a csali. A kánikulai melegben szinte folyik belőle a halolaj. Vízbe kerülve szinte kis jeladóként működik. A lassan felszálló finom olaj a vízközt tartózkodó halakat is a mederfenékre, az etetés közvetlen közelébe vonzza. Jelentős szelektáló hatással bír, a mohó keszegfélék irtóznak tőle, nem szívesen falatoznak belőle. Ha aromásítani szeretnénk, akkor kizárólag a nagy töménységű, erős aromák jöhetnek szóba. Felhasználása rendkívül széles körben történhet. Három különböző méretben 5, 8, 10 mm átmérővel kerül forgalomba. A kisebbek etetésre, míg a nagyobbak csalizásra is alkalmasak.

A VDE Slix Marine az egyik legmagasabb halliszt és halolaj tartalmú pellet a magyar piacon
30 perc múlva ezt látjuk a vízben
1 óra múlva felülete kifehéredik. Mérettől függően 4-6 óra kell a teljes felpuhuláshoz, de ezután sem esik szét

Írta: Egedi Róbert és Döme Gábor
Fotók: Egedi Róbert

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.