Íme, Maconka Barátai!

Íme, Maconka Barátai!

Szeptember 28. Az I. Maconkai Halvadász Nemzetközi Kupával lezárult a Maconka Barátai \'13 Szuperkupa versenysorozata is. 6 forduló, 6 versenykategória, 130 versenyző, 2086 kg fogott hal 22 halfajból, benne 3 abszolút tórekord, összesen 65 db kiosztott díj és trófea. Új lebonyolítási és pontozási forma, szándék szerint egyfajta visszatéréssel az örömpeca irányába. Nézzük meg együtt, kik is lettek 2013-ban "Maconka Barátai" majd - ha kérhetem - vonjuk meg együtt az elméleti elgondolás gyakorlati megvalósulásának mérlegét!

2013. április közepén Maconkán nem "csak" a tárgyévi horgászidény első versenyére, hanem közkívánatra egy megújított, nyílt és szabad stílusú, saját szervezésű és rendezésű, 6 önálló Kupából álló versenysorozat első eseményére került sor. A szabályok itt és most már tényleg a többség igényeire, az árak (0-3300 Ft/forduló) pedig a gyakorlatban is az átlaghorgász anyagi lehetőségeire lettek kialakítva. Azóta is folyamatosan alakítottuk a beérkezett versenyzői javaslatok, vélemények alapján a szabályzati, lebonyolítási kereteket, s eközben látva a pozitív visszajelzéseket egyre inkább alappal bízunk abban, hogy ez a szép, baráti jellegű versenysorozat 2014. áprilisában talán újra elindulhat majd! Mindez "csak" a horgászokon múlik...

Egy kis segítség azoknak, akik esetleg csak most kaptak/kapnak kedvet a versenysorozattal kapcsolatos korábbi beszámolók visszaolvasásához:

Az első verseny (IX. Tavaszi Maconka Kupa) beszámolóját az érdeklődők itt olvashatják.

A második verseny (I. Maconkai Majális Kupa) írása innen szintén letölthető.

Nem maradhat el a harmadik forduló (XV. Tóparti Randevú Kupa) beszámolója sem!

Itt olvasható a negyedik verseny (I. Maconkai Napsugár Kupa) beszámolója.

Érdemes visszaemlékezni az ötödik forduló (I. Vízparti Varázslat Kupa) eredményeire is!

Most pedig már az utolsó, hatodik Kupa beszámolója és egyben az összetett verseny eredményhirdetése következik! Egy biztos: az önálló versenyek egészséges izgalma mellett egy sorozatban is külön show az utolsó forduló, mivel az egész versenyidény koronája lehet az összetett győzelem! Ez most is bebizonyosodott, nem is akárhogyan!

I. MACONKAI HALVADÁSZ KUPA BESZÁMOLÓ

Szeptember végén Petőfi szerint is "még nyílnak a völgyben a kerti virágok", ám ha nincs is fagy, bizony egyre kevesebb a napfény. Ez most sem volt másképp, így még sötétben érkeztek meg az első versenyzők. Ahogy világosodott, úgy lett világos az is, hogy egy fő kivételével mindenki megérkezett. E ponton rögzíteni szeretném, hogy számomra a mai világban a sorozat egyik nagy pozitívuma az volt, hogy előzetes nevezési díj-, vagy előleg-befizetés előírása nélkül is - két kivétellel - a hat versenyen mindenki, aki jelentkezett időre megérkezett. Hiába, az adott szó becsülete...

Az első érkezők, bizony még sötétben

Erre a szombati napra az elmúlt hetek drasztikus, hideg és néha esős időjárását újra napos, beállt idő váltotta fel, így okkal bíztunk a szép befejezésben.

Azért lassan hajnalodik...

De térjünk vissza a versenyhez! Tehát napkeltéig rendben lebonyolódott a regisztráció, majd a kétkörös (a gyermekek külön sorsolnak és később is kezdenek) sorsolás, a jól bevált módon Olivérrel. Bevonulás a gáti versenypályára. Mindenki odatalált, vérmérséklet szerinti gyors vagy megfontolt kipakolás, a szerelékek összeállítása, etetés (a profik maguknak is adnak valamit...), s máris dudaszó, indulhat a verseny!

Indul a sorsolás
Én oda sem nézek
Zsófi sorsol
Start, mehetünk befelé!

Végigfutva a mezőnyön jó volt látni, hogy újra itt van a törzsgárda, s már az arcokhoz egyre többen neveket, eredményeket is rendelhettünk. Az is jó, hogy még most is ismét több új versenyzőt köszönthettünk, akik közül többen nem is akármilyen eredményt tudtak a nap végén felmutatni.

Gát anzix
A gáti pálya újabb részlete
Rend a lelke mindennek
Ha nem eszitek, majd én megeszem

A pályabeosztásra rátérve, ezúttal is 12 m volt a horgászhelyek szélessége, a következő (már megszokott) rajthelykiosztással: gáti versenypálya 0 m = 1. sz. rajthely (mélyvíz), versenypálya 372 m = 31. sz. rajthely (közepes víz).

A gyermekek pedig a záró fordulóban a VI. tóra tértek vissza, egy-két szép koi reményében. Örömmel jelzem, hogy egyre jobban kialakul más halfajok tekintetében is a vízrészlet élővilága, a parti növényzetben a nyár derekára már kivágásra kerültek a tervezett horgászhelyek, így a jövő évben a tervek szerint már lehetőség nyílik versenyeken kívül is a tavirózsák árnyékában úszkáló halakra horgászni, persze kizárólag finom szerelékkel. A remek sügér- és kősüllő állomány okán mód lesz mikropergetésre, legyezésre is.

Kezdés a VI. tavon
VI-os tavi látkép

Újra vissza a krónikához. A verseny harmadára a gáton már megjelentek az első komolyabb halak is, nagyobb pontyok, koik és két tokhal is a fényképezőgéphez állt soron kívül, pont a soron kívüli mérésekre vonatkozó versenyszabályzati pont szerint.

Egy szép tok Nagy Györgytől
Bonus: Tízentúli tükrös

A múltkori, 5. fordulós versenyen érdemes volt a kockázatos nagyhal-horgászatra kihegyezni a taktikát, most azonban sokan ennek "köszönhetően" vesztettek értékes pontokat. Persze volt akinek ismét bejött, Nagy György például nyugodtan nevezhető nagyhal-specialistának. Sokan pedig gyűjtötték szorgalmasan a fehérhalakat, időnként megörvendve egy-egy különlegességnek.

Közben a VI. tavon a szélső-felső helyen horgászó Dénes Milán egyre jobban elkapta a fonalat és így a színpompás halakat is, félidőre már látszott, hogy e napon nem lehet megverni őt.

Itt rögtön meg is említenék egy igen tanulságos történetet, amely talán a verseny legérdekesebb dilemmája is volt. A záró verseny előtt, már a nevezők számának ismeretében leveleztünk és beszélgettünk Zsófi (az összetettben 5 forduló után vezető gyermekhorgász) apukájával, aki mellesleg az első fordulóban még versenyzett, aztán már az itt elért jó eredménye okán kislányát támogatta végig a sorozatban. Tőle tudtam meg, hogy a kiírási matematika szerint ha NEM indul el Zsófi, akkor az összetettben már biztosan nyer! Ha viszont indul és nem nyer az újabb versenyen, akkor pedig elveszítheti az öszetett győzelmet is... Kb. százötven sikeresen kiírt és lebonyolított verseny, vagy versenysorozat után már azt hittem, nem érhet ilyen meglepetés, de bizony tényleg előállt ez a bizarr szituáció. Tegyük a szívünkre a kezünket! Mi mit tettünk volna szülőként ebben az esetben? Tegyük kockára az első összetett bajnoki címet? Mivel teszünk jót? Ha hagyjuk horgászpalántánkat versenyezni, vagy ha nem? Végül a sportszerűség jegyében közösen abban állapodtunk meg, hogy Zsófi mégis elindul a hatodik versenyen is!

