A Rapala története és az Original

A Rapala története és az Original

Lauri Rapala története a szegény fiú históriáját juttatja eszembe, aki szerencsét próbál, majd sok viszontagság és fáradozás után elnyeri méltó jutalmát: a királylány kezét. Lauri Rapala ennél sokkal messzebb jutott, igaz, nem királylányt kapott hitvesül, de 1936 óta olyan horgászlegenda részesei lehetünk általa, amelyre nem túlzás azt mondani, hogy mesébe illő! Ha kiejtjük a világon szinte bárhol a wobbler szót, a legtöbb horgász ösztönösen a Rapalákra gondol. Amikor egy termék márkaneve emberek százezreinek egyet jelent egy termékcsoport megjelölésével, az már a halhatatlanság küszöbe!!!

Jelen cikksorozatom első írásában megismerkedhetünk a horgászlegenda, Lauri Rapala életének jelentősebb állomásaival, illetve az általa elsőként kifaragott wobbler - amely később az Original nevet kapta - jellemzőivel és használatának kisebb-nagyobb trükkjeivel.

A Rapala története

Lauri Rapala 1905-ben született Közép-Finnországban, egy olyan helyen, ahol a rénszarvasok nagy csapatokba verődve legelésznek. Az itt található vizek olyan hidegek, hogy a benne élő halak rendkívül lassan növekednek.

Amikor Lauri hétéves volt, édesanyjával egy Asikkala nevű faluban telepedtek le. Ez a hely kb. 60 kilométerre északra fekszik a finn fővárostól, Helsinkitől. A későbbi wobblerfaragó nevét véletlenül kapta, mert az anyakönyvet kitöltő lelkész az anya vezetékneve, a Saarinen helyett, annak a településnek a nevét jegyezte be, ahonnan a jövevények érkeztek, így lett Rapala… Ez a szó finnül sarat jelent.

Lauri 1928-ban megházasodott, egy szegény cselédlányt, Elma Lapparent vette feleségül. Ebben az időben télen favágóként, nyáron pedig gazdálkodók segédjeként vagy halászként dolgozott. A fogást a közeli piacon értékesítette. Három darab átlagos súlyú (8 fontos) pisztráng annyi pénzt hozott a konyhára, mint a közeli gyárban kétheti munkabér.

Maga a legenda, Lauri Rapala

Lauri sok időt töltött a vízen, és közben a természet összefüggéseit figyelte. Észrevette, hogy a ragadozók elsősorban a vergődő, sérült vagy rendellenesen mozgó halakat támadják meg. Ez a megfigyelés meghatározó jelentőségű volt Lauri további életére. Elkezdett barkácsolni, faragni, és végül testet öltött az első műcsali. Ekkor 1936-ot írtak. A fakéregből készült halacskát fényes fóliával és használt filmnegatívból készített védőréteggel borította be. Az így elkészült csalit vontatással keltette életre. Fiai, Risto és Ensio elmondása alapján apjuk néha közel 300 kg (!) halat is fogott vele naponta. 1939-ben apjuk bevonult katonának, ahol továbbra is hű maradt a horgászathoz. Egy rögtönzött horgászverseny során 78 darab halat fogott, míg katonatársai dinamittal kevesebbet tudtak „fogni”.

A második világháború után beindult a családi vállalkozás. A műcsali híre egyre jobban terjedt a környéken. Lauri megtanította felcseperedett fiait is a Rapala csalik készítésére. Risto így emlékezik meg erről: „Amellett, hogy (a műcsali gyártás) munkát biztosított nekünk, összetartotta a családot, és az élet nagy dolgait is megtanította nekünk, különösen a becsületes és kemény munka értékét.” Sok éven keresztül a Rapala wobblereket kézzel készült dobozokban árulták, amelyet Elma készített.

A történet következő fontos állomása 1959-re tehető, amikor a Normark a tengerentúlon is forgalmazni kezdi a Rapala műcsalikat. Három év múlva a Life magazinban cikk jelenik meg a vállalatról. A fejlődés azóta töretlen, a Rapala a világ első számú műcsalija és műcsaligyártója lett!

Néhány fontos tényt szeretnék megemlíteni e műcsalikkal kapcsolatban:

 • A világ 140 országában kerülnek forgalomba
 • Évente kb. 20 millió Rapala műcsali készül
 • 242 világrekord fogás fűződik a márkához
 • Minden műcsalit 12 epoxy réteg és festék borít.

A történet áttekintése után tegyük nagyító alá a legelső műcsali mai utódjait, az Original és a Jointed néven ismert modelleket.

Az Original, avagy a világ elsőszámú műcsalija

Az Original általános mélységtartománya

Az Original Floating wobbler egy hosszan elkeskenyedő testű, terelőlapkával szerelt műcsali. A csali bedobás után a víz felszínén marad, és bevontatáskor lassan merül alá, a Lauri Rapala által megfigyelt és hűen lemásolt, sérült kishalat utánzó, rángatódzó mozgással.

Mind a mai napig a világ elsőszámú wobblere a Rapala Original!

Műcsalinkat többféleképpen is életre kelthetjük. Sekély vízben történő horgászathoz wobblerünket a Rapala csomóval köthetjük damilunk végére. Lassan vezethetjük csalinkat, éppen csak a felszín alatt úgy, hogy az csak kissé fodrozza a víz felszínét. Ez nagyon hatékony módszer különösen kora reggeli vagy esti horgászatok alkalmával, amikor a halak a sekélyebb vízben tartózkodnak. Amennyiben vontatva szeretnénk a Rapalánkkal horgászni, ne feledjük, hogy minél nagyobb távolságot hagyunk a csónak és a műcsalink között, annál mélyebbre tud a wobbler merülni. Körülbelül 15 méternyi kiengedett damil esetén csalink 0,3-1,3 méter mélység között vontatható.

Horgászat Original wobblerrel nagyobb mélységben

Közepes mélységek horgászatakor egyszerűen sörétólmokkal súlyozzuk le a szerelékünket. Először használjunk kevesebb sörétet, amennyiben ezt nem találjuk elegendőnek, akkor váltsunk nagyobb méretű, pl. BB vagy AAA sörétekre. Növeljük addig a felhasznált súlyok méretét és mennyiségét, amíg el nem érjük a kívánt mélységet. Az ólmokat tetszés szerinti távolságra csíptessük fel a wobblertől, de semmiképpen sem közelebb 30 cm-nél.

Original, fenékhorgászathoz alkalmas szereléken

Ha közvetlenül a fenék felett szeretnénk vezetni Floating Original műcsalinkat, akkor a műcsalinkon kívül ehhez két dologra lesz szükségünk. Az itt alkalmazható, ún. three-way rig összeállításához - amint a neve is mutatja - egy hármas forgó és egy forgókapcsos körteólom szükséges. Szerelékünket az ábrán látható módon kell összeállítani.

Az Original Floating legfontosabb jellemzői:

 • Fogható halfajok: balin, sügér, domolykó, pisztráng, feketesügér, süllő, csuka
 • Technika: dobás és vontatós horgászat
 • Mélységtartomány: 0-2,3 méter
 • Balsafa test
 • Nagyon sokoldalú, a vízfelszíntől akár a mederfenékig is használható (plusz súlyozással)
 • Csomagolás előtt kipróbált
 • Bármilyen bevontatási sebességnél megfelelően működik
 • Színskála: P, RT, S, G, RFSM, BSM, BLM, BMD, TR, BTR, PD, MN, B, GFR, HT, FT, PD, HS (F03-F18 típusokban), GOB, GOMD, MD, MN (F 03-F 09-ig), BP, BOF, BHO, BCF (csak F 07 és F 11 típusokban kapható)
 • Méretskála: 3 cm (2 g) - 18 cm (21 g)

A Jointed

Jointed modellek

A Jointed az Original Floating kétrészes változata. Erre utal a neve is. Ez a wobbler még erőteljesebben imitálja a „bajban lévő” kishal vergődő mozgását. A Jointed azonnal magára vonja az egyébként érdeklődést nem mutató ragadozó figyelmét.

A kétrészesekkel - az Original műcsalihoz hasonlóan - a felszín alatti tartománytól egészen a mélyebb rétegekig horgászhatunk. Kitűnő választás hideg időben, amikor nehezen lehet a halakat kapásra bírni.

A Jointed Rapalánkat nagyon lassan is vezethetjük anélkül, hogy valamit is veszítenénk az eredeti, sebzett kishalat utánzó mozgásából. Használhatjuk szél fújta partok mentén, csalinkat éppen csak a felszín alatt vezetve. Mozgása a felszín közelében táplálkozó ragadozók figyelmét azonnal felkelti, és támadásra ösztönzi őket.

A Jointed legfontosabb jellemzői:

 • Fogható halfajok: balin, sügér, domolykó, pisztráng, feketesügér, süllő, csuka, lazac
 • Technika: dobás és vontatós horgászat
 • Mélységtartomány: 0,9-2,4 méter
 • Balsafa test
 • Kétrészes
 • Ideális sekély, tiszta vizek horgászatához
 • Színskála: P, RT, S, TR, MD, B, SFC, GFR, FT, HT, PK, BTR (minden méretben) PK (csak J 09-J13-ig kapható)
 • Méretskála: 5 cm (4 g) - 13 cm (18 g)

A Rapala története, valamint az Original és Jointed wobblerek bemutató kisfilmje itt látható:

Írta: Balogh Róbert
Felhasznált irodalom: Rapala Fishing Equipment Catalog 1998-2007 kötetei
Videó (vágás és fordítás): Takács Péter és Balogh Róbert

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: