Pontyok és plasztikok

Pontyok és plasztikok

A fanatikus pergető horgász számára szinte soha nincs olyan időszak, amikor ne tudna mire horgászni. Áradhatnak a folyók, vagy éppen lehetnek tilalmi időszakok, akkor is keres magának valamilyen lehetőséget, akár békés halas pergetést is. Ezt a horgászatot is egy ilyen alkalom szülte.

Kedvenc patakjaim áradtak, két kedvenc tavamon pedig éppen pontytelepítés utáni tilalom volt akkor, ezért kerestem valami új műcsalit a horgászboltban. Persze a szokásos csevegés itt most sem maradhatott el, és ekkor jött az ötlet a horgászboltban dolgozó ismerősömtől. „Lukácsházán a legyesek fogják a kárászt és a pontyot, nem próbáljuk meg pergetve?” Azonnal igent mondtam, bár még soha nem pergettem békés halra. Lukácsházáról tudni kell, hogy a kisebb tavon csak pergetni és legyezni lehet, és a halakat vissza kell engedni. Halakban egyébként különösen gazdag a víz.

Csütörtök délután eljött a horgászat ideje. Egy 2,13 m-es, 2-12 gramm dobósúlyú ultra light botot vittem magammal, hozzá a 1000-s orsót Dyna Tex Power Silk 10-es fonott zsinórral.

A felszerelés

Mindig használok fluorocarbon előkét a pergetéseim során, most egy 24-est használtam. Jellemzően kicsit hosszabbat kötök fel, kb. 50 centimétert, úgy gondoltam, hogy a bognártüskék miatt is célszerű a hosszabb. A horgászatra különböző plasztik csalikat vittünk magunkkal.

A plasztikok

A part szélén portyázó halakat céloztuk meg, a víz mélysége itt egy méter körül volt, így az 1 grammos cheburashka mellett döntöttünk.

A horgászat számomra nem indult túl jól. Az első órában csak néztem, ahogy társam fárasztja a kárászokat és a vörösszárnyú keszegeket. Nekem ekkor még csak a fényképezés öröme jutott. Végül megszánt egy kis vörösszárnyú, a behulló csalim kellett neki.

Az első keszeg

Úgy látszik, csak az első halat volt nehéz megfogni, ahogy az ember ráérzett a megfelelő vezetési ütemre, jött a többi is. A csalivezetési technika nagyon lassú, egy kis pöccintés után volt, hogy fél percre is megállítottuk a műcsalit. Talán erre ráérezni volt a legnehezebb. Egymás után jöttek a kárászok, keszegek, előfordult, hogy mindkettőnk horgán hal volt.

Páros fárasztás

Az esti órákban nem a megszokott ütős, hanem egy folyamatos húzós kapással jelentkezett az első ponty.

Az első pontyfárasztás

Az este folyamán sikerült még egyet fognom. Ultra light pergető felszereléssel igazi élmény pontyot fárasztani.

Partszéli csata 1
Partszéli csata 2

A nap nyerő csalija a fehér, 3 centis plasztik hal volt, mindkét pontyot ezzel fogtam.

A fehér a nyerő

Kárászra a sárga volt igazán eredményes, de még nagyon jól használható volt a 3 centis féreg pink és fehér változata is.

A pink féreg

Plasztikokkal békés halra horgászni igazán szórakoztató, ajánlom mindenkinek, próbálja ki!

Happy end
* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.