Milán
Zsófi
Gergő
Ádám
Dominik

Természetesen, ahogy ilyenkor lenni szokott, be is jött az a szituáció, hogy most Milán nyert, majd a mérlegeléskor kiderült, hogy Zsófi Dominik mögött "csak" a harmadik lett. Így pontegyenlőség állt be, de a kiírás szerint az utolsó eredmény az erősebb. Az is tény, hogy Zsófi viszont többször győzött, mint Milán, Milán pedig a sorozat legtöbb halát fogta. Nos, végül már - jómagam is beleértve - három apuka beszélgetett minderről a Nyári kikötőben, pár percre a felnőttek mérlegelésétől és pár méterre a gyermekektől. Mivel a fentebb megemlített döntésben én is benne voltam, bevallom igen kellemetlenül éreztem magam, mely állapotot egy felszabadító megkönnyebbülés váltott fel akkor, amikor a két Apuka (ha valamikor nagybetűvel, akkor itt és most igen!) egymás kezébe csapott azzal, hogy kivételesen két gyermek szuperkupa-győztest avatunk! Az igazságérzetem okán, emberi oldalról is engedjék meg nekem, hogy nekem ez a pillanat volt a Szuperkupa legnagyobb élménye!

Megint vissza a krónikához. A VI. tavon Milán végül 18.360 g-ot mérlegelt, de a zsákmányának legértékesebb példánya egy laposkeszeg volt, ami Maconkán ritkaság, de évek óta egy kicsi önfenntartó populációja viszont bizonyítottan van. A most kifogott remek, 34 cm-es hal 0,69 kg, ami új tórekord! Méltó befejezés, persze szép a fátyolfarkú (subunkin) aranyhal x ezüstkárász hibrid is, vagy a színpompás koi pontyok kavalkádja... A gyermekek mezőnyének másik végén pedig szintén ritka élményként nézhettük meg Dominik fekete amurját, a változatosság jegyében.

Abszolút lapos!
Subunkin aranyhal x ezüstkárász hibrid a horgon
Dominik: fekete amur

Aztán vissza a gát végére, induljon a mérés! Itt sem csak azért kattogott a fényképezőgép, hogy a győzteseket megörökítsük, mivel szép számmal voltak érdekes, vagy ritka halak, s ezúttal szép terítékeket is fotózhattunk.

Kis balinok, partközelből
Vegyes keszegzsákmány
Újabb vegyes fehérhal-teríték
Csattanós hölgyválasz
Dévér, most magányosan

Amit pedig végképp nem gondoltam volna, hogy még két tórekorddal búcsúzik a sorozat!

Az egyik hal szintén nem óriás, sokan összetévesztik a dévérrel is, ráadásul hibridjei is szép számmal vannak. Ő a karikakeszeg, Maconkán a második leggyakoribb keszegféle. Meg kell, hogy mondjam, számomra sokszor értékesebb egy nagytestű trófeánál egy ilyen hal mert tudom, hogy e méretben itt ritkább egy 20 kg-os pontynál, továbbá a mért fogási adatokkal jól jelzi a faji változatosságon belül az adott faj létjogosultságát, beilleszkedését, fejlődését is. Bartus Attila a sorozatban először horgászva fogta ki ezt a 0,93 kg-os, 29 cm-es remek példányt, de emellett az 1,67 kg-os compója, vagy maga a Kupán ezüstöt érő közel 14 kg-os összfogása is kiemelkedő!

A tórekord-karika!
Bartus Attila: egy újabb szép compó

Ha már tórekordok, akkor a harmadik "Maconka aranya", az aranykárász. Nyolc év kudarca és kísérletezései okán minden előzetes szakvéleményt megdöntve egy nem túl növényes, egyéb halakkal és ragadozókkal nagy számban telepített intenzív vízen is visszatért hozzánk Maconkára ez a szeretett őshonos magyar halfaj, sőt nem csak "túlél", hanem évről-évre tovább gyarapodik. Nagy öröm az első olyan példány, ami túllépte az 1 kg-ot! Ismét szlovák sportársunk az aranykárász csúcstartó (nekem még nincs meg a megfejtés, de nálunk a versenyeken a szlovák horgászok érdekes módon az átlagnál mindig több aranykárászt fognak). Sergej Kobera remek példánya 1,13 kg, hossza 31 cm, kerülete 34 cm. Ezúton is gratulálok Neki, valamint minden rekordernek!

