Új tórekord Szeliden a pontyfogás terén

Új tórekord Szeliden a pontyfogás terén

Húsz fölé kerülni a pontyfogás terén elég nehéz feladat, ez csak kevés embernek adatik meg. Szerencse, kitartás, és nem utolsó sorban kellő tapasztalat kell ahhoz, hogy valaki esetleg sikerrel vegye fel a küzdelmet a nagy "öreggel". És akkor még nem beszéltem egy jó minőségű csaliról, megfelelő időjárási körülményekről és még rengeteg apróbb dologról, mely mind a horgászat sikerességét biztosíthatja. Tehát kijelenthető, hogy rengeteg tényezőnek kell együtt lenni ahhoz, hogy valaki egy húsz kilógrammon felüli pontyfogást elkönyvelhessen magának. Bújáki Géza budapesti horgásznak egy hónapon belül kétszer is sikerült húsz kilogramm fölé jutnia. És ami páratlan az egészben az az, hogy mindkét hala új tórekord is lett egyben. Nem semmi teljesítmény az egyszer biztos! Augusztus közepe felé a tatai pontyrekordot adta át a múltnak egy 21,4 kg-os tükrössel, míg szeptember 10-én a szelidi tórekordot törölte le a felszínről egy 27 kg-os tükörponttyal.

A szelidi rekordfogás története

Az őszi, szelidi horgásztúrámra etettem elő szeptember közepén a hét első napjaiban, mikor felfigyeltem Bújáki Gézára és Csertán Gáborra. Evezés közben többször is szemrevételeztem őket, első pillanatban láttam, hogy nem amatőr horgászok lehetnek, a felszerelésük igazi profikra vallott. Örömmel vettem észre, a hallal való kultúrált bánásmód nélkülözhetetlen segédeszközeit is, a pontymatracot és pontyzsákot. Mikor a fogások felöl érdeklődtem, a válaszokat meghallva úgy meg lepődtem, kevés híján múlott, hogy nem dobok egy hátast a vízbe. Lazán említették meg, hogy az első haluk Szeliden, háromnapos semmittevés után egy 27 kg-os tükörponty volt. Szeptember 10-én 12:15-kor jelentkezett az új tórekord, és félórás kemény fárasztás után tudták csak sikeresen megszákolni, A fogás körülményei amúgy igen érdekesen kezdtek alakulni, hisz a kapás pillanatában se Gábor, se Géza nem volt a botok közelében. A botok őrzésével Gábor felesége volt megbízva, ő vágott be a kapás után. Szerencséjére a két horgász nem tartózkodott messze, így hamar át tudták venni a botot, s a csónakba szállva folytatták tovább a fárasztást. Gézának csak sokadik kísérletre sikerült felhúznia a halat a felszínre. Ekkor tudatosult bennük először, hogy tulajdonképpen mekkora hallal is küzdenek. Mikor a ponty rendkívül széles háta áttörte a vízfelszínt, azonnal érezték, hogy nem semmi lehetőség kapujában állnak.
- Ez igen közel lesz a harminchoz! - mondta Géza, miközben Gábor már a szákoláshoz készülődött.
Ez a művelet elsőre sikerült, ami nem meglepő, hisz a félórás fárasztás alatt a hal teljesen elkészült az erejével. A parti mérlegelés során derült ki, hogy új tórekordot fogott Bújáki Géza, mely 2002. szeptember 10-től 27 kg-ra módosult.

,"s","350","k"]Felszerelés, csali

Orsó:

Daiwa Infinity 5000

Bot:

Rod Hutchinson 3 1/2 lbs, 3,90 m

Zsinór:

35-ös monofil

Előke:

25 lbs Kevin Nash Ultra Shilk

Horog:

4-es Kevin Nash

Módszer:

100 grammos fix módszer

Csali:

2 db 18 mm-es saját készítésű, májas ízesítésű bojli

Dip:

Nutra Baits máj aroma
[-doboz]

A mérlegelés során 27 kg-os új tórekordot mutatott a mutató.

Egy puszi azért jár a pontynak.

Nagy boldogságot jelentet Gézának ez a tükörponty.

A fogás aktív közreműködői szívesen álltak a fénykép elé.

Nehéz lesz megdönteni az új Szelidi tórekord pontyot.

Utolsó pillanatok a visszaengedés előtt.

Menj és élj tovább!
* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.