11. Szűcs Attila emlékverseny - Tímár

11. Szűcs Attila emlékverseny - Tímár

A Tisza folyó tímári szakaszán kerül minden évben megrendezésre, immáron 11. alkalommal a Szűcs Attila emlékverseny. Minden év szeptemberében jelölik ki azt a vasárnapot, amikor a barátok, ismerősök, versenyzőtársak összegyűlnek Tímáron, hogy egy verseny keretében emlékezzenek meg a tragikus balesetben 12 évvel ezelőtt elhunyt versenyhorgászról.

A Tisza folyóról régen nem hallott jó hírek jöttek a verseny előtti hetekben. Ahogy lement az extrém nagy nyári áradás, egyre több és több halat tudtak a finomszerelékes horgászok zsákmányolni a tímári köves partszakaszon. Bár a fogott halak zöme főleg karikakeszeg, illetve laposkeszeg volt, többeknek sikerült két kilogramm körüli dévérkeszeget, sőt pontyokat is szákba terelni. Ez már bizakodásra adott okot a versenyen fogható halak mennyiségét illetően, mert az előző években előfordult az igen halszegény verseny is.

A tímári versenypályán a sorsolásnak nagyon nagy jelentősége van

A 2008. szeptember 7-én megrendezett kétfordulós versenyen 26 horgász jelent meg, ezért a versenypályát 3 szektorra osztották. A sorsolásnak mindkét fordulóban nagyon nagy jelentősége volt, hiszen egy rendkívül akadós, mély folyóvízi szakaszról van szó.

Etetőanyag a’la Döme Gábor
Szerencsés sorsolással a pálya alsó helyén horgászhatott Döme Gábor
Alapozóetetés a teljes mezőnynél

Az első fordulóban a sorsolás Döme Gábornak kedvezett leginkább, aki az 1-es helyet húzta, ami a versenypálya legalsó széle volt. A hely adta lehetőséggel tökéletesen tudott élni, és a pálya legtöbb halát megfogva 11.880 grammal nyerte szektorát. Ebben az alsó „A” szektorban látszott leginkább, hogy minél bentebb került valaki a pálya közepe felé, annál kevesebb halat sikerült zsákmányolnia.

Már repül is a hal a kézbe…
A szektorgyőzelmet érő fogás

A középső, „B” szektor pont fordítottja volt az „A”-nak. Alsó részétől felfelé haladva egyre több halat tudtak a horgászok fogni. A fogási eredmények is ezt tükrözték. Ebben a szektorban nagy küzdelem volt a szektorelsőségért két horgász között: Zsíros András 6000 grammal mérlegelt, míg Nevelős Béla 6180 gramm halat zsákmányolt, így ő nyerte meg a „B” szektort.

Többen is igen méretes dévérkeszeget tudtak szákba terelni az első fordulóban is. Az első Monoki Laci horgára akadt

A tímári partszakasz legfelső részén helyezkedett el a harmadik, „C” szektor. Itt, mint utólag kiderült, a felső szélső helyek korántsem voltak annyira jók, mint az gondolták a horgászok. Legeredményesebben itt a rutinos folyóvízi versenyző, Luzsinszki Tamás horgászott, így ő volt a harmadik, aki szektor első helyezéssel várhatta a délutáni forduló kezdetét.

Luzsinszki Tamás első termetesebb keszege…
… aminél fogott még egy nagyobbat az első forduló vége előtt két perccel
Sokat száguldoznak a motorcsónakosok a Tisza e szakaszán. Legalább a versenyzőket tisztelnék meg azzal, hogy a versenypálya közelében lassítanak, de ilyen szándéknak még csak a legkisebb jelét sem lehet felfedezni

Az első forduló mérlegelésével egy időben kihúzták a versenyzők a délutáni helyüket is. Ekkor derült ki, hogy a szerencse úgy hozta, hogy a délelőtti szektor első helyezettek egymás mellett, a „C” szektor legfelső 3 helyén horgászhatják végig a délutánt. Bármelyikük megnyeri a szektorát, azzal a versenyt is megnyeri.

