EPBC 2014, Maconka: Napról-napra

EPBC 2014, Maconka: Napról-napra

Magyarországon hagyományosan a legerősebb mezőnyt, Világ- és Európa-kupagyőzteseket, nemzetközi és országos bajnokok sorát vonultatja fel a már hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Professzionális Bojlis Európa Kupa (EPBC), egyben a XXII. Fishing & Hunting - Maconka Nemzetközi Bojlis Kupa. Idén több tekintetben megújult a verseny, sőt ezen alkalommal már amerikai, angol, sőt szudáni és libanoni versenyzők is színesítik a mezőnyt. Kövessük együtt napról-napra az eseményeket itt a Haldorádón és minden este 20:00-tól a F&H egyedülálló élő internetes közvetítésében!

A történet megkezdéséhez több hónapot kell visszamennünk az időben, mert májusban született meg a döntés a soros verseny időpontjának áthelyezéséről, egyben a szabályok és a technikai lebonyolítás részleges megváltoztatásáról. A Kupát érintő fontos tény volt, hogy ekkor egyesült a két horgász-vadász TV-csatorna is, így hosszú évek után ismét F&H a fő támogató neve úgy, hogy e tekintetben "nálunk", a jól bejáratott napi együttműködésben semmi sem változott. Választanunk kellett egy rutinszerű folytatás, vagy egy alaposan előkészített megújulás között. Ha nem is könnyen, de döntöttünk.

Egy varázslatos pillanat

Ismerkedjünk meg a helyszínnel!

Egy bevált sorozat akár átmeneti megváltoztatása is mindig kockázatos, így e szituációban kulcsfontosságú volt számunkra fő szponzorunk hathatós segítsége mellett egy különösen erős mezőny megszervezése. E feladat teljesítéséhez jelentős segítséget nyújtottak az utóbbi hónapok kiemelkedő eseményei és eredményei, gondoljunk csak a tavaszi közel 700 db-os nagyponty-telepítésre, az itt lebonyolított magyar Pontyfogó OB szenzációs rekordjaira, vagy akár az egyre sűrűbben megjelenő 20 kg feletti rekordpontyokra is.

Régi-új szimbólum
Íme, a sokak által megszerezni kívánt trófea!
Azért ez az OB-n fogott 22,45-ös tükrös is valószínűleg a versenyzői kívánságlista élén szerepel...

Végül sikerült összeállítani egy olyan mezőnyt, akiket bárhol szívesen látnának Európában, s most együtt tudják megmutatni, mit is tudnak elérni Maconkán, a pontyfogás területén. Itt egy 115 órás dobós verseny következik, ahol minden ponty számít, s a lényeg a legnagyobb fogott össztömeg! A mezőny bemutatására még később visszatérünk, ugyanígy a versenytérkép kielemzésére is.

Versenytérkép

Kezdődjön hát a többnapos krónika! Segítségül jelezzük, hogy a frissítési időpontok majd mindig az főcímnél jelennek meg! Várjuk a cikk fórumán az esetleges kérdéseket is, ezekre majd itt is szívesen válaszolunk.

-1. nap, péntek

Pénteken, a hajnali kelés és pár száz km utazás után a déli órákban megérkezett az a halszállítmány, amely a sokévnyi gyakorlati tapasztalat alapján tovább fogja optimalizálni a verseny lehetőségeit. A két teherautónyi, több, mint 4300 kg ponty jellemzően 1,5-2,0 kg-os, jellege szerint vegyesen tükrös és pikkelyes. E halak az elmúlt napokat már telelőben töltötték, így kellően éhesek is lesznek, s- közben ismerkedve új élőhelyükkel - ezen okból módszeresen be is járják (ússzák) a tározótér teljes területét. Így az a csapat, aki be tudja állítani őket nagy mennyiséget foghat belőlük, ráadásul inkább a felsőbb, sekélyebb területeken.

Az talán már kevésbé ismert következmény, hogy ilyenkor a törzsállomány is jobban aktivizálódik, ugyanis az új táplálékvetélytársak megjelenése, a nagy mozgás reakcióként részükről is a több mozgást, nagyobb aktivitást vált ki. Így nem véletlen, hogy egy-egy nagyobb telepítés után sokszor ismeretlen, vagy igen ritkán kifogott kapitális egyedek is horogra akadnak. Ha mindez egy nagy versenyen történik, az már csak hab a tortán! Összegezve egy 2-3 nappal a verseny előtt végrehajtott telepítés is nagyban hozzájárul a horgászhelyek elméleti fogási esélyeinek kiegyenlítéséhez és az összfogási eredmény mennyiségi- és minőségi javításához. Reméljük, a jövő héten mindez látványosan visszaigazolásra kerül!