Íme, az új aranykárász-tórekord

Közben lassan végigérünk, mérések, terítékek, fényképek. Versenyző gyermekhorgászunk, Balázs Gergő jól kiegészíti a mérlegelő csapatot, jó látni a szemében az őszinte érdeklődést, a halak szeretetét.

Narancs koi, amikor még Gergő zsákmányát mérlegeltük

Ekkor a többség már nyugodtan ebédel, nekünk ismét irány a halőrház, a számítógép, az eredmények ezúttal kissé bonyolultabb feldolgozása. A megszokott és elvárt módon megy most minden, így segítőimmel együtt ismét csak összehoztuk a pontos eredményhirdetést. Neki is kezdünk a megszokott koreográfia szerint, először jönnek a gyermekek, sorban, utoljára a győztes. Következnek a női és az ifi, valamint az úszós kategória bajnokai. Már bevált hagyomány a legjobb külföldi versenyző elismerése is. Végül szintén fordított sorrendben következnek a legnépesebb, azaz a feeder/fenekező kategória győztesei.

Gergő, egyben alkalmi lelkes segítőm a mérlegelésnél
A Halvadász-kupák
Most még együtt a díjak
Együtt az I. Maconkai Halvadász Kupa győztesei

Íme, még egyszer, statisztikai szemléletben a főbb eredmények és még néhány összefoglaló gondolat:

Induló versenyzők száma: 30 fő + 5 gyermek

-ebből mérlegelt: 33 fő

Összfogás: 256.970 g

Átlagfogás: 7.787 g/mérlegelő versenyző

Feeder/fenekező kategória

I. ifj. Angyal István (26. helyen) 21.850 g

II. Lipták Zoltán (18. helyen) 17.350 g

III. Nagy György (24. helyen) 17.310 g

4. Bencze Zoltán (16. helyen) 11.620 g

5. Nagy László (28. helyen) 10.820 g

Lipták Zoltán: E spanyol-tükrös koi után ...
... nézzük a szép hazai nyurgákat is!

Emléklap:

Legjobb külföldi versenyző, Jan Gazdik (SK) 7.910 g

Úszós kategória

I. Darvasi Béla (10. helyen) 15.740 g

II. Bartus Attila (7. helyen) 13.880 g

III. Papp József (14. helyen) 10.860 g

Női:

I. Horváth Zoltánné (9. helyen, feeder) 9.030 g

Ifi:

I. Vas Szilveszter (11. helyen, úszós) 5.800 g

Gyermek

I. Dénes Milán 18.360 g

Nem mindennapi teríték 1.
Nem mindennapi teríték 2.

Emléklap:

Maruzs Dominik Gábor

Hegedüs Zsófia

Balázs Gergő

Dénes Ádám Attila

Legnagyobb hal

Nagy György (24. helyen, tükörponty, 10.240 g)

A versenyt már újra megfelelőnek ítélt vízállás mellett, közepesen kedvező időjárási körülmények között sikerült megtartani. A nagy pontyok most nem igazán voltak jellemzőek, ám az eddigieknél jóval több volt az 1-4 kg-os bajuszosok száma. A színes fogások mellett kiemelkedő esemény volt a versenyen, hogy a maconkai történelemben először egyszerre három abszolút tórekord (aranykárász, karikakeszeg, laposkeszeg) is megdőlt!

Fogott halfajok (16): dévérkeszeg, ezüstkárász, ponty, karikakeszeg, koi, küsz, balin, bodorka, aranykárász, compó, veresszárnyú, szibériai tok, fekete amur, aranyhal, laposkeszeg, naphal.

Egy szép compó, egy szép emlék

A sokak által várt részletes eredményeket pedig itt lehet letölteni:

Részletes eredménylista

Ám ezúttal messze nincs vége, következzen hát a Szuperkupa, azaz az összetett verseny értékelése!

