III. SBS-V.I.P. Pontyfogó Kupa beszámoló

III. SBS-V.I.P. Pontyfogó Kupa beszámoló

2011. szeptember 22-én reggel 21 csapat gyülekezett a kemecsei V.I.P. horgásztó partján, hogy összemérje felkészültségét, kitartását és persze szerencséjét. Immár harmadik alkalommal került megrendezésre az SBS-V.I.P. Pontyfogó Kupa. Rövid pályafutása alatt komoly rangot vívott ki magának a rendezvény. Sikerességét jól szemlélteti, hogy az egyszer benevezett csapatok évről évre visszatérnek, így nagyon nehéz bejutni a Kupán induló csapatok közé.

Többek között ez a tény is indokolta, hogy idén némiképpen átdolgozásra került a Versenyszabályzat. A legszembetűnőbb változással mindjárt a sorsoláson találkozhattak a csapatok. Az idei évtől a helyválasztós sorsolás helyett kétfordulós sorsolással dőlt el, hogy egy-egy csapat mely horgászálláson méretteti meg magát. Első körben a nevezések sorrendjében húztak számot a csapatok, mely megadta a horgászállás kihúzásának sorrendjét.

A hatalmas tét ellenére jó hangulatban telt a sorsolás

Második körben az impozáns kupában 21 darab flakont találtak a versenyzők, amik az SBS fejlesztőgárdájának legújabb termékét képviselő fogós csali mellett a horgászállások számait rejtették. Az új alapokra helyezett csali a tesztelések során fantasztikus eredményeket produkált. Többek között ez az újdonság is hozzájárult az SBS-Szi-Ko Team móri Ezerjó Horgásztavon elért világrekord fogásához. A Flavatract and Flavone-nal Squid & Octopus ízben tavasszal találkozhattok először a horgászboltok polcain.

Vajon melyikben van a nyerő horgászállás száma?

A sorsolás izgalmakkal telve, de jókedvűen zajlott. Minden csapat elszánt felkészültséggel várta a verseny kezdetét. A favorit helyekre sorsolt csapatok bíztak a horgászállás adottságaiban, míg a gyengébb helyekre sorsolt csapatok a felkészültségükben, csalijukban látták a siker zálogát. Az új sorsolási rend osztatlan sikert aratott a csapatok körében, hiszen ezáltal az utolsónak sorsoló csapatnak is ugyanannyi esélye volt a szerencsés sorsolásra, mint az első húzónak.

Évről évre egyre több cég támogatja a rendezvényt

A szervezők mindent megtettek a csapatok kényelemérzetének biztosítására. A Kupa jó hírének köszönhetően egyre több szponzor áll a rendezvény mögé. A sorsolást követően minden csapat Knorr ajándékcsomagot kapott az Unilever Kft. jóvoltából. Az ajándékcsomagok instant levesporokat tartalmaztak, melyekből forró víz hozzáadásával ízletes és tartalmas ételeket készíthetünk könnyedén a vízparton is.

A verseny táborépítéssel kezdődött

A sorsolást követően a csapatok kellemes versenydrukkban foglalták el a horgászállásokat. A Szabolcs Halászati Kft.-nek köszönhetően minden csapat frissen nyírt pázsiton, gondosan kialakított horgászállásokon építhette meg táborát, kezdhette meg a versenyt. A verseny pontban 11:00-kor, dudaszóra vette kezdetét. Az új szabály értelmében a csapatok ebben a pillanatban kezdhették meg a meder feltérképezését, az alapozó etetés elkészítését, a horgászatot.

Etetni csak partról lehet, ami komoly felkészültséget kíván

Az első halak megfogására nem kellett sokáig várni. Egyre gyakrabban lehetett hallani a kapásjelzők hangját, egyre többször lehetett halakat merítő horgászokat látni. A napközbeni nyarat idéző időjárás után késő délután feltámadt a szél, mely gyorsan hűtötte a levegőt. A megváltozott időjárási körülmények próbára tették a csapatokat, hiszen többen is rákényszerültek a taktika módosítására. Az erős szél mozgásra késztette a halakat, ami az etetésen tartásukat jelentősen nehezítette.

Az SBS Pontybarátok Team szép fogásokkal kezdte meg a versenyt

Ennek ellenére az első esti mérlegeléskor csupán négy csapatnak nem volt értékelhető fogása. Este csak a nap tért nyugovóra, a csapatok éberen, ugrásra készen várták, hogy etetésük beérjen, és elkezdődjön az igazi verseny. Az egész éjszaka fújó erős szél, a csípős hideg próbára tette a csapatok tűrőképességét. Mégsem menekült senki a sátor oltalmába, folyamatosan újabb és újabb praktikákkal igyekezett minden csapat fogását gyarapítani, melynek a reggeli mérlegeléskor láthattuk meg az eredményét.

A Király Horgászbolt-Big Carp Team sem tartott éjszakai pihenőt

Majd egy tonna lett a reggeli mérlegelés utáni összesített eredmény! Az esti mérlegeléskor még halat sem fogó Bor-Ben Team éjszakai fogásával rögtön az első helyre ugrott. A felkelő nap simogató melegében fokozódott a halak kapókedve, megkezdődött az igazi verseny.

A Bor-Ben Team fáradhatatlanul fárasztotta, szákolta a halakat

Délben az ízletes ebéd horgászállásokra történő kiszállításakor a csapatok nagy érdeklődéssel faggatták a szervezőket a többi csapat fogási eredményeiről. Szinte minden csapat fogta a halat, ki nagyobb, ki kisebb intenzitással. Mérlegelés nélkül is látszódott, hogy nagyon szoros a verseny. A halak gyengébb étvágya miatt több csapat is a csalik kikönnyítésében látta a megoldást. Ez a módszer azonban több halvesztéssel jár. Két-három hal megfogása sokszor két-három hellyel történő előre ugrást jelentett, így hatalmas taktikai harc alakult ki.

A tavalyi nyertes Tati Dovit Carp Team ismét a győzelmet tűzte ki célul

Az esti mérlegelés igazolta a napközben látottakat. Több csapat között is csak néhány dekagramm volt a különbség. Senki sem lehetett nyugodt a helyezését illetően, nem lankadhatott a figyelem. Minden elrontott kapás, elvesztett hal megbosszulta magát. Teljes koncentráció, odafigyelés kellett a megszerzett pozíciók megtartásához.

A Horgászsajtó-Starbaits Team keményen megküzdött minden megfogott halért
A Top-Secret Bojli Team amurok fogásával araszolt előre

A szombati napon sem javult a halak kapókedve, így a megfáradt csapatok továbbra is szoros küzdelmet folytattak. Már látszódtak a fáradtság első jelei a versenyzőkön, többen próbálták rövid pihenővel feltölteni magukat, hogy a végső hajrában teljes erőbedobással tudjanak versengeni. Az ebédre felszolgált ízletes töltött káposzta megtette hatását, a sziesztahangulat rátelepedett a tóra.

A C.C.Moore Team Hungary hatalmas távolságokból fogta a szép halakat
Az IHP Carp Team taktikus horgászatának eredménye

A mai nap folyamán a megfáradt mérlegelők is segítséget kaptak, hiszen meglátogatta a versenyt az Amatőr Bojlisok Klubjának vezetője, Hudomiet János és kedves felesége, Nono. Rögtön a tettek mezejére léptek, és tevékenyen részt vettek a mérlegelésben.

A mérlegelés pontosságához nem férhetett kétség
… Catch & Release…

Az esti mérlegeléskor már minden csapat megújult erővel tekintett az éjszaka elé. Az összfogás megállíthatatlanul tartott a 3 tonna felé.

A SUFIX Team Kecskemét figyelemreméltó fogásokat produkált egy gyengének tartott állásról
A Bor-Ben Team igyekezett megtartani előnyét

A reggeli mérlegelés hosszúra nyúlt, több csapat is igen szép fogást könyvelhetett el. Eddig a csapatok minden mérlegelés után megkapták a részeredményt, azonban az utolsó nap reggelén ez már elmaradt. A fizikai fáradtság mellett így már komoly pszichikai teher is nehezedett a csapatokra, hiszen nem volt információjuk a többiek fogási eredményeiről. A hosszúra nyúlt mérlegelés pedig sok hal megfogását sugallta, ami csak fokozta ezt a hatást. A verseny utolsó óráiban a csapatok mozgósították utolsó erőtartalékaikat. A szervezők ebben nagy segítséget nyújtottak a csinos hosztesz lányok meghívásával, akik Bomba energiaital kínálásával növelték a csapatok megcsappant energiáját.

Értékes nyeremények várták a jól szereplő csapatokat

A verseny lebonyolításában komoly segítséget jelentett a Magisz Kft. által biztosított ISUZU D-MAX terepjáró. A tó körül elterülő változatos terepviszonyokat, nehezen járható földutakat könnyedén küzdötte le ez a kitűnő ár-érték aránnyal rendelkező autó. Kategóriájában az autó kimagasló terepjáró tulajdonságokkal rendelkezik, amihez meggyőző utastér komfort párosul. Horgászok, vadászok, természetet járók számára ideális választás, nehéz szívvel váltunk meg tőle :-(

Természetjárók ideális társa: ISUZU D-MAX

A verseny 11:00-kor véget ért. Az összepakolás után kiérkező megfáradt csapatokat finom, illatos ebéd várta. Az ebéd elfogyasztása, az eredmények összesítése után következhetett az eredményhirdetés. A csapatokat az impozáns kupák mellett igazi ajándéközön fogadta. A szponzorok felajánlásain kívül márkás horgászfelszerelésekkel gazdagodhattak a nyertesek.

Számos különdíj került kiosztásra:

 • Legnagyobb halat fogó csapat: SBS Team
 • Legeredményesebb női résztvevő: Ábrahámné Ibolya (Szi-Sza Bojli Team)
 • Legígéretesebb csapat: Já-Ger Carp Team
 • Legbarátságosabb csapat (Party Arc díj :-)): SBS Baits Czeh & Slovakia Team
 • Legjobb segítő: Fábián Zsolt (Allianz - Halcapone Carp Team)
 • A halakkal legkíméletesebben bánó csapat: Kupás Fanatic Team

SBS Baits Czeh & Slovakia Team: Party Arc díj
Legjobb segítő: Fábián Zsolt (Allianz Halcapone Carp Team)
Legnagyobb halat megfogó csapat: SBS Team
JÁ-GER Carp Team: 2011. Legígéretesebb csapata és…
… a nyereményük

 • Szektor III. helyezettek : Mirror Carp Team
  Kupás Fanatic Team
  Schrack-Spike Baits Carp Team
 • Szektor II. helyezettek: SBS Baits Czeh & Slovakia Team
  C.C.Moore Team Hungary
  SBS Pontybarátok Team
 • Szektor I. helyezettek: SUFIX Team Kecskemét
  Tati Dovit Carp Team
  Bor-Ben Team

A versenyen elért összfogás 3.686,44 kg. lett, az átlagsúly 5 kg feletti. A Kupán zsákmányolt legnagyobb hal 11,14 kg. volt.

III. helyezett csapat:

Tati Dovit Carp Team (334,41 kg)

II. helyezett csapat:

SBS Pontybarátok Team (342,32 kg)

A III. SBS - V.I.P. Pontyfogó Kupa győztese 2011-ben:

BOR-BEN Team (483,70 kg)

A III. SBS-V.I.P. Pontyfogó Kupa összesített végeredménye: itt

Ezúton mondunk köszönetet a III. SBS-V.I.P. Pontyfogó Kupa támogatóinak:

 • SBS Bait In Europe Kft.
 • Halcapone Horgászcentrum Mátészalka (P.B. Products, Ultimate)
 • Magisz Kft. (ISUZU)
 • Unilever Kft. (KNORR)
 • Szabolcsi Halászati Kft.
 • Maconkai-víztározó
 • Szi-Sza Bt. horgásztava Mezőberény
 • Diákmunka Központ
 • Halcatraz Horgászbolt Nyíregyháza (FOX)
 • Amatőr Bojlisok Klubja
 • Haldorádó Horgászportál
 • BOMBA
 • HorgászSajtó
 • Magyar Pontyhorgászok Egyesülete

A szervezők külön köszönetet mondanak a verseny lebonyolításában nyújtott tevékenységükért:

 • Milovánovics Barbinak
 • Barancic Kovács Ácinak
 • Ujj Istvánnak
 • Orosz Balázsnak
 • Gombkötő Sándornak
 • Csorba Richárdnak
 • Hudomiet Jánosnak
 • Dorsánszki Noéminek

Köszönetet mondunk Novák Dánielnek, aki a versenyről folyamatosan tudósított, friss képekkel igyekezett átadni a megmérettetés hangulatát. A magyarországi pontyfogó versenyek történetében egyedülálló módon elsőként ezen a versenyen történt meg, hogy az eredményhirdetéssel egy időben a neten is olvasható volt a végeredmény.

A versenyen részt vett csapatok

A szabálymódosításoknak köszönhetően az idei évtől az első 15 helyezett csapatnak van előnevezési joga a következő SBS - V.I.P. Pontyfogó Kupára. Ennek köszönhetően a jövő évtől több új csapatnak tudunk lehetőséget biztosítani a megmérettetésre.

Találkozunk 2012. szeptemberben a IV. SBS - V.I.P. Pontyfogó Kupán!

Írta: Gál József
Fotó: Novák Dániel
Videó: Takács Péter

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.