Shimano feeder teszt

Shimano feeder teszt

Távdobó legyen vagy ne? Esetleg harcifékes vagy nyeletőfékes? Minden horgásznak más és más imponál, illetve fontos egy felszerelésben, de egy biztos! Mindenki szereti a jó minőséget! A következő teszthorgászaton pont ilyen műszaki remekek tesztelését volt szerencsém elvégezni. Három alkalomból sajnos csak egy volt, amikor halat is sikerült érinteni a bot + orsó páros segítségével. Természetesen a másik két alkalom sem telt tétlenkedéssel, ekkor nagyszerű alkalom nyílt a dobótesztek elvégzéséhez.

Két darabból álló (bot + orsó páros) szettet teszteltem különböző helyszíneken. A Shimano Beast Master AX Carp Extra Heavy Feeder bot első ránézésre rendkívül igényes, gondos munkával megtervezett és pontyozásra kiválóan megfelelő 3,65 m hosszú feederbot, ami a hazai vizekre egy nagyon jó választás lehet, de mint utólag kiderült, tökéletes választás a hozzá illő Shimano Stradic 3000S GTM-RB típusú orsó is, amely kétségtelenül egy osztályon felüli portéka.

Mindhárom spiccet minden ólommal sikerült letesztelni

A dobóteszt

A bothoz 3 darab, karbonból készült Shimano Super Tip jár, melyeknek erőssége 3, 4 és 5 uncia. A rajta található SiC gyűrűk (pontosabban Shimano Hardlite vezetőgyűrűk) a szokásos Shimano méretek. Nagyoknak nem lehet nevezni őket, de nem is aprók. Véleményem szerint pont ideálisak és a dobást sem akadályozzák. Az egyszerűség kedvéért mindhárom hegyet élénkpiros színűre festették. Mint azt már említettem, nem volt alkalmam halat fogni az első két alkalommal, ezért nem maradt más, mint kipróbálni, hogy mit is tud valójában az összeállítás. A dobóteszteket 20, 30, 40, 50, 60, 70 és 90 grammos ólmokkal végeztem el. Minden alkalommal - beleértve azt a horgászatot is, amelyiken sikerült halat fogni - fonott dobóelőkét használtam. Ezzel egyértelműen bátrabban meg lehet hajítani a szereléket, és minimálisan 10-20 méterrel hosszabbat lehet dobni, mint e nélkül.

A dobástávolságok lemérését nagyon egyszerűen oldottam meg. A Shimano Stradic teljesen feltöltött dobnál egy tekerésre 84 cm zsinórt képes bevontatni, tehát nem kellett mást tenni, mint nagyokat dobni, és megszámolni, hogy hány tekeréssel ér partot az ólom (ezzel a módszerrel csak kissé túlbecsült értékeket kaptam - a becslés hibájának az az oka, hogy a hosszabb dobások után valamivel kisebb átmérőjű dobra kezdi meg az ember a felcsévélést, azaz a hajtókar-fordulatonkénti behúzás mértéke ilyenkor valamivel kisebb). A mellékelt táblázaton egyértelműen látszik, hogy 0,20 mm-es zsinórral és fonott dobóelőkével mekkora távolságok születtek. Csak mellékesen megjegyzem, hogy ezeket a távolságokat garantáltan meg lehet dönteni. Jobb dobótechnikával, vékonyabb főzsinórral és erősebb dobóelőkével. Viszont érdekes adatok születtek volna, ha a dobótesztet megtömött etetőkosárral is elvégeztem volna. A légellenállásnak köszönhetően ezek a számok kisebbek lennének!

ólom spicc20 g30 g40 g50 g60 g70 g90 g
3 oz58 m67 m75 m88 m86 m82 m72 m
4 oz58 m68 m82 m95 m88 m86 m77 m
5 oz59 m71 m85 m96 m98 m92 m82 m

A dobóteszteket ezekkel az ólmokkal végeztem
A hatalmas köd más módszerrel igencsak megnehezítette volna a dobótávolságok meghatározását…
… de az orsó segítségével (az egy hajtókar-fordulat során feltekert zsinórmennyiség ismeretében) könnyedén ki lehetett számolni az aránylag pontos távolságot
A második helyszín sem hozott halat sajnos

Pár gondolat a botról és az orsóról

A Shimano Beast Master AX Extra Heavy Feeder egy tipikus erős, pontyozó feederbot. A teszthorgászat alatt talán csak a 90 grammos ólom dobásakor volt igazán megterhelve! Az általam fogott 2 kiló körüli pontyok gyakorlatilag nem voltak ellenfelek. A gyártó nem a távdobásra fektette a hangsúly, amikor ezt a szériát piacra dobta, arra ott vannak a botcsalád hosszabb és karcsúbb változatai. A bottest fogórész fölött mért vastagsága 17 mm, ami vékonynak nem mondható, de ez a vastagság adja meg a hihetetlen tartást és erőt! Jellegzetessége még a Beast Master botoknak, hogy a bottestet XT60 bioszálas karbonból készítették. Falvastagsága tekintélyes! Tömege is kissé nagyobb, mint a hasonló paraméterekkel rendelkező társaié - a gyártó nem spórolta ki az alapanyagot a készítése során -, de ez inkább előny, mint hátrány, mert a megnövelt falvastagságának köszönhetően a bot hihetetlen erőtartalékokkal rendelkezik fárasztás és dobás közben. A Shimano Graphite orsótartóba három más cég orsóját próbáltam bele, mindegyikhez tökéletesen passzolt.

A 3000-es mérető orsó első ránézésre kicsinek tűnt a bothoz, viszont nem gondoltam át, hogy nem egy távdobó bothoz lett kiválasztva! Ebben az esetben mondhatni ideális választás, mert az átlagos, 60-70 méteres dobások után a szereléket pillanatok alatt ki lehet tekerni vele, másik előnye pedig, hogy hihetetlen precíz a soklamellás fékrendszere, a harcifék pedig csak hab a tortán! Zsinórcsévélése hibátlan! Így a párhuzamosan csévélt zsinór, lassú dobemeléssel párosulva simább és nagyobb dobásokat eredményez. Egyszer sem fordult elő gubanc a próbák során. Az orsóhoz kis fiola műszerolajat mellékelnek, tehát idővel, ha kifogásolnánk a futását, nem kell mást tenni, mint szabaddá tenni az olajozónyílást, így egyetlen csavar eltávolítása után az orsó belsejének karbantartását a ház megbontása nélkül végezhetjük el. FONTOS!!! Csak a gyártó által mellékelt és ajánlott kenőanyagot használjuk!

Megbízható, elegáns és nagyon precíz szerkezet
Hasznos funkciót lát el a horogakasztó fülecske
A bot stucnis illesztése tökéletesen összedolgozott, holtjátéknak nyoma sincs!
Az egész bottesten (kivéve a rezgőspicceket) kéttalpú gyűrűk vannak

A következő sorokért lehet, hogy sokan megköveznek, de a harciféket, szükség szerint lehet nyeletőfékként is használni! Erre véletlenül jöttem rá, mert a harmadik horgászat már igencsak éjszakába nyúlt! Amikor a tógazdával beszélgettem, szándékosan lazítottam ki a féket, hogy ha esetleg figyelmetlenségemből kifolyólag nagyobb hal venné fel a csalit, nehogy elvigyen mindent. Szépen néztem volna ki… se felszerelés, se megírandó cikk!

A fárasztások során nem sokszor, de alkalmam volt próbálgatni a harciféket. 0,16 mm-es fluorocarbon előkét és 12-es horgot kötöttem fel. A part mellett, szákolás előtt talán túl erősnek tűnt a bot, főleg, hogy a fonott dobóelőkének sem volt nyúlása. Ha a hal megindult, lazítottam a harciféken. Hét halból hatot sikerült megfogni, de hangsúlyozom, ez nem ilyen finom horgászatra szánt felszerelés.

Naplemente után sűrűbbek lettek a kapások
Már a merítőben…
Sajnos nem voltak nagyobb jelentkezők
A végeredmény!

Amit hiányoltam a botból:

  • A 2 oz spicc minden téli és kora tavaszi horgászathoz jól jönne. Nem ártott volna a készletet kiegészíteni egy ilyen spiccel.

Ami tetszett:

  • Hihetetlenül erős, és még a legkeményebb dobásokat is kibírta. A horgásznak nincs olyan érzése, hogy bármelyik pillanatban eltörheti!
  • A botnyél hosszát nagyon jól eltalálták. Fárasztásnál és dobásoknál is optimális, ráadásul könnyen tisztítható szivacs-parafa kombinációjából készült.

Ami nem tetszett az orsónál:

  • A dupla hajtókart valószínűleg soha nem tudtam megszokni! Kicsi a két kar közötti távolság! Természetesen ez is csak ízlés, hozzáállás (megszokás) kérdése, ha hosszabb idő lett volna a tesztelésre, akkor lehet, hogy egy idő után már fel sem tűnt volna!
  • Kicsi a visszaforgásgátló kapcsolója. Nagyobb kezű horgászoknak nehezen esik kézre.

Ami tetszett:

  • A bevontatás hihetetlenül gyors, a tekintélyes 6,0 : 1 áttétel miatt.
  • A harcifék segítségével fárasztás közben is könnyen és gyorsan állíthatjuk a fékerőt és eközben az eredeti beállításhoz is ugyanilyen könnyű visszatérni.
  • A harciféket nyeletőfékként is ki lehet használni, ha esetleg nagy szükség lenne rá.

Szerintem…

  • egy tökéletes (nagy)pontyos felszerelés, amely semmi felesleges sallanggal nem rendelkezik. A horgász tökéletes társa lehet álló és folyóvízen egyaránt, ha a cél az igazán nagy halak horogra kerítése, és ha nem szükséges 100 méter feletti dobásokra törekedni.

(X)
Írta: Egedi Róbert (egediroba)
Képek: Egedi Róbert (egediroba)

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.