MACONKAI BARÁTAI \'13 SZUPERKUPA VÉGEREDMÉNY

Emlékeztetőül a végső összevetés főbb szabályai:

 • Az összetett értékelés szempontjából a legjobb négy (kevesebb indulásnál a megfelelő számú pontozott) forduló eredménye, azaz az ott megszerzett pontok összege számít, tehát az így legtöbb pontot megszerző versenyző a Szuperkupa versenykategóriáinak (feeder/fenekező, úszós, külföldi, női, ifjúsági, gyermek) győztese.
 • Pontegyenlőségnél először a több versenyen elért részeredmény, másodszor időben a későbbi fordulón elért jobb részeredmény (nagyobb kapott részpontszám) dönt, ha ez is azonos, akkor harmadszor a fogott összsúly, negyedszer pedig a fogott nagyobb hal. Összetett díjra azonban az adott kategóriában csak az jogosult, akinek a sorozatban legalább három, értékelt fogással járó versenyeredménye van.
 • A pontokat az adott forduló adott fő kategóriáiban (feeder/fenekező, úszós, illetve gyermek) induló horgászok száma határozza meg, így például egy 30 fős úszós mezőnyben az első 30 pontot kap, ezt követően a további helyezésekkel a pontszám 1-1 ponttal csökken. Azonos fogott súly esetén az így érintettek részére adható összes pontszám átlaga kerül az adott versenyző számára megállapításra. Kivételként nulla pontot kap az, aki nem mérette le a zsákmányt, vagy nem fogott halat.
 • A verseny szabályainak megszegésért külön büntetőpont nem jár, ám szankcióként a versenyről, vagy a sorozatról való kizárásról, illetve egy hal beszámításának érvénytelenítéséről a versenybíróság esetileg dönt.
 • A versenysorozat folyamán a feeder/fenekező és az úszós kategóriák között fordulónként lehetséges a váltás, ez esetben a versenyző a másik kategóriában korábban megszerzett pontokat konvertálás után viszi magával, azaz az adott verseny, vagy versenyek másik kategóriájára visszaarányosítva.
 • Valamennyi díj kiadásának feltétele a díjkiosztón való személyes megjelenés.

  Most már csak magukban, szépen sorakoztak előttünk azok az egyedi kristály-trófeák, melyeket az összetett bajnokok és dobogósok kapnak meg. Jó rájuk nézni, mert a róluk visszavert színes fényekben maga a nap tündököl...

  Összetett díjak
  A legértékesebb trófea

  De a kiosztás előtt még egy megemlítendő adat. Tizenöt olyan horgász volt a sorozat alatt, akik mind a hat fordulón elindultak. Szeretném Nekik külön is megköszönni a kitartást nevük megemlítése mellett, bár még az eddigiek alapján és a későbbiekben is ismerős lesz e veretes névsor jelentős része: Albertus Zsolt, ifj. Angyal István, Balázs Gergő, Bencze Zoltán, Dénes Milán, Hegedüs Zsófia, Jan Gazdik, Lipták Zoltán, Molnár János, Nagy György, Nagy László, Papp Éva, Papp József, Vas Károly és Vincze Tamás. Szép volt, kedves Barátaink!

  Papp-féle súlynövelő dévérek
  A feleség kezében viszont egy bő kilós dévérkeszeg

  Lassan összeálltak az adatok, s ezeket nézegetve számos érdekes dolog is leszűrhető.

  Először a gyermek kategóriára kerül sor, itt 10 gyermek vett részt a sorozaton, három pedig minden fordulóban. Nagyon remélem, hogy a későbbiekben még több gyermeket tudunk üdvözölni majd a versenyeken, mivel a számítógéppel szemben - bizony, ez komoly szülői áldozatvállalást is igényel - a madárdalos természet, a halfogás izgalma reális alternatíva lehet! A kiírás és az ismertetett szülői egyezség szerint tehát a

  Maconka Barátai \'13 Szuperkupa gyermek bajnokai Hegedüs Zsófia és Dénes Milán, 16-16 ponttal. Harmadik Balázs Gergő, 11 pontot szerezve.

  Két abszolút bajnok, egy kategóriában!
  Emlékezetes nap, igazságos döntés
  Hegedüs Zsófia és Dénes Milán, MB \'13 gyermek bajnokok, valamint Balázs Gergő

  Kedves meglepetés volt, hogy ezután Zsófi egy-egy saját kezűleg készített profi szerelékes dobozt adott át nagy versenytársainak, akikkel végig együtt versenyeztek a sorozaton!

  Zsófi saját gyártmányú meglepetés-díjai
  Zsófi ajándéka kicsit közelebbről

  Következnek az ifjúsági és a női kategóriák. 11 ifjúsági horgász próbálta ki magát a sorozaton, közülük 5 fordulóban, ráadásul egyedüliként úszós kategóriában versenyezve a

  Maconka Barátai \'13 Szuperkupa ifjúsági bajnoka Vas Szilveszter, 21 ponttal.

  Vas Szilveszter, MB \'13 ifjúsági bajnok
  Vas Szilveszter, díjátadáskor
  Egy biztos: nem ez a naphal volt Szilveszter legnagyobb hala...

  A hölgyeknél összesen 5 versenyző szerepelt, közülük a kiírás szerint két érintett volt a végső értékelésben. Négy versenyen a feeder szakágat erősítve és ott igen eredményesen szerepelve a

  Maconka Barátai \'13 Szuperkupa női bajnoka Horváth Zoltánné, 81 ponttal. A második helyen végzett a minden versenyen szereplő szintén feeder/fenekező kategóriát képviselő Papp Éva, 56 ponttal. A bajnok az abszolút értékelésben a 11., az ezüstérmes pedig a 19. helyen végzett.

  Horváth Zoltánné, MB \'13 női bajnok, mellette Papp Éva
  Horváth Zoltánné, díjátadáskor

  Jönnek az úszósok. Tény, hogy az elmúlt években a feeder módszer térhódítása szinte "megtizedelte" az úszós horgászokat és persze a versenyzőket, 84:36 volt itt is az indulói létszám aránya. Nekem személy szerint még mindig e módszer szimpatikusabb, de nem ezért bízom benne, hogy lesznek még élvezetes, nagyobb létszámú úszós versenyek! Nos, az utolsó négy versenyen indulva két győzelemmel és két dobogós eredménnyel a

  Maconka Barátai \'13 Szuperkupa úszós bajnoka Darvasi Béla, 42 ponttal. Szoros csatában második a hat versenyen eredményes Papp József (a második szuperkupa-ezüst a családban!), 40 pontot szerezve. Harmadik mindössze egy ponttal lemaradva Vas Károly (39 pont).

  Az úszós dobogósok, középen Darvasi Béla, MB \'13 bajnok
  Szép volt, Béla!

  A legnagyobb létszám a feeder/fenekező kategóriáé, a versenysorozat folyamán így itt is talált a legtöbb díj gazdára. Mára már nem kétséges a feeder technika abszolút eredményessége, ám vannak, s e versenysorozaton is voltak olyan szituációk, amikor mégis az úszós módszer volt a nyerő. Innen került ki a legjobb külföldi versenyző is. Minden fordulóban eredményesen szerepelve a

  Maconka Barátai \'13 Szuperkupa külföldi bajnoka Jan Gazdik, (Szlovákia) 115 ponttal.

  Az abszolút összevetésben a minden versenyen eredményesen szerepelve, az utolsó fordulót megnyerve, további három dobogós eredménnyel is rendekezve a

  Maconka Barátai \'13 Szuperkupa feeder/fenekező bajnoka ifj. Angyal István, 136 ponttal. Második Bencze Zoltán (6 részvétel, benne egy dobogós eredmény) 122 ponttal, harmadik Nagy György (6 részvétel, benne egy győzelem és egy dobogó) 120 ponttal, még negyedik Lipták Zoltán (6 részvétel, egy dobogó) 118 pontot szerezve. Ötödik a legjobb külföldi, a már megemlített Jan Gazdik (115 pont).

  Feeder/fenekező dobogósok, középen ifj. Angyal István MB \'13 bajnok
  Itt már úton a fődíj felé nap legnagyobb győztese
  Apa-fia, fia pontya és még a többi győzelemhez vezető halról nem is beszéltünk

  Minden díj kiosztva, minden díjazott a a dobogón, ahogy kell, fotózás közben és zászlók előtt. Ragyogó napsütés, bárányfelhők, miközben óarany színekben táncol a vízen a fény. Szép volt a befejezés, jó volt a hangulat, jöttek az eredmények. Jó volt átélni így közösen ezt a napot!

  Íme, Maconka Barátai!

  Az összetett eredményeket valamennyi induló esetében itt lehet letölteni:

  Összetett eredménylista

  Érdemes végül megnézni a versenysorozat fogásokra és fogott halfajokra vonatkozó, fordulónkénti összesítő táblázatát is:

  Összesített versenyeredmények

  Ide is beszúrok néhány emlékképet:

  Nagy László: Egyszer tok, ...
  ... egyszer meg koi
  Bálint Attila és egy szép bodorka
  Teríték Fábián József-módra
  Végül Molnár Jánostól egy napsárga koi

  Legvégül, de talán még nem "időn túl" a tanulságokról, őszintén, reményeim szerint értelmes párbeszédeket is katalizálva.

  Pozitívumok a mérlegen:

  1. A megkapott pozitív, emberi impulzusok

  2. Ha valami, akkor ez a sorozat nem a pénzről szólt

  3. Kialakult egy jó, egymást is motiváló versenyzői törzsgárda

  4. Kialakult egy a gyakorlatban is helytálló, rendhagyó szabályrendszer és pontozási forma

  5. Szép eredmények és rekordok, változatos fogások

  Negatívumok a mérlegen:

  1. A változatlan minőségű folytatáshoz még egy ilyen nagy egyesületnek is meg kell gondolni azt, hogy várható-e reálisan több versenyző az újabb kiírásban, ennek hiányában lehet-e, érdemes-e díjat emelni?

  2. Még mindig nem alakult ki az elvárt mértékben az a szép szokás, hogy az eredményt el nem érők megvárják az eredményhirdetést és megtapsolják a győzteseket

  3. Néha még gondok vannak a horgászhelyen a szemeteléssel és a szemét verseny után történő eltakarításával, főleg a cigaretta és a szotyi esetében

  4. Ismét beleszólt az alacsony vízállás egy-két fordulóba, megnehezítve a szervezők és a versenyzők dolgát is

  5. Néha úgy éreztem, hogy személy szerint tőlem is túl sok időt vett el az elvárt minőségű szervezés, a beszámolók elkészítése, a munkám okán nem is sikerült kellően gyorsnak lenni

  Hát ez volt a versenysorozat utolsó versenyének és egyben az összetett díjkiosztónak a beszámolója! A 2013. évre most búcsúzik a sorozat, úgy gondolom benne mindenkinek személyre szabottan szép élményekkel, eredményekkel, jó pillanatokkal. Lesz-e folytatás? Miként a cikk elején már jeleztem, továbbra is (szinte) minden Önökön, Maconka Barátain múlik!

  Egy jó verseny családi vállalkozás és szórakozás

  Kérem, hogy a múlt értékelése és a jövő megalapozása érdekében töltsék ki a mellékelt kérdőívet és küldjék el e-mail formájában a maconka@maconka.hu címre 2013.11.30-ig Fontos azoknak is a véleménye, akik nem vettek részt a 2013. évi versenysorozaton (ez esetben értelemszerűen nem minden kérdésre kell válaszolni), mert a válaszok száma és persze azok tartalma is döntő tényező a 2014. évi kiírás tárgyában!

  Végzetül itt és most is őszinte köszönetet szeretnék mondani Maconka Barátainak és mindenkinek, akik közreműködtek a versenysorozat megvalósításában. További szép horgászélményeket kívánok az év hátralévő részében és persze majd jövőre is!

  Dérer István, Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület