A műcsalik színváltozása a vízben

A műcsalik színváltozása a vízben

A legtöbb horgász kifejezetten egy színt vagy csak egyféle színkombinációjú műcsalit használ, mert az a szín a múltban már bevált neki. Ez egy nyomós érv, de természetesen ez nem jelenti azt, hogy ez a szín minden esetben meghozza a várt sikert. Biztos, hogy lapulnak jobb eredményt ígérő színű műcsalik a szerelékes dobozban, de azokat nem csatoljuk a karabinerbe, mert a múltban nem bizonyítottak számunkra. Az ilyen gondolkodásmódnak a horgászsikerre negatív hatásai is lehetnek, pedig a horgászat a több hal kifogásáról szól, vagy nem? Miért állítom ezt? Mert a műcsali színe a vízben nem szükségszerűen ugyanolyan, mint a levegőn, a kezünkben.

Mindenki viselt már napszemüveget. Valaha is felfigyeltünk-e már arra, ha zöld lencséjű szemüveget viselünk, akkor a dolgok más színben tűnnek fel, mintha borostyánszínű vagy barna lencse esetében? Valószínűleg nagy meglepetésben lenne részünk, ha egy rózsaszínű lencsét használnánk. Ez valóban jelentősen megváltoztatja a színeket. Sárga lencsét viseltünk-e már sötét, felhős napokon? Ha igen, akkor láthattuk, mennyire kivilágosodik minden körülöttünk. Mindezek oka az, hogy a színes lencsék megszűrik a beérkező fényt. Például, ha egy tárgy színét pirosnak látjuk, akkor az azért van, mert a tárgyról a spektrum vörös tartományához tartozó fénysugarak érkeznek a szemünkbe. Ennek oka az, hogy a tárgy a többihez képest jobban veri vissza a vörös fénysugarakat, illetve a többi színben erősen fényelnyelő tulajdonságú. Ha viszont a tárgyat érő fény spektrumából hiányzik a vörös tartomány, akkor az nem is tükrözhet vissza vörös fényt.

Műcsalik, egyelőre még szárazon

A víz egy „színes szemüveglencseként” funkcionál, amit a halak „viselnek”. Itt a víz játssza a vastag, folyékony lencse szerepét. Minél mélyebb a víz vagy minél messzebb helyezkedik el a hal attól a tárgytól, amit néz, annál erősebb a szűrőhatás. A víznek háromféle „lencseszíne” van kék, zöld és barnásvörös. Tehát, ha a hal a vízen keresztül néz, az ahhoz hasonló, mintha kék, zöld vagy barnásvörös lencséjű szemüveget viselne.

Műcsalik kék színű vízben


Műcsalik kék színű vízben

A kék víz (a tiszta víz nagy tömegben kék!) kiszűri a vörös színt, ezért a piros csalik majdnem fekete-fehérben láthatók a kék vízben. Pl. a vörös-fehér Aglia kanala jó példa arra, hogy mi történik a piros színű csalikkal kék vízben.

Használjunk egy piros műcsalit példaként. A vörös az első szín, amelyet bármilyen színű víz kiszűr. Ha kezünkbe veszünk egy piros-fehér Agliát, akkor jól elkülönülve látjuk a piros és fehér csíkokat. Ha ezt a csalit bedobjuk a Lake Superior (Felső-tó) tiszta kék vizébe és hagyjuk süllyedni 10-15 láb (3-4,5 méter) mélyre, ahol már az összes vörös fény kiszűrődik, akkor e csalinkból egy fekete-fehér Aglia lesz. Ha újra a felszínre csévéljük, csak akkor látható újra piros-fehérnek.

Műcsalik zöld vízben


Műcsalik zöld vízben

A zöld víz gyorsan kiszűri a vörös színt, már akkor is, ha a csali csak néhány centiméterrel van a felszín alatt. A piros csali fekete-fehérnek látszik. Újra a piros-fehér Aglia lesz egy jó példa arra, hogy mi történik a piros színnel zöld vízben.

Ha bevetünk egy csalit bármelyik tóba nyáron, amikor a zöldalgák a vizet zöldre festve elszaporodtak, akkor - mivel a zöld szín a piros kiegészítő, komplementer színe - már néhány láb (1 láb = kb. 30 cm) mélységben kiszűrődik a piros szín. A csalink csak fekete-fehérben lesz látható, mert az összes vörös fényt kiszűrte a víz. Ha újra a felszínre csévélem, akkor visszanyeri eredeti piros-fehér színét.

Műcsalik vöröses színű vízben


Műcsalik vöröses színű vízben

A hordalékoktól elszíneződött vagy a tőzeges, (vörösesbarna) vizek hatása más, itt a piros műcsalik kivilágosodnak, de színük kevésbé lesz élénk. Nézzük csak meg, mennyire fakó színű a piros-fehér Agliánk a hordalékos vízben.

Különös az a dolog, amit a vörösesbarna víz tesz a műcsalink színével. Ha a víz, tőzeges mederrel érintkezik, akkor vörössé, barnássá színeződik a huminsavak miatt. Jellemző ez a helyzet az ingoványos, lápos területeken. A legtöbb horgász már látott vagy horgászott is ilyen „vörös” vízben. A vörös szín erősen szűri a kékeszöld fényt, ezért a piros-fehér kanál majdnem csak tiszta fehérré válik.

A kontrasztos kanál

A kontraszt nagyon fontos, amikor egy vízszínhez kell csalit választanunk. Az itt látható színösszeállítás igen hatásos lehet ebben az esetben. Nézzük csak meg, hogy mennyire „kiemelkednek” a fluoreszkáló fehér pöttyök a fekete háttérből. A sárga pöttyös Black Fury nagyon ragyogó színű normál, nappali körülmények között, viszont nem tűnik annyira fel kék vagy zöldes színű vizek esetén, bár vöröses vízben nagyon szembetűnő. A chartreuse egy tiszta, kék vízben egy nagyon „ütős” szín, még nagy mélységben is. Ezzel szemben zöld vízben szinte észrevehetetlen.

A FireTiger színkombináció

A mellékelt kép is szemlélteti, hogy a Hot FireTiger mennyire jó és hasznos szín. Ennek a kanálszínnek legalább az egyik színe bármilyen színű vízben jó látható, vagyis a hal különböző körülmények között is könnyen észreveszi. Következő horgászatunk alkalmával vegyük szemügyre a vizet, a körülményeket és aztán válasszuk ki a megfelelő színű csalit. Nézzük meg, hogy a víz tiszta (kékes), zöld vagy vörösesbarna. Az előttünk lévő sekélyebb vízben engedjük lesüllyedni csalinkat a fenékre. Észrevettünk valamilyen színárnyalati változást? Milyenek a fényviszonyok? Ragyogó napsütéses vagy felhős az ég? Ha felhős, akkor világos vagy sötét felhők gyülekeznek? A nap melyik szakában horgászunk? Kora reggel? Délben? Napnyugtakor?

A fény befolyásolja a víz szűrőhatásának erősségét. Ragyogó fényben, magas napállásnál mélyebbre is több fény jut a vízbe. A gyenge fény azt jelenti, hogy minden homályos és sötétebb lesz. Jó, ha észben tartjuk, hogy csalink egy „színes ködben” van. Nézzük meg bedobás előtt, hogy milyen színűnek kell a műcsalinknak lenni ahhoz, hogy kiemelkedjen ebből a színes félhomályból.

A dolog tanulsága először talán kicsit bonyolultnak tűnik, pedig valójában nagyon egyszerű. A horgászatot kezdjük azzal, hogy figyelmet szentelünk a víz színének, a fényviszonyoknak és a műcsali színének, ezáltal több halat foghatunk.

Szerző és fotók: Mike Sheldon
Fordítás: Balogh Róbert

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.