VII. Maconka-Mosella-K.Karp Bojlis Kupa beszámoló

VII. Maconka-Mosella-K.Karp Bojlis Kupa beszámoló

Az augusztusban megrendezett maconkai bojlis versenyre a megszokottnál is jobban próbáltam felkészülni, melynek tulajdonképpen kettő fő oka volt. Kétszeres bajnokként (2005. szeptemberi és 2006. májusi győzelem) nem tehettük meg, hogy lazára vesszük a felkészülést, illett komolyan odafigyelni az újabb megmérettetésre. A másik lényeges szempont pedig a jövő évi, magyar pontyfogó csapattal kapcsolatos válogató versenyek helyszíne. Könnyen elképzelhető, hogy ezek a versenyek 2007-ben Maconkán és Palotáson kerülnek megrendezésre. Több bojlis csapatnak is szíve vágya a válogatott keretbe történő bekerülés! Ha az út ehhez Maconkán keresztül vezet, akkor a tározót bizony nem árt tökéletesen megismerni!

A sorsolás

A különböző, hazánkban egyre nagyobb mértékben elszaporodó bojlis versenyeken általában nagy jelentősége van a sorsolásnak, a végső helyezések sorsa többé-kevésbé már ennek alapján is megjósolható. Maconka ez alól talán kivételt képez, szinte sohasem tudni, hogy mikor, melyik hely lehet igazán a nyerő. Persze frekventált, a kívánságlisták elején álló helyek itt is léteznek, de szinte mindenhonnan oda lehet érni a dobogóra. A gáti helyek mindig tartogatnak nagy halakat, a B szektorban található sziget pedig a rengeteg halával, kagylópadjaival irányítja magára a figyelmet. Persze nem mindegy egy bojlis versenyen az sem, hogy kik lesznek a szomszédjaink, kikkel kell megküzdeni a 4-5 napon keresztül. Idén augusztusban a sors kegyetlen tréfájaként a tó gáti szakaszán, az A szektorban érdekesen alakult a helyek elosztása. A májusi verseny első, második, harmadik és negyedik helyezettje egymás mellé került! A tavaszi verseny negyedikje, az SBS Team az A3-ra, mi (Haldorado-Peugeot Team), a májusi győztesek az A4-re, a harmadik helyezett Pontymánia az A5-re, a második helyezett román Sip Carp Team pedig az A6-ra sorsolt. Ez jó kis versenyt sejtetett, és az eltelt öt nap során ez be is bizonyosodott.


A verseny 32. órája

A legtöbb csapatnál kissé nehézkesen indultak el a fogások, érezhető volt, hogy időbe telik, mire átrágják magukat a halak a beszórt hatalmas mennyiségű etetőanyagokon. Nem úgy nálunk! Szinte pillanatok alatt fogtunk négy darab pontyot, melyek mindegyike 6-8 kilós volt! A fogásokat látván a fellegekben jártunk, lelki szemeink előtt már az újabb címvédés lebegett. Alaposan mellétrafáltunk! A fogásokat követő 24 órában teljesen leállt nálunk a hal, mindössze 3-4 darab kisebb pontyot sikerült a partra kényszerítenünk. A többi csapat persze fokozatosan belelendült, és egyre jobban kezdett elhúzni. A román Nagybányai Kopej közel 200 kilós fogása nem sok jóval kecsegtetett bennünket a jövőre nézve.

Az SBS Sziko Team több 10 kilón felüli pontyfogásnak is örülhetett a verseny folyamán


A verseny 56. órája

A megmérettetés felénél tartva kezdett kialakulni egyfajta külön, páros verseny. Két román csapat, a Sip Carp Team és a Nagybányai Kopej fényévekre távolodott a mezőnytől. A jó bojlijuknak, a különleges és rendkívül eredményes etetési technikájuknak (parittyával 100-120 méterig is bejutatták a bojlikat az etetések során), valamint kitartásuknak köszönhetően már 300-400 kilós fogásnál tartottak. Persze a mezőny bőszen kergette őket, de egyre jobban látótávolságon kívülre kerültek.

Szép számmal akadtak horogra amurok is


A verseny 80. órája

A verseny vége felé közeledve az első és második hely sorsa eldőlni látszott, a román csapatok 600 kiló körüli fogásai már behozhatatlannak tűntek. Viszont annál nagyobb harc kezdett kibontakozni a további helyezésekért, az első hatba való bekerülésért. A csapatok az utolsó erőtartalékaikat mozgósították a még hátralévő éjszakára, szinte mindent bevetve a jobb helyezések érdekében.

