Fókuszban a Neo Distance

Fókuszban a Neo Distance

A pontyos orsók szegmensének egyik legígéretesebb típusához érkeztünk mai tesztünkben. Hatalmas dob, óriási zsinórbefogadó képesség, tökéletes zsinórkép és nagyon komoly terhelhetőség jellemzi a Carp Expert Neo Distance és Pro Distance orsóit. Nincs más hátra, dőljetek hátra, helyezkedjetek el kényelmesen, és tartsatok velünk egy igazi orsóboncolós vizuális kirándulásban, ahol a teljesség igényével tesztalanyaink műszaki megoldásaira is kitérünk!

Kevés külső jegy vagy formai különbség vehető észre a két CXP Distance orsó között. A funkcióbeli eltérésre azonban érdemes figyelni

Mindkettő példány nagyon kézre álló, hangtalan és sima futású nagyhalas távdobó monstrum, melyeknél most is – ahogy minden új CXP orsónál – bebizonyította a tervező gárda, hogy bizony jó megjelenésű, kifejezetten elegáns tekerőket úgy gyártanak ebben a szegmensben is, mintha azt el sem lehetne rontani és a világ legtermészetesebb dolga lenne. Hihetetlen, de ezek a bőven fél kiló fölötti orsók is éppúgy csillognak ékszerként, mint a húszdekás, pergetésre tervezett kecses társaik. Természetesen ennél a kategóriánál is érvényes a mondás: a szépség a részletekben rejlik.

A CXP Neo Distance 9000 típuson látható megoldások egyértelműen a legnagyobb távok leküzdésére hivatottak felvértezni az orsót
Ikertestvére, a Pro Distance 8000 extra sekély dobja jól passzol a vékony zsinóros, finomszerelékes horgászok igényeihez

A Neo Distance tökéletes alternatívát nyújt a nagy távok eléréséhez. Dobjára egy átlagos bojlis horgászathoz több mint 450 métert csévélhetünk a 25-ös zsinórból. Ekkora mennyiség parti horgászathoz már több mint elég, a behordós módszer kedvelőinek pedig a lehető legtökéletesebb.
Ezzel ellentétben a Pro Distance extra sekély dobja lehetőséget kínál a vékonyabb zsinórok kedvelőinek. Előnyeit azok használhatják ki, akik akadó- és akadálymentes terepen horgászva 25-ös monofilnál vékonyabb zsinórral oldják meg „szuper finoman” a távdobást. Előny azoknak is, akik az extra széles dob jótékony hatásait (a nagy zsinórmenetek miatti gubancmentesség, könnyebb dobások kivitelezése) szeretnék élvezni például a legerősebb feederbotjaikon.

A Pro Distance orsót egyedivé és összetéveszthetetlené teszi a hatalmas, 76 mm (!) széles bíborperemű dobja
A Neo Distance grafit dobja ugyanakkora átmérővel rendelkezik…
… mint a Pro változat hidegen sajtolt fém dobja

Az orsókon igényes fém zsinórbeakasztó klipszet találunk. Használjunk vékony vagy vastag zsinórt, biztosak lehetünk benne, hogy a szerelék vagy a zsinór károsodása nélkül dobhatunk mindig ugyanarra a távra!

Egy ilyen orsóhoz csak a fém klipsz illik

A szemlátomást nagyon hasonló CXP Neo és a Pro Distance orsók közötti különbség az előbb említett felhasználás jellegéből adódik, amelyet az orsódobok eltérő volta határoz meg. Fém dobja és egyetlen plusz csapágya miatt a Pro verzió nagyobb tömeget képvisel, a tiszta grafit orsóházzal és dobbal rendelkező, 6 + 1 csapágyas Neo kb. 70 grammal mutat kevesebbet a mérlegen.

Távdobáshoz, illetve a finomszerelékes igényekre hangolva
Kényelmes és rendkívül stabil, de a szokásosnál vékonyabbra esztergált hajtókar

Orsóink fékrendszere kifogástalanul működik, érezhetjük a szokatlanul nagy, 33 mm átmérővel rendelkező féklamellák minden létező előnyét. Nincs letapadás, nincs túlzott súrlódás, még a legszorosabbra állított tartományban is azonnal engedi útjára a fék a dobot.

Hatalmas féklamellák annyi különbséggel, hogy az egyik fém, a másik pedig grafit dobban foglal helyet
33 mm átmérővel kevés pontyos orsó féklamellái büszkélkedhetnek

Mindkét Distance rotorja szuperkönnyű grafit, melyeken 3,5 mm vastag csőből készült, csapágyazott görgővel ellátott felkapókart találunk. A precíz kiegyensúlyozás, a gondosan megtervezett rotor meglepően könnyű és sima futást kölcsönöz az orsónak.

A könnyű rotor hangtalanul és vibrációmentesen fut
A felkapókar zsinórvezetője nagyméretű zárt csapágyon fut

A dob alatt található az a hálás műszaki megoldás, mely már a CXP Long Cast 9000 esetében is megfigyelhető volt. A tengelyre központosítva helyezett és a rotor által közrefogott műanyag szoknya hivatott meggátolni a nagyméretű orsók esetében gyakran tapasztalt kellemetlenséget, amikor is a laza zsinórmenetek a dob alá kerülve a tengely köré ugranak.

A stabil dob alátámasztásért felelős alkatrész a fület gyönyörködtető fékciripelésről is gondoskodik
A dobemelő tengelyen található speciális zégergyűrűből kettőt is találunk a műanyag szoknya alatt és fölött
A zsinórvédő szoknya – mint a Banax Helicon 5600 NF esetében – szinkronban van a rotor forgásával…
… és a legcsekélyebb súrlódás elkerülése érdekében golyóscsapágyon szalad!
A nagy terhelhetőség szempontjából a 6 mm vastag dobemelő tengelynek is van szerepe!
Klasszikus, jól bevált, kiforrott átváltó szerkezet és tűgörgős visszaforgás-gátló rendszer teljesít szolgálatot hibátlanul, várhatóan évtizedekig

A Neo és a Pro Distance esetében is grafit orsóházzal találkozunk. Precíz összeszerelés figyelhető meg, a legnagyobb igényességgel megmunkált házban a legstabilabban foglal helyet a dobemelő rendszerek tartósságáról és elnyűhetetlenségéről híres kulisszás változata.

Nagy szilárdságú, ámde pillekönnyű grafit orsóház
A hajtókar felőli oldalról hat darab csavart kell eltávolítanunk az orsóház fedeléből
A dobemelő rendszer lényege egy képbe sűrítve: a 41 mm átmérőjű tányérkerék, annak oldalain elhelyezett csapágyak…
… és az óriás kulisszakerék, mely a nagyfokú terhelhetőség és erőátvitel leglényegesebb biztosítéka
A könnyű grafit ház és rotor ellenére ilyen méretű fém alkatrészek láttán ne csodálkozzunk a száraz adatokon. Cserébe kapunk két hosszú távra tervezett erőgépet. Kompromisszumok nélkül…

Forrás: Halmos Mihály

EnergoTeam

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.