Megérkeztünk...

0. nap, szombat

Nagy nap a mai, ugyanis a Maconka Barátai \'14 Szuperkupa döntője is megrendezésre kerül, párhuzamosan a déli oldalon már reggel megkezdődik a pályaépítés. Nos, a verseny szép eredményekkel, új rekordokkal zárul, de ezekről majd egy külön cikkben számolunk be. Miközben lezárul a finomszerelékes versenyévad Maconkán, megnyílik az EPBC versenyiroda, mert sorra érkeznek a csapatok, közöttük is meglepő módon elsőként az amerikai csapat, "mindössze egy bőröndös" reptéri hiánnyal. Aztán szépen sorban befutnak a többiek is, miközben már készül a stúdió is, a parton pedig bekerülnek a bóják a helyükre. Távmérés, helyek értelmezése, pozíciók értékelése, mindez a megszokott forgatókönyv szerint.

A B szektor fő színhelye, a 6 csapatos I. sziget
A C szektor fő színhelye, az 5 csapatos II. sziget

Mire a nap lemegy, a bóják is a helyükre kerülnek, majd a versenyzők is elfoglalják a kijelölt szálláshelyeket. Mindenkire ráfér egy nagy pihenés így még a verseny előtt, mert ha elindul a halfogás, akkor erre nem sok lehetőség kínálkozik. Már a vasárnapot mutatja az óra, amikor e sorok is a helyükre kerülnek, s holnap jöhet a beszámoló folytatása a megnyitóval és a sorsolással.

Addig egy kis időnaptár, a főbb időpontokat szemléltetve:

Időnaptár

1. nap, vasárnap

A ma hajnali fél kettes elalvás után a reggel gyorsan elérkezett. A maradék pályák is pontosításra kerültek, a csapatok pedig azokat körbejárva memorizálták a látottakat, készítették a jegyzeteket. Igen, minden apró körülménynek is jelentősége lehet, túl a tapasztalaton - és akkor a megérzésről még nem is beszéltünk...

Mindenki megérkezett!
Zászlóerdő
Munkában a stáb

Közben a halőrháznál folyt a regisztráció, az okmányok ellenőrzése. Tíz óra tájban már majdnem mindenki rendezve lett, a versenyzők megkapták a kártyáikat, s kialakult a végleges számhúzási sorrend is. E sorrendben először a csapatok majd húzási sorrendet húznak, a második körben a helyek húzása következik. Egy hely visszaadható, de a következőt már el kell fogadni. De erről még egy picit majd később... 12:30: Kezdődik a nyitóünnepség és a sorsolási ceremónia!

Nyitóbeszéd szabályismertetéssel...
... és a hallgatóság egy része
Micula Péter, WCC győztes, háromszoros EPBC bajnok: Ti is figyeljetek!

Elsőnek az EPBC megnyitása következett a szervezői oldalról. Rövid szabályismertetés, néhány kérdés és ugyanannyi válasz. Majd a csapatok köszöntése kapcsán idén új elemként az első húzás előtt minden csapat be lett mutatva a főbb eredményeivel együtt, s ezt követően a többiek tapssal köszöntötték az elkövetkező napok újabb és újabb nemes ellenfeleit. Következhetett a sorsolás, a nap legizgalmasabb történése. Igen, itt térünk vissza arra az izgalmas kérdésre, hogy ha kihúz valaki egy jó (jónak ítélt) helyet, akkor mennyire vegye figyelembe a szomszédban ülőket, vagy ha nem tűnik annyira jónak egy hely, érdemes-e kockáztatni az esetleg még meglévő egy-két jó és pár rosszabbnak vélt hely ismeretében. Ilyenkor nagyon rövid ám a rendelkezésre álló 2 perc a nagy mágnestábla és a kamerák előtt!

Bejáratott sorsolási koreográfia: mindenki mozgásban
The One I.: Radu belehúz
Megengedett segítség: sorsolás Apunak

Most is nagy volt a taktikázás, a kombinációk ráadásul az eseményekkel együtt percről-percre változtak. A 28 csapatból 12 fogadta el az elsőnek húzott helyet, 16 csapat újra megpróbálta. Érdekes volt, hogy most milyen sokan elégedettek voltak a második választással. Hogy kinek jött be ez a húzás? Majd az idő igazolja. Tata Nitu egyértelműen boldog a Felező-félsziget bal (B10) helyével, de például Ács Józsiék (The One II.) is kihúzták azt a gáti helyet, ahol egy hete másfél mázsa halat fogtak egy forgatáson kevesebb, mint 24 óra alatt. Vége a sorsolásnak, indul a rajthelyekre a mezőny. Ekkor bő egy óra van a könnyűetetés megkezdésig, majd 16:00-tól a nehézetetés, végül 17:00-i kezdettel "végre már" a horgászat következik. Hajrá Halak, hajrá Horgászok!