Nevelős Béla is a felső részre került, a másik két szektor első helyezést horgászó versenyző mellé
Modernkori lovagi torna

Az alsó szektorban indult a mérlegelés a verseny végét jelző duda után. Ezen a területen kettő, a délelőtti fordulóban kettest horgászó versenyző is ült. A szektorelsőség is kettőjük között dőlt el. Zsíros Sándor 5.760 grammot, míg a szomszédjában horgászó Varga Csaba 7.900 grammot fogott, így ő lett a szektor győztes és összesítésben 3 ponttal várta a legutolsó szektor mérlegelését.

Varga Csaba nyerte az alsó szektort, amivel összetettben a második helyezett lett - Huhhh ez fárasztó munka volt

A középső szektor adta a délutáni fordulóban a legkevesebb halat. A győzelmet itt Magyar Jánosnak sikerült megszereznie 4.320 grammal.

Kétségkívül a legtöbb izgalommal a legfelső szektor szolgált. A felső három hely, bármennyire is tűnt kiválónak, mégsem volt ott egyszerű a horgászat. A három délelőtti szektor egyest horgászó versenyző előtt kifejezetten akadós terepet rejtett a vízfelszín.

Hiába Luzsinszki Tamás pontos etetése, meghorgászhatatlan a horgászhelye
Pihennek a rakósbotok

A legszélső helyet húzó Luzsinszki Tamás az akadós helye ellenére viszonylag hamar szákba terelt rakós bot távolságból egy keszeget, ami okot adott a bizakodásra. Döme Gábor 10 perces úsztatás, illetve úsztatási kísérlet után belátta, hogy az előtte elterülő mederszakaszon nem lehet elakadás nélkül végigvezetni a csalit, és hiába dobta be oda az etetőanyagot, nem tudja meghorgászni az etetését. Ezért sneciző botra váltott, amit az utolsó percig kézben is tartott, és 400 darab felett fogott az apróbb-nagyobb snecikből. Luzsinszki Tamás a verseny végén már átkozta azt az egy darab keszeget, amit rakós távról fogott, mert amiatt további 10-15 percig erőltette a rakós botos horgászatot. Ez idő alatt nem fogott halat, így ő is sneciző botra váltott, de Döme Gábornak már behozhatatlannak bizonyuló előnye volt. Tovább növelte az izgalmat, hogy ebben a szektorban Pataki Zsolt az első félórában két darab kiló feletti dévért is fogott, valamint több jobb keszeget így az ő összfogása 4.900 gramm lett. Szili István szintén ebben a szektorban az utolsó percekben szákba terelte a verseny legnagyobb halát, egy 1.920 grammos dévérkeszeget, amivel 4.600 grammot mérlegelt.

1.920 grammos dévérkeszeg volt Szili István zsákmánya a második forduló vége előtt három perccel

Utolsóknak mérlegelt itt Döme Gábor és Luzsinszki Tamás. Tudták, hogy sok halat fogtak darabszámra, de hogy mennyi a snecik átlagos egyedsúlya, azt nem lehetett megtippelni. 1 dkg, vagy 1,5 dkg… vajon elég lesz-e a 400 hal a győzelemhez…

5.200 gramm. Döme Gábor megnyerte a szektorát, valamint a versenyt is

Nagy volt az öröm Döme Gábornál, amikor 5.200 grammot jelzett a mérleg. Luzsinszki Tamás bármennyire is ügyesen szedegette a sneciket, nem tudta ledolgozni a negyedóra hátrány okozta lemaradást, és így 5.020 grammal a második lett a szektorban, míg Döme Gábor megnyerte két szektorponttal a versenyt.

Délutáni fogás - 400 darab sneci
A képzeletbeli dobogón első lett Döme Gábor, a második Varga Csaba, míg a harmadik Luzsinszki Tamás. A legnagyobb halért járó kupát Szili István vihette haza

A részletes eredménylista letölthető az alábbi linkről:

táblázat: xls

A rendkívüli meleg időjárás ellenére igen izgalmas volt a 11. Szűcs Attila emlékverseny, amit a hagyományoknak megfelelően Szűcs Attila családja szervezett. A díjakat Attila leánya, illetve felesége adta át a győzteseknek. A vándorkupa boldog tulajdonosa 1 évig Döme Gábor lett. Várunk mindenkit jövőre ezen a nehéz folyóvízi versenyen!

Tekintsétek meg a verseny legizgalmasabb pillanatait bemutató kisfilmet:

Írta: Takács Péter (t_peti)
Videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.