Rablóhalas előkék nem csak pergető horgászoknak

Rablóhalas előkék nem csak pergető horgászoknak

Ha célhalként szóba kerül a csuka, szinte rögtön az összes horgásznak, aki összeakadt már vele, valamilyen harapásálló előke jut az eszébe mint szükséges kellék. Ez nem is csoda, hiszen a csuka kifejezetten hegyes, a zsinórt eldörzsölni képes fogai mellett szájszélének csontlemezei is roppant élesek. Ebben a cikkben - a teljesség igénye nélkül - bemutatunk néhány olyan előkét, ami kiváló pergetésre, de mutatunk olyat is, ami sokkal inkább az élőhalas horgászathoz javasolt.

Széles a választék a gyártók kínálatában az éles fogak kiküszöbölésére

A legtöbb előkében az a közös, hogy mindegyik valamilyen fémszálat tartalmaz, ami ellenáll a csuka szájának. Az azonban nagyon nem mindegy, hogy ettől az előke mennyire válik merevvé! Egy előkénél az anyag a meghatározó, ebből következik a kész előke lágysága/merevsége, illetve a szakítóértéke.

Nevis Wolfram előke

A Nevistől nem meglepő, hogy igazán jó minőségű, ráadásul kedvező árú termékeket kínál a horgászok számára. Volfrám előkéje bármelyik neves gyártó hasonló termékével felveszi a versenyt. Két típusban készül: van 7 szálból, illetve 19 szálból szőtt változat.

A Nevis termékcsaládtól már megszokhattuk, hogy jó minőségű és kedvező árú termékeket kínál a horgászoknak
Az egyik változat a 7 szálból álló Nevis Wolfram előke forgóval
A hetes fonatot jól szemlélteti a termék címkéjén lévő ábra
Élőben ez így néz ki

A volfrám előkék legnagyobb előnye, hogy megfelelő szakítóérték mellett sokkal lágyabbak, mint az ugyanolyan teherbírású hagyományos drótelőkék. Pergetéskor e volfrám előkék használatakor nem kell tartanunk attól, hogy eltompítják, tönkreteszik a műcsalink mozgását.

[foto,"06.jpg","A gyártó figyel arra is, hogy a legfinomabb méretre a legkisebb kapocs kerüljön, míg az erősebb előkéken már nagyobb kapocs és forgó található”,"e","k"]

Kifejezetten vékony és nagyon lágy a Nevis Wolfram előke
A család másik változata a 19 szálból álló volfrám előke

Ennél a kivitelnél is ugyanúgy egyik végén forgókapocs, másik oldalán karabiner található. Fontos megemlíteni a karabinerről, hogy egy igen erős, masszív kivitel került az előke végére, garantált, hogy ezt nem tudja a csuka akármilyen forgásával, szaltójával kinyitni.

A 19-es változatban mintha még egy réteget tekertek volna a 7-es köré, melyeket vékonyabb szálakból szőttek össze
Az előke egyik végén itt is forgó, míg a másik végén igen erős kapocs található
Talán itt még nem látszik, mennyire lágy, mivel nincs viszonyítás hozzá, de lentebb van egy hagyományos drót előkéről kép…
Igényesen eldolgozott bandázsolás védi a kötést

A Nevis Wolfram előkéket összesen tízféle változatban forgalmazzuk, elérő hosszokban, illetve szakítóértékekkel.

Mehet a kapocsba a csali, indulhat a csukázás!
A FOX is kínál a Rage szérián belül csukabiztos előkéket

Fox lágy drótelőke pergető kapoccsal

Drótelőke kínálatunkból a leglágyabb kivitelt a FOX készíti, de meggyőződésünk, hogy lágysága szinte bármilyen egyéb kivitellel felveszi a versenyt. A FOX ezt az előkét a fentebb bemutatott 1 x 19-es szövéssel készíti, melynek alapanyaga hajszálvékony rozsdamentes acélszál. Mielőtt bárki megrémülne az acélszál kifejezéstől, érdemes lesz megnézni a következő fényképeket, ami talán bebizonyítja, hogy ez nem egy merev „drót”, hanem egy sodronyszerűen rugalmas, kiváló, 100%-ban csukabiztos előke. Késsel még szándékosan is alig lehet elvágni, így szinte 0 az esélye, hogy a csuka szája ezt elvégezhesse. Ez az előke kiváló minden olyan módszernél, amikor szükséges, hogy a csali megőrizze természetes mozgását, a FOX biztosan nem fogja tompítani azt.

