Daiwa termékek a feederbotos horgászatban 5. rész - Daiwa Powermesh Feeder 3,30

Daiwa termékek a feederbotos horgászatban 5. rész - Daiwa Powermesh Feeder 3,30

„Kicsi a bors, de erős!” Ezzel a kissé elcsépelt közmondással lehet legjobban jellemezni a Daiwa Powermesh 330 feederbotot, mely a kis méret és a vékony blank ellenére meglehetősen „izmos” és gerinces. A Powermesh feedereket alapvetően method módszerhez tervezték, én mégis kíváncsi voltam arra, hogy a széria legkisebb, legérzékenyebb tagja hogyan viselkedik egy pörgős fehérhalas horgászat során, egyáltalán alkalmas-e arra, vagy valóban csak egy erősebb ponty tudja igazán megdolgoztatni az erős bottestet. Hogy mi lett a kísérlet eredménye? Az írásból kiderül…

Amikor az átlagosnak mondható 3,6 m hosszúság alatt keresünk feederbotot vagy pickerbotot, akkor elsősorban egy lágy, finom, nagyon rugalmas pálcára gondolunk. Nos, ez a 330-as feeder nem ilyen.

A Powermesh sorozat a gyártó tájékoztatása alapján kifejezetten a method módszerhez készült. A bottest könnyű, rugalmas, azonban meglehetősen feszes, gerinces is. A széria 100-150 grammos dobósúly-tartománya is azt tükrözi, hogy e botcsaláddal a mérnökök a pontyhorgászokat kívánták megcélozni, azonban nem egy túlzottan merev, rideg blankkal látták el, hanem egy alaphelyzetben meglehetősen lágy, de a fárasztás során gyorsan felkeményedő bottesttel. Pont olyannal, amilyet a method módszer megkíván.

A Powermesh széria 6 tagot számlál, mely gyakorlatilag megoldást nyújt minden távolságra és technikára, legyen az bordás kosaras vagy method kosaras módszer. A különböző méretű és dobósúlyú feederbotok tulajdonságai az alábbi táblázat szerint alakulnak:

HosszDobósúlySzállítási hosszTagok számaSúlyGyűrűk száma
3,30 m100 g-ig117 cm3 + 2205 g13
3,60 m120 g-ig127 cm3 + 2245 g14
3,90 m120 g-ig137 cm3 + 2270 g14
3,60 m150 g-ig126 cm3 + 2250 g14
3,90 m150 g-ig136 cm3 + 2290 g14
4,20 m150 g-ig146 cm3 + 2300 g14

A hattagú családból én a 330-as, 100 gramm dobósúlyú feederbotot választottam, mely jelentősen finomabb és lágyabb a széria többi tagjánál, azonban erre is igazak a fenti jellemzők, miszerint egy gyorsan felkeményedő, gerinces, egyáltalán nem „taknyos” feederbotról van szó.

A bot legszembetűnőbb eleme a nyél, mely az Aqualite sorozathoz hasonlóan parafa helyett EVA burkolatot kapott. A nyél vége vastagított, így kényelmes, stabil fogást biztosít a horgászat során.

A nyél EVA burkolata a stabil fogás mellett könnyebb tisztíthatóságot is biztosít
A nyéltag végére egy tetszetős, Daiwa logóval ellátott zárókupak került, melynek gumírozott gyűrűje védelmet nyújt az esetleges sérülésekkel szemben
Az orsó stabilitásáról egy erős, csavaros orsótartó gondoskodik, mely fölött a kényelmes fogás érdekében EVA burkolat található
A tervezők a minőségi alapanyagok felhasználása mellett a külcsínre is adtak. Szemet gyönyörködtető a matt és lakkozott felületek váltakozása
Természetesen feltüntették a fontosabb adatokat: hossz, szállítási hossz, tagok száma és a dobósúly
A bottest keresztszálas erősítésű, mely erősebbé és gerincesebbé teszi a pálcát, pontosabb dobásokat tesz lehetővé, valamint elősegíti, hogy a blank a dobást követően ne lengedezzen, hanem szinte azonnal alaphelyzetbe álljon
A kéttalpas gyűrűk is arra utalnak, hogy e botot bizony nem a leheletfinom keszeghorgászatra fejlesztették
A bottest 3 részből áll, mely igazán kényelmes, 117 cm szállítási hosszt eredményez
A Powermesh Feederhez 2 db különböző erősségű rezgőspiccet kapunk

Amikor először vettem kézbe a Powermesh 330 feederbotot orsó és felszerelés nélkül, akkor meglehetősen könnyűnek és lágynak éreztem. Az első benyomás alapján kissé kételkedtem abban, hogy a bottesten feltüntetett maximális 100 gramm dobósúly valóban helytálló. Ez a kétség egészen addig tartott, amíg felszereltem a botot és feltettem egy 30 grammos method kosarat. Meg voltam győződve arról, hogy már ez a súly is karikába fogja hajtani a bottestet, ám nem ez történt. A bottest nagyon gyorsan felkeményedett, a 30 grammos súly meg sem kottyant neki. Ekkor már tudtam, hogy bátran a megtölthetem a kosarat, 50-60 gramm sem fog a dobások során gondot okozni.

A pillekönnyű bothoz természetesen pillekönnyű orsó dukál. Mivel elsősorban nem keszeghorgászatra készültem, olyan orsót kellett találnom, mely akár a nagyobb testű pontyok fárasztása során sem hagy cserben és a bothoz hasonlóan nagy erőtartalékkal rendelkezik.

Ezúttal én a Daiwa Match Winner 3012 QDA orsót választottam, mely könnyű, ám az alumínium háznak és a strapabíró felépítésnek köszönhetően biztos voltam abban, hogy egy nagyobb hal fárasztása során is megbízhatóan fog teljesíteni. A Quick Drag (gyorsfék) rendszernek köszönhetően pedig szükség esetén pillanatok alatt ki tudom engedni a féket, így a hal bevágás utáni kirohanása esetén sem kell tartanom attól, hogy megtép vagy kiszakítja a szájából a horgot. Ez halvédelmi szempontból sem elhanyagolható.

Viszonylag rövid távolságra, 20-25 méterre terveztem horgászni. Partközeli horgászatok során a kapások is sokkal gyorsabbak, valamint a halak kirohanása is sokkal intenzívebb, mint távoli peca esetében. Ez azzal magyarázható, hogy közeli horgászat során a főzsinór nyúlása szinte elhanyagolható mértékű, valamint a zsinór „hasa” is jelentősen kisebb, így ezek a plusz centiméterek-méterek ilyen rövid távon bizony nem kompenzálják a reakcióidőnket.

Az ilyen helyzetekre jelenthet megoldást, ha a féket minden bedobás után a megfelelő mértékig kiengedjük, vagy ha gyorsfékes orsót használunk, mely lehetővé teszi, hogy a féket pillanatok alatt oldani tudjuk.

A Daiwa Match Winner 3012 QDA orsó a bothoz hasonlóan könnyű, erős és a gyorsféknek köszönhetően tökéletes megoldás a partközeli horgászatokhoz

Daiwa Powermesh 330 Feedert ugyan a method technikához fejlesztették, én mégis úgy döntöttem, hogy kipróbálom hagyományos, oldalkosaras technikával is. Az igazat megvallva kíváncsi voltam arra, hogy alkalmas-e a bot vékony előke és kisméretű horog használatával egy finom keszegezésre, kárászozásra.

Oldalkosár, hosszú előke, pici horog… tipikus keszeges végszerelék. Vajon alkalmas ilyen leheletfinom horgászatra ez a gerinces feederbot?

A horgászhelyem előtt, tőlem kb. 20 méterre egy nádsziget volt. Úgy gondoltam, hogy ez a nádsziget remek támpontot nyújt majd a horgászat során. A meghorgászandó távolság már nem volt kérdéses, így a tekintélyes mennyiségű alapozó etetést is erre a távra vittem be, majd ezt követően a horgászatot is az etetésen kezdtem meg.

Ahogy lenni szokott, elsőként a néhány dekás apróságok jelentkeztek a horgon. A kapást az erősebb, piros spicc is egyértelműen jelezte, de ezek a halak a bottestet természetesen még nem tudták megdolgoztatni.

A piros, erősebb spicc intenzív rezgéssel jelezte az apróságok kapását, a bottestet azonban még nem tudták „munkára fogni”
Egymás után érkeztek a kisebb…
… és valamelyest darabosabb kárászok…
… de a bottestet nem sikerült karikába hajtaniuk

A pörgős kárászozás után kíváncsi voltam, hogy egy testesebb ponty fárasztása során hogyan viselkedik a feederbotom. A cél érdekében a hagyományos oldalkosaras végszereléket method kosárra cseréltem, az élő csalit pelletre váltottam és vártam a pontyot, melynek segítségével talán megismerhetem végre a bot valódi tulajdonságait.

Az oldalkosaras végszerelék helyett egy 30 grammos method kosarat tettem fel, az élő csalit pedig pelletre váltottam
A dobásról készült fotón remekül látható, hogy hogyan viselkedik a bottest terhelés alatt. Ezt a töltött állapotban kb. 50 gramm súlyú kosarat kényelmesen, aggodalmak nélkül dobhatjuk el ezzel a bottal akár 40-50 méterre is

Szerencsére nem kellett sokat várni, egy meglehetősen agresszív kapással megérkezett a várva várt ponty. Első kirohanásait a gyorsfék segítségével sikerült kontrollálni, majd elkezdődött a fárasztás. Éreztem, hogy ez a hal bizony már dolgoztatja a feszes blankot, mely nagyon jól tompítja a hal fejrázásait, hirtelen rántásait.

Ez bizony már nem kárász! Látható, hogy ez a pálca valóban a ponty horgászatára készült. Az erős, feszes, de rugalmas blank nagyon szépen kidolgozza a hal minden kirohanását
Nem kapitális méret, de a 330-as feedert így is rendesen megdolgoztatta, valamint igazolta, hogy a Daiwa Powermesh Feeder valóban a method módszerre teremtetett

Az írás bevezetőjében feltett kérdésre így már egyértelmű a válasz. Azt semmiképp sem jelenteném ki, hogy a Daiwa Powermesh Feeder alkalmatlan a fehérhalas horgászatra, de azt igen, hogy gerincessége miatt nem erre a legalkalmasabb. Ez azonban semmit nem von le a bot értékéből, hiszen ezt a pálcát nem is ehhez a módszerhez tervezték.

A cél egy igazi method feeder létrehozása volt, mely a Powermesh Feederekkel maximálisan sikerült. A bot minden porcikája a method horgászat követelményeinek igyekszik megfelelni. Az erős bottest a kéttalpas gyűrűkkel a megbízhatóságot, a kis súly a gyorsaságot, a keresztszálas erősítés a pontosságot, a bottest rugalmassága pedig a sikeres fárasztást és a minél kevesebb halvesztést hivatott elősegíteni.

A Daiwa Aqualite feederbotot bemutató írásom megjelenését követően több kérdést kaptam azzal kapcsolatban, hogy mi a különbség az Aqualite és a Powermesh sorozat között, hiszen dobósúly-tartományban, kialakításban és árban is nagyon hasonlítanak egymáshoz. Azóta mindkét típust volt szerencsém kipróbálni, így a különbség egyértelművé vált számomra. A Powermesh Feederek jelentősen könnyebbek, lágyabbak az Aqualite Feedereknél. Az Aqualite Feederek pedig kissé nehezebb, jóval gerincesebb, erősebb botok, igazi erős sodrású folyókra tervezett pálcák. Bátran ajánlom minden dunai horgásznak. Ezzel szemben a Powermesh széria ugyancsak erős, de jóval lágyabb, rugalmasabb feederbotokat tartalmaz. A Powermesh Feedereket én inkább állóvízre vagy lassabban áramló folyóvízre javasolom.

Írta: Sipos József
Fotó: Végh Balázs

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.