Indulás, azaz elkezdődik Maconka újabb meghódítása

A csatolt dokumentumban mindenki megtekintheti a részletes sorsolási eredményeket, továbbá megnézheti a versenytérkép sorsolás utáni állapotát.

Hivatalos rajtlista+sorsolási eredmények

Íme, a benépesült rajthelyek!

A verseny álomszerűen kezdődött, roppant gyorsan peregtek az események:

17:09: E sorok rögzítésekor már jött a gyorshír, miszerint 9 perc alatt partra is került az első tükörponty, melyet Szilágyi Tamás (Total Baits Maconka Team) fogott a gáton a C9 helyen.

17:20: Az első koi, a 3 kg körüli példányt Ács Józsiék fogták.

17:25: Az első nagyobb hal, Tata Nitu a Felező-félszigeten egy 80 cm feletti, 9,85 kg-os gyönyörű nyurgát fogott.

Tata Nitu gyönyörű nyurgapontya

17:30: Szilágyi Tamásé az EPBC történetének első kockás zászlója, az egészséges tőponty súlya 16,70 kg! Mindjárt egy kis magyarázat: az új lebonyolítás szerint az első 10 kg feletti, majd az éppen vezető legnagyobb hal birtokosainál, illetve a részmérések után a versenyt vezetőknél is egy-egy kockás zászló lobog majd egyfajta szimbolikus elismerésként. Tamásék eközben még több kisebb halat is fogtak, a jelek szerint itt aztán beindult a szekér!

Mérlegelés, majd regisztráció
Ennyi. Pontosan.
16,70 kg, az első EPBC kockás zászló e halnak és kifogójának lobog!

20:00-kor beindult (volna) az élő közvetítés is, ám sajnálatosan a szerver nem bírta a terhelést, a konkrét hiba jelenleg még ismeretlen. Jellemző szám, hogy csak a játékra ezres nagyságrendben érkezett bejelentkezés, a nézők száma pedig a tízezres mezőkben mozgott - volna. Mivel nagyon sok embert érdekel a történet, a tervek szerint felvételről megy le az első adás, s holnaptól új műszaki megoldással próbálnak megfelelni az igényeknek. A stáb nevében is kérem a türelmet és a bizalmat, én jelenleg is látom, hogy a Fiúk mindent megtesznek a siker érdekében.

21:05: Az élet és a verseny persze addig is megy tovább. Beindul az első mérlegelés, mégpedig a Felező-félszigeten Tata Nituék mellett horgászó Ízvarázs Team 15 kg feletti pontyával...

Esti zászlósor, de itt és most nem a nyugalom szimbóluma...

2. nap, hétfő

A krónikát akár folytathattam volna még az éjszakával is. Technikai oldalról végül a lényeg, hogy az első napi adás - értelemszerűen felvételről - már nézhető és a ma 20:00-i közvetítés talán tényleg on-line módon lesz látható mindenki számára!

Néhány kép az éjszaka első feléből:

Bojlis Főnök - Tápai Béla egy ritka fehér koival
Mr. Fish és egy szép tízentúli
The One II.: Ez már egy komolyabb példány a színes pontyok között
Gyurka (SBS Szi-Ko) egy nagy tükrössel
Ács István: Ízvarázs-öröm

Itt jegyzem meg, a fogott rekordhalak folyamatosan felkerülnek a BSHE Rekordfogások rovatába is, a teljes lista ott nézhető meg!

11:20: De nézzük végre az eredményeket, az első teljes kör zárása (reggel 7 óra) után! Jó a kezdés, közel 700 kg hal került mérlegelésre. Tata Nituék (Felező-félsziget, B10) 80,22 kg-ot fogva vezetnek, köszönhetően több nagyobb haluknak is. A C9-es, gáti sekély helyen horgászó Total Baits Maconka 63,66 kg mért hallal annak ellenére második, hogy a horgászatukat jelenleg több kisebb sérülés is megnehezíti. Ők fogták a legnagyobb halat is eddig, a tőponty 16,70 kg. Harmadik az I. sziget jobb szélén (B9) horgászó Mr. Fish 61,32 kg eredménnyel. A gáti mélyvízi szektort az SBS Szi-Ko Team (A7) vezeti, ebben csak az a vaskos meglepetés, hogy döntően nagyobb amurokat fogva! Talán érdemes megnézni a csatolt részletes anyagokat, ezekből a későbbiekben is mindenki részleteiben is nyomon követheti a Kupa alakulását, benne a kedvenc csapat eredményeit!

Részeredmény 014/115 óra, grafikon, szeptember 08. 07:00

Részeredmény 014/115 óra, faj szerinti bontás és átlagsúly, szeptember 08. 07:00

Íme, a 014/115 órás versenytérkép

13:15 magasságában a mezőny túllépte az 1 tonnás fogási mennyiséget, jelenleg már óránként közel 1 mázsa fogás kerül regisztrálásra. Lássunk néhány nappali képet az elmúlt órákból:

Nitu Irinel: Újabb 15 kg feletti
Ladislav Klement: 3 kívánság?
Abbara: Lavinia Ghedan szép fogása
Kovács SBS Zoltán: Csodálatos nyurga a gátról

14:00: Elindult a kísérleti élő adás a F&H felületén, sikerrel: Az utólagos megtekintésre vonatkozó link a jelen tudósításhoz kapcsolódó fórumban található.

14:30: 12:45 magasságában, azaz kevesebb, mint 20 óra alatt a Tata Nitu CT elérte a 200 kg-ot! Ezen eredmény az eddigi legjobb részeredmény az EPBC történetében.

Tata Nituéké az EPBC első, az összetettben vezető csapatnak járó kockás zászlaja!

17:00: Még mindig Tata Nitu a sztár, 110 db halnál jár 24 óra alatt, ez 13 perc/hal mutató a verseny kezdete óta. Később még ezt fokozni is tudta, ugyanis másfél óra alatt a napnyugta előtti időszakban 31 db pontyot mérlegelt! Közben azért mások is szép halakat fogtak, sőt kuriózumként és a versenyen kívül a II. szigetről egy 13,40 kg-os tokhal is bejelentkezett. Kivételesen jutott idő egy-két életképre is.

Team 5 Austria
Made in Amerika
Életkép, verseny közben
Íme, a méterhúszas tok

20:00: Indul (most tényleg) az élő adás, rekordgyorsasággal kész a teljes, 19:00-i mérlegelési kör eredménye. Nituék 300 kg felett! A második és a harmadik is a 200 kg kapujában, az összes fogás már 1801,64 kg. Mindez az első napon...

Részeredmény 026/115 óra, grafikon, szeptember 08. 19:00

Részeredmény 026/115 óra, faj szerinti bontás és átlagsúly, szeptember 08. 19:00

Íme, a 026/115 órás versenytérkép

21:30: Pár perccel a közvetítés vége után gyorsan terjed a hír, hogy a Halcapone Pontycentrum és a Top Secret is egy-egy 15 kg feletti pontyot akasztott. Talán az eddig hallgató pályák is beindulnak? Úgy legyen...

Halcapone: Most már szintén 15 kg felett!

3. nap, kedd

06:30: Nyárvégi-koraőszi hajnal, az ilyenkor megszokott pára, köd, és egy fázott-ázott, napsütésre váró bőregér, aki szintén megszemlélte a versenyt. Egyébiránt minden nap 07:00 és és 19:00 között szabadon körbe lehet sétálni, sokan élnek is a lehetőséggel.

Íme, a titkos versenybírónk

09:30: Hajnaltól megy a mérlegelés, majd a 7:00-i kör eredményeinek rögzítése. Tata Nituék általános elképedésre még gyorsítanak a tempón, reggelre már 2-3 hal (kb. 20 perc) hiányzott az 500 kg-os eredményhez! Az Extra Carp Temerin a szektort is vezetve tartja a 2. helyet (299,17 kg), a Total Baits Maconka két hellyel feljebb a harmadik (268,08 kg). A még mindig csendes (vihar előtti csend?) gáti szektort most a The One Romania vezeti (133,91 kg), de az amurokat Maconkán ismét "feltaláló" SBS SziKo-val (126,81 kg) a küzdelem nagyon kiélezett.

SBS QRF-töves
The One Team Romania: nyurga, szintén még az éjszakából
Extra Carp Temerin - eddig extra horgászat
SBS Szi = Szigetfalvi Andris
SBS Ko = Kovács Zoltán

Már régen nincs fogás nélküli csapat a mezőnyben, az összes fogás közelíti a 3 tonnát és már meg is haladta az 1000 db-ot (2948,85 kg, 1076 db). Ez egyharmad versenyidő után bizony egy nagyon komoly részeredmény, mivel már most több a fogás, mint például az előző, szintén szeptemberi EPBC összes fogása!

Részeredmény 038/115 óra, grafikon, szeptember 09. 07:00

Részeredmény 038/115 óra, faj szerinti bontás és átlagsúly, szeptember 09. 07:00

Íme, a 038/115 órás versenytérkép

10:00: 40,5 óra után utazik a kockás zászló, mivel az I. szigeten a mezőny jelenlegi legjobb átlagával (7,92 kg/db) rendelkező Top Secret megfogta az új tórekord nyurgapontyot, "aki" 19,10 kg-os gyönyörű példány, 1 métert elérő teljes testhossz mellett.

