Európa-bajnok a magyar csapat!

Európa-bajnok a magyar csapat!

Csodálatos dolog történt az elmúlt hétvégén Szlovéniában, Radece-ben. A Német László szövetségi kapitány vezette magyar csapat első helyet ért el a 15. Halfogó Európa-bajnokságon, valamint az egyéni második helyezett, Varga József is érmet vihetett haza. Lássuk a részleteket…

A kiváló eredmény valószínűleg azért született meg, mert a csapattagok szabadkezet kaptak. A verseny előtti este Németh László szövetségi kapitány a változékony víz miatt ezt találta a legjobb megoldásnak. Vagyis a versenyzők a horgászhelyet látva választották ki az általuk megfelelőnek vélt technikát. Az ötlet nagyon jó volt, ezt az első napi eredmény igazolta.

A pálya jellegzetessége, hogy több módszert is jól működött, és azok a horgászok tudtak jó eredményt elérni, akik nem ragadtak le egy bizonyos technikánál. Voltak helyek, ahol a víz folyása egészen lassú volt, 1 grammos úszóval kényelmesen lehetett úsztatni, máshol viszont akár 20 grammos lapos kellett ahhoz, hogy a szereléket megállítva kapást lehessen kicsikarni. A verseny további érdekessége, hogy az új szabály értelmében a 20 fősnél nagyobb szektorokat megfelezik. Mivel az idei EB-n 27 csapat vett részt, így egy szektoron belül 13 és 14 fős szektorokat alakítottak ki.

A Száva és Szavigna összefolyása
A tréningeken sokan úgy gondolták, hogy az angol Will Raison a legnagyobb esélyes az egyéni aranyérem megszerzésére
Steve Gardner munkában
Nagy András lett a tartalék versenyző. Kiváló háttérmunkája szintén segítette a csapatot a jó szereplésben

Első nap

Milkovics Péter az „A” szektor közepén, a 13. helyen, rövid boton kezdett, de mivel nem fogott halat 4 perc elteltével, máris hosszú botra váltott. 3 grammos duci úszóval úsztatva fogta a legtöbb halát, közvetlenül az etetés vonalában. A három óra alatt 15-20 jobb halat fogott, ami zömében 20-30 dekás szilvaorrú keszeget jelentett. Elmondása szerint több hala is lefordult, de végül 4.690 grammal nyerte a szektorát az orosz Yurity Siptsov és a walesi Lee Edwards előtt.

A „B” szektorban Ambrus Tibor ült. A jónak mondható szélső hely első órájában szinte alig volt kapás, de ez a kapástalanság az egész szektorra jellemző volt, hiszen Tibor fogott 5.540 grammot, a horvát versenyző, Ivo Begovic 3.450 grammot, a szlovén Ales Kancler pedig 2.660 grammot. Tibornak egy óra után mindössze 30 deka hala volt. A rutinos horgász azonban nem adta fel, és a Milkovics Petinél jól működő úsztatós technikát alkalmazta a rövid, 10 méteres rakóson. Érdekes módon a kapásai két helyen jelentkeztek: vagy az etetés közepén, vagy az alsó szélén. Közötte szinte egyáltalán nem volt kapás. Az eredmény és a kiemelkedő fogás itt sem maradt el. Az 5.540 gramm hallal 1 pontot szerzett csapatának.

Ambrus Tibor szektorgyőzelmet jelentő elsőnapi fogása
Ilyen is elfordulhat! Az ötszörös világbajnok Alan Scotthorne-t lecserélték a második napon
A pontos etetés nagyon fontos volt
Ambrus Tibor etetőanyaga 10 és 13 méteres távolságra
A Száva szilvaorrú keszegei és domolykói szerették a Bukarestből és Magyarországról érkezett szúnyoglárvákat
A nagytestű halakat ragasztott csonti bepoharazásával tudták horogra csalni

A „C” szektorban, Varga Józsefnél már lényegesen nagyobb fogások voltak. Józsika 5.930 grammal 2 pontot szerzett. Ebben a szektorban, de az alsó felében, a C3-as helyen ült az angol Steve Hemmingray, aki 6050 grammal nyerte szektorát.

