V. Országos Pontyfogó Bajnokság 2013 - Döntő

V. Országos Pontyfogó Bajnokság 2013 - Döntő

A bajnokság második, egyben befejező fordulójával véget ért egy újabb fejezet a hivatalos magyar versenyszerű pontyfogás nagykönyvében. Ezt lezárva, az eredményt kihirdetve azonnal indul egy újabb, aminek még nagyobb a tétje. Az országos bajnoki cím a legjobb kluboknak kvalifikációt nyújt a szeptemberben megrendezésre kerülő világbajnokságra. Ennek helyszíne és ideje Portugália, Montargil 2013. szeptember 26-30. Lássuk a második forduló történéseit, majd nézzük a két forduló összegzését, érdekességeket és az izgalmas folytatást!

Országos Bajnokság II. forduló, 2013. június 17-20. Maconka

Lassan már természetes, hogy minden csapat rendben megérkezik időre a hétfőn reggel 8 órakor kezdődő regisztrációra. Így történt ez június 17-én Maconkán is. A sikeres regisztrálást követően ünnepélyes megnyitó, még néhány gondolat a szabályokkal kapcsolatban felmerült kérdésekről, majd indulhatott a sorsolás.

Ünnepélyes megnyitó, még néhány gondolat a szabályokkal kapcsolatban felmerült kérdésekről
Indulhatott a sorsolás
Baráti Norbi ekkor még bizakodó volt
A jó hangulat mindvégig jellemezte az OB-t

Az előző forduló mintájára az idei évben először nevezett klubok javára részben irányítottuk Dérer István tudása és sok éves tapasztalata segítségével a sorsolást. Erre azért is kellett sort keríteni, mert a benevezett Total Baits Club, valamint az egyéniben nevezett Titán Baits Team sem érkezett meg. Ők visszaléptek. (A visszalépés nem egyezik a versenyszabályzatban vállaltakkal, ezért felelniük kell az etikai bizottság előtt. Elfogadhatatlan, kifogásolható indok esetén viselniük kell a várható büntetést, amely minimum 2 év eltiltást jelent a Magyar Országos Bajnokságtól).

Az első fordulóhoz képest minimális módosítással…
… kihagytuk a C1 és az A5 rajthelyeket…
… a „B” szektorban pedig kiesett a B1 és a B5

A meg nem jelent 4 páros hiányában, illetve az egyenlő feltételek megteremtése érdekében történt a részleges irányítás. A nem klubként induló párosoknak a szektor maradék néhány helyével kellett beérniük. Ezt ők nagyon sportszerűen vették tudomásul.

Az OB cím megszerzéséért nevezett párosok…
… sportszerűen vették tudomásul az irányított sorsolást

A sorsolást befejezve a csapatok elégedetten távoztak. Megismerkedtek az új rajthelyekkel, mely a következő 72 órában átmeneti szálláshelyük is egyben. Maconkán szektoronként szinte homogén a pályák többsége. Megtörtént a bevihető szárazanyag lemérése, hétfőn délben dudaszóra kezdődött a küzdelem.

Megtörtént a bevihető szárazanyag lemérése
Minden csapatnak pontosan, grammnyi pontossággal…
… külön-külön, lemértük
Az első pillanatoktól szükség volt az árnyékra
Dudaszóra kezdődött a küzdelem…
… megtörténtek az első dobások is

Nehezítette a versenyzők dolgát a kánikula, amely időnként elviselhetetlennek tűnt. Az első órákban csak a szerencsésebbeknek sikerült a halfogás. Egyesek mindjárt az elején kapitális példányokkal gazdagították mérlegelési lapjukat.

Egyesek mindjárt az elején…
… kapitális példányokkal gazdagították…
… mérlegelési lapjukat
A pikkelyes pontyok az elején is főszerepet kaptak

A gáti részeken egyáltalán nem, ám a szigeten, a „B” szektorban részlegesen volt árnyék, ott könnyebb volt a horgászélet. Ettől függetlenül a második nap estéjére már körvonalazódott az állás. Látszott, ki mellé szegődött Fortuna, és az is, hogy ki és miként tudja „megművelni”a kapott helyét. Az idő előrehaladtával ezek az előnyök egyre nagyobbá váltak, és két szektorban Maros Mix egyeduralom alakult ki. A trónkövetelő Big Carp mágnesként nyomult utánuk. Maros Mix az „A” és „C” szektorokat meggyőző fölénnyel vezette, „B”-ben a Big Carp minimális előnnyel uralta a mezőnyt.

Taktikák csatája is zajlott. Volt aki spombozott…
… egyesek az óriás csúzlival próbálkoztak…
… és voltak, akik a dobócsőre tették le a voksukat
A második fordulóban…
… rengeteg koit fogtak a csapatok
Repkedtek a kívánságok…
Akadt belőlük nagyobb példány is

A legtöbb összes fogás megszerzésén felül, vele párhuzamosan kialakult egy nem hivatalos „Best of Nagy Ponty” verseny. 17,14 kg-os tőponttyal nyitott a nagyhal-parádé, melyet a Marosos Fekete Károly fogott. Nem örülhetett neki sokáig. A Big Carp színekben horgászó Baráti Norbert hamarosan megdöntötte egy 18,75 kg-os szintén tövessel. A Maros Mix Club kapitánya által vezetett páros kedden éjjel - feladva a leckét a mezőnynek - hibátlan 19,20 kg-os tükörponttyal kontrázott. Roskó Péter volt a sikeres elejtő. Arra akkor még gondolni sem mertek, hogy az utolsó órákban ismét fényképezőgép elé tarthatják majd ezt a példányt. Akkorra már „csak” 19,15 kg-ot nyomott.