Új nyurgaponty-tórekord!

Erre az SBS Romania - Tom Carp egy másfél méteres harcsával válaszol a II. szigetről, de e hal nem számít az eredménybe - ettől függetlenül persze mivel szabadult, vígan úszik tovább...

Harcsa, Tom Carp-módra
Persze Gelén Gyuláék a rekordpontyokat is mindig megtalálják!

14:00: Még mindig csoda történik a Felező-félszigeten! Tata Nituék a 7:00-i mérés óta kereken 100 db pontyot fogtak, ez a szürreálisnak tűnő 4,2 perc/ponty fogási intenzitást jelenti az elmúlt 7 órában. Már csak idő kérdése a fogott darabszám szerinti új hiteles világcsúcs, ugyanis ez az eddigi egyharmados részeredménnyel, azaz az eddigi 332 db hallal szemben ez "mindössze" 362 db halat jelent!

Posztobányi Laci tízentúli tükröse
Bojlis-Főnök, Varga Zoltán egy nagy nyurgával
Kicsit visszább, a The One I., Norbi viszontválasza sem semmi!

18:30: A mezőny elérte a 4000 kg-os és 1500 db-os fogást! E részeredmény nagyon komoly végeredményt is valószínűsít, de ebbe nagyban beleszólhat az előrejelzett időjárási változás. Egyre több nagy és szép halat is látunk, s mint ahogy az lenni szokott, újabb és újabb csapatok is feliratkoznak a rekorderek közé...

CT Oradea, szép tükrös
CT Oradea, szép nyurga
The One I., nagy tükrös
The One I., nagy töves
Top Secret, fehér koi
SBS SziKo - narancs
Total Baits BSHE bemutatja: gáti amur 10 kg felett
The One Romania - ismét egy szép nyurga
K-1, az első amerikai rekordhal
A Pro FM is feliratkozott a maconkai rekordlistára!
Lassan véget ér ez a nap is...

19:30: Nem kis munka árán "időre elkészülnek a 19 órai teljes kör eredményei, ez a 4. hivatalosan kiadott részmérési állapot. Íme az eredmények:

Részeredmény 050/115 óra, grafikon, szeptember 09. 19:00

Részeredmény 050/115 óra, faj szerinti bontás és átlagsúly, szeptember 09. 19:00

Íme, a 050/115 órás versenytérkép

3. nap, szerda

00:05: A kamerák is megörökítik azt a pillanatot, amikor kicsivel a verseny 55. órájának vége után a Tata Nitu CT eljut a 362. hal sikeres kifogásához, ezzel megdöntve a darabszám szerint fajlagos világrekordot!

09:00: Több változás után már "tízentúli" a verseny legnagyobb koi pontya! A szép színezetű hal 10,73 kg, Gabi Tomulescu (1x EPBC bajnok) fogta a gáton, a The One Romania csapatában.

Új koi-versenyrekord

10:00: Szinte rögtön egy technikai hibával kezdődik a nap, ugyanis a sok mérlegelés okán (után) az Extra Carp Temerin halai lemaradtak a 7:00-i hivatalos eredményközlésről, így a csapat meglepve értesült arról, hogy nem fogott halat. Aztán ezt javítottuk, így már rögtön az 500 kg közelébe lendült a képzeletbeli mérleg. Elnézést érte!

11:30: Mindenkinél kiosztva a reggeli (tényleg) hivatalos, 5. részmérlegelés eredménye, az első három nem változott, ugyanakkor ismét a The One Romania vezeti a gáti szektort. Túl az 5000 kg-on!

Lavinia és egy méteres amur
Pro FM-töves
Részeredmény 062/115 óra, grafikon, szeptember 10. 07:00

Részeredmény 062/115 óra, faj szerinti bontás és átlagsúly, szeptember 10. 07:00

13:45: Tata Nitu átlépte az 1000 kg-os bűvös határt, majd pár perc múlva a régi maconkai fogott súly szerinti világcsúcs-eredményt is! Ezt kicsivel később koccintással ünneplik meg a verseny szervezői, valamint az eddigi (már nem sokáig) egyetlen 3x EPBC győztes és a volt darabszám-szerinti világcsúcs-tartó. Szép gesztus, felemelő pillanat volt!