Jellemző volt a tokfogás a gáton és a …
… nagy szigeten egyaránt. A versenybe viszont ezek a fogások nem számítottak bele


Végeredmény

A verseny lefújásának a pillanatában jött rá csak igazából mindenki, hogy milyen fantasztikus eredmények születtek az ötnapos megmérettetésen. A mezőny versenyrekordot produkált az összfogás terén, a több mint 80 mázsás fogás önmagáért beszél, tökéletesen minősíti és jellemzi a Maconkai víztározót. A csapatonkénti átlagfogás, mely 400 kiló feletti, sem mindennapos teljesítményt sejtet!

Többet fogtunk az augusztusi maconkai bojlis versenyen, mint a májusi győzelmünk során. Ez most mégis csak az ötödik helyre volt elegendő!

A verseny tapasztalatait, fogási eredményeit pár gondolat erejéig jellemezném, mivel véleményem szerint példaértékűek.

 • A szigorú rendszabályoknak köszönhetően félelmetes tempóban növekszik a kifogott halak átlagsúlya a versenyek történetében
 • Egyes híresztelésekkel ellentétben „ribizlis méretű” bojlival már nem lehet jó eredményeket elérni, aki a kispontyokra hajt, az nem ér oda sehová sem.
 • A legnagyobb kifogott ponty súlya is évről-évre növekszik, idén már átlépte a 16 kilót.
 • A verseny folyamán egyre jobban előtérbe kerültek a 18-20 mm-es bojlik, melynek köszönhetően jelentős mértékben megnőtt a kifogott 10 kilón felüli pontyok száma.
 • Biztos vagyok benne, ha ez a tendencia így folytatódik tovább, hamarosan Maconka is a 20 kilón felüli pontyok elismert hazája lesz, versenyt nyerni is csak ezeknek a pontyoknak a kifogásával lehet majd.

A verseny folyamán, a mérlegelést követően minden hal visszanyerte a szabadságát
Dérer István egyesületi elnök elégedett lehetett a versenyt követően, mivel a több mint 80 mázsás összfogás új versenyrekordot jelentett
Szigetfalvi András által fogott 16,38 kg-os tükörponty lett a verseny legnagyobb kifogott hala
Csapatonként az átlagfogás 400 kiló feletti volt a versenyen! Bizony szükség volt a rengeteg pontyzsákra


Út a győzelemhez, avagy riport a Sip Carp Teammel

 • Az utolsó három Maconkai versenyen mindig dobogóra kerültetek, az idei augusztusi versenyen elsők lettetek. Mivel közel horgásztam hozzátok, szemmel tudtam követni a tevékenységeteket. Az már az első pillanatban látszódott, hogy rendkívüli módon összeszokott párost alkottok. Mióta horgásztok együtt? Hova szoktatok versenyekre és hosszabb horgásztúrákra járni?
 • Az igaz, hogy az utolsó három versenyen nagyon jó eredményt értünk el, de e mögött irdatlan mennyiségű felkészülés lakozik. Mindig próbálunk a lehető legtökéletesebben ráhangolódni egy versenyre, többféle stratégiát kidolgozni, hogy a sorsolást követően ne érjen bennünket váratlanul az adott hely horgászati lehetősége. Fontos nálunk, hogy a „csapat” szó nemcsak szóban, hanem a valóságban is meglegyen, egymás véleményének meghallgatása, tiszteletben tartása elsődleges szempont. Kettő éve horgászunk együtt, s ezalatt az idő alatt már nagyon szép eredményeket értünk el. Igazi, hosszabb túrákra sajnos nem jut idő, mivel fontosabbnak tartjuk a versenyeken való részvételt. Ez pedig minden szabadidőnket felemészti.
 • Fantasztikus eredménnyel, több mint 8 mázsás összfogással nyertétek meg a versenyt. Minek tulajdonítjátok ezt a kiemelkedő sikert? Milyen ízesítésű és méretű bojlival csaliztatok, és mekkorákat használtatok az etetésekre?
 • A jó eredmény eléréséhez nagyon fontos a megfelelő etetési hely kiválasztása a sorsolt helyen belül. Erre nem szabad sajnálni az időt, hisz alapjaiban határozhatja meg a versenyen elért eredményességünket. Nagyon fontos a megfelelő etetési módszer kiválasztása, valamint a minél gyorsabb cselekvések végrehajtása. A csalizásoknak, az etetéseknek pörgősnek kell lenniük, a parton sokáig nem pihenhet a fárasztások után a szerelék. Tisztában vagyunk azzal, hogy a horgászok 90 %-a azt mondja, hogy a jó eredmények, kiváló fogásokhoz a legfontosabb a CSALI (etetőanyag, bojli). Véleményünk szerint ez nem igazán fedi a valóságot, mivel a horgásztechnikának ugyanolyan szerepe van, mint a csalinak! Négyfajta ízesítésű bojlival horgásztunk, melyből a csalis bojlik 18 mm-esek voltak, az etetésre pedig 24 mm-eseket használtunk. E nagyméretű etetőbojli használata egyetlen okra vezethető vissza: a nagyhalas hely, ahova horgásztunk, nagyon távol volt a parttól, ezért dobócsővel csak a 24 mm-es bojlit lehetett odáig eljuttatni. A parittyás etetésünknek is nagy szerepe volt, melynek egy igazi előnye van, mégpedig az, hogy 120 méterig aránylag pontosan lehet vele etetni. 10-15 szem kisebb méretű bojlit összeragasztva gond nélkül el tudtunk juttatni ekkora távolságra is.
 • A verseny folyamán az összfogás terén fantasztikus eredmény született, mely meghaladta a 80 mázsát, valamint a csapatonkénti 400 kg-on felüli átlagfogást. Hihetetlen fogási adatok ezek, éppen ezért kérdem, mi a véleményetek a versenyről, a versenyt körbevevő légkörről, a szervezésről és a lebonyolításról?
 • A versenyről csak szépet és jót tudunk mondani, nemhiába járunk vissza már 2 éve folyamatosan. Mint mindegyik Maconkai versenyre, a mostanira is jellemző volt a nagyon erős mezőny, a kiváló horgászok jelenléte. Nagy volt a harc a minél jobb helyezések elérésének érdekében, melyből mi szerencsésen kerültünk ki, hiszen megnyertük a versenyt. A több mint 80 mázsás összfogáson nem lepődtünk meg, mivel sok jó horgász vesz részt a versenyen, s ebből következik a rengeteg hal kifogásának a lehetősége. Példaértékű a maconkai szervezők versenyhez való hozzáállása, szinte minden kívánságunkat lesték a napok folyamán, ismét akadály- és problémamentesen rendezték meg ezt a kiváló színvonalú versenyt. Biztos vagyok benne, hogy jövőre újra találkozunk, újra megküzdünk a jó helyezésekért.

A Sip Carp Team az utolsó órákban kifogott 10 kilón felüli pontyainak köszönhetően, ha minimális különbséggel is, de megnyerte a versenyt
A helyezett, díjazott csapatok nagy küzdelem után, megérdemelten állhattak fel a dobogóra

VII. Maconka-Mosella-K.Karp Bojlis Kupa végeredmény
Helyezés
Sorsolt hely
Csapat név, csapattagok
Összsúly
Átlag súly
1.
A6
Síp Carp Team Román
Sipos Attila
Micula Péter
830.20
5.06
2.
B6
Nagybányai Kopej Román
Sillai Sándor
Szabó Elemér
828.05
2.78
3.
C4
K-Karp-SBS-Maconka Team
Pankotay Gellért
Pintér Sándor
592.00
2.48
4.
B7
SBS-Meleg Baits Team Szerbia
Kiralj Ivan
Der Igor
570.91
2.71
5.
A4
Haldorado-Peugeot
Ladányi Tamás
Ponyi Zsolt
544.72
3.18
6.
B2
K-Karp T. Hungary
Király Attila
Feri Sándor
543.33
3.10
7.
C2
A\'La Carp Team Románia
Lupsan Aurel
Nitu Ion
511.10
2.08
8.
A1
Maconka C. Team
Asztalos László
Kelemen Gábor
510.28
2.91
9.
A3
SBS Sziko Team
Szigetfalvi András
Kovács Zoltán
499.74
3.06
10.
C6
Nutrabaits-Spro Team
Morar Radu
Juhász Leonárd
456.27
3.83
11.
B1
Carp System Szerbia
Milanovic Zoran
Janjic Zoran
400.08
2.72
12.
A5
Pontymánia
Dredor György
Kiss Tamás
310.59
3.45
13.
B4
Drill Team Románia
Tite Georghe
Horga Gabriel
246.03
2.43
14.
A2
Halcapone
Szalai Árpád
Herpai László
229.01
3.57
15.
B5
Horog-Ász
Tóth Csaba
Tóth Róbert
226.29
2.72
16.
A7
Carp T. Brasov Románia
Benedek Attila
Bucur Daniel
213.55
2.66
17.
C5
Silverbaits Team
Gerencsér Gábor
Gerencsér Géza
194.18
2.42
18.
C1
Mosella-King Baits Team
Tari István
Módis Sándor
173.76
2.48
19.
B3
Euro-Buki-Mix Németország
Marius Nihorencu
Martin Baumgarten
144.86
2.68
20.
C3
BSHE-Maconka Team
Horváth Sándor
Lőrincz József
81.26
2.80