Megdöbbentő eredmények a NEVIS Whisper Carp 390 3,5 Lbs 3 részes bojlis bot tesztelése során

Megdöbbentő eredmények a NEVIS Whisper Carp 390 3,5 Lbs 3 részes bojlis bot tesztelése során

Már sok éve elragadott a bojlis horgászat varázsa, azonban amióta ráakadtam a Harsányi Horgásztó csodálatos környezetére - ahol ötvözni kell a pontosságot és a nagy dobótávolságot -, azóta foglalkoztat a kérdés: hogyan lehetne megalkotni egy olyan botot, amellyel elérhetőek a nagy távolságok és a pontos dobások, de ne kelljen rá vagyonokat költenem? Jelentem horgásztársaimnak, megvan a megoldás!

Abba a szerencsés helyzetbe kerültem, hogy horgászatom során kipróbálhattam a NEVIS Whisper Carp 390 3,5 Lbs 3 részes bojlis botot. A teszt számomra megdöbbentő eredményeket hozott. Ez a termék nem tartozik a magas árfekvésű bojlis botok családjába ezért kezdetben nem fűztem nagy reményeket a bot hatékonyságához. Emellett mindig is ódzkodtam a háromrészes botoktól, hiszen rengeteg negatív példát láttam arra, hogy fárasztáskor egy ilyen a bot íve a toldásoknál megtörik, nagy erővel történő bedobásnál esetleg szétcsúszik. A teszteredmények azonban lerombolták ezeket a téziseket, hiszen az illusztrációk segítségével ti is látni fogjátok, hogy mennyire megbízható, nagy erőtartalékkal rendelkező eszköz a Nevis botcsalád általam tesztelt tagja.

A botteszt legnagyobb hala, 15,5 kg
Amurral is kipróbálhattam, 13,5 kg

A bot kézbevételekor nyomban megállapítható, hogy egy esztétikus külsővel ellátott, elegáns bottestről van szó. A Light SiC gyűrűsor - ami a bot súlyát nem növeli jelentősen, viszont kellő szilárdságot ad - és egy modern designjegyekkel ellátott orsótartó biztosítja az elegáns megjelenést. Az orsótartóval kapcsolatosan az észrevételem az, hogy tökéletesen rögzíti a nagy dobátmérőjű, nagytestű orsókat is, a szorítógyűrű szilárdan tartja, fárasztás közben sem engedi mozogni az orsót. Az első tézis, ami megdőlt bennem a bot kapcsán, hogy ez idáig nem részesítettem előnyben a három részes botokat (bár a szállítás miatt mindenképpen ez lett volna optimális). A botteszt elején ezért leginkább arra voltam kíváncsi, hogy fárasztáskor a bot testének íve megtörik-e a toldásoknál, de a képes illusztráción ti is láthatjátok, hogy az ív folytonos, semmiben nem különbözik a kétrészes botétól.

Munka közben a NEVIS Whisper
Fárasztás közben is jól látható a laza akciójú spicc rész

A bot használatbavételekor többféle ólommal - amelyek különböztek súlyra és formára - hajtottam végre dobásokat. Az első, ami szembetűnő volt, hogy a botnyél optimális hosszúságú. A 390-es modelleknél eddig jellemzően viszonylag hosszú nyélrésszel találkoztam, viszont ennél a botnál nem túlzott a nyél hossza, ezért a bot teste nagyobb erőtartalékokkal rendelkezik. További pozitívum még a botnyéllel kapcsolatosan, hogy a fárasztáskor kényelmesen be tudja támasztani a horgász a botot a combjára, ami kényelmessé teszi a fárasztás utolsó perceit (túl hosszú nyél esetén ez nem megvalósítható). Már az első dobásoknál megfogalmazódott bennem az az érzés, hogy az általam tesztelt horgászbotban megtaláltam azt a kettős tulajdonságot, amely egy merev, hosszú dobásokhoz alkalmas bot és a fárasztásoknál lágyságot, jó akciót mutató társa összeházasításából jött létre. A bottest első két tagjának jó terhelhetősége és erős gerince lehetővé teszi a hosszú dobások elérését, a bot spiccének utolsó szakasza pedig rendkívül jó akcióval rendelkezik, amely fárasztáskor hihetetlen biztonságot adott, hiszen szinte levette a terhet az orsó fékrendszeréről azzal, hogy a megakasztott hal kirohanásait könnyedén reagálta le.