Túl az ezresen, együtt

19:40: Kész az újabb, 19:00-i 6. részeredmény, a 74 órás állapotról. Hát igen! 6780,91 kg, 2422 db, van mit mérlegelni. Ugyan ez első három még nem változott, de a 4. helyen az Ízvarázs már 400 kg felett a bronzérmes "nyakában", tőlük viszont szintén csak 20 kg-al vannak elmaradva és így tovább.... Élesedik a küzdelem, az első hely kivételével még semmi sem lefutott. Lesz itt izgalom még bőven a folytatásban is...

13,40-es tokhal a II. szigetről
Egy Temerin-tok a túloldalról, érdekes módon pontosan azonos súlyban az előző óriással
Bevetésre készen
Jelenleg: Esőmentes lehűlés, stabil keleti szél
Részeredmény 074/115 óra, grafikon, szeptember 10. 19:00

Részeredmény 074/115 óra, faj szerinti bontás és átlagsúly, szeptember 10. 19:00

Íme, a 074/115 órás versenytérkép

4. nap,csütörtök

06:45: Ez az a pont, amikor már komolyabban elkezd esni az eső. Most már őszies az időjárás, kérdés, hogy ez mit fog jelenteni a verseny maradék időszakában a sekély vízi területen és a nagy pontyok tekintetében. Ez utóbbiaknál már érezhető a változás, ugyanis reggelre már 69 db 10 kg-on felüli rekordpéldány került mérlegelésre. Összesen 22 csapat fogott rekordhalat, ez is jól mutatja, hogy jelenleg még nem álltak össze egy bizonyos területre, hanem szinte mindenhol jelen vannak a tározó területén.

Jöjjön néhány kép az éjszakából:

Tízentúli spanyol a The One Romania jóvoltából
Borisz Carp, és az eredményesség újabb bizonyítéka
Bachus Team: egy újabb nagy töves
Top Secret: nagyhalak nappal, nagyhalak éjszaka az I. sziget közepéről

11:00: Kiadásra kerültek az újabb, 7., csütörtök reggel 7:00-i részmérés eredményei. Újra bő egy tonnával emelkedett a fogás, Nitu mögött még a Temerin is tartja magát, ám csere történt a harmadik helyen, ugyanis az Ízvarázs ízei a jelek szerint halakra is egyre jobban hatnak, így már ők is az 500 kg közvetlen közelében járnak (488,86 kg). Az SBS Romania - Tom Carp pedig már 472,80 kg-ot fogott a II. szigeten, az átlagsúlyuk 5,25 kg/db!

Pro FM-duplázás
Radu és egy sodrófa-nyurga
Micula Péter ugyanitt, de kontrasztként egy pocakos tükrössel
Ocsovai Laci rekord-nyurgája
Mindenki és minden készenlétben
Abbara-camp

Igen. Tata Nituék már 1200 kg felett, sőt egyre jobban veszélyben egy másik, pontosabban az 1415 kg-os összes fogás szerinti világcsúcs!

Tata Nitu: nem csak kishalazás, hanem minden, ami arra úszik veszélybe kerül 1.
Tata Nitu: nem csak kishalazás, hanem minden, ami arra úszik veszélybe kerül 2.
Részeredmény 086/115 óra, grafikon, szeptember 11. 07:00

Részeredmény 086/115 óra, faj szerinti bontás és átlagsúly, szeptember 11. 07:00

18:45: Az eddigi 22 Maconka Kupán az eddigi legtöbb halat, 3008 db-ot a XIII. Kupán, 2009. augusztusában fogták. Ma estére már ez a rekord is a múlté, s hamarosan az összes fogás is eléri a 9000 kg-ot! Igen, ez az esemény a 19:05-i időpontban be is következett!

Aranyhal, ráadásul 1 kg felett
Narancs-koi, hozzáillő háttérrel
Ha koi, akkor Potaissa
Ismét koi, Ács Józsival
SBS QRF: fehér koi
SBS SziKo: fehér amur
Végül ma estére még egy szép Total Baits BSHE-töves

19:40: Megvan a 8., csütörtök 19:00-i részeredmény. A dobogón a 3T, azaz Tata (1356,55 kg), Temerin (710,82 kg), Total Baits Maconka (616,58 kg). Negyedik az Ízvarázs (556,53 kg), ötödik a SBS Romania - Tom Carp (501,77 kg), hatodik a The One I. (468,84 kg). A gáti szektort 438,25 kg-al a The One Romania vezeti. "Nem megy a hal a gáton"? Mindez 400 kg felett. Érdekes, hogy mit jelent a verseny izgalmában egy-egy értékelés...

Részeredmény 098/115 óra, grafikon, szeptember 11. 19:00

Részeredmény 098/115 óra, faj szerinti bontás és átlagsúly, szeptember 11. 19:00

22:30: Új elemként az ének az esőben produkció helyett tűzijáték a csapatok és főleg az új bajnok tiszteletére. Utolsó éjszaka, lassan tényleg a mindig erős véghajrá következik...

Tűzijáték, a vízparton és az égbolton is

5., zárónap, péntek

06:00: Korai kör indul, ugyanis a szabályzat szerint a 7:00-i állapotról is kiadásra kerül egy részeredmény. Ez 9 óra magasságában sikerül is, így már mindenki megtudhatja, hogy ez első három sorrendje nem fog változni, viszont a mezőny túllépte a szenzációs 10.000 kg-os eredményt is! Persze a halkitermelés folyik tovább, igazán szép példányokkal, rendületlenül...

Részeredmény 110/115 óra, grafikon, szeptember 12. 07:00

Részeredmény 110/115 óra, faj szerinti bontás és átlagsúly, szeptember 12. 07:00

Íme, a 110/115 órás versenytérkép

12:00: Hármas dudaszó, Olivér előadásában, filmen is megörökítve. Vége! Indul a záró feldolgozás, melyből az is kiderül, hogy Tata Nituék a korábbi világcsúcsot abszolútban megdöntve, 1491,65 kg-os és 710 db-os eredménnyel zárták a versenyt! Az ezüst az Extra Carp Temeriné (775,28 kg), a bronz a hazai Total Baits Maconka vitrinjébe kerül (736,88 kg). A gáti szektort a The One Team Romania nyerte 555,54 kg-ot fogva, egyben övék lett a legnagyobb koi kifogásáért járó díj is. A legnagyobb halat (ismét) a Top Secret fogta, a legnagyobb átlag pedig a Pro FM Carp eredménye, ez utóbbi 9,540 kg/db-os átlagot jelent.

Apa és fia: Nitu, Irinel, koi-k, kockás zászló

13.15: Vörösboros marhapörkölt, kapros-túrós galuskával a versenyzőknek; utóellenőrzés, a hivatalos végeredmény összeállítása szervezőknek. Az eső esik, rendületlenül.

15:00: Az élő adás okán pontosan indul a záróünnepség, sajnos esőben, de kitartunk rendületlenül. Nagy-Majdon József, Bátonyterenye Város polgármestere, Radu Morar főszponzor (ezúttal nem horgászként), valamint a krónikás-főbíró adja át az emlékérmeket és a díjakat, a helyezések fordított sorrendjében.

A díjátadók
Az egyedi emlékérmek
A csillogó kupák

Legelőször néma megemlékezés Ivánról, az Igaz Emberről. Büszke vagyok arra, hogy megismerhettem! Szívből remélem, hogy a felhők széléről lát minket és nagyon elégedett ezzel a remek eredménnyel. Nyugodj békében, Barátom!

Fájdalmasan korai búcsú...

Következik két támogatói köszönet-díj, Radu Morar és Micula Péter részére. Majd végig a csapatokon, végül az első három esetében fel a dobogóra, s jöhet a román himnusz. Nitunak a szemüveg alatt gyanúsan csillog a szeme, azt hiszem, ez a természetes, pláne egy ilyen, dupla világcsúccsal járó siker után. Bevallom, én is ismét elérzékenyülök egy kicsit... Szép volt, nagyon!

Top Secret: ismét a legnagyobb hal díja az övék
The One Romania, szektorgyőzelem és a legnagyobb koi díja
Hazai bronz
Ezüst, rögtön az első profi versenyen
Fényesen csillogó arany, dupla világcsúccsal!
3x3 remek horgász, összesen közel 3000 kg-os teljesítménnyel!

18:30: Az utolsó csapat is haza indul, megtörténnek a következő versenyszezonra való egyeztetések. Van, aki akár rögtön újra kezdené! Rögzítésre kerül a 2015. évi időpont is, s ennek tudatában alakulhatnak a további rendezvények is. Csend, a pörgés helyett nyugalom, indulás a családhoz - napok óta először világosban. Jóleső érzés, hogy részei voltunk ennek az eredménynek és főleg az eredményhez kötődő élménynek, élményeknek.

Nem csak a Jolly megy hazafelé

Összegezve azt gondolom, hogy Maconka ezúttal mindent megkapott a sorstól, s a páratlan halállomány segedelmével végre átléptük az álomhatárt. Világcsúcsokkal bizonyítottunk, túl a 10 tonnán, a 100 db rekordhalon és még számos egyéb csúcseredményen, együtt, sokszor egymásért is, egy nagyon munkás, de nemes és egyben profi és fair versenyzés keretében. Ezúton is megköszönöm az F&H helyszíni forgatócsoportjának, valamint a BSHE 16 fős technikai stábjának és az Ízvarázs munkatársainak a lebonyolításban való közreműködést!

