Vertikális pergetés I - Felszerelés és műcsalik

Vertikális pergetés I - Felszerelés és műcsalik

Hazai viszonyok között a pergető horgászat kapcsán általában mindenki csak a hosszabb-rövidebb távra kidobott (leúsztatott) műcsalik visszahúzására gondol. A vertikális technikát ritkán és kevesen alkalmazzák, pedig a botspiccel csak függőlegesen mozgatott műcsali igen hatékony lehet. Egyes helyeken ez a módszer az egyedül alkalmazható műcsalis horgászat, ezért érdemes megismerkedni az általa nyújtott lehetőségekkel. Ehhez először azt kell áttekinteni, milyen felszerelés és főleg milyen műcsalik használhatók a vertikális pergetés során.

Első látásra a vertikális műcsalis horgászat lényegének az tűnhet, hogy mindig az emelgetett botspicc alatt horgászunk. Ez azonban csak az elmélet: a gyakorlatban egyes, e módszerhez speciálisan kialakított műcsalik (helyes alkalmazás esetén) az idő nagy részében nem a botspicc alatt tartózkodnak! A módszer sokkal pontosabb meghatározása lehet az, hogy a ragadozók számára kívánatos mozgást nem a műcsali oldalirányú, hanem függőleges mozgatásával érjük el. Ehhez az adott hely sikeres meghorgászásához szükséges ideális pálca kell, és - természetesen - a megfelelő ritmussal mozgatott vertikális műcsalik. Kezdjük az elejéről!


Botok

Mivel a módszer alkalmazása során dobni gyakorlatilag nem kell, a botok felé ezzel kapcsolatban nem is lehet konkrét igényünk. A vertikális módszerrel meghorgászható tipikus helyszínekkel később még részletesen foglalkozunk, itt mégis ki kell térni ezekre pár gondolat erejéig, ugyanis a botok kiválasztása során ez az egyik meghatározó szempont, legalábbis a bothosszat illetően. Nem mindegy, hogy közvetlenül a lábunk alatt kell horgászni (lék, stégláb), magunk előtt (csónakok oldala, móló- vagy zsilipfal, csónakból medertörésre), esetleg távolabb, átlag bothossznyira (csónakból bedőlt fák közé, tartásba), vagy erősen be kell nyúlni, pl. egy, a partról messzebb található kövezésre. Ezek az erősen eltérő körülmények más-más botot igényelnek, ezért több darabra is szükségünk lesz, legalábbis ha mindig az ideális változatot keressük. Szerencsére azonban - a két véglettől eltekintve (rövid lékbot és hosszú telematch / boló) - a célra rendszerint az általánosan használt (1,8-3,3 méteres) pergetőbotjaink is megfelelnek.

A könnyebb pergetőbotok sok helyzetben megfelelnek

Érdemes azonban a finom, értékes pálcákat tokban hagyni ott, ahol a spiccet könnyen betonfalnak, csónakok oldalának üthetjük. Ilyen helyen kifejezetten jól használhatók a hosszabb (0,8-1,2 méteres) lékbotok. Rövid nyéltagjuk miatt könnyebb velük a csalivezés is.

A rövidnek tűnő lékbotok nem csak lékhorgászat során használhatók
Szerencsére már itthon is egyre több modellhez juthatunk hozzá

Ha különösen durva a terep (pl. tartásban horgászunk), vagy igazán nehéz műcsalit használunk (pl. Salmo Giant Chubby), indokolt a komolyabb dobósúlyú, merevebb botok használata is.

