V. Országos Pontyfogó Bajnokság 2013 - 1. forduló

V. Országos Pontyfogó Bajnokság 2013 - 1. forduló

Véget ért az Országos Pontyfogó Bajnokság első fordulója, amely mindvégig sportszerűen, baráti hangulatban zajlott. Várjuk a következő, egyben záró etapot, előtte azonban nézzük, mi történt az elsőn május 13-16. között!

Nagy lépést tettünk a magyar pontyfogó versenysport országos és nemzetközi hírnevének öregbítéséért. Idei évben először bevezettük a klubrendszert.

Tubertini - Maros Mix Carp Club

Több országban már sikeresen működik ez a rendszer. Romániában akkora kereslet van az indulás jogára, hogy klubokon belül is rendeznek előselejtezőket. A kiértékelt eredmények alapján indítják a legjobbakat a saját OB-jukon. Ott idén, tudomásom szerint, 19 klub nevezett, szemben a mi 4 klubunkkal és 4 párosunkkal, ami összesen 16 duó. A szabályzat szerint minden klubnak egy párosa kerül az előre kialakított szektorok mindegyikébe.

A magyar klubok párosai a bajnoki cím megszerzésén felül világbajnokságra kvalifikálás reményében neveztek be. Emellett indulási jogot szereztek azok a párosok is, akik a magyar bajnoki cím megszerzését tűzték ki célul. A klubon kívüli páros versenyzők is mindvégig korrektül versenyeztek. Tudomásul vették, hogy az idei Országos Bajnokság (továbbiakban OB) elsősorban a klubokról szól. Néhányan jelezték jövőbeni klubalapítási szándékukat - belátták, hogy ez fogja hosszú távon a jó eredményeket hozni.

Május 13-án reggel 8 órakor gyülekezőt és regisztrációt követően került sor az ünnepélyes megnyitóra, ahol felelevenítettük, pontosan értelmeztük az új szabályokat.

Pontosan értelmeztük az új szabályokat

Az egyik fő változás a klubrendszer bevezetése. További változás az is, hogy - a nemzetközi szabályzatnak megfelelően - fordulónként 200 kg-ban maximálták a bevihető száraz anyag mennyiségét. Ez a tömeglimit magában foglalja a felhasználandó bojlit, pelletet és egyéb keverékeket. A 200 kg-nyi mennyiség bevihető akár egy alkalommal, elsőre, de lehet vele taktikázni is. Például ha első alkalommal csak a felét viszi be a páros, majd félidőben egy újabb alkalommal mehet a másik 100 kg egy új módszer reményében. Csere lehetősége nem áll fenn. Működő taktika esetén, ha nem vitte be a páros az egészet, módjában áll ezt félúton megtenni, azaz kiegészíteni 200 kg-ra. Jelen fordulóban szerdán, 15-én reggel 8 és 9 óra között került erre sor - szigorúan a szektorbírók és a rendező személyzet felügyeletével.

Miután mindenki számára tisztázódtak a szabályok és a különböző ellenőrzések menete, kezdetét vette a sorsolás. A koreográfiája nem volt egyszerű. Dérer István elmúlt években szerzett tapasztalatát és tudását kombinálva az általam eltervezett variációkkal közösen kidolgoztunk egy tökéletes tervet. Ez határozta meg a sorsolás menetét.

Miután mindenki számára…
… tisztázódtak a szabályok és…
… a különböző ellenőrzések menete…
… kezdetét vette a sorsolás
A sorsolást jó hangulat jellemezte

A maconkai nemzetközi versenypályán kitűzött „A” és „C” szektorba (gáti rész) 5-5 páros került, az I. szigeten elhelyezett „B” szektorban pedig 6 duó kapott helyet.

A maconkai nemzetközi versenypályán kitűzött „A” és „C” szektorba (gáti rész) 5-5 páros került…
… az I. szigeten elhelyezett „B” szektorban pedig 6 duó kapott helyet

A klubok 3 x 2 fővel képviseltették magukat. Az esélyek kiegyenlítése érdekében minden szektorba besorolt 1-1 párosuk. Sorsoláskor a vezetőjük döntötte el - illetve ezt előre leegyeztették -, ki melyik helyet tudja a lehető legjobban meghorgászni az előttük álló 72 órás versenyben. A névsor szerint felállított sorsolás második körében a kapott számok sorrendjében az OB címre törekvő párosok is kiválasztották maguknak helyeiket az előre kisorsolt lehetőségek közül.

Kezdődhetett a bepakolás, egyben versenyfutás az esővel. Az időjárás nem volt kegyes, az első órától kezdve szakadó esőben kellett küzdeni a különféle frontokkal. Nem sok jót jósoltak a meteorológusok, fagyosszentek időszakában jártunk. Aznap 12 órára mindenki elfoglalta a rajthelyét, lemérette és bevitte etető- és csalizó anyagait a szektorába. Kezdődhetett a küzdelem!

Aznap 12 órára…
… mindenki elfoglalta a rajthelyét…
… lemérette és…
… bevitte etető- és…
… csalizó anyagait a szektorába
Kezdődhetett a küzdelem!
A táj szépsége mellett…
… soha nem tudok elmenni úgy…
… hogy ne készítenék…
… egy-egy szép nekem tetsző képet

Az első 24 óra nagy mennyiségű esőt hozott átvonuló frontokkal, de kiemelkedő eredményeket nem. Még Maconka sem hozta a formáját. Olyan arcát mutatta a tározó, melyre az ott dolgozó emberek sem emlékeztek hosszú évekre visszamenőleg. (Részt vettem olyan világbajnokságon, ahol a mezőny egyharmada nem fogott nemhogy értékelhető, de semmilyen halat sem.) Így aztán minden kifogott halnak hatalmas értéke lett. Képtelenség volt beállítani őket az etetésekre. Többen a szektoron belüli kereső pecával csapták be halaikat. Ez egyeseknek nagyobb, másoknak kisebb sikereket hozott.

Minden kifogott halnak hatalmas értéke volt

A forduló második napján a légnyomás ingadozása hosszabb időszakaszokra megszűnt, az ég kitisztulni látszott. Ez érdemi fogásokhoz segítette a kitartó csapatokat. Előkerültek a tározó nagyjai is. Maconka messze földön híres halsűrűségéről és bőséges halfaunájáról. Az odaérkező versenyzők ezt tudják, ezért is türelemmel, hatalmas kitartással, fegyelemmel tették a dolgukat.

Ahogy a légnyomás ingadozása hosszabb időszakaszokra megszűnt
Előkerültek a tározó…
… nagyjai is

Az utolsó napra e munkának beérett a gyümölcse. Az ügyesebbek az élre kerültek és tartották helyezésüket az utolsó pillanatokig. A Tubertini - Maros Mix Carp Club Team és a Big Carp Club Team csapatok felváltva cserélgették az első és második helyet egymás közt. Minimális különbség, mindössze 1-1 hal döntött a végső sorrendről.

A forduló utolsó éjszakáján néhány csapatnál beindult a megszokott maconkai halfogási gépezet. Voltak, akik egyszerre három bottal fárasztottak. Százkilószám aprították a pontyokat és amurokat, miközben be-beugrott néhány, a versenyben nem számító halfaj is. A pontyok között akadtak matuzsálemek, 10-15 kg felettiek. Akadtak „aranyhalak”, koik is. Néhány versenyző azonnal letudta világbajnoki kívánságait.

Beindult a megszokott maconkai halfogási gépezet
A pontyok között akadtak matuzsálemek…
… 10-15 kg felettiek
Akadtak „aranyhalak”, koik is

Május 16-án délben dudaszóra ért véget a gigászi küzdelem. A hatalmas verseny végeredményét 1-1 hal nagyon szorossá tette, ami csak ott és akkor, a végelszámolásban derült ki. Ez kinek örömöt, kinek bánatot, egyben fejtörést is okozott a folytatáshoz.

Örömmel tapasztaltam, hogy klubokon belül a párosok között megindult az információáramlás, amivel kiválóan segítették egymást. Így még jobban erősödik bennük a csapatszellem, hiszen csak együtt lehetnek eredményesek megszerzett pontjaikkal. Az idei kezdeményezéssel éppen ez volt a fő cél, hogy már az OB folyamán kezdődjön meg a világbajnokságra készülő válogatott keret összekovácsolódása. Ezt a párosok folyamatosan visszaigazolták felém, ami a rendszer működését igazolja. A forduló során némely versenyző már az ülőhelyét tervezgette Portugália felé…

Harc volt a javából az elemekkel, harc az időjárási frontokkal és harc a végére kapókedvet mutató rengeteg hallal. Összepakolás előtt mindenki már a következő forduló esélyeit latolgatta. Indulás előtt kihirdettük a forduló végeredményét és a jövőben javítandó apró hibákra is felhívtuk Istvánnal a csapatok figyelmét. A csapatok hazautaztak segítőikkel és a fotósokkal együtt. Menet közben már arról beszéltünk, hogy hamarosan újra találkozunk a második fordulóban, június 17-20. között.

Viszlát, Maconka, köszönjük a szép élményeket! Hamarosan visszatérünk…

Az 1. forduló végeredménye

Az Országos Pontyfogó Bajnokság első fordulóját a klubok közötti csatában Tubertini - Maros Mix Carp Club Team 5 ponttal - a második helyezettel azonos pontszámmal, azonban nagyobb fogott súllyal - nyerte:

  • Maros Mix Club Team 1. Fekete Károly - Roskó Péter 1 pont
  • Maros Mix Club Team 2. Szirmai Tibor - Tóth Zoltán 1 pont
  • Maros Mix - Silver Baits Club Team 3. Banka Pál - Bodó Ferenc 3 pont

Tartalékosok: Barna Szilárd - Hirsch István

A párosok küzdelmében az Országos Bajnok címért folytatott küzdelemben azonos pontszámmal, több fogott súllyal:

  1. Maros Mix Club Team 2. Szirmai Tibor - Tóth Zoltán 1 pont
  2. Maros Mix Club Team 1. Fekete Károly - Roskó Péter 1 pont
  3. Big Carp Club Team 3. Orosz Róbert - Ciprian Ciarnau 1 pont

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.