11. Ponty- és Amurfogó Világbajnokság, Lac de l'Uby, Franciaország

11. Ponty- és Amurfogó Világbajnokság, Lac de l'Uby, Franciaország

Túl vagyunk a 11. Ponty- és Amurfogó Világbajnokságon, amit idén Franciaországban rendeztek meg! Nagy fölénnyel nyert a Dél-afrikai Köztárság és zsinórban másodszor is megszerezte a világbajnoki címet. Ugyanakkor a házigazda Franciaország és Szerbia között ádáz küzdelem folyt az ezüstéremért, amelyből Szerbia pontyfogói kerültek ki győztesen. Ezen a versenyen végre a magyar válogatott is képviselhette hazáját. A színvonalas, izgalmas versenyről készült beszámoló talán attól is érdekes, hogy Vajdaságban élő magyarként, számomra szerb és a magyar csapat egyaránt fontos. Nagyon drukkoltam mindkettő válogatottnak! Tekintsük át részletesen a történéseket.

A 11. pontyfogó világbajnokságnak a csendes és békés franciaországi Lac de l'Uby víztározó adott otthont. A Cazaubon-Barbotan termálfürdők csodás környezetébe beleolvadó tavon huszonegy ország 63 pontyfogó csapata foglalta el rajthelyét, hogy október 22-től 25-ig kiderítsék, kiket illet a legrangosabb titulus.

A Lac de l'Uby tó teljes szépségében
A 11. VB színhelyén 21 ország zászlaját lengette a szél
Itt voltak a franciák...
...angolok, olaszok, portugálok, spanyolok
Itt voltak a horvátok...
... debütánsként megjelent Moldávia...
...Görögország ...
...Bulgária...
...és a magyar válogatott is

Aztán valamivel később sokan rádöbbentek, hogy a horgászszívet melengető mesebeli horgászvíz mégsem annyira barátságos, mint amilyen mutatós.

Emlékezzünk csak: tavaly 15 ország csapata horgászta végig az afrikai VB-t, a 2007-es évi belgrádi világversenyen viszont már tizenhét ország mérkőzött. Az idén Afrikából visszatért Európába a VB színhelye, és a régi aktív csapatokhoz, mint debütáns, csatlakozott Görögország, Moldávia, Magyarország és Spanyolország nemzeti válogatottja is. A kijelölt franciaországi helyszín pedig olyasvalamire utalt, hogy talán még magát a házigazdát is kissé váratlanul érte a pontyfogó sport népszerűsége. Ugyanis az 1900 méter hosszú tavon, amely helyenként mindössze 250-300 méter széles, a vendégfogadónak egyszerre 21-szer három párosnak kellett helyet találnia. Amit persze meg is tett. A sportág jó ismerői szerint a horgászhelyek közötti szabad területek rovására. Aztán nemcsak, hogy körülültette pontyfogókkal a tó két hosszabb partját, még a keskeny torkolathoz is sorakoztatott csapatokat. Igaz, az utóbbiakkal szemben nem helyezett el ellenfeleket, ám az ott horgászók lehetőségeit nagyban korlátozta a mindössze 90 méterre fekvő túloldal. Így kerültek szemtől szembe az A és a B szektor versenyzői, valamint a kettéosztott C szektor, amelyből öt csapat egy keskeny tónyúlványból kényszerült bizonyítani. Ha még azt is megcélozzuk, hogy mindez nem egy gazdag halállománnyal rendelkező tavon történt, bizony ez a világverseny kőkemény és keserves megpróbáltatások elé állította a csapatokat.

A pontyfogók elfoglalták a horgászhelyeiket...
...elkezdődött a megmérettetés

Az irányított sorsolás Szerbia válogatottját az A9, B15 és a C2-es pozíciókra invitálta. A csapatuk szerencséjéről Bojan Bojanić szerb országos bajnokot kérdeztük:

  • Szerbia válogatottjára nézve a sorsolás átlagos pozíciókat hozott. Jobb is lehetett volna, ám a szűkösnek mondható tavon már azzal is elégedettek voltunk, hogy elkerültük a C9-C12-es helyeket. Ugyanis azokon a horgászhelyeken vajmi keveset segíthetett a pontyfogó párosok minősége, ott nem volt mozgásterület, és anélkül, hogy bármit is lehetne tenni, még egy átlagos horgásztudással rendelkező szomszédos csapat is el tudja zárni a halmozgást - fejtegette a sorsolás nyújtotta esélyeket Bojan Bojanić.

A magyar válogatott utolsóként húzott, így az jutott nekik, ami a horgászhelyekből megmaradt. Csirmaz Gábor és Nyika Sándor a karcsúbb, középső tószakaszon az A szektorba, Moldávia és Spanyolország közé, a 18-as stégre hurcolkodott. Király Attila és Gombos Zoltán pedig a majdnem velük szemben fekvő B3-as pozíción, az orosz Smirnovék és a macedón Stojčić/Kocev szomszédjaként keresgethette a halakat. Az említett hat páros közül a VB ideje alatt mindössze kettőnek sikerült feliratkoznia a fogáslistára. Sajnos nem volt közöttük magyar csapat. A macedónok a KKarp-Big Carp bal szomszédjaként egy 12 pontot érő, 6.330 kilogrammos pontyot zsákmányoltak. A moldáv csapat pedig a Creative Company team balján 13.070 kg halat fogott (4 pontyot), ami az A szektor negyedik helyére volt elég.

Akcióban

Nyika Sándor szerint is a kisorsolt horgászhelyek erőteljesen befolyásolták a végeredmény kialakulását.

  • Mi az A szektorba sorsoltunk, ahol 21 csapatból 12 nullázott! Tehát a csapatok nagyjából 60 százaléka nem fogott értékelhető halat. Mindannyiunkat meglepett, hogy nem a gátoldali legszélesebb és legmélyebb szakasz, hanem a legproblémásabbnak látszó C szektor volt az, amely a legtöbb halat adta a verseny folyamán. Erre nem igazán számítottunk. Az A és a B szektorokban mindössze csak egy-két hely volt, melyek rendesen adták a halat, ahol komoly összsúlyban jó pár darabot ki lehetett fogni. A többi helyen inkább csak a szerencsének köszönhetően jött be maximum 1-2-3 darab hal!!! - mondta Sanyamester.

A sorsolás után, az volt az első benyomásunk, hogy a C szektorban kihúzott hely Kovács Zoltánnak és Szigetfalvi Andrásnak bejött. A versenypálya széle általában jó szokott lenni, pláne amikor a szektor mellett van egy jókora „üres” tér is. Persze, egy kívülálló szemlélő nem láthat a víz alá, nem tudja mekkora a vízmélység és milyen a meder szerkezete. Aztán, ott volt a beömlő kis patak is, ami ugyanúgy lehet jó is és rossz is. Mindenesetre az öt kifogott és az egy elvesztett termetes haluk, valamint a bejegyzett 21,210 kg haltömeg arról tanúskodik, hogy Kovács Zoltán és Szigetfalvi András a magyar válogatott legeredményesebb párosa volt.

Zajlik a verseny

A magyar csapat csak a C szektorban örülhetett a pontyfogásnak. Eközben a szerb és a francia válogatott között ádáz küzdelem folyt az ezüstéremért.

  • Nagy volt a nyomás a túlzsúfolt tóra, de az első 24 órában sikerült minden szektorban halat fogni, ami a világbajnokságokon alapvető célja a válogatottunknak. Az efféle beindulás nemcsak, hogy pozitívan hat a csapat lelki világára, de föltétele is az élvonalbeli eredménynek. A kitűzött célt ezen a VB-n rövid időn belül sikerült teljesítenünk, és már az első naptól kezdve dobogóra esélyesek voltunk. Mindvégi az volt a véleményünk, hogy az A szektor szűkületében horgászó csapatunknak nagyon nehéz volt halat fogni (a közvetlen szomszédoknak 73 óra alatt nem jött be egyetlen kapás sem). Igaz, hogy Benak Jovicáék szektorukban lassan lecsúsztak a 7. helyre, de ez a teljesítmény a szerb válogatottnak mégis lehetővé tette, hogy megszerezze az ezüstérmet - elemezte a végeredmény alakulását Bojan Bojanić.

