Rendezés

A munka mindig kifizetődik

Burszki Zoárd 2023-09-11
Úgy gondolom, hogy bármelyik horgásztársam szívét megdobogtatja egy-egy kapitális méretű hal megfogása, legyen szó békés vagy akár ragadozó halról…
Videóval

Pergető történetek 30. rész – Éjszakai harcsapergetés VIII. – Multis próbálkozások

Takács Péter 2023-08-19
A multi orsó sokaknak egy hatalmas „misztikum”, én úgy voltam vele, ha egy amerikai meg tudja tanulni és ott ez a legnépszerűbb, nehogy már ne menjen nekem????

Pergető történetek 29. rész – Hol a hal nyáron?

Takács Péter 2023-08-09
Nyáron, a rekkenő melegben gyakran elhangzó kérdés a pergetés során: Hol a hal nyáron?

RD legenda

Energo Team 2023-07-10
A pergető horgászok döntő többségének biztosan lapul a dobozaiban egy-két olyan műcsali, amelyet különösen nagy tisztelet, bizalom és eredményesség övez. Akár egyedi darabról, akár tömeggyártott termékről van szó, mindig velünk van még akkor is, ha nem akasztjuk fel a kapocsba, sőt gyakran már fel sem merjük kötni, nehogy véletlenül egy csúnya akadóban érjen véget páratlan karrierje. Ismerek egy olyan wobblert, amely már oly sok mindent megélt, hogy egy könyvet lehetne írni a vele kapcsolatos történetekről. Elérkezett az idő, hogy én is tovább fűzzem ezeket a legendákat…
Videóval

Pergető történetek 28. rész – 3 nap, 3 módszer

Takács Péter 2023-06-28
Hogy mennyire más tud lenni három egymást követő nap? Erről fog szólni ez a kis beszámoló…

Téli merengő

Szoják Benedek 2023-02-28
Miről szól a tél egy olyan megszállott pontyhorgász számára, mint amilyen én is vagyok? Ülni a meleg szobában és előkéket kötni, netán a hideg ellenére is kergetni a pontyokat? Vagy épp a ragadozó halak horgászatáról? Nekem a téli hónapok alatt mindegyikben volt részem, és míg a hideg vízi pontyos kalandomról egy film is készült, addig a pergetve szerzett élményeimről e cikken keresztül szeretnék beszámolni.

Téli ragadozók

Szoják Benedek 2023-01-27
Miről szól a tél egy megszállott pontyhorgász számára? Azon túl, hogy a felszerelések letakarítva, orsókon friss damil várja a szezont, az előkék megkötve és a tervek is összeírva, már csak türelmesen várni kell a jó időt. Vagy mégse? Fanatikus pontyhorgász létemre imádok pergetni. A késő ősz és a téli időszak ideális a süllők és csukák becserkészésre. Egy jó thermoruha, egy bot, egy táska, egy termosz forró tea és némi elszántság. Több nem is kell. Talán azt szeretem benne a legjobban, hogy kevés felszerelésigénye van, és rövid idő alatt is lehet egy jót horgászni.

Csukarekordom története

Rokolya Péter 2022-12-22
A pontyhorgászat mellett nagyon szeretek ragadozóhalakra is horgászni. A hagyományos fenekező süllőző peca a kedvencem, de most egy emlékezetes pergetett csukám történetét osztom meg Veletek.
Videóval

Pergető történetek 25. rész – Bányatavi nehéz kenyér sügérekkel, csukákkal

Takács Péter 2022-07-30
Itt a nyár és idén még nem volt pergető történetek…
Videóval

Pergető történetek – Akadós pályán I. – Cheburashka

Takács Péter 2021-11-05
Mivel a Tisza az idei nyáron meglehetősen rapszodikus arcát mutatta, Péter horgászbarátommal úgy döntöttünk, hogy a Bodrogot támadjuk be egy-két ragadozó megfogásának reményében…

Pergető történetek 23. rész – Kirándulás a Felső-Tiszán

Takács Péter 2021-10-09
Ami az elején el van b@…va…
Videóval

Pergető történetek 22. rész – Balatoni süllők

Takács Péter 2021-09-18
Ha nyár, akkor Balaton. Ha pedig Balaton, akkor ki nem hagynám a süllőzést…
Videóval

Pergető történetek 20. rész – Szép, de nehéz nyári nap

Takács Péter 2021-07-03
A perzselő hőség leginkább a strandolásra ideális, mi mégis ilyenkor mentünk horgászni… az ok egyszerű: ekkor értünk rá.

Pergető történetek 19. rész – Fagyos pisztrángozás

Takács Péter 2021-02-21
Télen az egyik legszórakoztatóbb pergetési lehetőség a pisztrángok kergetése. Hatalmas élmény ezekkel a kicsi, de borzasztóan gyors halakkal a csatározás.
Videóval

Pergető történetek - Akadós pályán II. - Cheburashka elkészítése

Takács Péter 2020-11-06
Horgászni indulni nem nagyon kell indok. Menni kell, és pont. Azonban gyakran az élet úgy alakítja, hogy nem nagyon van rá idő, így amikor mégis lehetőség teremtődik, ki kell azt használni.
Videóval

Pergető történetek – Nyári halak

Takács Péter 2020-09-11
Ha nyár, akkor nyaralás, család, kikapcsolódás! Idén sikerült ezt úgy összehangolnom, hogy legyen mód minél több horgászatra is.
Videóval

Pergető történetek – Bodrogi befolyó halai

Takács Péter 2019-08-05
Az árhullámok nyár elején kicsit felborították a környékbeli folyóinkon megszokott „horgászrendünket”, így ha a harcsán kívül más halra is pályázni akartunk, olyan vizet kellett választani, ami a leggyorsabban tisztul. Így jutottunk el a Bodrogra.
Videóval

Pergető történetek „különkiadás” – A Tisza virágai

Takács Péter 2019-06-28
Legutóbb 2012-ben örökítettem meg kamerával a tiszavirágzást....Idén (2019-ben) úgy döntöttem, ha lesz rá mód, mindenképp kimegyek immáron a 4K felbontású technikával. Tehát a cím lehetne: A Tisza virágai – újratöltve!
Videóval

Pergető történetek – Számít a műcsalik mérete?

Takács Péter 2019-02-04
A legtermészetesebb vágya szinte valamennyi horgásznak, hogy minél több és minél nagyobb halakat szeretne fogni. Szerintem ez a ragadozó halas pecában a legnagyobb kihívás, legyen szó akár süllőről, akár harcsáról. Ebben az epizódban a süllő hal/csali kérdését járjuk kicsit körbe méretügyileg.

Pergetés minden időben

Sánta László 2019-01-12
A horgászatról és azon belül a pergetésről ódákat lehetne zengeni, végigzongorázva a műfaj sajátosságait, boncolgatva a műcsalik típusai szerint szétágazó módszereket, megosztva a személyes élményeket. Mindezek helyett dióhéjban foglaltam össze impresszióimat szenvedélyemről, melyet szeretett folyómon, a Tiszán gyakorolhatok.
Videóval

Pergető történetek – Kis csalival a nagy Dunán

Takács Péter 2018-10-01
A Duna számomra mindig is egy hatalmas, ismeretlen víz volt, így sose gondoltam volna, hogy egy fél nap alatt életem eddigi legjobb süllőhorgászatában lesz részem a nagy folyón…
Videóval

Tiszavirágzás idején

Szalai Gábor László 2018-08-03
Minden évben június első napjaiban csodás jelenség zajlik a Bodrog folyón, majd nagyjából másfél-két héttel később a Tiszán is megismétlődik a tünemény. A kérészek násza gyönyörű természeti csoda, ami minden élőlény figyelmét felkelti. A halak és a madarak is alaposan megszedik a vámot a röpke életű, sután röpködő rovarokból. Az ember is megjelenik a színen: amíg a vízitúrázók, sétahajón kirándulók csak megfigyelni jönnek, addig mi, horgászok a felszínen önfeledten táplálkozó halak közül szeretnénk megcsípni egyet-egyet.
Videóval

A nagyszájúak taván

Szalai Gábor László 2017-12-07
Már több mint tizenöt éve pergető horgász vagyok. Rengeteg halfajból sikerült már fognom műcsalikkal. Ám van egy ragadozó, ami idáig elkerülte figyelmemet, ez pedig nem más, mint a feketesügér. Nem tudtam a közelünkben olyan vízről, ahol fellelhető ez az idegenhonos faj, utazni pedig nem akartam több száz kilométert csak azért, hogy kipróbáljam a horgászatát. A fordulópont tavaly következett be, amikor ismerőseinktől először hallottunk a Látóképi-víztározóról. Viszonylag közel is van Tokajhoz, szép fogásokról kaptunk híreket, így megpróbáltuk…

Nyitány a Dunán – Háromból három

Bottyán Marián 2017-06-17
Szokásomhoz híven évről évre nagy izgalommal várom a ragadozóhal-tilalom végét. A hosszú, üres hónapok után jólesik újfent megúsztatni nagy becsben tartott wobblereimet. Hát még megetetni őket kedvenceimmel a Dunán! A nappali órákat rendszerint balinozással töltöm, aktívan mozgok, keresem a halakat, a fények fogytával pedig elfoglalom esti süllős helyemet. Egyszerűen megunhatatlan, amikor az éjszaka sötétjében váratlanul keményet koppan kezünkben a pálca.
Videóval

Téli halrajok nyomában a Bodrogon

Szalai Gábor László 2017-02-20
Minden télen beköszönt az az időszak, amikor teljesen jégpáncélba zárkóznak élővizeink, és vagy jégre, vagy 1-2 hét pihenőre kényszerülünk mi is, pergető horgászok. A tapasztalat azt mutatta eddig, hogy ez az idő csak január elején-közepén köszönt be, ám sajnos idén hamarabb érkeztek a keményebb fagyok, és sok helyen már december végén befagyott a Tisza és a Bodrog is. Szerencsére a hírek gyorsan terjednek a pergető közösségen belül, így hozzánk is eljutott az információ, hogy a fentebbi folyószakaszokon még tartja magát a Bodrog, és vannak horgászható területek rajta. Így vágtunk neki karácsony harmadnapján Manóval, hogy felkeressük a Sárospatak környékén állomásozó téli halrajokat.

Felső-Tiszai kalandok XXX. rész – Jeges kaland

Takács Péter 2017-02-13
Úgy elröppent az év vége, hogy csak na. Mire észbe kaptam, már az év végi szabadságok kivételét egyeztettük épp, és advent 4. vasárnapját is lekéstem. Olyan mennyiségű munka volt az év utolsó 3 hónapjában, ami egyszerűen lehetetlenné tette, hogy kijussak a vízre horgászni. Még a fa csónakom Tiszába való befagyás elleni lementését is külföldről logisztikáztam le. A horgászengedélyben októberi dátummal volt az utolsó horgászati „X”, így nem csoda, hogy karácsonykor már nagyon sóvárogtam a víz után…

Felső-Tiszai kalandok XXIX. rész - Keszegrajok környékén

Takács Péter 2017-01-24
Már régóta azt vallom, hogy nincs igazán pergető szezon, hanem az a tilalom végétől annak kezdetéig tart egész évben. Azonban ha a Tisza az év jó részét áradással tölti, mely zavaros vízzel párosul, akkor csak a lehűlésben bízhatunk, aminek köszönhetően kevesebb lesz benne az alga, illetve a lassuló folyó le is tisztul egyben. Ilyenkor az első pár horgászat mindig szinte keresgélésből áll: adnak vajon halat a jónak vélt helyek?
Videóval

Horgászbottal a Tisza-tavon

Szalai Gábor László 2016-09-23
Az idei nyáron három hetet töltöttem el a méltán híres sarudi Élményfaluban, a Matula Pergető Gyerek Horgásztábor táborvezetőjeként. Nyugodtan mondhatom, hogy ezek a pergető táborok nagyon sikeresek voltak, hiszen mindhárom turnus ideje alatt nagyon szép ragadozó halakat fogtak a gyerekek és jómagam is. A három hét távollét alatt azonban nagyon hiányzott a menyasszonyom, akivel minden nap telefonon tartottuk a kapcsolatot. Sokszor szomorúan mondogatta nekem, hogy de jó lenne, ha ő is ott lehetne velem. Éppen emiatt eldöntöttem, hogy még augusztus végén - mielőtt véget érne a nyári szabadságom - elviszem majd kedvesemet is Sarudra, egy többnapos horgászkirándulásra a Tisza-tóhoz. Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó…

Felső-Tiszai kalandok XXVIII. rész - Csak azt nem fogtunk, amit akartunk

Takács Péter 2016-09-06
A „Most lehet fogni balint, gyere!”, valamint a „Két hét múlva érek rá…” között igencsak megváltozott a víz. Bejött ugyanis egy áradás, ami a relatív tiszta vízből tejeskávés zuhatagot csinált. De ha már beterveztük ismerősömmel a balinozást, nem mondtuk le, így autóba ült és elautózott Nyíregyházára, hogy kergessük ezeket a szilaj folyóvízi halakat, bár sejtettük, hogy az esély gyakorlatilag nulla.
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2023 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.