SHIMANO Beastmaster Specimen és SHIMANO Biomaster 8000 XTA teszt

SHIMANO Beastmaster Specimen és SHIMANO Biomaster 8000 XTA teszt

Örömmel tettem eleget annak a felkérésnek, amely során a Shimano Beastmaster Specimen bot és Shimano Biomaster 8000 XTA párost próbálhattam ki éles bevetésen. Eredeti tervem szerint a Tatai Derítő-tavon terveztem mindezt végrehajtani. A hirtelen lehűlt és változékonyra fordult időjárás azonban nagyon nem kedvezett az első próbának. A bevetett készségekre a két nap alatt nem volt érdeklődő. A bojlis horgászat már csak ilyen… Az üres két tatai napot követően a palotási tó partjára érkeztem, ahol egy délután megvalósulhatott a teszt, és képet kaptam a páros valódi tudásáról.

A Shimano Beastmaster botok első ránézésre az első generációs Technium pálcákra emlékeztettek. Hasonlóan sötét, feketés árnyalatú szín, azonban igényesebb kidolgozás jellemzi. A bottest egyszerű, nincs feleslegesen „túlmatricázva”.

Shimano Beastmaster Specimen 3,6m 3 lbs, Shimano Biomaster 8000 XTA, és a „szállító”
Igényes botvég, SHIMANO logóval ellátva
A botot jó minőségű, stabil orsótartó jellemzi, melybe bármilyen nagyobb méretű orsó elhelyezhető
A gyűrűbetétek szintén kiváló minőséget képviselnek. A képen jól látható a bottest különleges „gyűrtcarbon” anyaga is, melynek köszönhetően tömege nem haladja meg a 370 grammot!

Az első próbadobások apropóján párosítottam a teszt másik résztvevőjével, a Shimano Biomaster 8000 XTA orsóval. Túlzás nélkül állíthatom, hogy együttesen gyönyörűek a szemnek (is), egyszóval „összeillő párost” alkotnak.

Mindenben harmonizáló, összeillő párost alkotnak

Az orsóra már a tatai horgászat alkalmával felhelyezett, akadóban történő horgászatra alkalmas zsinórok kerültek. Főzsinórként 350 méter 0,30 mm-es monofil, előtétként pedig 15 méter 0,50 mm-es és szintén monofil zsinór. Ez a betervezett erőteljes dobásokhoz is szükségeltetett. A körülbelül 100 próbadobás alkalmával a legnagyobb táv, amit sikerült dobnom, 118 méter volt. Hozzá kell tennem, hogy a dobástechnikán rengeteg múlik, azért véleményem szerint ettől nagyobb dobásokra is lehetőség van. Az ideális dobósúly 100-110 gramm. Ezzel a súllyal megindítva a dobást, kis erőfeszítéssel is tekintélyes távolságra juttatható a végszerelék. A kisebb súlyokkal (70-80 gramm) is elérhető volt a 80-90 méteres távolság, de a 110 grammtól nagyobb terhelés is hasonló távolságot eredményezett. A 116, illetve 125 gramm súllyal végzett erőteljes lendítő dobásokat is bírta a bot, de dobótávolság nem nőtt, sőt a súlyok növelésével egyre jobban csökkent. Köztudott, hogy a Beastmaster botszéria a Shimanonál évekkel ezelőtt (az alapmodellek megjelenése során) azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy horgászat közben TÖRHETETLEN! Az időközben eltelt 4-5 év ezt be is bizonyította, miközben a kiváló alapanyagot még tovább is fejlesztették. No de hol van a határ, meddig lehet az oroszlán bajszát húzgálni?

Szóval dobtam párat 140 grammos súllyal is. Ez már érződött, hogy sok neki, de bizony az erőteljes lendítések során sem tudtam benne kárt tenni! Igaz, a dobótávolság - az én dobótechnikámmal - nem lehetett több 70-80 méternél, de még ezt is kibírta! Kevés 3 lbs tesztgörbéjű bot maradt volna ilyen nagy súly alatt egyben…

A bottest érdekes formát vesz fel a dobás során. A keverőgyűrőtől kezdődően hajlik, és remekül dolgozik. A 100 méter körüli dobásokhoz - optimális dobósúllyal - nem szükséges hatalmas erőfeszítés, így ez előnyt jelenthet a gyengébb fizikummal rendelkezőknek is.

Az erőteljes dobásoknak köszönhetően sikerült elérni a 118 métert…

A teszt másik résztvevője a SHIMANO Biomaster 8000 XTA orsó. A maga 720 grammos tömegével szinte majdhogynem megegyezik a Shimano Big Baitrunner-Long Cast modelljével. (790 gramm) A dobozban az orsó mellett egy carbon pótdobot is találhatunk, ami akár egy másik orsóval is felérhet szükség esetén.

A Shimano Biomaster 8000 XTA orsóhoz egy carbon pótdobot is kapunk, ami nagy jelentőséggel bír a horgászatok során

Az orsóhoz tartozó plusz dob tényét azért hangsúlyozom ennyire, mert az általam használt Long Cast orsóhoz kizárólag külön vásárolható meg a pótdob. Ennek segítségével többféle terepre vagy horgászmódszerre felkészülhetünk. Az orsó rendkívül szép kidolgozású, amolyan „csilli-villi” eszköz, de ne tévesszen meg senkit a külső, hiszen egy igen komoly tudású orsóval van dolgunk.

Nézzük, mit rejt a belső…

A nyeletőfékes dob és a nagy zsinórkapacitás (320 méter / 0,40 mm) az igazán távoli horgászatokra is ideális lehet, de számomra kissé szokatlan és új volt ez a fékrendszer. A gyorsfékes megoldásnak köszönhetően azonnal kontaktusba kerülhetünk a hallal, mindössze negyed vagy fél fordulat is elég ahhoz, hogy az esetleges kirohanásokat, erőteljesebb húzásokat kontrolláljuk.

Kellően vastag, olajban úszó tengely, és masszív felépítés

A fékerőt a dobon található kisméretű szabályozóval állíthatjuk, majd miután a kívánt fékerőt beállítottuk, a nyeletőfék-szabályzóval kioldhatjuk, illetve visszaállíthatjuk a féket a már előzőleg beállított értékre. Az első hallásra bonyolult rendszer használata egy kis gyakorlást követően könnyen elsajátítható. Az orsó nagy méreteinek és különösen precíz felépítményének köszönhetően igazán robosztus, tartós darab. Látszódik, hogy nem egy nyári kalandra való „játékszer”. Igényes nagyhalas horgászoknak való, megbízható és hosszú időre készített, komoly szerkezet.

Talán feltűnt, hogy az orsók egyik legfontosabb paraméteréről, a csapágyszámról eddig egyetlen szót sem szóltam.

Akinek volt már Shimano orsó a kezében, az tudja jól, hogy egy egyszerű 2 csapágyas orsó is úgy fut, mint más cégek 10 csapágyas változata. Egy Shimano előadáson hallottam, hogy: „Önök szerint melyik a jobb? Néhány nagyon jó minőségű, tartós, hosszú távon megbízható „A-RB” golyóscsapágy vagy 10 rossz minőségű?”. Gondolom, a válasz nem kérdéses! A Shimano Biomaster 8000 XTA 4 golyóscsapágya a legfontosabb helyeken ad biztos támasztékot az orsónak. A nagy „mákdaráló” így nagyon simán és könnyedén tekerhető. A hajtókarja a megszokottól hosszabb és erősebb, de nem véletlenül! Ezzel az óriási (erő)karral, a több száz méterre behordott végszereléket is könnyedén kicsévéljük. Mindehhez párosul az 1 hajtókarfordulat során becsévélt bámulatos, majd 1 méteres (pontosan 98 centis) zsinórmennyiség.

A teszthorgászat alkalmával egy nádfalat horgásztam meg, ami minden időben rendkívül jó haltartó hely. A horog mellé ezúttal kivételesen nem bojli, hanem fűzött kukorica került, 2-es méretű horoggal. Ritkán használok ekkora horgot, de ott ezt a nádas közelsége és az esetlegesen a nádba induló megakasztott pontyok visszatartása indokolta.

A csali ezúttal hajszálelőkén felkínált kukorica volt, 2-es méretű horoggal

A szereléket egy kemény aljzatú területre dobtam be, majd néhány etetőgombóccal (bojli-alapanyag + kukorica) próbáltam kicsalni a búvóhelyükről a pontyokat. Az időjárás ebben az esetben sem volt kegyes, hiszen megérkezésemet követően alaposan beborult, majd szitáló eső következett. De kapásra mégsem kellett sokat várnom, körülbelül félóra után a kapásjelző lassú mozdulattal emelkedett. A bevágást követően keményen kellett bánni a hallal, egy millimétert sem engedve. Ezt a mozdulatot a bot rendkívül jól tűrte, a bot felső harmada teljes mértékben dolgozott, majd amikor teljes erőbedobással próbáltam a nádfal elől elhúzni az érezhetően termetesebb pontyot, már az orsótartónál érezhető volt, ahogyan a nyélrész is dolgozni kezd. Éreztem, hogy nem hétköznapi hal akadt a horgomra! Egy igazi kapitális, ereje teljében lévő ponttyal kellett megküzdenem, amely komoly (teszt)partnernek bizonyult.

A bevágást követően meg kellett tartani a halat, ami a botnak köszönhetően sikerült, de a csúszós talajon ez nem volt egyszerű „mutatvány”
Jól látható, ahogyan a bot dolgozik, majd a nagyobb erőhatásnak köszönhetően folyamatosan felkeményedik

A kellő erőtartalékokkal rendelkező bot segítségével sikerült a veszélyesen halmarasztaló, sűrű nádas mellől elvezetni a halat, amit jó 20 perces fárasztást követően irányítottam a merítőszákba. A mérlegelésre már szebb időben került sor, ugyanis azon kaptam magam, hogy a fárasztás alatt fokozatosan kitisztult az égbolt, majd előbújtak a napsugarak is. A mérlegelés eredményét örömmel konstatáltam: 18,6 kg-ot mutatott a mérleg.

Alaposan megdolgoztatta a tesztpárost: jó 20 perces fárasztás végén mutatta meg magát ez a csodálatos, 18,6 kg-os tükörponty

Ezt követően sikerült még egy 3 kg-os pontyot fognom. Ez a hal kapitális társa után olyan volt, mintha keszeget fárasztottam volna… A leírtak alapján már egyértelmű lehet, hogy a Beastmaster Specimen 3 lbs bot és Biomaster 800 XTA orsó páros kimondottan nagytestű halak horgászatára ajánlott. Kiválóan használható keményebb, akadós terepeken is, miközben a távoli dobások is könnyedén kivitelezhetőek e két kiváló SHIMANO termék alkalmazásával.

Akadóban, fás terepen történő horgászathoz is kiválóan alkalmasak a SHIMANO e termékei

Néhány apró észrevételem, melyek útmutatást adhatnak a leendő tulajoknak:

Shimano Beastmaster Specimen 3,6 m 3 lbs

Ami tetszett:

 • Szinte törhetetlen a bottest, ezáltal extrém igénybevételnek tehető ki.
 • Igényes kidolgozás, tartós neoprén borítású nyél.
 • Jó dobástulajdonságok.
 • Kiváló ár-érték arány.

  Ami nem tetszett:

 • A kisebb halak „alig érezhetőek”.

  Shimano Biomaster 8000 XTA

  Ami tetszett:

 • Nagy zsinórkapacitás.
 • Gyorsfékes rendszer.
 • Nagy tartományban állítható fék/nyeletőfék.
 • Plusz pótdob.
 • Kiváló ár-érték arány.

  Ami nem tetszett:

 • Kezdetben nehéz megtalálni az optimális beállításokat.
 • A kisméretű fékerő-szabályzó nehezen kezelhető.

  Végső konklúzióként azoknak a horgászoknak ajánlom ezt a bot és orsó párosítást, akiknek szükségük van a nagy dobásokra, az extrém igénybevételre, miközben tartós, jó minőségű, garantáltan megbízható termékekre vágynak, elérhető áron!

  (X)
  Csákány Attila