Alias : csg
Név : Csörgits Gábor
E-mail : [e-mail]
Születési dátum : 1971-05-10
Lakhely : Budapest XII.
Kedvenc horgászmódszerei : igazából csak bojlizni, kuttyogatni és legyezni nem szoktam, bár így is horgásztam már
Kedvenc vízterületei : Duna, RSD, Balaton, és bármi más, lehetőleg természetes víz
Legnagyobb halai : ponty 10,5 kg, harcsa 7 kg, süllő 5,5 kg, csuka 4 kg, balin 3,5 kg, dévér 2,5 kg
Mióta horgászik : 1976 óta

Szerző írásai - 1.oldal

Balatoni süllőzés XII. - Ízelítő a balatoni süllőhorgászat élményeiből

Csörgits Gábor 2013-09-02 07:00:00
A balatoni süllőzés részleteit bemutató sorozatot mi más zárhatná, mint egy élménybeszámoló, ami bepillantást enged e horgászmódszer szépségébe, ami felvillantja az így szerezhető élmények izgalmas momentumait? Igyekszem az e horgászatot még nem kipróbálók számára is átadni valamit a balatoni süllőzés hangulatából, élményeiből… aki pedig már próbálta és sikereket is elért, annak talán saját kellemes emlékeit segít majd felidézni mindez. A következő történet nem életem balatoni süllős élménye, „csak” egy átlagosnak mondható esti horgászat leírása…

Balatoni süllőzés X. - Járulékos halak, kiegészítő eszközök

Csörgits Gábor 2013-08-06 07:00:00
A sorozat a süllőzésre fókuszál, mégsem foglalkozhat kizárólag a süllővel. A horgászat alapvető jellemzője, hogy még a specializált módszerekkel sem érhető el, hogy a célhalon kívül más bizonyosan ne akadjon horogra - és sok esetben nem is cél a lehetséges zsákmányok kizárása. Ennek megfelelően ezen epizódban áttekintjük a balatoni süllőzés közben - járulékosan - fogható halakkal kapcsolatos fontosabb tudnivalókat. Emellett - a sok elméleti ismerettől a praktikum felé elkanyarodva - végigvesszük, mire lehet még szükségünk ahhoz, hogy balatoni süllőzésünk sikeres legyen.

Balatoni süllőzés IX. - Pergetés; süllőzés partközelben

Csörgits Gábor 2010-02-24 07:00:00
Noha a sorozat maga a nyílt víz horgászatára koncentrál, mindenképpen foglalkozni kell a partközeli részek specialitásával is, annál is inkább, mert épp e részek azok, amelyek nemcsak csónakból, hanem partról is elérhetőek. És hogy hogyan kerül ide a pergetés? Nem véletlenül: a balatoni süllőpergetés nem a nyílt víz eredményes módszere…

Téli meló nyárra, avagy mire jó a narancshéj?

Csörgits Gábor 2009-12-25 07:00:00
Etetőanyagaink csábító, figyelemfelhívó hatását általában adalékként használt, erős illatú-ízű aromákkal, fűszerekkel fokozzuk. Egykor erre csak a háztartásokba - emberi fogyasztásra - szánt fűszerek, az állati takarmányokhoz kínált kiegészítők, illetve a (verseny)horgászok saját kezűleg elkészített őrleményei, kivonatai, főzetei szolgáltak. Manapság azonban már annyiféle aroma (legyen por állagú vagy folyékony) érhető el a kereskedelemben, hogy gyakran a bőség zavarával küszködünk. Felmerülhet a kérdés, érdemes-e ebben a helyzetben zamatanyagokat tartalmazó adalékok házi előállításával „szenvedni”. Nos, a válasz igen, ha egyedi bukéjú etetőanyagot szeretnénk kínálni, ha a „gyári” aromára szánt keretet inkább másra költenénk, de akkor is, ha szeretnénk hasznosan eltölteni a kevés horgászlehetőséget adó téli időszakot.

Balatoni süllőzés VIII. - Úszós módszerek

Csörgits Gábor 2009-11-19 07:00:00
Ugyan a balatoni süllőzés legnépszerűbb módszere a fenekezés, nem kevés olyan helyzet adódik, ahol az úszós felszerelés előnyeit is kihasználhatjuk. Akadók mentén vagy partközeli próbálkozások esetén tán nem is annyira meglepő, hogy a mérleg nyelve néha az úszózás felé billen, ám a fenekezésnek még a nyílt vízen is jó alternatívája lehet az úszós horgászat. Lássuk, hogyan és miért?!

Illatos és sárga - nem csak pontyoknak!

Csörgits Gábor 2009-10-25 07:00:00
Sokféle etetőanyaggal horgásztam már és szinte mindegyiket megkíséreltem jobbá, de legalábbis egyedivé tenni különféle segédanyagok vagy épp egy másik etetőanyag felhasználásával. E próbálkozások egy része kellemes meglepetésként igen jó eredményt hozó keverékeket adott, ezért kísérletező kedvem töretlen. Kíváncsian vártam, mit lehet majd „kihozni” a Haldorádó etetőanyagaiból… elsőként a Ponty Sárga változat felhasználási lehetőségeit igyekeztem feltárni.

Módosuló jogszabályok - mi változik a horgászatban?

Csörgits Gábor 2009-08-16 07:00:00
Az elmúlt időszakban több olyan jogszabályi változás is történt, ami közvetve vagy közvetlenül érinti a horgászokat. E jogszabályok tartalmának ismerete alapvető fontosságú a korrekt és legális horgászati tevékenységhez, ám - vélhetően - igen kevesen forgatják a Magyar Közlönyt napi gyakorisággal, ezért egy rövid tájékoztató cikk keretében igyekszünk tájékoztatni az itteni olvasókat arról, hogy a közeljövőben milyen szabályok mentén (lesz) űzhető a horgászat.

„Kémkedés” a pontyhorgászatban, avagy mit is tud a vezeték nélküli halradar ?

Csörgits Gábor 2009-08-02 07:00:00
A Carp Academy etetőhajók bemutatója említi, hogy azok vezeték nélküli halradarral is bővíthetők, ez azonban önmagában sokak számára kevés információ. Milyen az a halradar, hogyan kell beszerelni, hogyan kell beállítani, mennyire használható… - e kérdések magától értetődően merülnek fel minden érdeklődőben. Az alábbi írás ezekre próbál választ adni.

Balatoni süllőzés VII. - Fenekező módszerek

Csörgits Gábor 2008-06-16 07:00:00
A balatoni nyíltvízi süllőzés leggyakrabban alkalmazott módszere a fenekezés: a tapasztalt és az alkalmi süllőzők többsége ennek valamelyik változatát alkalmazza. A fenekezés praktikum oldaláról megjelenő két legnagyobb előnye általános horgászfelfogás szerint a csali felkínálásának jól meghatározható helyzetében, valamint a könnyen megoldható és jó kapásjelzésben keresendő. De vajon ez tényleg minden esetben igaz? A sorozat e részében a fenekező horgászat előnyei és hátrányai mellett a különféle, általunk is használt végszerelékek balatoni (ill. tágabb értelemben állóvízi) alkalmazhatóságát részletezzük.

Hogyan működik a fenekező végszerelék?

Csörgits Gábor 2008-06-13 07:00:00
A válasz a gyakorlott horgászok számára magától értetődőnek tűnhet, bár gyakran kiderül, hogy néhányuk - nem átgondolt feltételezésekre alapozva - a valóságostól erősen eltérő működést képzel el. A kezdő horgászok számára azonban még az egyszerű, kevés elemből álló rendszerek sem biztos, hogy egyértelműek, akár ideális működésüket, akár az összeállításuk, használatuk során felmerülő potenciális problémákat nézzük. Eredményességünk növelése érdekében érdemes a fenekező végszerelékek működési elvének minden részletét megismerni - ez az adott helyzetben ideális végszerelék-változat összeállításában és kapásjelzőnk jeleinek értelmezésében egyaránt felhasználható lesz!

Hajnal a híd alatt

Csörgits Gábor 2008-06-04 06:26:00
Keszegezés finomszerelékkel - számomra minden év elején ez az egyik meghatározó horgászat. Mit egyik? „A” meghatározó, és nem is csak egyszer, hanem amíg nyár elejére újra megszokottá nem válik… a téli, kora tavaszi vermelőhelyes keszegezés más, hiszen ott - ha a hely már megvan - aránylag kevés a kihívás. A melegedő vízben viszont minden egyes becsapott halacska élményt jelent.

A folyam meghódítása - I. Duna NHT beszámoló

Csörgits Gábor 0000-00-00 00:00:00
A méltán népszerű Haldorádó Netbarát Vándorkupa versenysorozat tavi környezetben zajló rendezvényei nem elégítettek ki minden igényt - az élővizek szerelmesei bizony inkább folyóvízi horgászattal fűszerezték volna a virtuális ismerősökkel való barátkozást. Ennek hatására vállalta fel két fórumtársunk az első dunai horgásztalálkozó megszervezését, amire - természetesen - a folyóvízi horgászatban egyelőre még járatlan cimborákat, ismerősöket is elvárták. A kiválasztott helyszín és a horgászat jellege ráadásul azt is előre sejtette, hogy ezúttal többnapos horgászmulatság szerveződik…

Eagle Cuda 168 - általános ismertető és használati útmutató

Csörgits Gábor 0000-00-00 00:00:00
A halradarok egyre inkább mindennapos kiegészítőinkké válnak. Ebben az írásban a hazai viszonyok között gyakran alkalmazott készülékek általános jellemzőinek, használatának és beszerelésének leírása található. Az írás egy meghatározó része már olvasható volt az oldalon, de amiért ismét fontosnak tartottam felszínre hozni és aktualizálni, annak oka, hogy egy konkrét modell, az Eagle Cuda 168 egyszerűsített használati utasítása is fellelhető benne. Bár reményeim szerint, ez az írás nem csak a fent említett modell után érdeklődők számára tartogat hasznos információkat.

Misztikus csaliteszt

Csörgits Gábor 2007-02-23 08:00:00
Mystic - sokat sejtető névvel rendelkezik ez a bizonyos, békéshalak horgászatához ajánlott, de mesterséges anyagú, tubusos kiszerelésű csali. Ismertetői szinte ódákat zengnek róla, ám a legtöbb horgász, aki közelebbről megnézte (netán meg is szagolta!), ezt fenntartásokkal fogadja. Magam is így voltam ezzel…

Balatoni süllőzés I. - A Balaton és a balatoni süllő

Csörgits Gábor 2006-12-06 08:00:00
Új, és terveink szerint a témát érintő minden igazán fontos kérdésre részletesen kitérő sorozatot indítunk. A balatoni süllőzéshez fontos összes horgász- és segédeszköz bemutatása mellett használatukat és a hozzájuk kapcsolódó lényeges tudnivalókat szeretnénk megismertetni az olvasóval. Ezek többsége számos hazai állóvizünkön is jó kiindulási alap, akkor is, ha maga a Balaton és az ott élő süllők viselkedése is sok szempontból sajátosnak tekinthető.

Újabb Fox végszerelékek és kiegészítők

Csörgits Gábor 0000-00-00 00:00:00
Az Áruház kínálata tovább bővül - a speciális Fox termékek újabb képviselői válnak elérhetővé. Ezek ugyan elsősorban a bojlis- és pontyhorgászok számára készülnek, a finomszerelékesek (pl. feederezők) és a rablóhalakra horgászók is találhatnak közöttük számukra is hasznos, ötletes megoldásokat.

Praktikus szájbilincs

Csörgits Gábor 2006-10-18 08:00:00
A ragadozó halak fogva tartásának ismert eszköze a rugalmas drótból készített szájbilincs, amit rendszerint hosszabb-rövidebb zsinórral rögzítünk valami fix ponthoz. Ha egyetlen halat kell így elhelyeznünk, nincs is gond. Természetes parton még a több külön zsinóron lévő bilincs is könnyen használható - kissé más azonban a helyzet, ha csónakból vagy korlátozott hozzáférésű épített magas parton (pl. mólón), stégen horgászunk. Ilyen esetben jól jöhet egy praktikus, több halat is egy zsinóron rögzítő megoldás.

SPRO és Technipeche rablózó előkék, szerelékek az Áruházban

Csörgits Gábor 2006-10-06 08:00:00
A ragadózó halak horgászatának meghatározó eleme az élő vagy elpusztult csalihallal való próbálkozás. Az ide sorolható módszerek az aktív pergetéstől egészen az „ücsörgős” úszós vagy fenekező horgászatig terjednek - bennük az mindenképpen közös, hogy a csali hatásos felkínálását és a hal (akár csuka) megfogását is biztosító előke- és horogrendszernek kell lennie a szerelék végén. Az Áruház bővülő kínálatából most ezeket a kiegészítőket mutatjuk be.

SPRO, Kingdom és Delalande plasztikcsalik az Áruházban

Csörgits Gábor 2006-09-26 08:00:00
Mára a ragadózó halak horgászatának egyik meghatározó eleme lett az ólomfejes horoggal szerelt, lágy műanyag testű műcsali. A különböző formák, a mozgó farokrész eltérő kialakítása és a variálható súly révén rendkívül sokoldalú horgászeszköz. Az Áruház bővülő kínálatából most ezeket a műcsalikat mutatjuk be.

Bővülő kínálat: Spro és Kingdom támolygó villantók az Áruházban

Csörgits Gábor 0000-00-00 00:00:00
A lassan beköszöntő ősszel elérkezik a rablóhalas szezon is, sokan csak ilyenkor kezdik kergetni ragadozó halainkat. Ennek megfelelően bővül az Áruház kínálata is; ezúttal az itt újdonságként megjelenő támolygó villantó típusokat mutatjuk be.

Új termékek: körforgó villantók az Áruházban

Csörgits Gábor 2006-09-19 08:00:00
A lassan beköszöntő ősszel elérkezik a rablóhalas szezon is, sokan csak ilyenkor kezdik kergetni ragadozó halainkat. Ennek megfelelően bővül az Áruház kínálata is; az itt újdonságként megjelenő termékek közül elsőként a körforgó villantókat mutatjuk be.

Rakózás csónakból II. - Kiegészítők

Csörgits Gábor 2006-09-14 08:00:00
A rakós bot parti használatánál látszólag elengedhetetlen feltétel a horgász mögött rendelkezésre álló megfelelő méretű szabad tér, ahol a bot kezeléséhez szükséges alkalmatosságokat el lehet helyezni. Nos, a csónak körül térben ritkán van hiány, a bot részeit megtartó segédeszközök rögzítése viszont (főleg ideális távolságban) sokszor csak nehezen megoldható, és ez nem csak a horgász háta mögött elhelyezendő görgőre, hanem a kézközelben igényelt kiegészítőkre is igaz. Utóbbiakat a parton az ülőkéül is szolgáló ládához rögzítjük, csakhogy a legtöbb csónakba nem érdemes (vagy nem is lehet) a ládát betenni. Némi barkácsolással, kreatív megoldásokkal azonban a csónakban is kényelmes horgászatot biztosító „harcálláspontot” építhetünk ki.

Rakózás csónakból I. - Felszerelés és módszer

Csörgits Gábor 2006-09-13 08:00:00
A rakós botról a legtöbb horgásznak a hihetetlen hosszú, csak látszólag könnyen kezelhető botok, a rengeteg kiegészítő felszerelés és - magától értetődően - a parti horgászat ugrik be. A kisebb szélben és áramlásban is pontos, gyors úszós horgászatot lehetővé tévő módszernek azonban vannak olyan előnyei is, amelyeket csónakos horgászat során is kihasználhatunk, ráadásul más módszerek ezeket nem, vagy csak részben biztosítják. Persze a csónakos rakózás - az alapfelszerelést nem számítva - meglehetősen különbözik a parti, megszokott változattól…

„Kényszerű” balatoni wagglerezés

Csörgits Gábor 2006-06-27 08:00:00
A tavasz megerősödésével egyre türelmetlenebbül vártam, mikor jutok el végre megint a balatoni nádasokba. Ehhez persze vízi jármű kell, anélkül csak a parti horgászat marad, aminek lehetősége - május lévén - már a strandok többségén sem adott. Csónakom még nem került vízre, ezért hajnalban fancsali képpel bámultam az üde zöld színnel sarjadó nádast: „de jó lenne a nádöblöket finom úszós szerelékkel meghorgászni!” De erre legfeljebb egy szűk, nem éppen akadómentes nádnyiladékon keresztül és csak önsúlyos úszóval vállalkozhattam.

Energo Team gumicsónakok

Csörgits Gábor 2006-06-23 08:00:00
Az Áruház kínálata most az Energo Team HSD és HSM gumicsónakjaival is bővül. E praktikus vízi járművek fő előnye a kis szállítási méret. Egy-egy ilyen csónak sok olyan alkalommal segíthet ki minket, mikor hagyományos, merev anyagú csónakot sem magunkkal vinni nem tudunk, sem helyben kölcsönözni. Az alábbiakban az Energo Team gumicsónak modellek bemutatására kerül sor.

Salmo wobblerek az Áruházban - 2.

Csörgits Gábor 2006-06-16 08:00:00
A Salmo cég wobblerei között szép számban képviseltetik magukat a nem szokványos formájú és a változatos, aktív mozgatást igénylő típusok. Ezeknek nincs hagyományos értelemben vett terelőlemezük, egyenletes bevontatás mellett vagy egyáltalán nem működnek, vagy ha mégis, akkor sem ez a fő profiljuk. Ide tartoznak az úgynevezett „rángatós”, a vertikális és a felszíni műcsalik. Az alábbiakban az ezekhez sorolható Salmo modellek bemutatására kerül sor.

Salmo wobblerek az Áruházban - 1.

Csörgits Gábor 2006-06-15 08:00:00
Pergető berkekben a Salmo egyre nagyobb elismeréssel emlegetett márkanév, és nem csak európai, hanem újvilági viszonylatban is. Mára a lengyel cég meghatározó szerepet vívott ki magának a műcsali-piacon. Termékei világszerte kaphatóak. Az egyedi formák, a szokatlan, de remekül mozgó, fogós modellek és a rendkívül bő színkínálat keresett termékké tette e wobblereket. Az Áruház kínálata most Salmo műcsalikkal is bővül, ezek közül először a terelőlemezzel rendelkező változatok bemutatására kerül sor.

Strategy: a SPRO bojlis termékpalettája

Csörgits Gábor 2006-02-10 08:00:00
A korábban e névvel piacra kerülő pontyos botok komoly sikereket értek el. Mára - a Spro tavalyi termékfejlesztő munkája révén - a Strategy már nem csupán botok, hanem egy komplett pontyhorgász termékcsalád neve lett. A felszerelések, kiegészítők az Áruház kínálatában is megjelennek: ez az írás a SPRO által kínált bojlis aprócikkek alapszintű bemutatására, ismertetésére szolgál.

Technipeche termékek az Áruházban

Csörgits Gábor 0000-00-00 00:00:00
A Technipeche márkanév etalon a maga nemében: az egyik legismertebb horgászeszköz-kiegészítőket gyártó francia cég. Termékeit főleg a bojlis horgászok ismerik, bár - többek között - a finomszerelékkel ügyködők kedvében is járnak. Az Áruház kínálata most bojlis és finomszerelékes fenekező (feeder) Technipeche termékekkel is bővül, az alábbiakban ezek gyors bemutatására kerül sor.
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2024 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.