Néhol és bizonyos műcsalikhoz szükség lesz merevebb pálcákra is

A használt botok dobósúlya a vertikális módszer miatt csak tájékoztató jellegű adat, hiszen a műcsalit eldobni nem kell, és mozgatni is csak a vízben fogjuk, ahol súlya a felhajtóerő miatt csökken. A hagyományos pergetéshez hasonlóan az a fő kritérium, mennyire érezhető az adott bottal az éppen használt műcsali mozgása, helyzete, és mekkora hatásfokú vele az akasztás. Ez utóbbi - mivel a sok jig több horgot is hordoz - nem is mindig szempont, mert ritka a rossz akadás miatt lemaradt hal. Ugyanakkor a legtöbb vertikális műcsali felfelé húzva jelentékeny ellenállást fejt ki, ezért erre figyelemmel kell megválasztani a botokat. Emiatt a gyors, jó tartású spiccel rendelkező botok a kedvezőbbek, a szokottnál (általában) sokkal rövidebb zsinórral történő bevágás miatt viszont a rugalmasabb anyagból készült botok lennének előnyösebbek (ezért különösen jók e célra az üvegszálas lékbotok). Komoly halakra számítva azt is figyelembe kell venni, hogy ha érdemi fárasztásra is sor kerülhet, inkább a hosszabb, azaz a szokványos hosszú botokat válasszuk, még akkor is, ha azok kényelmetlenebbek a műcsali ideális táncoltatásához. A méteres vagy még rövidebb pálcácskákkal is lehet sikerrel fárasztani, de azzal jó ideig még egy pár kilós hal is helyettünk dönt majd, merre megy...


Orsók

A módszer keretein belül az orsókkal szemben támasztott két kiemelten fontos igény a jó fék és az ideális súly. A kifogástalan fékrendszer elengedhetetlen a rövid zsinóron végrehajtható biztos akasztáshoz és az ezt követő esetleges fárasztáshoz. Szerencsére e kritériumnak a legtöbb modern orsó megfelel. Az orsó súlya az adott bot ideális kiegyensúlyozása miatt fontos. Ennek - véleményem szerint -itt még nagyobb is a szerepe, mint a hagyományos pergetés során, hiszen ennél a módszernél a műcsalinkba életet lehelő emelgetés, „jiggelés” sikere múlhat ezen. Emiatt a nagyon rövid botokra például mindenképpen célszerű a lehető legkisebb orsókat beszerezni, és itt a hangsúly nem a méreten, hanem a tömegen van (a legtöbb lékbot kiválóan működik 180-200 grammos orsókkal). A szokványos pergetőbotok nem okoznak gondot - a hozzájuk párosított orsót itt is használhatjuk. Az orsók egyéb, pergető körökben oly fontos tulajdonságai (csapágyak száma, dobemelés rendszere) itt másodrendűek. A nem dobással kikerülő pár méternyi zsinór miatt ezek közvetlenül nem befolyásolják az orsó használati értékét (feltéve, ha az orsót más módszerhez nem kívánjuk használni...).


Zsinór

A szokott dilemma (fonott - monofil - fluorokarbon) itt a legtöbb esetben megoldható. A kis mélységű hazai vizekben általában jellemző rövid zsinór miatt a műcsali mozgása még monofilon is jól érezhető, emiatt tehát nem okvetlenül szükséges a fonott használata. Ugyanakkor a damil fárasztás során fellépő erőhatás miatti nyúlása már ezen a távon is segít a botnak, ez a monofil mellett szól - ráadásul az kevésbé feltűnő. A fonottnak igazán akkor van létjogosultsága, ha gyakran és kipöckölhetetlenül akad a pálya - ilyen helyen a műcsalik gazdaságos menedzselését segíti a mindent kihúzó vagy horgot is kihajlító zsinór. Sok ilyen hely van, ezért a fonott fontos szerephez jut ebben a módszerben is. A végére hagytam a fluorokarbont... nagyon tiszta és sekély, napfénnyel átjárt víznél (csónakok köze, stéglábak előtt) számíthat, de a rövid zászló miatt nem a legjobb megoldás, ha teljes zsinórunk ilyen. Inkább csak a vastagabb méretekből kötött előkét használjunk, a relatíve kis szakítószilárdság és a sprőd jelleg így tán kevésbé lesz zavaró. Az alkalmazható zsinórok méretskálája is széles, ez elsősorban az éppen használni kívánt műcsali függvénye. Az igen finom, már-már mormiskaszerű műcsalikkal végzett sügérezés megkövetelheti a 0,12-0,14 mm-es monofilt, de egy nagy műcsalival és akadós terepen harcsára történő jiggeléshez akár 40-es fonott is indokolt lehet.


Kapcsok, drótelőkék

Itt is érvényes a hagyományos pergetésben megszokott irányelv: csak olyan elem kerülhet a műcsali elé, ami annak mozgását jelentősen nem befolyásolja. Érdemes azt észben tartani, hogy a „jelentős” itt nem okvetlenül azt jelenti, hogy mi mit érzékelünk... ha a kapocs vagy előke használatával összefüggésbe hozható kapásaink számának csökkenése, akkor mindegy, mennyire nem tűnik fel nekünk a műcsali mozgásában bekövetkezett változás. A vertikális műcsalik mozgatásában szükségszerűen ismétlődő elem az a szakasz, mikor a csali süllyed. Ennek során - különösen akkor, ha a csali wobbler vagy ún. „balanced jig” (lásd később!) - kifejezetten érzékeny a helyzetéből kibillentő erőhatásokra, ezért egy méretéhez képest túl súlyos kapocs vagy drótelőke teljesen lebutíthatja egyébként ideális mozgását. A kisebb, de komoly teherbírású kapcsok beszerzése nem jelenthet gondot, a csukabiztos előke terén viszont kompromisszumot kell kötni. Sokszor csak a wolframszál előke elég könnyű ahhoz, hogy kisebb műcsalik esetén se legyen zavaró. Ez sajnos könnyen összeugrik egy-egy gubanc (vagy hal) után, ezért aránylag gyorsan amortizálódik. Komolyabb drótelőkékkel inkább csak a nagyobb, wobblerszerű műcsalik és a súlyosabb pilkerek működnek.


Műcsalik

Némelyik, hagyományos pergetés során használt műcsali is ingerlően mozog, ha spontán süllyedni hagyjuk (pl. könnyű támolygó kanalak), ez azonban inkább csak a vízbe érkezést követően vagy a bevontatás során rövid időre korlátozott visszaejtős szakaszokon működik. Vannak olyan műcsalik, melyeknek csak egy részét mozgatja meg intenzíven az áramló víz (tviszterek, plasztikhalak) - ezek rendszerint akkor is így mozognak, ha leejtjük, vagy elég nagy sebességgel felfelé húzzuk őket. Ha nem tisztán vertikális a mozgatás, ha van lehetőség pár méteres vízszintes irányú botmozgásra is, akkor e csaliknak is nagy hasznát vehetjük. Felhasználhatjuk őket vertikális pergetésre is, bár tudnunk kell: nem arra valók. Ilyenkor a legtöbb típus könnyen fel is akad a zsinórra, ami eleve csökkenti használhatóságukat. A támolygókat, a tvisztereket vagy plasztikhalakat függőlegesen jiggelve legtöbbször a rájuk jellemző fogósság töredékét sem nyújtják. Ennek két fő oka, hogy e műcsalik helyzete ilyenkor (a támolygóé csak felfelé rántva) nem az ideális vízszintes, hanem függőleges lesz, és hogy e műcsalik a függőleges mozgatás során gyakorlatilag nem végeznek oldalirányú kitérést. Meg kell azonban jegyezni, hogy az északi (és különösen az észak-amerikai) lékhorgászok előszeretettel használnak jig-kanalakat vagy kis pilkereket is - ezek használatuk során végig megtartják függőleges helyzetüket, viszont a legtöbb esetben hibrid csaliként használják: nem önmagukban váltják ki a hal kapását, szerepük inkább csak a horogra akasztott halszelet kívánatosabbá, feltűnőbbé tétele. Ilyenformán - számomra- a vertikális módszeren belül nem is ezek az „igazi” pergető műcsalik.

A lékhorgászok körében a jiggelésre alkalmas kanalak, pilkerek is népszerűek
BladeDancer és WildEyeVibrotail (Storm) - mindegyik működik vertikális mozgatással is, és ezek már nem is akadnak fel, mint a hagyományos tviszterek, mégsem ideális vertikális csalik (kisebb oldalirányú mozgatással sokkal fogósabbak!)
A Dancer (Mann’s) érdekes műcsali; néha sikerül függőlegesen meghúzva látványosan oldalra szökkenteni, de megbízhatóan ez is oldalirányból húzva mozog
A Rattlin’ Rapala a felső részén kialakított terelőfelület révén akkor is remegésbe jön, ha felfelé rántjuk, és közben kissé előre is szökken, mindez azonban eléggé visszafogott

Az ideális vertikális műcsali tehát működése közben megtartja természetesnek tűnő, közel vízszintes helyzetét, és / vagy a botspicc kizárólagos (!) fel-le mozgatásával is jelentős oldalkitérést végez. Vannak olyanok, melyeknél az előresiklást a megfelelően elhelyezett súlyozás biztosítja - jó példák erre a lemeztestű műcsalik (baladebait).

Egy klasszikus forma - a test elején elhelyezett súly miatt a műcsali orral előre siklik; a testet alkotó vékony lemez felső részén lévő furatok több csatlakozási lehetőséget biztosítanak, ezek váltogatásával a műcsali mozgása is módosul
A klasszikus forma modern kivitelezése - Ripple Tail (Luhr Jensen)

A másik alapforma az ún. „balanced jig”. Ezeknél a súlyozás elosztása a műcsali vízszintes (vagy közel vízszintes) helyzetét biztosítja - erre utal jelzőjük (balanced) is, ami kiegyensúlyozottságot jelent. A kisebbeket rendszerint mormiskaszerűen, kicsiket emelgetve, rezegtetve használják, ezért ezeknél nem igény a kishalak mozgását valamennyire utánzó oldalirányú kitérés és a billegés sem. Utóbbit csak néhány vertikális wobbler nyújtja, az oldalra siklást azonban a legtöbb nagyobb méretű (kishalat utánzó) kiegyensúlyozott jig kielégítően elvégzi. Ezt a műcsalik speciális alakjával és leggyakrabban a farokrészen elhelyezett, függőleges mozgást lassító terelőlemezzel vagy bojttal érik el. E műcsalik mozgásáról és felhasználásáról a későbbiekben még részletesen lesz szó.

Különféle jigek - a mormiska mérethez közeliektől egészen a süllőfalatig
A kiegyensúlyozott jigek alapformája; a jó mozgáshoz a farokrészen elhelyezett terelőlemez elengedhetetlen
A farokrészen fékezett, kiegyensúlyozott műcsalik között megjelentek a plasztiktestű változatok is: WildEye Jigging Soft Minnow (Storm)
A Spro (Henk Simonsz) legújabb fejlesztésű műcsalija is alkalmas vertikális horgászatra
Íme, egy klasszikus darab - az észak-európai műcsaligyártók közül a vertikális jigek területén a Nils Master rendelkezik a legkomolyabb múlttal...
... de a Rapala sem akart lemaradni…
A klasszikus Balanced Jigging után a Nils Master előrukkolt a Jigging Shad modellel, ami mára világszerte az egyik legjobb léki műcsalivá vált
Az északi konkurencia persze itt sem kívánt háttérben maradni: Jigging Shad Rap (Rapala)

A lengyel Salmo cég az eddig bemutatott modellektől alapvetően eltérő irányban fejlesztett vertikális műcsalit. Chubby Darter nevű wobblerük nem tipikus kiegyensúlyozott modell. A speciális tömegeloszlásának és nevéhez hű (chubby = dundi) alakjának köszönhetően egyedi mozgású műcsali.

Chubby Darter (Salmo)
Dávid és Góliát
A Giant Chubby valóban óriás: 92 grammos tömege tiszteletet parancsol

A Salmo egy másik, számunkra itt érdekes műcsalija a Zipper. Ez leginkább egy Rattlin’ Rapalára hasonlít, terelőfelülete azonban nem a hát első, hanem a farok felőli részére került, és a felkötésre szolgáló szem is hátrébb található. Mindezek jól használhatóvá teszik vertikális horgászat során is, miközben hagyományos pergetésre is alkalmas.

Salmo Zipper - egyedi kivitelű műcsali, hagyományos és vertikális pergetésre is alkalmas

A jighorgászat sikerében a rablóhalak vizuális ingerlése kulcsfontosságú, e műcsalik ugyanis a hagyományos pergetésben megszokott modellekhez képest sokkal gyengébb vibrációt hoznak létre. Emiatt különös jelentősége lehet a világító, lumineszkáló modelleknek: mély, átlátszatlan vízben, szürkületben és éjjel vagy akár a hóval borított jég alatt horgászva sok múlhat azon, mennyire látható a műcsali.

Lumineszkáló műcsalik (Salmo Chubby Darter és Salmo Zipper) lámpafényben...
... és sötétben

A következő részben az utóbbi típusok (kiegyensúlyozott jigek, Salmo wobblerek) mozgásával, mozgatásával és a velük folytatott horgászat gyakorlati kérdésével foglalkozunk.

Csörgits Gábor (csg)
Fotók, montázsok: csg

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.