Egy gyönyörű példány, melyet a NEVIS Whisper segítségével kényszerítettem megadásra

A következő, amire szerettem volna választ kapni, hogy dobásoknál milyen súlyú ólom optimális az általam kialakított, a parttól 115 méterre lévő etetés eléréséhez. 80, 90, 100 és 110 grammos ólmokat próbáltam ki, melyek 28-as Sensor Fluo főzsinórra kerültek fel, amely 80 cm leadcore-ban végződött. A dobásokat úgy hajtottam végre, hogy az ólom mellett fonott előkezsinór és egy szem 20 mm-es bojli is volt a végszereléken - így ad életszerű eredményeket a dobásteszt. A 80 grammos ólommal nem sikerült elérni az adott távolságot. A 90 grammos és a 100 grammos ólom között nem sok különbség adódott, e két ólommal lehetett a legpontosabban megdobni a 115 méterre található etetést. A 110 grammos ólom kissé erőltetettnek bizonyult a dobáskor, ami pontatlanságot eredményezett. A 90 és 100 grammos súlyok közül több formát kipróbáltam: a speciális távdobó ólmokkal méterekkel dobtam túl a bójámat, és még ezen a távolságon is pontos munkát végzett a bot.

A dobástesztek ólomarzenál-résztvevői, köztük a győztessel
Nem kíméltem, de jól vizsgázott

A Nevis család általam tesztelt tagjával egy kétnapos horgászatot töltöttem, ezalatt módomban állt hasonló árkategóriákhoz tartozó botokkal összehasonlítani. Ez utóbbiak márkájára és típusára nem térek ki, azonban azt nyugodt szívvel tudom elmondani, hogy ebben az árkategóriában számomra a legjobb paramétereket az általam tesztelt Nevis bot nyújtotta. Azokon a vizeken, ahol szükség van a 100 méter körüli dobástáv elérésére, gerinces, merev, jól terhelhető botokkal horgászunk, viszont fárasztáskor e tulajdonságok hátrányossá válnak, hiszen egy-egy fárasztás olykor még a nagyon pontos fékbeállítás mellett is meglepő végkifejletbe torkollhat (gondoljunk csak az amurok heves kirohanására!). Az általam tesztelt NEVIS Whisper bojlis botban legkellemesebb csalódás a bot utolsó harmadának akciója, amely könnyedén verte vissza a halak agresszív kirohanásait, extra biztonságot nyújtva ezzel még a tapasztalattal rendelkező horgászok számára is.

Egy éjszakai látogató

A bot legfőbb erénye amellett, hogy külsőleg is elegáns, az az „intelligencia” amelyet a bot készítői létrehoztak. Érzékeny, de jól terhelhető bot megalkotása volt a cél, amelyet sikerült is elérni a speciális karbon anyagnak köszönhetően. Horgászatom során az volt az érzésem, hogy a botban rejlő lehetőségeket csak részben használtam ki és közelebbi barátságba kerülve legújabb kedvencemmel még sok szép percet töltünk el együtt a horgászparton.

Egy újabb gyönyörűség
Tükörponty őszi színekben

Összegezvén a botteszt során megtapasztaltakat én és horgásztársam is beleszerettünk ebbe a botba, ami olyan különös összhangot teremt a horgászatban, mely magában hordozza az optimális árkategóriát, a kellő szilárdságot és a fárasztás élvezetét biztosító lágyságot. A távoli és pontos dobások mellett tökéletes fegyver a halak kirohanásának visszaveréséhez. Nyugodt szívvel tudom ajánlani kezdő és haladó horgászoknak is.

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.