Voltak nagy pillanataim…

Voltak nagy pillanataim…

Sok dolgot tudnék mondani, ha megkérdeznék tőlem, miért is horgászom. Maga a klaviatúra se bírná ki, ha egyesével mindet végig ütném rajta. Épp ezért úgy gondolom, talán saját gondolataimat szeretem benne a legjobban. A gondolatokat, amik elözönlik az agyamat, amint a vízpartra érek, ahogy rövid időre újra élvezhetem a csendet és a nyugalmat.

Az élet szépsége annak folyamatosságában és körforgásában keresendő. Hogy felkel a nap, megannyi csodát megmutat, lassan alábukik, és egy teljesen új világ tárul elénk, egy titokzatos, új világ. Az ősz is sokban hasonlít a naplementéhez. A természet üde zöld viselete lassan kifakul, aláhullik, és egy új, kihívásokban gazdag korszak veszi kezdetét. Rövidülnek a nappalok, egyre hűvösebb az idő. A békés halak kapókedve is csökken. Szép lassan megindulnak a vermelőhelyek felé.

Őszi viseletbe bújtak már a fák
A víz se olyan meleg már…
Véget ért a nyár

Beköszönt a jó csukás időszak. amit egyszerűen imádok. Sose fogok sokat, nagyokról meg még csak fényképet láttam. Gondosan ügyelek rá, hogy kizárólag faágak, gyökerek, kövek téphessenek meg, halba véletlenül sem akadok. A nap végére már nagyon fáj a lábam, ki van már a vállam is. És szinte biztos, hogy sikít a pénztárcám, hogy már megint mit műveltem. De valahogy mégis imádom.

Próbálkozunk a kis vizeken is
Szokatlan vendég a horgon
Csak dobálok, dobálok

Megrögzött finomszerelékes békéshal-horgászként hozzászoktam a már-már irreálisan sok felszerelés hurcolásához. Botok, orsók, láda, vödrök, ilyen táska, olyan táska, ilyen etetők, olyan aromák és csalik egész tárháza. Több órás pakolászás a horgászat megkezdése előtt és után. Szitkozódás és megannyi fogadalom, hogy ilyen többet nem lesz. Persze ez olyan, mint a félvállról vett újévi fogadalmak. Hangzatosak.

Csak tekerem, tekerem…
Egy kis csuka az őszi Duna ajándéka
Őszi táj

Most egy táska, egy bot, egy orsó. Az a kevés csali, ami nekem kell, és ami van, elfér két kis dobozban. És elhihetitek, nincs olyan, hogy összeakadnak a horgok!

Gyere csak!
Egy szebbecske sügér
A jól bevált kanalak

A vízparton merengve bóklászok. Elcsodálkozom és eltűnődöm minden apróságon. Élvezem a csendet és nyugalmat. Ha úgy érzem, esélyem van, dobok párat, majd szép lassan továbbállok. Figyelek és elmélkedek, ami persze néha egymás rovására megy. Így vannak esetek, hogy igencsak a talaj közelébe kerülök egy-egy kiálló gyökérrel való összeakadás miatt.

Szép lassan…
Kis csuka…
Még kisebb csuka!

Hosszú kilométerek, gyorsan elröppenő órák, megannyi élmény kísér végig utamon, de nem bánom. Hébe-hóba még egy-egy halat is fogok. Mint mondottam, ők ugyan nem nagyok, ám mégis minden alkalom igazi örömünnep számomra.

Mindjárt szákban a csuka
Egy átlagcsuka…
Nőj nagyra! Puszi a homlokodra!

A horgászat szerves része a fogás öröme. De nem kizárólagos célja. A természet annyi csodát rejt! És bizony kis országunk igen gazdag élővilággal rendelkezik. Érdemes néha a hátunk mögött elterülő bozótost is érdeklődve, nem feltétlenül egy rosszkedvű kóbor kutyára számítva kémlelni. Számos virággal, gombával, színes kismadárral találkozhatunk.

Őszi ösvény
A parton is számos látnivaló van, mi üdíti az ember lelkét
Őszirózsa

Itt van az ősz, itt van újra! Élvezzük hát az új csodákat!

Írta: Futó Márton (marci88)
Képek: Futó Márton (marci88)

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: