Daiwa termékek a feederbotos horgászatban 6. rész – Daiwa Cast’izm Feeder és Daiwa Cast’izm 25QDA

Daiwa termékek a feederbotos horgászatban 6. rész – Daiwa Cast’izm Feeder és Daiwa Cast’izm 25QDA

A feederhorgászok körében manapság egyre népszerűbb a finom, közeli, esetenként már partközeli horgászat, azonban továbbra is akadnak olyan vízterületek, melyeken csak 80-100 méteres vagy még ennél is nagyobb dobásokkal tudunk eredményt elérni. A Daiwa 2015-ben mutatta be a kifejezetten feederhorgászok számára fejlesztett Cast’izm 25QDA orsót, majd egy évvel később a hozzá minden tekintetben passzoló Cast’izm feederbot családot. Mind az orsó, mind a botok olyan innovatív Daiwa fejlesztéseket vonultatnak fel, amelyek egytől egyig a távdobást, a távoli horgászatot hivatottak elősegíteni. Hogy melyek azok a fontos újítások és megoldások, melyek kifejezetten a távdobást segítik? Az írásból kiderül.

Évekkel ezelőtt, amikor még csak ismerkedtem a feeder technikával, számomra a 3,90 és 4,20 m hosszúságú heavy feedereken kívül más feederbot nem létezett. A cél minden horgászat alkalmával a minél nagyobb távolság elérése és a minél nagyobb pontyok, amurok megfogása volt. Természetesen ehhez hozzá tartozik, hogy akkoriban szinte csak olyan tavakat látogattam, melyek megkövetelték a 80-90 méteres vagy akár annál is nagyobb dobásokat. Azóta sok minden változott. A versenyzés világába csöppenve előtérbe kerültek a finomabb, rövidebb feederek, esetenként pickerek, melyek gyakran hatékonyabbnak bizonyultak a nehéz, merev, vastag, heavy karakterisztikájú feederbotoknál. A light és medium botok használata során megtapasztalhattam, hogy egy könnyű, érzékeny pálcával sokkal nagyobb élményt nyújt akár egy kapitális ponty fárasztása is.
A távdobó feederekről azonban ennek ellenére sem mondtam le. Vannak ugyanis olyan vízterületek, ahol a part közelében szinte képtelenség pontyot fogni, vagy legalábbis jelentősen kevesebbet lehet megfogni, mint 80-100 méter vagy akár ennél nagyobb távolságban. Ekkora távolság eléréséhez azonban a felszerelésünk tekintetében nagyon sok kritériumnak kell egyszerre érvényesülnie. A teljesség igénye nélkül ilyen, pl. az extrém terhelhetőség, a zsinór és a gyűrűk súrlódásának csökkentése, az orsó megbízható fékrendszere, valamint az orsó dobjának kialakítása oly módon, hogy arról a zsinór dobáskor szinte akadály nélkül tudjon leperegni. A Daiwa Cast’izm Feederbot és Cast’izm 25QDA orsó ezeknek és további fontos elvárásoknak próbál maximálisan megfelelni.
Számomra még mindig nagy kihívást jelent olyan vízterületen horgászni, ahol 100 méter fölötti dobásokra van szükség ahhoz, hogy eredményesen zárjam a napot. Hogy miért? Nagyon egyszerű a válasz. Dobótechnikámon finoman szólva is van még mit csiszolni. Rengeteg filmet megnéztem és cikket elolvastam már a témában, de éles helyzetben valamiért mindig bennem van a félelem, hogy túlterhelem, eltöröm a botot, vagy rátekeredik a zsinór a spiccre és emiatt törik el. Sok horgásszal konzultáltam már a témában, így tudom, hogy nagyon sokan küzdenek hasonló problémával. A megoldás – mint sok más esetben – itt is a sok (és még annál is több) gyakorlás. A dobósúly-tartomány betartása mellett minél többet gyakorolva előbb-utóbb garantáltan növekedni fog az elért távolság. Azt még fontosnak tartom elmondani, hogy nálam a távdobó feederek hossza 3,90 méternél véget ér. A 4,20 méter hosszú vagy annál hosszabb botok valamiért már nem állnak kézre, nem érzem komfortosnak a velük való horgászatot. Tudom, hogy ez a távdobás tekintetében öngól, de ez van.
Érdekesség, hogy korábban szentül hittem, hogy a nagy dobásokhoz merev, gerinces botra van szükség. Ez az elméletem kb. 4 éve dőlt meg, amikor megvásároltam az első Team Daiwa Heavy Feeder botomat. Azért esett épp erre a választás, mert a katalógusban a gyártó ezzel a bottal extra nagy dobótáv elérését ígérte. Amikor először fogtam a kezemben a Team Daiwa Heavy Feedert, kissé csalódott voltam, mert egy gerinces, merev bot helyett egy meglehetősen lágy, inkább már medium-heavy karakterisztikájú feedert kaptam. Bosszankodtam is, hogy ezzel bizony nem lesznek 100 méteresek a dobások. A gyakorlat azonban felülírta az elméletet, és idővel ez lett az a bot, mellyel első ízben sikerült elérni, sőt túl is szárnyalni a 100 méteres álomhatárt. Azóta eltelt néhány év, és több gyártó palettáján jelentek meg egyre korszerűbb és fejlettebb távdobó feederek. A Daiwa sem ment el szó nélkül a nagy távolság elérését igénylő horgászok mellett, így kifejlesztette a Cast’izm orsó- és botcsaládot, melyek nevükben hordozzák legjobb tulajdonságukat.
A Cast’izm Feederek kétféle dobósúly-tartományban kerültek forgalomba. A finomabb horgászathoz készült 120 g dobósúlyú feederekkel azokra a horgászokra gondoltak, akik a heavy feedereknél finomabb készséggel szeretnének nagyobb távolságot meghorgászni. A 120 gramm dobósúlyú feederek jelenleg 3 méretben érhetők el:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              
HosszDobósúlySzállítási hosszTagok számaSúlyGyűrűk száma
3,30 m120 g-ig118 cm3 + 3285 g13
3,60 m120 g-ig128 cm3 + 3305 g13
3,90 m120 g-ig138 cm3 + 3320 g14

Az igazi nagyágyúk azonban a 150 g dobósúlyú Cast’izm feederek. Ezek a botok szintén 3 méretben készülnek, de itt már megjelenik a 4,20 m hosszú, távdobó bajnok is. 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              
HosszDobósúlySzállítási hosszTagok számaSúlyGyűrűk száma
3,60 m150 g-ig128 cm3 + 3325 g13
3,90 m150 g-ig138 cm3 + 3350 g14
4,20 m150 g-ig148 cm3 + 3380 g15

De hogyan is épül fel egy olyan feederbot, melynek minden alkatrésze arra teremtetett, hogy a távdobást szolgálja? Nézzük meg közelebbről!

A bottest 3 részből áll, így a szállítási hossz még 4,20 méter hosszú feederbot esetén is 1,50 méter alatt marad
A bothoz 3 db különböző erősségű spiccet kapunk, melyeket a jó láthatóság érdekében többszínű bandázskarikákkal látták el. Továbbá itt érhető tetten a bot első olyan eleme, mely a biztonságos, nagy erejű dobást segíti elő. Ez pedig nem más, mint a keretes spiccgyűrű
A nyéltag végét nem cifrázták túl. Egy egyszerű, ám annál praktikusabb gumivéget kapott, mely megakadályozza, hogy a kezünk dobás közben lecsússzon a nyélről. Láttatok már olyat, hogy valaki dobás közben a botját is eldobta? Én már igen. :) Máig sem értem, hogy hozta össze
A nyél többségben parafa borítást kapott, azonban a nyéltag végére és az orsótartó fölötti részre a stabil fogás elősegítése miatt EVA burkolat került. Távdobó botoknál az erőkar növelése miatt mindenképp fontos az átlagosnál hosszabb nyél alkalmazása. Ez jelen esetben 60 cm
Az átlag fölötti terhelés miatt az orsótartót sem lehetett elbagatellizálni. A Cast’izm feedereket megbízható Fuji orsótartóval szerelték
A bottest meglehetősen fura, sárgás-zöldes, pikkelyszerű festést kapott. Kissé rendhagyó, de nekem tetszik
A HVF karbonból készült blankot egy speciális kevlárszövettel erősítették meg, mely biztosítja, hogy a bottest a rendkívüli igénybevételt is törés nélkül kibírja. Az X45 karbonszál elrendezés pedig a dobást követő lengedezést hivatott megakadályozni. Ennek köszönhetően a blank dobás után azonnal visszaáll alaphelyzetbe
A blank vastagsága 15,54 mm, mely átlagosnak mondható
A Daiwa első ízben alkalmazza feederboton a Fuji K-gyűrűket. E gyűrűk különlegessége, hogy a nagy méretük mellett meghatározott szögben meg vannak döntve. Ez a fejlesztés a damil és a gyűrűk súrlódását csökkentve segíti a távoli dobásokat

Egy távdobásra teremtett feederbot mit sem érne a megfelelő orsó nélkül. A Daiwa ezen a téren sem tétlenkedett és a Cast’izm 25 QDA orsóval egy igazán innovatív és kompakt távdobó orsót hozott létre.
Erről az orsótól könyvet lehetne írni, a megjelenését követően számtalan bemutató írás született róla, hiszen az elmúlt évek innovációinak jelenetős részét magában hordozza. Éppen ezért én most nem térnék ki részletesen a műszaki jellemzőkre, csupán néhány sorban szeretnék rávilágítani azokra a fontos fejlesztésekre, melyek kifejezetten a távdobást és a sikeres távoli horgászatot hivatottak elősegíteni.
Az első dolog, ami bizonytalanságot ébreszt a horgászban, az nem más, mint az orsó mérete. Bevallom, amikor először vettem kézbe a felszerelést, az első gondolatom nekem is az volt, hogy az orsót kissé alulméretezte a gyártó. Korábban távdobásra a Daiwa Windcast orsóit használtam, melyek jelentősen nagyobbak, nehezebbek a Cast’izm orsóknál. Természetes, hogy az évek alatt ezeknek a súlyához és méretéhez szoktam hozzá. Eddig én is úgy gondoltam, hogy a távdobó orsók legfontosabb tulajdonsága a nagy dobátmérő és a nagy orsóház. Tesztalanyunkról viszont ez egyáltalán nem mondható el. Ez egy kicsi, könnyű, kompakt orsó, mely minden tulajdonságában eltér a megszokottól. Felmerül a kérdés, hogy akkor mitől lesz ez orsó távdobó? Mivel érdemelhette ki a Cast’izm nevet?
Az első és legfontosabb ilyen alkatrész maga a dob. A Cast’izm orsó dobátmérőjét – mely pontosan 65 mm – úgy tervezték, hogy a dobás közben lepergő zsinór gyűrűkkel való súrlódása minimális legyen.
Sokan esnek abba a hibába, hogy távdobáshoz egy túlzottan nagy dobátmérőjű orsót választanak feederbotjukhoz. Ezzel azonban épp az ellenkezőjét érik el annak, amit szeretnének. A nagy dobátmérő miatt növekszik a zsinór keverőgyűrűvel való súrlódása is, mely jelentősen csökkenti a dobótávot. A távdobásra szánt orsókat elsősorban bojlis botokhoz tervezik, melyek jellemzően óriási keverőgyűrűvel vannak ellátva. A feederbotok keverőgyűrűje ezeknél jóval kisebb, ezért célszerű kisebb dobátmérőjű orsót választani hozzájuk.

A Cast’izm feederbot keverőgyűrűje a méret és a távolság tekintetében optimális a Cast’izm 25 QDA orsó dobátmérőjéhez
Az orsó dobátmérője (a peremnél) pontosan 65 mm
Az optimális mértékben kúposított dob és a tökéletes zsinórprofil garantálja a lehető legnagyobb dobótávot. A Daiwa egyik innovációja, a Mag Sealed (mágnesolaj) tömítés hivatott megakadályozni a szennyeződések orsóházba jutását. E mágnesolaj rétegen sem a víz, sem egyéb szennyeződések nem képesek áthatolni

Egy távdobó orsónál fontos, hogy a fékrendszer a lehető legmegbízhatóbb legyen. A Cast’izm orsót QD gyorsfékkel látták el, melynek leghasznosabb tulajdonsága az, hogy a fékcsillag fél fordulatával a fékerőt nulláról a maximális fékerőig tudjuk szabályozni. Fontos, hogy maximális fékerő beállításakor még extrém erőhatásnál sem csúszhat meg a dob, mert – dobókesztyű hiányában – a zsinór könnyedén elvághatja az ujjunkat. A QD fékrendszer a bevágást követően is hasznos lehet, amikor a hal kirohanása miatt pillanatok alatt kell csökkenteni a fékerőt.

A QD fékrendszer segítségével pillanatok alatt növelhetjük vagy a fékcsillag fél fordulatával a maximálisról szinte nullára csökkenthetjük a fékerőt
Egy minőségi orsónál manapság már elengedhetetlen egy olyan zsinórklipsz alkalmazása, mely a főzsinór biztonságos és sérülésmentes kiakasztását lehetővé teszi. A Cast’izm orsóra (High Impact Protection) rugós klipsz került, mely garantáltan nem sérti meg a zsinórunkat

A Cast’izm feeder érdekessége, hogy sok más távdobó feederbottal ellentétben nem parabola, hanem spiccakciós. A félreértések elkerülése végett ez nem azt jelenti, hogy a bot jelentős része merev és rugalmatlan. A bottest spicctagja mégis jelentősen lágyabb lett, mint a nyéltag és a középső tag.
Miután megismertük a bot és az orsó fontosabb tulajdonságait, ideje azt is megtudni, hogy használat során hogyan viselkedik ez a kombó, rászolgál-e a nevére és valóban megkönnyíti-e a nagy távolságok elérését.
Az első dobásnál még nem adtam bele apait-anyait, hisz nem ismertem a bot képességeit, nem tudtam, hogy milyen erőtartalékokkal rendelkezik. Inkább arra voltam kíváncsi, hogy a bottest rugalmassága milyen mértékben használható fel arra, hogy minél távolabb repítse a végszereléket.

Végszerelékem „lelkét” egy 50 grammos method kosár adta, mely megtöltve 70-80 grammot nyomott. Ez még jelentősen alatta van a bot maximális dobósúlyának, így biztos lehettem abban, hogy bármekkora erővel is suhintom meg, nem fogom túlterhelni a bottestet

A dobások számának növekedésével egyenes arányban nőtt a bátorságom is. Egyre nagyobb erőt adtam bele, mely nagyobb és nagyobb dobótávot eredményezett. Kb. 20-25 dobás után éreztem azt, hogy sikerült megismerkedtem a felszereléssel és magabiztosan próbáltam minél nagyobb távot elérni. 
Ahogy korábban említettem, nem tartom magam a távdobás mesterének. Általában azokon a vizeken is megelégedtem a 100 méter körüli dobásokkal, amelyeken köztudottan csak távoli dobásokkal lehet eredményt elérni. Épp ezért volt meglepő számomra, amikor azt tapasztaltam, hogy a bot rugalmasságát minél jobban kihasználva, kis túlzással szinte erőlködés nélkül sikerült elérnem, sőt néha jelentősen túl is szárnyalnom a 100 métert.

Szembetűnő a bottest rugalmassága. További pozitívum, hogy a dobást követően a blank nem lengedezik, hanem szinte azonnal visszaáll az eredeti helyzetbe, így nem fékezi a zsinórt, valamint az nem tud a spiccre feltekeredni

Gyakran mondják, hogy a feeder készség súlya – a pergető felszereléssel szemben – nem lényeges, hiszen a horgászat során a bot a legtöbb időt a bottartón tölti. Ezzel az állítással én soha nem értettem egyet. Egyrészt a feederbotos horgászat nem a „kiülős” pecáról szól, tehát arra kell törekedni, hogy a bot ne a bottartón pihenjen, hanem a kezünkben dolgozzon. Másrészt nagyon is fontos a felszerelés súlya, hiszen akár a pörgős keszeghorgászatot vesszük alapul, akár a hosszú fárasztásokkal tarkított nagyhalas feederhorgászatot, egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora súlyt kell a kezünkben tartani. Gondoljunk csak bele, hogy egy nagytestű ponty fárasztása (finomabb végszerelékkel) akár fél óráig, de ennél több ideig is tarthat. Ilyen hosszú fárasztások során pedig egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora súlyt tartunk a kezünkben úgy, hogy közben a hal mozgására is folyamatosan reagálni kell.
A Daiwa Cast’izm kombó súlya jelentősen kisebb az átlagos, „távdobó” feeder felszerelésekre jellemzőnél, így ez az összeállítás a horgász számára komfortosabb fárasztást és jelentősen nagyobb fárasztási élményt ad.

Könnyű felszereléssel ugyan komfortosabb a fárasztás, de egy igazán szilaj ponty még így is megdolgoztatja a horgászt
A felszerelés csekély súlya a szákolás során is előnyünkre válik, hiszen könnyebb felszereléssel a halat is egyszerűbb irányítani. A Cast’izm orsó gyorsfék-rendszere pedig lehetőséget biztosít arra, hogy a szákolás előtti utolsó kirohanásokat késedelem nélkül, megfelelő módon kontrollálhassuk
A könnyű, kiegyensúlyozott felszereléssel még egy átlagos termetű ponty fárasztása is hatalmas élményt nyújt

A tapasztalatokat összesítve bátran kijelenthetem, hogy a Cast’izm család rászolgált a nevére. A Daiwa mérnökeinek erőfeszítése, mely egy olyan orsó és feederbot létrehozására irányult, mellyel a nagy távolságok is könnyebben érhetők el, célba értek. Az innovatív fejlesztések, így a bottest felépítése, a nagyméretű, döntött gyűrűk, az orsó dobjának kialakítása és nem utolsósorban a bot és az orsó összehangolása mind-mind a nagy távolságok elérését hivatottak elősegíteni. Mindez pedig meglepően csekély súllyal párosul, ami jelentősen növeli a fárasztás élményét és kényelmesebbé teszi horgászatot.

Szerző: Sipos József
Fotó: Végh Balázs

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.