Az első „Best of Nagy Ponty”, fárasztás közben
Hiteles mérés, hiteles mérleggel
Az eredmény 17,14 kg, az elejtő Fekete Károly
… kontra Baráti Norbert Big Carp Club Team 18,75 kg…
A hivatalos versenytérképen minden fontos adat fel lett tüntetve
Megérkezett a reváns. Roskó Péter a megfogója, súlya 19,20 kg
A tetthely
A nagy visszatérő, melyet Karcsinak is megadott Maconka

Így zajlott a második forduló nagyon jó hangulatban. Közben néhány csapat hatalmas hajrába kezdett - közöttük az SBS SZI-KO Team nagy meglepetést okozva átvette a vezetést a „C” szektorban. Felidézték vele a régi idők álompecáit, ami mostanában sajnos ritkábban jön össze nekik.

Az SBS SZI-KO Team nagy meglepetést okozva…
… hatalmas hajrával…
… átvette a vezetést a „C” szektorban

Nem a felkészültségük vagy tudásuk hiányos, hanem a szerencse elkerüli őket. Már a sorsolás sem nekik kedvezett. Kovács Zoltánéknak idén nem sikerült klubba rendeződniük. Zoltán ígéretet tett rá, hogy a jövő évi Országos Bajnokságra (továbbiakban OB) ezt pótolja, és ők is az új forma szerint neveznek majd. Nem ért egyet a kezdeményezéssel, ám a horgászok többsége velem együtt ebben látja a sikeres nemzetközi szereplés zálogát.

Utolsó éjszaka hajrájára nyitott maradt egyes szektorok sorsa, előre nem volt borítékolható a végeredmény. Csütörtökön reggel nem adtunk ki hivatalos részeredményt, hírzárlatot rendeltünk el. Folyt a találgatás.

A pontyszüretnek még nem volt vége
Szinte mindenki ejtett belőlük…
… átmeneti rabságba
Éjjel jött ez a csodálatos ritkaság…
… viszont nappal sem kímélték a horgászokat
Maconkán van bőven kapitális példány

Déli 12-kor dudaszóval zárult a bajnokság aktív része, majd következett az eredmény kihirdetése. A forduló végeredménye a következőképpen alakult:

A klubok versenyében

1. Tubertini Maros Mix Carp Club Team - 5 helyezési szám, 838,66 kg
2. Big Carp Club Team - 6 helyezési szám, 604,17 kg
3. Beta Mix Club Team - 10 helyezési szám, 217,82 kg

A csapatok versenyében

1. Tubertini Maros Mix Carp Club Team 1. - 1 helyezési szám, 383,22 kg (gát/mély)
2. Big Carp Club Team 1. - 1 helyezési szám, 310,20 kg (I. sziget)
3. SBS SZI-KO Team - 1 helyezési szám, 306,64 kg (gát/sekély)

Érdemes megemlíteni:

A kánikulai hőség ellenére a nagytestű nyurgapontyok nagy számban jelentkeztek a forduló idején. Külön érdekesség, hogy főként a nappali órákban.

A verseny 2/3-a után (41/72) még 500 kg alatt volt a mezőny összes fogása. Az ekkor feltámadó szél és a forróság ellenére is robbantak az eredmények, mivel az utolsó 21 órában további 1.500 kg-ot meghaladó fogást produkált a mezőny.

Az Országos Pontyfogó Bajnokság összegzése, végeredmény

Az idei évben az időjárás nem volt kegyes a bajnoksághoz. Az első fordulót esős, frontokkal tarkított, változékony időjárás nehezítette, a második fordulóban pedig kánikula érkezett. Maconka ellenállt az extrém körülményeknek, és a versenyzők közreműködésével kiemelkedő fogások születtek. Ez összes fogás és rekordlistás, azaz 10 kg-ot meghaladó pontyok tekintetében is egyedülálló.

Statisztika, amely Maconkát igazolja

A rekord hőség ellenére 6 OB rekord dőlt meg, illetve 1 új került beállításra. Az első 40-50 óra „szieszta” után - általános meglepetésre - „robbantak” a fogások. Így például a Maros Mix egyik csapata 18 db tízen túli pontyot fogott (a déli órákban is), illetve az SBS SZI-KO Team az utolsó 24 órában 2 mázsát meghaladó mennyiséget zsákmányolt. A felsorolt eredmények választ adnak mindazoknak, akik a kezdeti fogási eredményeket tekintve megpróbálták rossz színben feltüntetni Maconkát néhány internetes fórumon.

Eredmények:

Összes fogás: 2033,38 kg, 372 db, 5,467 kg/db átlagsúllyal

10 kg-ot meghaladó ponty: 59 db

Legnagyobb ponty: 19,20 kg, tükrös

Legjobb átlagsúly: 10,12 kg/db

Az országos Bajnokság végeredménye:

A klubok versenyében

1. Tubertini Maros Mix Carp Club Team (5 + 5 = 10 helyezési szám, 494,32 + 838,66 = 1332,98 kg)

A Marosmix utazik a portugáliai világbajnokságra! Gratulálunk!

2. Big Carp Club (5 + 6 = 11 helyezési szám, 470,03 + 604,17 = 1074,20 kg)
3. Beta Mix Club (10 + 11 = 21 helyezési szám, 362,79 + 217,82 = 580,61 kg)

A csapatok versenyében

1. Tubertini Maros Mix Carp Club Team 1. (1 + 1 = 2 helyezési szám, 107,21 + 383,22 =490,43 kg (gát/mély)
2. Big Carp Club Team 1. (2 + 1 = 3 helyezési szám, 281,01 + 310,20 = 591,21 kg (I. sziget)
3. Tubertini Maros Mix Carp Club Team 2. 1 + 2 = 3 helyezési szám, 297,31 + 210,61 = 507,92 kg (gát/sekély)

Érdekességek:

- A szektorok kiegyenlítettségét jelzik az összes fogások: (648, 701, 685 kg)
- Megdőlt a legnagyobb hal, legjobb verseny- és csapatátlag, a legjobb győztes átlag rekordja, beállításra került a 10+-os OB-n fogott halak rekordja, továbbá most fogták a versenyzők az eddigi legtöbb nyurga és koi pontyot.

Említésre méltó a versenykörülményeket segítő lebonyolítás javulása. Világító bóják jelzik a vízben a szektorok széleit. Az eredmények kihirdetésére elkészült egy új, hatalmas dobogó. Már van profi hangosítás. Egyre nagyobb az érdeklődés a média részéről is. Köszönjük!

Elkészült egy új, hatalmas dobogó
Egyre nagyobb az érdeklődés a média részéről is. Köszönjük!

Az idei évben elsőként adott a bajnokság szervezése Catch & Release (Fogd meg és engedd vissza) különdíjat az ABK (Amatőr Bojlisok Klubja) felajánlásával és a MOHOSZ jóváhagyásával. A Beta Mix Club Team 3. párosa (Bosnyák Tamás - Tokaji András) érdemelte ki a címet a versenyszervezők és lebonyolítók egybehangzó döntése alapján. Köszönjük ABK és Hudomiet János!

Catch & Release (Fogd meg és engedd vissza) különdíj az ABK (Amatőr Bojlisok Klubja) felajánlásával

Az eredményeket tekintve nem kétséges, hogy Maconka ideális víz egy ilyen versenysorozat lebonyolítására. Nagy eséllyel a 2014. évi OB szintén itt kerül megrendezésre. Annyi eltéréssel, hogy 3 x 72 órás fordulók lesznek, és csak klubok jelentkezhetnek. Ez utóbbi még képlékeny. Az őszi világbajnokság után kihirdetésre kerül a versenykiírás tervezete. Ekkor a versenyzők, támogatók véleményezhetik azt, és lehetővé válik egyéb versenyek időpont-egyeztetése is.

A kupákért hatalmas küzdelem zajlott, mindvégig sportszerűen
Az eredmény kihirdetésén részt vett Bárány Levente, a MOHOSZ versenyfelelőse…
… valamint Balla Árpád, a Nógrád megyei szövetség ügyvezető elnöke
2013 Magyar Országos Pontyfogó Bajnokai és a helyezettek
A történelemben először, magyar pontyfogó klubok a dobogón

Köszönet illeti fő támogatónkat, a MOHOSZ-t, a BSHE elnökét és a mindenben segítőkész kollégáit, továbbá mindenkit, aki részt vállalt a bajnokság zökkenőmentes megszervezésében, lebonyolításában. Külön köszönet illeti a Haldorado.hu oldalt a rengeteg hirdetési és hírközlési felület biztosításáért.

Valamennyi Résztvevőnek köszönjük a sportszerű versenyzést és kitartásukat az extrém körülmények között is!

A győztes klub megérdemelten nyitja ki a pezsgőt
Aztán elszabadul a pokol…
… az öröm mámora határtalan
Végül még egy korty is belefér a kölyök pezsgőből

2013. szeptember 26-30. között kerül megrendezésre Portugáliában, a Montargil nevű tavon a világbajnokság. Aki tudja segíteni a válogatott minél sikeresebb szereplését, kérjük, jelentkezzen! Nem csak anyagi támogatásra számítunk, szívesen vennénk minden egyéb felajánlást. Nagyon kevés információval rendelkezünk a vízről. Akinek van ezzel kapcsolatban tapasztalata, kérjük, ossza meg velünk, ezzel is hozzájárulva a Magyar Pontyfogó Válogatott lehető legjobb szerepléséhez.

Egy utolsó gratuláció, és mindenki elindul hazájába