Józsika mindkét nap nagyszerűen horgászott

A pálya legmélyebb és talán legnehezebben meghorgászható szakasza a „D” szektor volt. Itt egyes helyeken 13 méteres távolságban a víz mélysége elérte a 10 métert is. A 6-os helyen ülő Walter Tamás dolgát tovább nehezítette, hogy az angol Sean Ashby az 5-ösre, az olasz Umberto Ballabeni pedig a 7-es helyre húzott. Tamás azonban nemzetközi versenyeken szerzett rutinjának köszönhetően mindkét horgászklasszist maga mögé szorította. Bravúros horgászatával második lett a szektorában.

Walter Tamás kiváló angol nyelvtudása, nemzetközi kapcsolatai és kitartása is nagyban hozzájárult a csapat sikeréhez
Tamás és egy gyönyörű leánykoncér

Magyar Szilárd került a „E” szektorba. Mint utólag kiderült, itt születtek a legszebb fogások. Szilárd szokatlanul erős szerelékekkel horgászott ezen a szakaszon. 18-as főzsinór, 16-os előke, 10-es horog. Ez is azt bizonyítja, hogy mennyire változó a pálya. Fontos megemlíteni, hogy ennyire durva szerelékek szinte egyáltalán nem működtek (zömében 10-es vagy akár 9-es előkékkel és apró, 18-as 20-as horgokkal horgásztak a versenyzők), de a rutinos horgász erre is készült. Szilárd 8.900 grammal magabiztosan nyerte a szektorát.

Az első forduló után Magyar Szilárd még az első helyen állt egyéniben

Második nap

Hasonló lendülettel és nagy önbizalommal vágott neki a magyar csapat a második fordulónak. Az előző napi egyéni győztes, Magyar Szilárd került az „A” szektor 10-es helyére, ahol 5 pontot szerzett. Az előző nap a „C”-ben horgászó Varga Józsi a „B” szektorban fente a fogát az első helyre, és 8.520 grammos fogásával a tegnapi 2 pont után megnyerte a szektorát.

Ambrus Tibor apróhal fogással kezdett, és a verseny feléig percenkét 1 darabos átlaggal vezette a szektorát. A cseh és a mellette horgászó belga versenyző azonban közbeszólt. Jan Heidenreich cseh versenyző egy kb. 6,5 kilós ponttyal eldöntötte a szektor sorsát. Fogott még mellé pár keszeget és 7.560 grammal első lett. Tibor a belga és francia versenyzők mögött a 4. helyet szerezte meg. Milkovics Péter került a „D” szektorba, ahol a holland, luxemburgi és szerb versenyzők mögött a 4. helyen végzett.

Milkovics Péter nagyszerű horgászatot mutatott be mindkét napon
A lapos és duci úszók is kiválóan működtek

Walter Tamás az „E” szektorban 6. lett. A luxemburgi versenyző kérésére újramérték ugyan a szektort, de az eredményen ez semmit nem változtatott.

Szombaton tehát összesen 7 pontot, vasárnap pedig 20 pontot gyűjtött össze a csapat. Ez a csodálatos eredmény elegendő volt ahhoz, hogy a magyar csapat megnyerje első Európa-bajnoki aranyérmét, Varga József pedig egyéni ezüstérmet szerzett!

Eredmények:

1. Magyarország 27 pont

2. Belgium 33 pont

3. Anglia 35,5 pont

4. Hollandia 44 pont

5. Olaszország 45 pont

1. Steve Hemingray 2 pont

2. Varga József 3 pont

3. Rene Stronck 3 pont

4. Gianluigi Sorti 3 pont

11. Ambrus Tibor 5 pont

14. Milkovics Péter 5 pont

16. Magyar Szilárd 6 pont

27. Walter Tamás 8 pont

Varga József ezüstérmet szerzett egyéniben
A dobogó legfelső fokán a magyar csapat! Gratulálunk, fiúk!
És egy kis humor a legvégére: az angol mesterek ezen a hétvégén egy másik versenyen is kikaptak a magyaroktól. A szálloda medencéjében egy barátságos vízilabda mérkőzésre is sor került, ahol a végeredmény 4:3-lett a magyarok javára

írta: Egedi Róbert
fotók: Mocsári Henrik, Molnár Krisztina, Egedi Róbert

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.