Természetesen ezt is többféle hosszban, illetve eltérő szakítóértékekkel kínáljuk
A hurok itt nem bandázsolva van, hanem roppantógyűrűvel van összeszorítva
Igazán lágy a Fox acélszálból szőtt előkéje
19 mikroszálból készülő drótelőke

Hagyományos drótelőke

Többször szó esett már a hagyományos drótelőkékről. Ezeknek is megvan a létjogosultsága, mégpedig olyan csalihalas csukázó szerelékeken ahol a lágy előkékkel fennállna a gubancolódás esélye. Itt pont azt a szükséges merevséget tudjuk kihasználni, aminek köszönhetően minimálisra csökken a gubanc esélye, hiszen a merev előke megfelelő „távtartóként” szolgál.

A hagyományos drótelőkéknek is megvan a helye, mégpedig a csalihalas csukahorgászatban
Ezeket is általában kapoccsal szerelik

További előnye a kimagasló szakítóértéke, de ehhez az is hozzátartozik, hogy biztos, hogy nem ez lesz a felszerelés leggyengébb pontja. Ez rendszerint igaz még egy 5 kg-os szakítóértéknél is, hiszen ha ez az 5 kg fárasztás közben terheli a zsinórt, akkor a horgászbotok 98%-már már karikában van, illetve a gyengébb orsók felkapókarja ekkora igénybevételnél már akár letörve a gyűrűk közé akadt… Előny lehetne még az alacsony ár, de megnézve a modern előkék árait ez az előny elenyésző.

Ezek sokkal merevebbek
… valamint jóval vastagabbak is…
…mint a modern tárasaik

Végezetül következzen egy olyan előkeváltozat, amit mi magunk készíthetünk el, és ami kiválóan használható a tiszta vizekben. Nem kell elfelejteni, hogy az őszi-téli időszakban még az egyébként átláthatatlan vizek is letisztulnak és sokkal jobb láthatósági viszonyokkal rendelkeznek, mint a nyáron!

Egy vastag, víztiszta monofil zsinórból készül az előke, melyet ún. krimpeléssel alakítunk ki

A szerelék lelke az EnergoTeam víztiszta harcsázó monofil zsinórja, aminek 3 jó tulajdonságát használjuk ki. A vízben alig látható, extrém nagy a szakítóértéke, és ami fontos: tökéletesen sima, kimagaslóan kopásálló a felülete. A sima felület tökéletes arra, hogy jobban elcsússzon a csuka éles fogain. A színtelen kivitel segít abban, hogy ne legyen egy feltűnő „zsinór” a csalink előtt.

Miért szorítógyűrűvel készül és nem kötéssel? Ilyen vastagságnál a kötés már egy túlságosan nagyméretű, ormótlan csomó lenne, aminél nehezen lenne megoldható, hogy a csalit rögzítő kapocs szabadon tudjon mozogni.

Először a zsinórra húzzuk fel a szorítógyűrűt…
… majd jöhet fel a kapocs
Fűzzük vissza a zsinórt a gyűrűn
Állítsuk be a hurok megfelelő méretét
Helyezzük bele a gyűrűt a krimpelő fogóba…
… majd egy szorítással nyomjuk össze!
Íme, az összepréselt gyűrű
A felesleges zsinórszálat vágjuk le
Kész a hurok, benne a pergető kapocs
Az előke másik végén ugyanígy járjunk el, csak ide forgót vagy not-a-knot kapcsot tegyünk
A kapocsba mehet bele a műcsali, és már kezdődhet is a horgászat
Ennek az előkének az is előnye, hogy hosszát tetszőlegesen mi határozzuk meg, emellett víztiszta, így a jó csukákat is nagy eséllyel csaphatjuk be vele!

Érdemes kipróbálni!

Haldorádó Team

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.