Vízből a vízpartra

Vízből a vízpartra

Biros Péter kétszeres olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázónk személyében egy rendkívül szimpatikus embert ismertem meg, aki amellett, hogy egyik büszkesége lehet kicsiny országunknak, a horgászatot sem hétköznapi módon műveli. Több rekordfogás is a nevéhez fűződik, és a halakkal való kíméletes bánásmód sem áll távol tőle. Ismerkedjünk meg vele közelebbről is…

Mióta elsőszámú hobbid a horgászat?

A 2000-es sydneyi olimpia után az egyik barátom invitálását fogadtam el egy közös horgászatra. Ő süllőzött, én pedig pontyra horgásztam. Ekkor fogtam egy 3 kg-os pontyot, barátom pedig egy 3,5 és egy 4,5 kg-os süllővel büszkélkedhetett. Ekkor jött el az a bizonyos pont, ekkor „fertőződtem” meg újra!

Ezt kifejtenéd bővebben? Hogyhogy újra?

Gyermekkoromban már horgásztam hosszabb ideig, ugyanis a Tisza partján volt egy hétvégi házunk, ahol nyaranként sok időt töltöttem, így már akkor is kézenfekvő volt a horgászat. Ebben az időben rengeteg törpeharcsát fogtam fenekező módszerrel. Általában mindig sikerült jó néhány példányt horogra keríteni. Sokszor volt úgy, hogy otthagytam az abban az időben általános megelégedéssel használt vasbotot (!) a parton, majd miután visszaértem, már a horgon is voltak a falánk jószágok.

Péter táborhelyére a rend és az egyszerűség volt jellemző

Milyen horgászmódszereket űzöl?

Tulajdonképpen minden halra szívesen horgászok. Elsősorban a pergetés a kedvencem, de emellett a bojlival történő horgászat, és a feederhorgászat is rendkívüli élményt nyújt számomra. Talán azt mondhatom, hogy legjobban pergetni szeretek, elsősorban azért, mert ott nekem kell a halat megtalálni, és nem pedig fordítva. Ebből kifolyólag szeretek ragadozó halakra horgászni.

Samu, a tógazda és Péter két kapitális méretű csukával, melyet a Csővári-tavon sikerült horogvégre keríteniük. A speciális halkiemelő használatával semmilyen sérülést nem ejtettek a ragadozókon…
… aminek folytatásaként a nemes halak visszakerültek élőhelyükre

Térjünk ki a mostani horgásztúrádra. Rendkívül kellemetlen az időjárás, folyamatos esőzések és viharok váltják egymást…

Mivel kevés szabadidővel rendelkezem, most volt lehetőségem arra, hogy hosszabb ideig félretegyem a külvilágot, és horgásszak. Egyébként időjárástól függetlenül amint szabadidőm engedi, azonnal a vízparton találom magam. Eshet az eső, lehet viharos a széljárás, de azt kell, hogy mondjam, nincs semmi, ami a horgászat élményét számomra befolyásolná! Nekem most volt időm, most „kellett” horgásznom, sajnos nem válogathatok…

Péter ezúttal a Shimano elsőfékes orsóit használta, melyek dobján a behúzáshoz elegendő mennyiségű zsinór tárolható

Már csak néhány óráig maradsz, ezért kézenfekvő a kérdésem: Milyen eredménnyel zártad a túrádat?

Tulajdonképpen 140 órát horgásztam folyamatosan, és talán örök élmény marad az utolsó éjszaka. Az első négy nap alatt mindössze egy 11,5 és egy 8,5 kg-os koipontyot tudtam a nagyobbak közül megszákolni, emellett rengeteg 3-5 kg közötti példány is jelentkezett. A pontyok mellett egy 8-as amurt is sikerült kifárasztanom, de a legemlékezetesebb az utolsó éjszaka néhány órája volt. Többek között egy 20,10 kg-os hibátlan tőpontyot is megszákoltam, ami egyben egyéni rekordomat is jelenti! Természetesen minden halat kíméletesen visszahelyeztem a vízbe.

A szépségdíjas, 8,5 kg-os koi a sok kisebb ponty mellett igazán örömteli volt
A színpompás ponty 20 mm-es fűszeres bojlira éhezett meg

Gratulálok! Mi is történt pontosan az utolsó éjszakán?

Tulajdonképpen két kapásom volt. Az első éjfél után néhány perccel jelentkezett. Először apró csippanások jelezték, hogy kapásra számíthatok, majd elszabadult a pokol, és valami elemi erővel húzta a zsinórt az orsóm dobjáról. A bevágás után éreztem, hogy egy nagyobb példánnyal van dolgom, ezért azonnal csónakba szálltam, és a hal fölé mentem. A fárasztás húsz percen keresztül zajlott, majd megszákoltam a gyönyörű tőpontyot. A csónakba emeléskor éreztem, hogy eddigi legnagyobb pontyomat sikerült megfogom. A 20 kg-os mérlegemmel sajnos nem tudtam lemérni, de a reggeli órákban az egyesület mérlegével kiderült, hogy 20,8 kg súlyú. Ha az éjszaka folyamán azonnal mérlegelni tudom, amikor még nagyobb súllyal rendelkezett, akkor - természetesen - más eredmény született volna. Ezt követően még volt egy kapásom, ami után a megakasztott hal sajnos félúton lemaradt. Itt is éreztem a hatalmas súlyt, de hogy mekkora volt, az már a tó örök titka marad…

A pontyot a minél kíméletesebb bánásmód miatt Péter a mélyebb vízbe helyezte
A pontyzsákban semmilyen sérülést nem szenvedett a ponty az éjszaka folyamán
Már itt jól látható döbbenetes mérete…
… de az örömteli fotózásnál a tőponty szépsége is megmutatkozik
Hibátlan és gyönyörű példány volt…
… és közelebbről szemügyre véve kiderült, hogy bizony Péter volt az első, aki sikeresen megszákolta
Péter egyéni rekordját jelentő tőponty egy puszit is megérdemelt
Menj, és élj tovább!

Milyen csalik, illetve ízek voltak eredményesek?

Egy szem fekvő bojlival, illetve fél süllyedő - fél lebegő kombinációval horgásztam. A csalik terén a nyerő a fűszeres jellegű, házi készítésű bojli volt. Emellett alkalmaztam egy kagylós-halas ízesítésű bojlit is, amely szintén jól működött. A legnagyobb pontyomat a fűszeres jellegű bojlival sikerült horogra csalni. Tigrismogyoróval, illetve néhány szem bojlival kezdtem az etetést, de fokozatosan áttértem a bojlira, és az utolsó éjszakán már csak ezt szórtam nagyobb területen. A horog mellé közvetlenül azonban egy marék bojli és ugyanilyen mennyiségű pellet került.

A nyerő csalikombináció: fél süllyedő fűszeres bojli, fél kagylós ízesítésű lebegő bojli

Több alkalommal találkoztam már veled a Palotási-víztározó partján. Mi az oka, hogy rendszeres, mondhatni visszatérő vendég vagy?

Palotás viszonylag közel van Budapesthez, és Egerhez is egyaránt. Jók a horgászati feltételek, az emberek rendkívül segítőkészek és kedvesek. Már sokadik alkalommal vagyok a tó partján, de azt nem mondanám, hogy teljes mértékben kiismertem a tavat. Ami nagyon lényeges dolog, hogy a horgászat itt nyugodt körülmények között telik.

Mennyi időt fordítasz horgászatra egy év során?

20-30 napnál többet sajnos nem tudok horgászni, ebből is a legtöbb az 1-2 napos túra. Reményeim szerint ebben az évben még néhány napot a vízparton tölthetek.

Köszönöm a beszélgetést, és gratulálok az eddigi sport-, és sporthorgász teljesítményedhez!

Csákány Attila, Biros Péter
Fotó: Biros Péter, Csákány Attila, Kracsál Ferenc