Végeredmény 115/115 óra, grafikon, szeptember 12. 12:00

Végeredmény 115/115 óra, faj szerinti bontás és átlagsúly, szeptember 12. 12:00

Íme, a 115/115 órás versenytérkép

Hivatalos végeredmény 115/115 óra, lista, szeptember 12. 12:00

Egy nappal a verseny után, szombaton

Késő délután egy örömteli esemény hoz vissza a vízpartra (lakodalom), majd a hivatalos rész után kerül sor e záró gondolatok rögzítésére, az utolsó képek feltöltésére. Egy fórumos hozzászólásra reagálva listáztam ki az alábbi, VII. EPBC - XXII. MPBC statisztikai adatokat, melyek minden vízhez, halhoz értő ember számára egyben remélhetőleg információk:

Összes fogás 11014,77 kg

Összes hal: 3660 db

1876 db tükörponty

1164 db tőponty

323 db nyurgaponty

246 db koi

51 db amur

Átlag: 3,001 kg/db

Legjobb átlag: 9,540 kg/db (A6)

Összes +10 kg-os hal: 109 db

Legtöbb +10 kg-os hal: 15 db (B5)

Legtöbb amur: 22 db (A7)

Legtöbb koi: 40 db (C7)

Legtöbb fogott hal: 1491,65 kg (WR, B10)

Legtöbb fogott hal: 710 db (WR, B10, 9,72 perc/hal)

A szektor: 2125,23 kg/461 db

B szektor: 4793,17 kg/1712 db

C szektor: 4096,37 db/1487 db

3-5 kg-os hal: 262 db

5-7 kg-os hal: 191 db

7-10 kg-os hal: 214 db

10+-os hal: 109 db

Törzsállományból fogott összsúly: 5714,70 kg

Borisz-nyurga
Pro FM, szintén
Ez is, The One One-módra

Mindezekhez még néhány gondolat. Maconka NEM optimalizált (=nagyhalas) bojlis tó, hanem a teljes faj- és azon belül korosztályos állományi piramis fenntartására törekszik. A telepítésre került halak kivétel nélkül az 1,5-2,2 kg-os sávban voltak, így a sáv alatti és feletti súlyú, de 3,00 kg-ot el nem érő halak a korábbi telepítésekből, illetve az előtározóból származnak. A verseny alatt a fő tározótér kevesebb, mint 70%-a volt meghorgászható. Alapvetés,hogy a versenyt az adott helyen és időben a területen tartózkodó célhal-állomány korosztályra optimalizált kifogásával kell és lehet is megnyerni, így itt a szelekció adott esetben nem hogy nem támogatott, hanem egyenesen az eredményre káros lehet. Ezen túl persze a versenyen a szabályzat lehetőségeit teljesen ki kell használni a siker érdekében. A helyes taktikát a helyen kívül a szomszédok is meghatározzák, s ez a verseny alatt akár többször is változhat. Persze még számos gondolat feljöhet a tárgyhoz, még hosszú ideig lesz mit értékelni...

Összegezve a saját véleményem változatlan, miszerint mindent a tények ismeretében, a "helyén" kell kezelni és értékelni. Az EPBC egy faj szerinti szelekciós verseny, a kezdetektől azonos, 4 botos és dobós változatban, 1 kg-os súlyhatárral. Ha 3, 5, 7, vagy 10 kg-os súlyhatárra tennénk a limitet, egyrészt ugyan (akár további reklámként) meredeken növekedne a szelekciós kényszer okán a "nagyhalak" aránya, másrészt - és ez a számunkra a lényegesebb - ugyanilyen meredeken emelkedne a szerencsefaktor jelentősége is, ráadásul egyre több helyen szinte kizárva így a díjazott helyekre értendő eredményességet. Maconka a jövőben is az esélyegyenlőséget, a sportszerűséget helyezi a fókuszba a versenyein, mindezt megspékelve a technikailag is minőségi és hiteles lebonyolítással. Jó érzés, hogy e tervekhez érezzük a jelentős támogatottságot versenyzői és támogatói oldalról egyaránt. Együtt, egymásért, de természetesen az Önök kiszolgálása érdekében is!

Esettanulmány

Őszintén remélem, hogy e monstre tudósítással sikerült a Haldorádó olvasóit is elérnünk, s ha időcsúszásokkal is, de sikerült végigkövetni e nem mindennapi verseny történetét. Köszönjük a nagy érdeklődést, s ha már most kérhetem, akkor találkozzunk virtuális formában majd itt 2015. június 7-én, a soron következő Európa Kupán, vagy versenyzőként, érdeklődőként, nézőként majd akkor, akkor IS a maconkai vízpartokon!

Találkozunk 2015.06.07-én!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.