Bemutatkoznak a Blázy Tackle Custom Baits wobblerek

Bemutatkoznak a Blázy Tackle Custom Baits wobblerek

Új gyártóként került fel a Haldorádó kínálatába a magyar Blázy Tackle, annak is négy wobblertípusa, a Mole, Mole deep, illetve a B. Mole és ennek B. Mole deep variánsa, ezeket mutatjuk most be részletesen.

A műcsalik palettáján a legmagasabb szintet az úgynevezett Custom Baits csalik képezik. Ennek az oka, hogy az egyedileg tervezett csalik minden esetben egy adott problémára kínálnak megoldást. Legtöbb esetben ráadásul ezeket egy konkrét halfaj célzott megfogására tervezik, de mivel a mozgásuk igen precíz, a többi ragadozó halfaj is prédát lát benne.

A Blázy Tackle kínálatából elsőként a Mole és a B. Mole, majd ezek Mole deep, valamint B. Mole deep változatai kerültek fel az áruházunkba

A Blázy Tackle wobblerek története több mint 10 éve íródik, akkor döntötte el Blázy Tamás, hogy megpróbál az igényeinek leginkább megfelelő wobblereket saját magának készíteni. Aztán a különböző kísérletezésekből elkészültek az első prototípus modellek, melyek folyamatosan csiszolódtak az évek alatt. Ebben nemcsak a saját tapasztalatait valósította meg, hanem sok horgászcimborája segített a wobblerek mind tökéletesebbre csiszolásában, hogy azok még jobban megfeleljenek a hazai igényeknek.

A Mole egy felszín közeli csali, míg a B. Mole mélyre törő kivitel

A felhasznált anyagok tekintetében sem akart kompromisszumot kötni, és bár az egyik legjobb anyag a balsafa, sérülékenysége miatt mégsem ideális wobbler-alapanyag. Triviális lett volna a szimpla műanyag használata, de az korántsem adott olyan mozgásteret a részletes kidolgozásban, ami megfelelt volna az igényeknek, valamint onnantól kezdve csak egy lett volna a polcon az a wobbler, elveszett volna annak egyedi mivolta. Így került képbe a kompozit keverék, ami megoldotta a sorozatgyártás kérdését is, ugyanakkor megmaradt a műcsali részletgazdag kidolgozottsága, időtállósága, egyedisége. 

Egyedileg, kézzel készített, rendkívül igényes wobblerek, melyet célzottan a hazai vizekre terveztek

Mivel Tamás kedvenc módszere a csukázás, kezdetben erre készített wobblereket, majd ahogy hazánkban is előtérbe került a harcsázás, úgy kezdte el formálgatni a legnagyobb ragadozónkra is a megfelelő wobblert. Így született meg először a Mole, majd később a B. Mole fantázianevű wobbler.

Megkapják különleges festésüket ezek a Blázy wobblerek

Mindkét csali a harcsa műcsalis horgászatnál hatásos apró, de fontos részletek figyelembevételével nyerte el jelenlegi formáját: a kialakítás a barátok horgásztapasztalatait ötvözi. Összegződik e wobblerben az, hogy mások mely csalikkal voltak a legeredményesebbek a harcsázásban, és miért azzal, mely tulajdonság volt az, ami segített eredményt elérni. Nehéz kérdések ezek, melyek mindegyikére egyedül nem tudott volna Tamás válaszolni, így több horgász tapasztalatát összeolvasztva formálódtak a wobblerek a hazai vizekre. Lássuk tehát, mit tudnak a Mole és a B. Mole wobblerek!

Sorakozó

Harcsázásban alapszabály, hogy nincs kompromisszum az alkalmazott anyagok tekintetében. Nincs annál bosszantóbb, mint amikor egy hibás konstrukciójú wobbler miatt megy el egy komolyabb harcsa. Éppen ezért minden részletre a legkritikusabban figyelt a Blázy Tackle.
A wobbler testében egyetlen drótból, egy 1,4 mm vastag rozsdamentes huzalból van kialakítva mindkét horogtartó szem, illetve a wobbler orrán lévő rögzítő fül is. Több neves wobblernél megfigyelhető, hogy a rögzítő fül csak bele van öntve a műanyag terelőlapba. Ez mindaddig tökéletes megoldás, ameddig össze nem akadunk egy komolyabb harcsával, ami egy szerencsétlen akadás esetén letöri a terelőlapot, és már el is búcsúzhatunk a haltól. Másik hibaforrás, amit kiküszöböltek az egy darabból kialakított huzal megoldással, hogy nem tudja a horgot kiszakítani a hal, mert annak tartószeme és a műcsali vonószeme is ugyanabból a huzalból készült. A wobbler testén olyan méretű horogtartó, illetve rögzítő szemek vannak, hogy abba könnyedén lehet a nagyméretű kulcskarikákat, illetve not-a-knot kapcsot akasztani.

Bevetésre vár a B. Mole harcsás wobbler
Irány a víz…

A wobbler vízhatlan kompozit teste úgy van kialakítva, hogy képes legyen elbírni a nagy horgokat, illetve a harcsa gerebenfogazata is csak nehezen tud benne kárt tenni. 
Ami kívülről nem látszik, de a testben a wobbler önsúlyát képező ólomnehezék elhelyezése is precíz tervezés eredménye. Ennek feladata, hogy bevontatás során az egyedi terelőlappal együttműködve a megfelelő szögben tartsa wobblerünket. A Mole Shallow esetében vízszinthez közeli, míg a Mole Deep esetében ez előrebillenő, felemelt farokrészű helyzet. A tökéletes mozgásért az egyedi tervezésű, merev műanyag terelőlapok felelnek.

… hogy aztán harcsaszájban jöjjön vissza hozzánk

VMC Horgok, Predatek kulcskarika
A „jó” harcsázó wobbler alapvető feltételeinél két fontos dolog marad még a végére: a horgok, illetve az azokat tartó kulcskarikák. A Mole, illetve a B. Mole wobblerekre 3X-os erősségű VMC horgokat rakott fel a gyártó Predatek kulcskarikákkal.

Se ilyen horog, se ennyire gyenge kulcskarika nem elfogadható egy harcsás wobbleren


Mole
80 mm-es felúszó wobbler a „kis” Mole, amit a hazai viszonyokhoz terveztek. Kétrészes teste már lassú húzás esetén is mozgásba jön és komoly rezonanciával adja a harcsák tudtára, hogy itt van. 18 grammos tömegének köszönhetően könnyedén dobható, ideális lehet egy közepes méretű harcsás felszereléshez.

VMC horgok és Predatek kulcskarika van minden Mole és B. Mole műcsalin

A Mole csalinál a V formájú terelőlapát azt a célt szolgálja, hogy bármilyen helyzetbe csobban be a csali, megindításnál azonnal mozgásba jöjjön, majd ha megállítjuk, akkor újbóli megtekerésnél ismét kezdi a felszínhez közeli kígyózó mozgását. 
Merülése vontatási sebességtől függően maximum 10 cm, és az első pár méteres partszéli zóna az, ahol a legeredményesebb lehet. Jól használható továbbá akadók feletti pergetéshez, ahol szinte semmilyen mélyre törő wobblert nem lehetne elhúzni a víz alatti fák miatt. Szinte bárhogyan esik a vízbe, kialakítása miatt ideális, „plottyanó” hangot ad vízbe érkezésekor, ami igen hamar kiváltja a harcsa támadó reflexét, már ha ott van a part menti sávban. Bár harcsázásra tervezték, sikeresen horgászhatunk vele süllőre, csukára, de a fehér kivitellel fogtak már vele a horgászok meglepetésként komoly méretű balint is.

Épphogy megcsípte a wobblert a harcsa
A hanghatást nem tudjuk megmutatni fotón, ahogy ledurrantotta a felszínről, de nem kérdés, hogy meg akarta enni

Mole deep
Ez a fejlesztés nem más, mint az eredeti Mole csali mélyvízi változata! 80 mm-es felúszó wobbler a „kis” Mole deep, ami a hazai viszonyokhoz lett kitalálva. Tört teste már lassú húzás esetén is mozgásba jön és komoly rezonanciával adja a harcsák tudtára, hogy itt van. 20 grammos tömegének köszönhetően könnyedén dobható, ideális lehet egy közepes méretű harcsás felszereléshez. A hosszú terelőlapát azt a célt szolgálja, hogy mélyebb vízrétegbe jusson le. Merülése a vontatási sebességtől függően akár 2 méter is lehet. Szinte bárhogyan esik a vízbe, kialakítása miatt ideális, „plottyanó” hangot ad vízbeérkezésekor, ami igen hamar kiváltja a harcsa támadó reflexét.

Bár harcsázásra lett tervezve, de sikeresen horgászhatunk vele süllőre, csukára, de fogtak már vele a horgászok meglepetésként a fehér kivitellel komoly méretű balint is.

A Mole deep széria ugyanazokban a sikeres színvariácókban érhető el, mint az eredeti Mole család

B. Mole
A B. Mole nem más, mint a Mole változat „nagytestvére” A B. Mole neve szimplán a „Big”-ből származik. A 100 mm-es, 26 grammos tört csőrű wobblerrel szintén a felszínt vallathatjuk, csak nagyobb távolságba tudjuk dobni.

A B. Mole sok jó harcsás wobbler tudását egyesíti

A harcsázók valós igényeit figyelembe véve készült a B. Mole wobbler, amely egyértelműen alkalmas a legkomolyabb harcsás vizek meghorgászása is, mint amilyen, például a Pó folyó. Ez szintén egy kiváló „partdobó” wobbler, de már erősebb felszereléssel is jól használható, akár külföldi viszonyoknál is. 26 grammos saját tömege lehetővé teszi azt, hogy nagyobb távolságról is megdobjuk a partot, elkerülve azt, hogy a túl közeli csónak már gyanakvást váltson is a ragadozóból.

Ugyanazokban a színekben érhető el a B. Mole is

A B. Mole csali a lehető leglassabb megindításnál is azonnal mozgásba lendül, ráadásul a terelőlapban lévő mélyedés a húzott wobblert megugrasztja. Kapásra a csali vízbe érkezésétől egészen a csónak vagy a part előtti utolsó pillanatig számíthatunk, mert mélyebb vízoszlopot pásztáz végig. Nemegyszer előfordult a tesztek során, hogy a partszéli rámozdulást követően lekövette a harcsa a csalit, és egészen az utolsó pillanatban, amikor már felfelé húztuk a wobblert, akkor a megbillenés váltotta ki a támadási reflexet. A wobbler célhala egyértelműen a harcsa, de e mellett számíthatunk süllőre vagy épp csukára is.

B. Mole deep
A B. Mole deep egy igazi "mélyenjáró" fegyver! A neve szimplán a Big-ből származik, bár kollégáink leginkább a „B”aromijó megnevezéssel illetik. Ez egy 100 mm-es, szintén felúszó wobbler, mely jóval nagyobb, mélyretörő terelőlappal készül. A harcsázók valós igényeit figyelembe véve lett kialakítva a B. Mole deep wobbler, amely célja egyértelműen a legkomolyabb harcsás vizek meghorgászása is, mint például a Pó folyó.

Ez szintén egy kiváló partdobó wobbler, de már erősebb felszereléssel is jól használható, akár hazai, akár külföldi viszonyoknál is. 26 grammos saját tömege lehetővé teszi azt, hogy nagyobb távolságról is megdobjuk a partot, elkerülve azt, hogy a túl közeli csónak már gyanakvást váltson is a ragadozóból. A B. Mole deep csali a lehető leglassabb megindításnál, bevontatás során is, azonnal mozgásba lendül, ráadásul a terelőlapban lévő mélyedés pedig a húzott wobblert megugrasztja. Kapásra a csali vízbe érkezésétől, egészen a csónak, vagy a part előtti utolsó pillanatig számíthatunk, mert mélyebb vízoszlopot pásztáz végig.

A célhala a wobblernek egyértelműen a harcsa, de számíthatunk emellet akár süllőre, vagy épp csukára is.

A B. Mole deep egy igazi mélyenjáró fegyver!
Ha nem csak beeső wobbler kell a harcsának, akkor jönnek képbe a húzott, aktív mozgású wobblerek

Az alábbi 2 kis filmben bemutatjuk, hogy kollégánk, Takács Péter is előszeretettel használta ezt a wobblert.

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.