LegendA a kézben… NEVIS Legend Carp 80 - Koperveisz Sándor beszámolója

LegendA a kézben… NEVIS Legend Carp 80 - Koperveisz Sándor beszámolója

Teszthorgászat? Rám gondoltak? Biztos??? Akkor hajrá! Hol az az orsó? Igazából engem is meglepett, amikor felkérést kaptam, s a teszthorgászok között megláttam a nevem és a képem, ám szívesen álltam a felkérés elébe, hiszem igazából a feeder horgászat az, amit a legjobban kedvelek és amiben elememben érzem magam.

Talán sok embernek ismeretlenül hangzik a nevem, talán valakinek már feltűnt ez a furcsa név, s igen, én vagyok az, aki Takács Peti tesztjeinél segédkezem a minél jobb és tárgyilagosabb fotók elkészítésében. Lássuk, milyen tesztalannyal hozott össze a sors! Már a neve is sokatmondó: NEVIS Legend Carp 80.

Lássuk a Medvét!

Az első gondolatom az volt, hogy már régóta szeretnék kipróbálni egy ilyen, mondjuk úgy, „mutatósabb darab” orsót. A terveim között szerepelt már régóta egy „nagypuska” beszerzése, így összekötöttem a kellemest a teszttel. A csomag megérkezése után szembesültem azzal, hogy ez egy egész nagy doboz, aztán szembesültem vele, hogy nem csak a doboz nagy, hanem a tartalma is. Az első kézbevételnél megállapítottam, ez egy igazi nagyágyú, hiszen 850 gramm súlyával nem a pille kategóriába tartozik, de aztán elgondolkodtam, ha nagyágyú, akkor az így néz ki, és van benne anyag is.

Extra heavy szett munkában

A teszthorgászathoz egy 4,25-ös extra heavy feederbottal párosítottam, s mint később majd kiderül, kell hozzá egy nagy bot, sőt egy nagy orsótartó is.

Természetesen mielőtt megkaptam volna az orsót a tesztre, utánanéztem, kicsoda-micsoda és mi az, amire számíthatok. A tájékoztató alapján egy igazán jó minőségű, kedvező tulajdonságokkal rendelkező orsóval és rengeteg csapággyal találkozhatok, de lássuk az eredményt!

A teszt többnaposra sikerült, így bővebb tapasztalatokról adhatok számot. Az előkészítés során természetesen megfelelő mennyiségű és minőségű zsinórról kellett gondoskodnom.

A gyári adatok alapján az orsó zsinórtároló kapacitása: 1. dob: 0,30 mm / 380 m; 2. dob: 0,30 mm / 460 m. Ezt úgy oldottam meg, hogy 200 m 0,25 mm alátét és 350 m 0,25 mm Haldorádó Pellet Line zsinór került fel, de pontosan ennyi is kellett a tökéletes profilhoz (a 2. dobot használtam).

Tökéletes zsinórprofil

A fotón is jól látható, a zsinórprofil tökéletes, amely a csigatengelyes dobemelő rendszernek, a csavarodásmentes zsinórvezető görgő és az alumínium dob tökéletes összhangjának köszönhető.

Csavarodást mentesítő zsinórvezető görgő

Az ötletes és ma már a komolyabb orsókról lehagyhatatlan apróság, az a peremrész, amely a zsinór dob alá futását megakadályozza, nagyon tetszett és igazán ötletes, hiszen sok bosszúságtól kímélheti meg a horgászt.

„Bosszúsággátló” perem

Az orsó egy precízen adagolható és állítható első fékkel van felszerelve, mely remek társ lehet egy-egy nagyobb hal fárasztása során.

Kávéscsésze alátét méretű első fék

Mindamellett, hogy távdobó kategóriás, egy remek nyeletőfékkel is ellátott a ketyere. A nyeletőfék rendszer kiválóan, és igen tág határok között állítható. Használat közben remekül működött.

A remek nyeletőfék

A gyári adatok alapján az orsó 13+1 csapágyas, mely a monstrum kialakításhoz képest (mivel én a kisebb orsókhoz vagyok szokva) remek futást, könnyű kezelhetőséget biztosít, ami igen pozitívan befolyásolta a tesztelt és a tesztelő közötti összhangot.

13+1 csapágy

Az áttétel a 4,5:1, mely elsőre nem tűnhet soknak, hiszen találkoztam már nagyobb áttétellel, de a dob átmérőjét figyelembe véve a szerelék a távoli dobások után is pillanatok alatt a parton volt.

Nem is olyan rossz arány

Az orsóház alján található a visszaforgásgátló:

A hátramenet kapcsolója

Amennyiben már ezek után megtetszett az orsó valakinek, szeretném felhívni a figyelmet néhány fontos adatra. Ez az orsó nem egy apró játékszer. A talp kialakítása az orsóhoz mérten ideális és horgászbarát.

Emberes talpszerkezet

Ám ez az orsó nem a medium, vagy heavy kategóriába tartozó botok orsója. Kifejezetten a 4,2-4,5 m hosszúságú extra heavy feeder, bojlis, vagy surf botok ideális társa lehet. A talp igen nagy és vastag, és ezt érdemes figyelembe venni, nehogy meglepetés érjen minket az első felhelyezés során. A bot, amivel horgásztam egy extra heavy, és az alábbi képen érzékelhető, milyen méretű a talp, ha teljesen nyitott állapotban van az orsórögzítő rész.

Éppen befért

Nézzük a horgászatot! Az első alkalommal egy tesztnél segédkeztem Takács Petinél, így gondoltam, kiviszem magammal az összeállított szettet egy előzetes teszt céljából. A szerelék 60 grammos távdobó ólom, gumiütköző, Kwik Change gyorskapocs. A teszt során a 80-100 métert egy kis gyakorlással lazán meg lehetett dobni.

Kapásra várva

A következő horgászatra egy nyáriasan meleg napon került sor (most volt belőle bőven). Kora reggel (6:00) érkeztem a Verba tanya horgásztóra, és gyors szerelés után a nádfalat igyekeztem meghorgászni. Már kora reggel is 20 fok volt, ezért számítottam rá, hogy a mai napon sem fogok fázni. A szerelék maradt az előzőekben leírt, kiegészülve az alábbiakkal: fonott előkezsinór, 8-as méretű horog. Csalinak a Dynamite Baits Hy-Attract Pinapple Plus bojlit használtam, mely 15 mm átmérőjű és erős halas-ananászos ízesítéssel ellátott.

A szerelék gömbösítve

Az előző napok roppant meleg időjárása és a közel 30 fokos hőmérséklet nem igazán kecsegtetett remek fogással, de aztán, mint kiderült, néha ez is csalóka. Igaz, hogy várnom kellett közel 2 órát az első kapásra, de megérte. Egy kispotykának tetszett meg a felkínált csali. A kapás során a nyeletőfék tökéletesen lekövette a kapás folyamatát, nem ragadt meg, és egy negyed hajtás után már az első fék dolgozott meg a teszteredményért.

Görbület
Tessék pipálni
Egy szippantás a jóból

Rövid várakozás a következő halacskáig. Közben két „társam” is akadt, az egyik egy veréb személyében, aki a kibontott csemegekukoricát kívánta meg és jóízűen falatozott tőlem egy méterre, a másik egy kócsag, ami megmutatta, hogy bot nélkül is lehet halat fogni.

A kukoricavadász
Sneciző kócsag

Aztán egyszer csak elindult a bot spicce, és a nyeletőfék ciripelése után már a bottal a kezemben éreztem, ez vendég már egy kicsit jobban megteszteli az orsót. Nem szoktam csontkeményre behúzni a féket, inkább lágyabbra hagyom, és Petitől tanulva az ujjammal segítek rá a dobra. Az első fék letapadásmentesen, óvatosan adagolta a zsinórt, a nagy hajtókar segítségével erőlködés nélkül, simán csévéltem, miközben lassú, de erőteljes húzásokkal adtam tudtára a halnak, merre is van a kifelé, s rövid időn belül a szákomban pihent a 3 kg-ra taksált potyka.

Munkában a 14 golyósor
Vágyakozó tekintet a víz felé
Szusszantás a parton

Még egy vendég beköszönt, ami megkívánta a csali, de a tűző napon már nem lehetett tovább bírni, így közel 6 óra horgászat után pakoltam és a hideg szoba felé vettem az irányt.

Csoportkép és utána a kopoltyúsok vissza a vízbe
Meg lett hajtva rendesen…

Hogy a gyári adatokon is végig tudjatok tekinteni:

GyártóNevis
TípusLegend Carp
Tömeg (mért)860 g
Áttétel4,5:1
Méret80
Csapágy13 golyós + 1 görgős csapágy
DobAlumí­nium dob és alumí­nium pótdob
Visszaforgás gátlóvégtelení­tett visszaforgásgátló
FékrendszerElső fékes + nyeletőfék
Zsinórtároló kapacitás1. dob: 0,30 mm / 380 m 2. dob: 0,30 mm / 460 m
Orsóház anyagaGrafit-hybrid
HajtókarAlumí­nium hajtókar gumi fogantyúval
Zsinórvezető görgőCsavarodásmentes
FelkapókarErősí­tett, krómozott cső

Összegzésképpen elmondhatom, hogy kellemesen csalódtam az orsóban. Egy jól kezelhető és összerakott orsót tesztelhettem, amivel a későbbiek során még várhatóan sokat fogok horgászni, pláne, ha nagy távolságra kell dobálni. Ez egy nagyfiús orsó, ezt szeretném még egyszer leszögezni, de aki megvásárolja, szerintem nem fog csalódni benne, hiszen egy rengeteg „extrával” felszerelt orsó tulajdonosa lehet.

Köszönöm a Haldorádó Team megtisztelő felkérését, s állok elébe a továbbiaknak is… ;))

Írta: Koperveisz Sándor

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.