  • Felemelő volt a hangulat a világbajnokságon, a nemzeti lobogó alatt állni és a magyar himnuszt hallani - emlékezett vissza a történtekre Gombos Zoltán. - A magyar válogatott teljesen összekovácsolódott, összhangban volt mind a hat versenyző, nagy volt az összefogás. Ami magát a B3-as szektort illeti, kipuhatoltuk minden apró részét, nagyon jó haltartó helyeket találtunk, amit az előre kitervezett csapattaktika szerint kellő módon elő is készítettünk. Ám ezen a szakaszon elmaradt a halmozgás, az egyetlen pontyot a macedón csapatnak sikerült horogra kerítenie, de azt is nagy hangzavar kísérte, ugyanis a B1-esről az öböl szélén horgászó angolok tiltakoztak valamiért. A VB befejezésekor nagy kudarcnak éreztük az eredményt, habár megtettünk minden tőlünk telhetőt - részletezte Zoltán.

A Lac de l'Uby pontyai
A legadakozóbb szektor térképe

  • Nagyon nehéznek bizonyult a kezdet - bővítette ki a helyzetelemzést Nyika Sándor. - Az idei volt a kezdő év. A próbálkozások, a tapasztalatszerzés, az utak keresésének éve. Nem vagyunk megelégedve a helyezéssel, de örülünk, hogy végre a magyar válogatott is ott lehetett a világ legrangosabb pontyfogó versenyén. Amit ott megtapasztaltunk, a háttérmunkát még alaposan tanulnunk kell. Nagyon szegényen mentünk ki. Így magától értetődött, hogy hozzáértő segítőket nem tudtunk megfizetni. Nem voltak szakvezetőink sem! Nem voltak igazi segítőink sem! A világbajnokságon döbbentünk rá arra, hogy mennyire fontos a profi háttérmunka, a komoly szakmai tudással rendelkező, a jó megfigyelőképességű, jó elemzőképességű emberek közreműködése. Három szövetségi kapitány hamar elfogyott, aztán nem sokkal a VB előtt egy kényszerdöntés született: jobb lehetőség nem lévén, a tartalékcsapat egyik tagja avanzsált csapatkapitánnyá - ez bizony nem jó dolog. Megtapasztaltuk. Nem volt értékelhető információáramlást segítő, szakemberekből álló csapat mögöttünk. Erre a jövőben nagyon oda kell figyelnünk. A válogatott keret 6 tagja szerencsére kidolgozott egy kódrendszert, így adó-vevős kapcsolattartással folyamatos információcserét tudtunk lebonyolítani. De mindez a lényeges és nagyon fontos, a más csapatoktól/csapatokról szóló információk hiánya miatt kimerült abban, hogy csak azt tudtuk igazán jól megvitatni, amit a saját helyünkön és a mellettünk lévőknél tapasztaltunk. Remélhetőleg jövőre már lesz csapatkapitány, szövetségi kapitány, szakmai vezető, és segítők, akik beszélnek angolul, jártasak a pontyfogásban, képesek koordinálni, összehangolni a válogatott keret munkáját, képesek az értékes információkat az értéktelentől megszűrni, képesek kiállni a válogatott érdekeikért, valamint rendezni tudják a csapatok ügyes-bajos dolgait. Nagyon bízom abban, hogy jövőre már sokkal gördülékenyebben fog minden zajlani - hallhattuk Nyika Sándortól, Magyarország 2009-es pontyfogó bajnokától.

A 11. pontyfogó világbajnokság végeredménye:

HelyezésOrszágHaltömeg (Kg)Szekt.hely.Pontszám
1Dél-Afrika171.321-1-35
2Szerbia100.512-4-713
3Franciaország80.332-3-1015
4Moldávia48.754-6-1424
5Románia71.702-5-18½25½
6Belgium40.025-5-1929
7Szlovénia37.827-7-15½29½
8Macedónia60.543-12-15½30½
9Anglia76.301-15½-1632½
10Horvátország45.074-13-15½32½
11Bulgária19.616-9-1934
12Portugália30.448-11-15½34½
13Olaszország12.976-10-1935
14Lettország15.968-14-15½37½
15Ukrajna15.139-13-15½37½
16Bosznia és Hercegovina10.228-15-18½41½
17Ausztria16.6012-15-15½42½
18MAGYARORSZÁG21.219-15½-18½43
19Spanyolország12.5511-15½-18½45
20Oroszország0.0015½-18½-1953
20Görögország0.0015½-18½-1953

Szerbia, Dél-afrikai Köztársaság és Franciaország a dobogón

Végeredmény egyéniben:

HelyezésA pontyfogó páros neveOrszágStégPonty (db)Haltömeg (kg)Pontok
1Du Preez Hennie - Maree AndriesDél-AfrikaC191779.0001
2Billy Flowers - Londers Jamie AngliaB11473.1901
3Gp Nel - Kobus van LoggerenbergDél-AfrikaA121049.6501
4Bojan Bojanić - Radoslav MudrinskiSZERBIAC21155.1902
5Thomas Francis - Beaumer PhilippeFranciaországB18849.8202
6Tomulescu Gabi-Mitranescu DanRomániaA2432.3002
7Ilija Radevski - Jovan GjorgijeskiMacedoniaC151454.2103
8Gilbert Foxcroft - Loutije LouwiesDél-AfrikaB61042.6703
9Sebastien Feschet -Frederic ChopineauxFranciaországA5316.6603
10Ilam Shunani - Petar VečerinovićHorvátországC8839.5304
11Slobodan Šapanjac - Marko SimovićSZERBIAB15739.0904
...


21Slobodan Radisavljević - Jovica BenakSZERBIAA916.2307
...


25Kovács Zoltán - Szigetfalvi AndrásMAGYARORSZÁGC13521.2109
...


40Nyika Sándor - Csirmaz GáborMAGYARORSZÁGA1800.00015½
...


53Király Attila - Gombos ZoltánMAGYARORSZÁGB300.00018½
...


A győztes párosok, a bronztól az aranyig

Következzék egy kis statisztika.

A 11. Ponty- és Amurfogó Világbajnokságon 63 csapat horgászott, és annak több mint egy harmada (23) betlizett. Mindössze 4 ország zsákmányolt halat minden szektorban. Csak hat csapatnak sikerült tíz, vagy annál is több pontyot fognia. A legnagyobb halat, egy 10.63 kg-os pontyot az A2-es stégen horgászó román csapat kerítette horogra. Tizenhárom csapat egy-egy halat fogott, hét csapat pedig kettőt. A 73 órás folyamatos versenynek összesen 173 ponty, azaz 887.050 kilogramm haltömeg a mérlege.

Amit még el kell mondanunk, a Dél-afrikai Köztársaság csapata az utóbbi években nagyon sokat fejlődött, és az utolsó két világbajnokságon csak egyetlen érmet engedett át másoknak. Többen is azt állítják, hogy a dél-afrikaiak tudhatnak valamit, amire az európai csapatok még nem jöttek rá. A szállingózó információk szerint a titok a porhanyós etetőanyagban rejlik, ami lassan fejti ki a hatását, és amit tömérdek mennyiségben szórtak folyamatosan a vízbe. Ezen információ hitelességének az ellenőrzését inkább a hozzáértőkre bíznám.

Mi gratulálunk a győzteseknek, és kívánjuk, hogy a magyar válogatottnak a továbbiakban gördülékenyebben és szép eredményekkel folytatódjon a megkezdett világbajnoksági szereplése.

Kazi István
Köszönet a Szerb válogatottnak a fotóanyagért

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: